Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Μετά τις γιορτές #2

Μετά τις γιορτές διαπιστώνεις ότι παρά τα εκατοντάδες "Καλή χρονιά" που άκουσες, η νέα χρονιά είναι το ίδιο άθλια και μίζερη με την προηγούμενη. Μετά τις γιορτές κοιτάς εκνευρισμένη το στολισμένο σπίτι κι αναρωτιέσαι αν θα σπάσεις το ρεκόρ της γειτόνισσας που μια χρονιά ξεστόλισε λίγες μέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα. Μετά τις γιορτές εύχεσαι να υπήρχαν κι άλλες γιορτές...

Κατά τη διάρκεια των γιορτών λοιπόν, έκανε πολύ- κι ενίοτε πάρα πολύ κρύο. Και τι καλύτερο για να αντιμετωπιστεί το κρύο από μία σούπα. Προφανώς. Τις δοκιμάσαμε όλες. Ψαρόσουπες, κρεατόσουπες, πατατόσουπες, διαφόρων ειδών λαχανόσουπες κλπ. Δοκιμάσαμε κι αυτήν που ακολουθεί στην σημερινή ανάρτηση. Η οποία ανακηρύχθηκε σούπα της χρονιάς! Με την αξία της!


Αρωματική κοτόσουπα με τζίντζερ, κορίανδρο και κουρκουμά




Υλικά για 2-3 άτομα

1/2 κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής (ή 2 μεγάλα μπούτια με την σπάλα)
1 μεγάλο άσπρο κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 μεγάλο καρότο καθαρισμένο και κομμένο σε χοντρές ροδέλες
1 στικ σέλερι κομμένο σε φέτες
1 μικρό φινόκιο κομμένο σε χοντρές φέτες
4-5 φέτες φρέσκο τζίντζερ
2 σκελίδες σκόρδο
1 δαφνόφυλλο
λίγο αλάτι

+

1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
1/2 κουταλάκι του γλυκού σπόροι κορίανδρου κοπανισμένοι
1/2 κουταλάκι γλυκού μπούκοβο (κατά προτίμηση καυτερό...λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών! ☃)
100 γραμμάρια ρύζι. Χρησιμοποίησα το ανάμεικτο parboiled με άγριο ρύζι της Agrino και το αποτέλεσμα ήταν ιδανικό.
αλάτι
χυμός λεμονιού

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα κομμένα λαχανικά, κρεμμύδι, σέλερι, καρότο, φινόκιο, συν το τζίντζερ, σκόρδο και δαφνόφυλλο, με το κοτόπουλο και σκεπάζουμε με νερό. Ρίχνουμε λίγο αλάτι. Τοποθετούμε την κατσαρόλα στην κουζίνα σε μέτρια προς έντονη φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει, ξαφρίζουμε όσο χρειάζεται, κατεβάζουμε την φωτιά σε μέτρια ένταση κι αφήνουμε να βράσει το φαγητό με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα για 1 ώρα.

Βγάζουμε το κοτόπουλο και τα λαχανικά και σουρώνουμε τον ζωμό σε άλλη κατσαρόλα. Την βάζουμε στο μάτι κι αυξάνουμε την ένταση της φωτιάς. Σε αυτήν ρίχνουμε τον κουρκουμά, τους κοπανισμένους σπόρους κορίανδρου, το μπούκοβο. Ανακατώνουμε. Μόλις πάρει μια καλή βράση ρίχνουμε το ρύζι κι αφήνουμε να βράσει όσο χρειάζεται (εξαρτάται από το ρύζι που έχουμε επιλέξει).

Εν τω μεταξύ όσο βράζει το ρύζι, αφαιρούμε το κρέας από το κοτόπουλο και το κόβουμε σε μπουκιές.

