Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Fabulous.......fake food!!

Τις προάλλες ο καθηγητής των Ισπανικών επέμενε ότι κανένα ισπανικό εστιατόριο των Αθηνών δεν σερβίρει αυθεντική κουζίνα της πατρίδας του ούτε καν την πλησιάζουν γευστικά. Ακούγοντας το παράπονο του κουνούσα σκεφτική το κεφάλι μου ενθυμούμενη διάφορες ''περιπέτειες'' που μου έχουν τύχει κατά καιρούς σε wannabe ιταλικά εστιατόρια της πόλης, με αποκορύφωμα την επίσκεψη προ διετίας σε .....''ristorante italiano'' όπου τα μισά και πλέον πιάτα περιείχαν την ελληνοπρεπέστατη...φέτα! Υπερβάλλω ελαφρώς, το παραδέχομαι,  αλλά η συνεχής παρουσία της φέτας στον κατάλογο ήταν δυστυχώς ενοχλητική.... κι απογοητευτική. Τα εστιατόρια με εθνικές κουζίνες πάσχουν. Πάσχουν από έλλειψη αυθεντικότητας ενώ από την άλλη χαρακτηρίζονται από  υπερβολική εμμονή στη διακόσμηση -αναγκαστικά έτσι ώστε να συγκαλύψουν το πρώτο μειονέκτημα. Υπάρχουν βέβαια κι εξαιρέσεις. Και οι εξαιρέσεις έχουν κυρίως να κάνουν με εστιατόρια των οποίων οι ιδιοκτήτες και σεφ κατάγονται από τη χώρα της οποίας την κουζίνα θέλουν να πρεσβεύουν. Έτσι λέει ο κανόνας. Από την άλλη υπάρχει η εξής λύση: Αν θες να φας αυθεντικό φαγητό από κάποια εθνική κουζίνα καλύτερα να ταξιδέψεις στη συγκεκριμένη χώρα. Κάτι τέτοιο είναι κομματάκι δύσκολο για πολλούς λόγους αλλά ιδιαίτερα όταν έχεις Υπουργό Οικονομικών τον Μπένι τα γαστρονομικά ταξίδια γίνονται όνειρα θερινής νυκτός!!! Οπότε προκύπτει η έσχατη λύση κι έτσι συμβιβαζόμαστε με ...ντεμέκ συνταγές!!! Ως λάτρης της ινδικής κουζίνας κι αποκλείοντας προς το παρόν ένα ταξίδι στη γοητευτική αυτή χώρα, μου έχει μείνει να φτιάχνω ένα κοτόπουλο με κάρι που θα έκανε έναν Ινδό να πέσει κάτω από τα γέλια! Αλλά δεν παύει να είναι ένα νόστιμο πιάτο που αγαπώ ιδιαίτερα γι'αυτό και βρίσκω το θάρρος (ή μάλλον...θράσος!!!) να το αναρτήσω! Ιδού λοιπόν ένα ...ελληνοπρεπέστατο ινδικό πιάτο!

Κοτόπουλο με κάρι (the greek way!!)



Υλικά για 4 άτομα

1 μικρό κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
3-5 κουταλιές κάρι (εξαρτάται από τη...δυναμική του και τις αντοχές σας!!!)
5-6 κούπες ζωμό της αρεσκείας σας
1 1/2 κούπες ρύζι μπασμάτι
λίγο σαφράν (σε σκόνη ή κλωστούλες που θα έχετε βάλει σε λίγο ζωμό)
1 1/2 κεσέδες γιαούρτι (Όχι στραγγιστό. Προτιμότερο το light στραγγιστό 2% )
λάδι

Ζεσταίνετε λίγο λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα.  Σωτάρετε σε αυτό το σκόρδο και το κρεμμύδι. Ρίχνετε το κάρι, ανακατεύετε λίγο και προσθέτετε το κοτόπουλο. Το σωτάρετε από όλες τις πλευρές και προσθέτετε ζωμό τόσο όσο να το σκεπάσει και σκεπάζετε την κατσαρόλα. Μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά για μια ώρα. Αφού μαγειρευτεί το κρέας το αφαιρείτε και ρίχνετε το ρύζι στην κατσαρόλα. Αν το φαγητό έχει πιεί όλα τα υγρά του προσθέτετε τη διπλάσια ποσότητα του ρυζιού σε ζωμό δηλαδή 3 φλιτζάνια. Αν έχει ακόμα υγρά υπολογίζετε και προσθέτετε όσος ζωμός λείπει. Μόλις βράσει το ρύζι προσθέτετε το σαφράν. Φέρτε πάλι το κρέας στην κατσαρόλα, ρίξτε το γιαούρτι, σκεπάστε την κατσαρόλα, πιάστε την από τα χερούλια και δώστε της δυο τρία γερά αναδέματα!!
बॉन एपेतीत όπως λένε και στα Χίντι!!


Λοιπόν το κρασί είναι μείζον και δύσκολο θέμα όταν πρόκειται να το συνδυάσουμε με ινδική κουζίνα. Προτείνω ως ασφαλείς λύσεις κρασιά που περιέχουν ποικιλίες όπως το Sauvignon blanc και Chardonnay! Με τον Αμέθυστο του Κώστα Λαζαρίδη δεν ήταν καθόλου άσχημος ο συνδυασμός!

4 σχόλια:

  1. Πολύ ομορφο πιατο... ευχομαι να ταξιδεψεις συντομα σε οσες χωρες λαχταρας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίο το κάρυ κοτόπουλο! Πολύ ωραίο!

    Με το Ινδικό φαί προτιμώ μπύρα και όχι κρασί. Βέβαια αυτά είναι όπως ο καθένας τα προτιμάει!:))
    Καλό Σ/Κ Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μήπως δε συμβαίνει και το ίδιο στα περισσότερα ελληνικά εστιατόρια του εξωτερικού; Λόγω της δουλειάς πριν χρόνια έτυχε να πηγαίνουμε σε τέτοια και τι να σου πω, τι έχουν δει τα μάτια μου!
    Το φαγητό σου θα μου άρεσε πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Ελπινίκη
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Ευχαριστώ πολύ για την ευχή- δυστυχώς αν ψηφιστούν τα νέα μέτρα λιτότητας βλέπω να μένω με τον...πόθο και τη λαχτάρα!!! Αλλά δεν πτοούμαστε!




    @Αγγελική Ν
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
    Όντως τις περισσότερες φορές προτείνεται μπύρα με ινδική κουζίνα! Το δικό μου κάρι είναι πολύ ήπιο- σε σχέση με το πραγματικό ινδικό!!- κι έτσι μπορώ να το ταιριάξω με κρασί!



    @mia maria
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Είπα να το γράψω: Πριν χρόνια μου είχε τύχει μια τέτοια άθλια εμπειρία στη Γερμανία. Το πιο αχαρακτήριστο ελληνικό φαγητό που έχω φάει. Έκτοτε μόνο για....στατιστικούς λόγους ψάχνω για ελληνικά εστιατόρια στο εξωτερικό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή