Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Όταν οι φακές συναντούν το ρύζι κάπου στη Μέση Ανατολή.

Πριν από λίγες μέρες έφτιαξα φακές με ρύζι και σε όσους το ανέφερα αντιδρούσαν κάπως αδιάφορα λέγοντας: "Α, στις φακές (σούπα) έριξες ρύζι". Όχι, δεν έριξα στη φακόσουπα λίγο ρυζάκι να πήξει, δεν έφτιαξα καν σούπα!
Αυτό που έγινε είναι το εξής: Στην Guardian έπεσα πάνω σε ένα αφιέρωμα στις καλύτερες συνταγές της Μεσογείου. Εκεί βρήκα την αιγυπτιακή (εβραϊκή) εκδοχή του φακόρυζου, που ονομάζεται megadarra.  Προφανώς η συνταγή, όπως κι οι περισσότερες που έρχονται από την Ανατολική Μεσόγειο, έχει τις διαφορετικές μεσανατολίτικες εκδοχές της, έτσι το έψαξα λίγο κι οδηγήθηκα στην πικάντικη λιβανέζικη εκδοχή που ονομάζεται... mujadara! (Link: εδώ). Προτίμησα να δοκιμάσω αυτό το πιάτο, ακριβώς γιατί ήταν πιο πικάντικο χάρη στην παρουσία του κύμινου και της κανέλας. Από εκεί και πέρα τα βασικά στοιχεία είναι ίδια: Φακές, ρύζι και πολύ κρεμμύδι!

Mujadara : Λιβανέζικο φακόρυζο*



Για 3-4 πιάτα

1 φλιτζάνι φακές καθαρισμένες και περασμένες από νερό.
1 φλιτζάνι ρύζι μακρύκοκο parboiled
2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες (3 κανονικά, προτίμησα ένα λιγότερο)
1 κουταλάκι κύμινο
1 πρέζα κανέλα
ελαιόλαδο (περίπου 1/3 φλιτζάνι)
αλάτι 
πιπέρι
μαϊντανό φρέσκο, ψιλοκομμένο
λεμόνι


Σε ένα μεγάλο τηγάνι με χοντρό πάτο ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά ένα βαθμό και σκεπάζουμε. Αφήνουμε για 15-20 λεπτά, πότε πότε ρίχνουμε μια ματιά. Σε κάποια φάση θα αρχίσουν να σκουραίνουν (ίσως και στη μισή ώρα), τότε αρχίζουμε να ανακατώνουμε πιο συχνά, τα θέλουμε να αποκτήσουν σκούρο χρυσαφί-καφέ χρώμα χωρίς να μαυρίσουν. Μόλις είναι έτοιμα, βγάζουμε τη μισή ποσότητα (τη βάζουμε σε ένα μπολ) και στην υπόλοιπη μισή που έμεινε στο τηγάνι ρίχνουμε το κύμινο και την κανέλα και σοτάρουμε 2-3 λεπτά ακόμα.

Εν τω μεταξύ, σε μια κατσαρόλα βάζουμε 1 λίτρο νερό. Μόλις βράσει ρίχνουμε τις φακές και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά. Μετά τα 20 λεπτά ρίχνουμε στις φακές, το ρύζι και τα μισά κρεμμύδια που βγάλαμε από το τηγάνι, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε στο μέτριο τη φωτιά και μαγειρεύουμε για άλλα 20 λεπτά με σκεπασμένη την κατσαρόλα. Ρίχνουμε πότε πότε μια ματιά μήπως χρειάζεται νερό. Ανακατώνουμε όσο το δυνατόν λιγότερο-δεν θέλουμε να "σπάσουν" φακές και ρύζι. Στα 20 λεπτά φακές και ρύζι θα έχουν μαγειρευτεί al dente - αυτός είναι ο στόχος μας, ΔΕΝ θέλουμε να παραβράσουν τα δύο βασικά υλικά. Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και ρίχνουμε τα υπόλοιπα κρεμμύδια. Ανακατώνουμε απαλά και σερβίρουμε-όποτε θέλουμε, το πιάτο τρώγεται άνετα και κρύο- με μαϊντανό και χυμό λεμονιού.



Το συνοδέψαμε με Βιδιανό Καραβιτάκη κι ήταν τέλεια! Έχω την εντύπωση ότι η συγκεκριμένη ποικιλία ταιριάζει με τα πάντα! (Ή σχεδόν τα πάντα!)

Σημείωση: Οι φωτογραφίες δεν είναι κι οι καλύτερες, απλά να έχετε υπόψη ότι όλες πια τις βγάζω με κινητό (που δεν είναι και τελευταίας τεχνολογίας) και δεν μπαίνω καν στον κόπο της επεξεργασίας.

*Η συνταγή είναι συνδυασμός των δύο που έχω δώσει σε link. Προτίμησα τα υλικά της μίας (αφαιρώντας κάποια) και την εκετέλεση της άλλης. 


8 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Είναι καταπληκτικό πιάτο, ιδιαίτερα αν σου αρέσουν οι μεσανατολίτικες γεύσεις!

      Διαγραφή
  2. Προσσωπικά αυτά τα πιάτα τα βρίσκω εξαιρετικά Crispy!
    Ορισμένες φορές προσθέτω καρότο και ψιλοκομμένο σελινάκι. Άλλες βάζω πιπεριά και αγγουράκι τουρσί με αρκετό μαϊντανό. Ήταν από τα κύρια πιάτα, το καιρό που ήμουν ακόμη στην δουλειά και έπαιρνα μαζί μου ταπεράκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πηνελόπη, πολύ ωραίες οι προσθήκες. Με την επόμενη φορά θα δοκιμάσω με καρότο και σέλερι!

      Διαγραφή
  3. τον τελευταίο καιρό κάνω φακόρυζο: η απορρόφηση του σιδήρου λόγω της παρουσίας του ρυζιού είναι μεγάλη.
    η δική μου συνταγή που βρήκα, είναι σαλάτα με μπόλικο λεμόνι (κι εκεί περιβάλλον όξινο, απορρόφηση κλπ).
    οι φωτογραφίες είναι πραγματικά καλές, το ίδιο και η συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, αυτό με την καλύτερη απορρόφηση σιδήρου είναι σημαντικό στοιχείο και κάτι που πρέπει να έχουμε υπόψη.
      Τόσο στη λιβανέζικη όσο στην αιγυπτιακή συνταγή έγραφαν ότι το πιάτο συνοδευόταν με γιαούρτι, όμως την παρουσία ξινού, την προτίμησα με λεμόνι, που λατρεύω!

      Διαγραφή
  4. φακορυζο!!! οντως η τριλογια που αναφερεις ρυζι φακη κρεμμυδι, ειναι σουπερ συνδυασμος! το προτιμω απτην κλασσικηφακη;) μ αρεσει η τσαχπινια της κανελας κ κυμινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναστασία τα δύο αυτά μπαχαρικά είναι χαρακτηριστικά της μεσανατολικής κουζίνας! Προσωπικά το κύμινο το λατρεύω!

      Διαγραφή