Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Spaghetti με τοματίνια & ρόκα.




midweek pasta sessions συνεχίζονται και αυτήν την εβδομάδα. Ζυμαρικά μαγειρεμένα με απλά υλικά και γρήγορη -σχετικά- εκτέλεση εγγυώνται ένα γευστικότατο πιάτο που θα σας σώσει από τον πειρασμό του delivery -λέμε τώρα! Χθες στη λαϊκή έπεσα πάνω σε κάτι απίστευτα ελκυστικά τοματίνια και σκέφτηκα να ετοιμάσω ένα πιάτο που είχα καιρό να φτιαξω. Αυτό που με ξετρελλαίνει στο συγκεκριμένο πιάτο είναι η σοταρισμένη ρόκα. Της πάει πολύ το σοτάρισμα της ρόκας, πιστέψτε με!
Θυμάμαι είχα δοκιμάσει για πρώτη φορά σοταρισμένη ρόκα σε ένα ονειρεμένο πιάτο, στο θρυλικό ιταλικό εστιατόριο Il Tinello. Ήταν orecchiette με σοταρισμένη ρόκα, αντζούγια και καυτερή πιπεριά και το είχα λατρέψει για την απλότητα του και την υπερσυμπυκνωμένη γευστικότητα του! Είναι από τα πλέον νόστιμα πιάτα που έχω ποτέ δοκιμάσει σε ιταλικό εστιατόριο των Αθηνών (πονεμένη ιστορία τα ιταλικά εστιατόρια στην πόλη μας) και....και περιείχε αντζούγια. Ναι, το έχω διαπιστώσει , είμαι ο μοναδικός κάτοικος αυτής της χώρας που του αρέσει η αντζούγια!! (άλλη πονεμένη ιστορία). Λοιπόν, πού είχα μείνει; Α, ναι , στη λαϊκή. Άρπαξα δύο ματσάκια ρόκα κι έφυγα. Ουσιαστικά δε χρειαζόμουν τίποτε άλλο , τόσο απλή είναι η συνταγή όπως θα διαπιστώσετε.



Σπαγγέτι με τοματίνια & ρόκα






Υλικά (για 4 άτομα)

 ~800 γρ τοματίνια πλυμένα και κομμένα στη μέση
 2 ματσάκια ρόκα  
400 γρ σπαγγέτι ή λινγκουίνι
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες 
1 κουταλάκι κοφτό μπούκοβο καυτερό
ελαιόλαδο
αλάτι 
πιπέρι


Σε ένα ρηχό ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Απλώνουμε πάνω σε αυτό τα τοματίνια, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο κι αλάτι και τα ανακατώνουμε απαλά με τα χέρια. Τα βάζουμε να ψηθούν σε προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα περίπου.

Πλένουμε καλά τη ρόκα , την στεγνώνουμε πάρα πολύ καλά (αλλιώς στο σοτάρισμα της θα γίνει της κινέζικης πρωτοχρονιάς!!) και την ψιλοκόβουμε κρατώντας μόνο τα φύλλα. Σε αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε τα ζυμαρικά.  Σε χαμηλή προς μέτρια  φωτιά σοτάρουμε το σκόρδο με το μπούκοβο και μετά από λίγο προσθέτουμε την ρόκα, την οποία σοτάρουμε για 5 λεπτά περίπου. 
 Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά αλλά κρατάμε μισό ποτήρι από το νερό βρασίματος. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με τη ρόκα, ανακατώνουμε. Προσθέτουμε τα ψημένα τοματίνια, χρησιμοποιώντας και τυχόν χυμούς που έχουν αφήσει πάνω στο χαρτί στο οποίο ψήθηκαν. Ανακατώνουμε ελαφριά και προσθέτουμε λίγο από το νερό βρασίματος που έχουμε κρατήσει (προσθέτουμε το νερό λίγο λίγο -το πιθανότερο να μην το χρειαστούμε  όλο), ανακατώνουμε πάλι και τέλος  ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.   Σερβίρουμε αμέσως με άφθονη παρμεζάνα (πάντα φρεσκοτριμμένη!)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου