Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Tutto Italia

Σήμερα τελειώνει το πρώτο φεστιβάλ ιταλικού κινηματογράφου Tutto Italia το οποίο επιμελήθηκε ο κριτικός κινηματογράφου κος. Τιμογιαννάκης. Στον οποίο εν λόγω κριτικό αξίζουν τα θερμότατα συγχαρητήρια. Όσοι συρρεύσαμε στις δύο αίθουσες όπου διεξαγόταν το φεστιβάλ -και δεν ήμαστε λίγοι!- είχαμε την τύχη να δούμε πραγματικά αξιόλογες ταινίες. Ταινίες που δυστυχώς δεν βρήκαν και δεν θα βρουν ποτέ το δρόμο προς τις ελληνικές αίθουσες- για κάποιο λόγο οι εγχώριοι διανομείς αγνοούν το γεγονός ότι οι Έλληνες αγαπάμε τον ιταλικό κινηματογράφο.
Ανάμεσα στις αρκετές ταινίες που είδα, υπήρχαν κάποιες στις οποίες πρωταγωνιστούσαν δύο θαυμάσιοι νέοι Ιταλοί ηθοποιοί : ο Elio Germano κι ο Riccardo Scamarcio . Τους δύο αυτούς ηθοποιούς τους είχα δει για πρώτη φορά, να συμπρωταγωνιστούν στην ταινία Mio fratello é figlio unico (ε.τ. ''Ο αδερφός μου είναι μοναχοπαίδι'').


 Στην εξαιρετική αυτή ταινία παρακολουθούμε τη ζωή δύο αδερφών της εργατικής τάξης που μεγαλώνουν στα ταραχώδη -για την Ιταλία κι όχι μόνο- χρόνια των δεκαετιών 60 κι 70. Τα δύο αδέρφια δεν τα πάνε κι ιδιαίτερα καλά μεταξύ τους, συγκρούονται συνεχώς. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα όταν ακολουθούν και διαφορετικές ιδεολογικές κατευθύνσεις. Ο ένας εντάσσεται στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Ιταλίας κι αργότερα θα γίνει μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης και θα περάσει στην παρανομία. Ο άλλος θα γοητευτεί από τις νεοφασιστικές αντιλήψεις ενός αχρείου, ευτυχώς αργότερα θα σκίσει την κάρτα μέλους του στο φασιστικό κόμμα. Η σύγκρουση ανάμεσα στα δύο αδέρφια είναι αναπόφευκτη και βίαιη , θα χωριστούν, δεν θα ειδωθούν για χρόνια. Όταν ξανασμίγουν το τίμημα θα είναι βαρύ. Σπουδαία ταινία, όσοι μπορείτε να την βρείτε δείτε την οπωσδήποτε.
Εν τω μεταξύ ο Accio κι ο Manrico , τα δύο αδέλφια, τσακώνονται ακόμα κι όταν η μητέρα τους τους σερβίρει ένα αγαπημένο τους πιάτο:

Σούπα με αρακά και χυλοπίτες 
(Quadrucci con piselli)
(Από την ταινία ''Mio fratello é figlio unico'') 
2012 : Gourmet cinema
Απρίλιος



Υλικά για 4 άτομα

1 μικρό κοτόπουλο
2 κρεμμύδια
2 καρότα
3-4 κλαράκια σέλινο
200 γρ αρακά
200 γρ χυλοπίτες
2-3 κουταλιές φρεσκοτριμμένο μαϊντανό
λάδι
αλάτι

Βάζετε το κοτόπουλο να βράσει με το ένα κρεμμύδι, το ένα καρότο και 1-2 κλωναράκια σέλινο. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος ξαφρίζετε. Μόλις βράσει το κρέας σουρώνετε το ζωμό σε μια πιατέλα. Το αφήνετε να κρυώσει.
Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλινο που έχουν μείνει. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε λίγο λάδι (2-3 κουταλιές είναι αρκετές). Σε αυτό σωτάρετε τα προαναφερθέντα λαχανικά. Προσθέτετε τον αρακά, ανακατεύετε. Προσθέτετε το ζωμό που έχει πια κρυώσει. Μόλις αρχίσει να βράζει αφήστε το για 5 λεπτά περίπου πριν ρίξετε τις χυλοπίτες. Αφού τις ρίξετε, δοκιμάστε και διορθώστε το αλάτι αν χρειάζεται, ρίξτε και τον μαϊντανό και μαγειρέψτε μέχρι να βράσουν οι χυλοπίτες.
Μπορείτε να συνοδεύσετε τη σούπα με το κρέας αν θέλετε, αλλιώς το χρησιμοποιείτε αλλού.

Η σούπα είναι νοστιμότατη και σας τη συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Όπως συνιστώ σε όσους προλαβαίνουν, να σπεύσουν σήμερα στους κινηματογράφους Ιντεάλ κι Έλλη για την τελευταία μέρα του Tutto Italia.


2 σχόλια:

  1. μ αρέσει και η ανάρτηση σου και η συνταγή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @peps
    Καλημέρα! Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια! Βασικά είχα άλλη συνταγή στο νου μου για το αφιέρωμα αλλά επηρεασμένη από το φεστιβάλ επέλεξα αυτή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή