Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Από τη Νιο

Προ ημερών μου ήρθαν δυο γκουρμέ καλούδια από το πανέμορφο κυκλαδονήσι, την Ίο. Ένα, και το αγαπημένο μου, είναι ένα καταπληκτικό μέλι, ίσως το ωραιότερο που έχω δοκιμάσει ποτέ, λέγεται χοντρόμελο κι είναι βασικά μέλι ερείκης (Δείτε εδώ ένα ερασιτεχνικό βίντεο που ανέβασα στο instagram). Η υφή του θυμίζει λιωμένη καραμέλα, το ίδιο κι η γεύση του. Ένα θαύμα!
Το δεύτερο ήταν ένα τυρί ντόπιο, νιώτικο, που δεν είχα δοκιμάσει ξανά, αρκούντως πικάντικο κι αρωματισμένο με θρούμπι και θυμάρι. Μαλακό, αλειφώδες, αλλά με κομμάτια σκληρά εδώ κι εκεί κι αυτό το στοιχείο το κάνει κάπως ιδιότυπο. Καταπληκτική γεύση χάρη στα βότανα και το άφθονο πιπέρι που περιέχει και σας το λέει αυτό η υποφαινόμενη, η οποία τυγχάνει πολύ ιδιότροπη όταν πρόκειται για τυριά φτιαγμένα με αιγοπρόβειο γάλα. Το τυρί αυτό φέρει το όνομα σκοτύρι.



Έφτασε στα χέρια μου τη μέρα που σκεφτόμουν να φτιάξω μια τάρτα λαχανικών με τυρί και σκέφτηκα ότι θα την απογείωνε γευστικά η προσθήκη σκοτυριού. Σωστή κίνηση. Η άλλη κίνηση ήταν να φτιάξω τη ζύμη, τη βάση της τάρτας, με ελαιόλαδο κι όχι με βούτυρο. Ελαιόλαδο σχεδόν παντού στη θέση του βουτύρου είναι η νέα τάση, τουλάχιστον ήταν η ισχυρή τάση του καλοκαιριού στην Crispy κουζίνα! Με την οποία θα συνεχίσουμε και στην επόμενη ανάρτηση! Προς το παρόν έχουμε:


Τάρτα ψητών λαχανικών με σκοτύρι.



Για τη ζύμη:

1 1/4 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
4-5 κουταλιές σούπας παγωμένο νερό
1/4 κουταλιού του γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση:

1 μελιτζάνα φλάσκα
2 κολοκυθάκια μεσαίου μεγέθους
3 τομάτες πομοντόρια
1 μεγάλο κρεμμύδι

1 αυγό

100-150 γρ σκοτύρι*

Φτιάχνουμε τη ζύμη:

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το αλάτι και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Πασπατεύουμε με τα δάχτυλα έτσι ώστε να δημιουργηθούν τρίμματα. Προσθέτουμε σιγά σιγά το κρύο νερό και πλάθουμε μέχρι να πάρουμε μια ομοιογενή ζύμη που δεν θα κολλά στα χέρια. Σημείωση: Παρατήρησα ότι όταν είναι κρύο το νερό η ζύμη βγαίνει πιο απαλή, αφράτη και λιγότερο σφιχτή.
Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 40 λεπτά περίπου.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τα λαχανικά. Καθαρίζουμε τη μελιτζάνα και τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τα απλώνουμε σε ρηχό ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί, περνάμε με πινέλο λίγο ελαιόλαδο και στις δύο πλευρές των λαχανικών και ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου. Μας ενδιαφέρει να ψηθούν λίγο, ίσα να μαλακώσουν και προσέχουμε μην μαυρίσουν. Κόβουμε τις ντομάτες σε 3-4 κάθετες φέτες και τα κρεμμύδια σε ροδέλες κι επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία. Ψήνουμε μαζί τα δύο λαχανικά έως ότου οι ντομάτες αρχίσουν να στεγνώνουν.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα στρογγυλό φύλλο με πάχος περίπου 0,8-1 cm (δεν χρειάζεται χάρακας, με το μάτι υπολογίζουμε!).
Απλώνουμε μια καλή στρώση τυρί, που θα έχουμε τρίψει με τα δάχτυλα, έτσι ώστε να αφήσουμε ένα περιθώριο 2 εκατοστών περιφερειακά του φύλλου. Στρώνουμε από πάνω τα λαχανικά με όποια σειρά θέλουμε. Κλείνουμε γύρω γύρω την πίτα με το μέρος του φύλλου που έχει μείνει άδειο, έτσι ώστε στο κέντρο να μείνει ανοιχτή.
Χτυπάμε ελαφρά το αυγό και περνάμε με αυτό το πάνω μέρος της τάρτας με ένα πινέλο. Τη μεταφέρουμε στο ταψί όπου είχαμε ψήσει τα λαχανικά (μην ξεχνάμε το αντικολλητικό χαρτί) και ψήνουμε για 35-40 λεπτά περίπου.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και μετά κόβουμε όπως θα κόβαμε μια πίτσα.

Μπορούμε να την ψήσουμε και σε ταψί τάρτας, στρώνοντας εκεί εξαρχής το φύλλο, πάντα αφήνοντας περιθώριο 2 εκ περιφερειακά.





*Σκοτύρι μπορεί να βρει κανείς σε κάποια καταστήματα (σίγουρα έχει ο ΑΒ). Αν δεν μπορούμε να βρούμε, μπορούμε να αντικαταστήσουμε με φρέσκια μυζήθρα και να προσθέσουμε άφθονο πιπέρι και φρέσκο θυμάρι

14 σχόλια:

  1. Καλημέρα Crispy μου. Θέλω κι εγώ να δοκιμάσω το συγκεκριμένο μέλι, αλλά δεν έχει τύχει να το βρω κάπου κοντά μου.
    Η τάρτα σου πολύ μου άρεσε. Καλή η ιδέα να αντικαταστήσεις το βούτυρο. Προσπαθώ να φανταστώ την γεύση του τυριού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νότα γεια σου!

      Η γεύση του τυριού εξέπληξε κι εμένα που είμαι πάρα πολύ ιδιότροπη σε τυριά από αιγοπρόβειο γάλα! Γενικά το νησί, κι αυτό ξέχασα να το τονίσω, έχει μεγάλη παράδοση στην τυροκομία. Έχω φάει ένα τυρί τύπου γραβιέρα που είναι θεϊκό!

      Για το μέλι δες το σχόλιο παρακάτω.

      Καλό Σ/Κ!

      Διαγραφή
    2. Βεβαίως και να μου αφήσεις ένα τηλέφωνο να τον ρωτήσω.

      Διαγραφή
    3. 2286091661
      Αυτό είναι το τηλέφωνο που έχει η ετικέτα του περσινού βάζου- φαντάζομαι ισχύει ακόμα. Δοκίμασε πάντως και ρώτησε αν και πού φέρνουν στην Αθήνα.

      Διαγραφή
  2. Να υποθέσω το μέλι δεν υπάρχει πουθενά έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλερ γεια σου!

      Πολύ δύσκολο. Δεν ξέρω αν δίνει κάπου στην Αθήνα ο μελισσοκόμος. Εγώ το προμηθεύομαι από συγγενείς που τον γνωρίζουν προσωπικά. Αν σε ενδιαφέρει μπορώ να σου αφήσω ένα τηλέφωνο να ρωτήσεις.

      Διαγραφή
  3. Το μελι το ειδα στο ινστα. Εξαιρετικης υφης!!
    Οσο για το τυρι, το εχω ακουσει αλλα δεν εχει τυχει να το δοκιμασω ακομα.
    Πολυ ωραια δωρα ελαβες... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρυσαυγή

      Το βίντεο δυστυχώς ήταν κάκιστο αλλά ελπίζω να έδωσα μια μικρή ιδέα περί τίνος πρόκειται αυτό το θεϊκό μέλι!

      Καλημέρα & καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  4. Α ξεχασα!
    Η ταρτα σου φαινεται σουπερ τελεια! Και η ζυμη φανταστικη με το λαδι!!!! Καλη δουλεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παραδόξως, χρησιμοποιώντας πολύ κρύο νερό άλλαξε η υφή της ζύμης, το οποίο φάνηκε και στο ψήσιμο!

      Διαγραφή
  5. δεν το χω δοκιμάσει τουτο το τυρακι, αλλα η τάρτα σου μας προκαλέι να την τσακισουμε!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αριάδνη

      Αν σου αρέσουν τα πικάντικα τυριά, δοκίμασε το! Είναι πολύ ιδιαίτερο!

      Καλημέρα & καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  6. Αυτές οι τάρτες μου αρέσουν .. έκανα κι εγώ μια με λαχανικά και ήταν πεντανόστιμη.
    Οι ζύμες αυτές δουλεύονται εύκολα.
    Εγώ έβαλα τυρί φέτα. Το δικό σου το τυράκι είναι ακόμα καλύτερο.
    Δεν το έχω δοκιμάσει αν και το ξέρω αυτό το τυρί.

    Οσο για το μέλι πολύ θα ήθελα να το δοκιμάσω.

    Καλή συνέχεια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάριον

      Είχα την ιδέα των ψημένων λαχανικών για την τάρτα αλλά αναρωτιόμουν ποιο τυρί να χρησιμοποιούσα όταν την έφτιαχνα για να δώσει ένταση στη γεύση της. Έτσι μόλις μου ήρθαν τα δώρα από τη Νιο, και δοκίμασα το σκοτύρι, σκέφτηκα ότι θα ήταν ιδανικό, όπως κι έγινε!

      Διαγραφή