Μόλις είναι έτοιμη η σούπα δοκιμάζουμε για αλάτι, διορθώνουμε και ρίχνουμε το χυμό λεμονιού (όσο θέλουμε). Σερβίρουμε αμέσως μοιράζοντας το κρέας στα πιάτα και σερβίροντας από πάνω την σούπα. Αν θέλουμε ψιλοκόβουμε κάποια από τα λαχανικά που έχουν μείνει και τα σερβίρουμε κι αυτά μες στη σούπα.


8 σχόλια:

  1. Αυτό με το ξεστόλισμα (του σπιτιού-υπερπαραγωγή στο στόλισμα όπως είναι το δικό μου!) είναι το μεγάλο δράμα της νέας χρονιάς! Κούραση και μελαγχολία, δύο σε ένα! Πολύ ταυτιζόμαστε στη σούπα, χθες το βράδυ έκανα παρόμοια κοτόσουπα με κουρκουμά και τζίντζερ, την επόμενη φορά θα προσθέσω και κόριανδρο όπως εσύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμαλία η γειτόνισσα, στην οποία αναφέρομαι, όχι μόνο δεν έχει ξεστολίσει ακόμα αλλά έχει τα φώτα του δέντρου ανοιχτά!!! Ανοίγω ξημερώματα το παντζούρι και βλέπω τα φωτάκια να αναβοσβήνουν!!!

      Τους σπόρους κορίανδρου τους είχα πάρει για κάποια άλλη συνταγή αλλά δεν τους χρησιμοποίησα. Χρησιμοποιώντας τους σε αυτήν την συνταγή, σπάζοντας τους ανακάλυψα ότι έχουν μια ιδιαίτερη, πολύ ευχάριστη γεύση!

      Διαγραφή
  2. H πρώτη πρόταση του προλόγου σου τα λέει όλα!!! Προσυπογράφω!!
    Η δε κοτόσουπά σου επίσης τα σπάει! Στο είπα και στο φέις από την πρώτη στιγμή που την είδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρυσαυγή,
      δεν ξέρω κι εγώ πόσες φορές την έχω φτιάξει αυτόν τον καιρό!!

      Άσε, με αυτήν την αρχή του χρόνου....

      Διαγραφή
  3. Μετά τα Χριστούγεννα αρχίζει να χάνει την ουσία ο στολισμός...αντε εχει μεινει κάτι ακόμα και για την Πρωτοχρονιά. Μετά δεν θέλω να το βλέπω το δεντρο, επίσης εκνευρίζομαι που θα γίνει πάλι ένα σπίτι μπάχαλο με το ξεστόλισμα και τις χρυσόσκονες ολούθε..χιχι..Και του χρόνου να είμαστε καλά !!!

    Εκανα κι εγω κοτόσουπα λόγω γρίππης, ίωσης ότι ήταν τέλος παντων. Βαλσαμο. Δεν έβαλα τζίντζερ ουτε κουρκουμα. Τον κουρκουμα τον λατρεύω. Υπέροχη η σούπα σου.

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάριον στολίζω πάντα 6/12 και ξεστολίζω 7/1 (εκτάκτως φέτος λόγω ανωτέρας βίας πήγε στις 9/1). Στολίζω με χαρά, ξεστολίζω με βαρεμάρα και γκρίνια (βοήθεια από πουθενά!!).

      Το σύνολο από τα αρωματικά που χρησιμοποιώ απογειώνει την σούπα στο ultimum της έννοιας του comfort food!

      Διαγραφή
  4. Γεια σου Crispy μου. Εύχομαι να είναι αυτή η χρονιά πράγματι καλύτερη και όχι μίζερη. Θα κάνω προσπάθειες να σκέφτομαι αισιόδοξα.
    Προς το παρών προγραμματίζω τα pancakes σου για το αυριανό μας πρωινό!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Νότα!

      Καλή χρονιά εύχομαι!

      Εμένα πάντως δεν με συμπάθησε η νέα χρονιά!!!! Στραβά ξεκίνησε!!!

      Διαγραφή