Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Το κοτόπουλο στα καλύτερα του

Το κοτόπουλο ντύθηκε, στολίστηκε, "φόρεσε" μια σάλτσα τύπου pesto με το όνομα "chermoula" κι έγινε πιο νόστιμο από ποτέ!
Αν τυχόν δεν είχατε ακούσει μέχρι τώρα για τη σάλτσα "chermoula" καιρός να την μάθετε και να την χρησιμοποιήσετε asap (που λένε και τα αφεντικά στο χωριό μου).
H chermoula, λοιπόν, είναι μια σάλτσα που χρησιμοποιείται στην βορειοαφρικάνικη κουζίνα (Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία) και τα κύρια υλικά της είναι: μαϊντανός, κόλιανδρος, χυμός λεμονιού, σκόρδο, κύμινο, πάπρικα και πιπέρι καγιέν. Όλα μαζί λιώνουν στο γουδί (ή μπλέντερ) και δίνουν μια απίθανη σάλτσα που χρησιμοποείται για να νοστιμίσει κρέας και ψάρι. Προφανώς υπάρχουν και παραλλαγές της σάλτσας από χώρα σε χώρα, ακόμα κι από την υποφαινόμενη η σάλτσα υπέστη αλλαγή, μικρή μεν αλλά ουσιώδη: Δεν βρήκαμε κόλιανδρο όσες φορές τη φτιάξαμε κι έτσι χρησιμοποιήσαμε μόνο μαϊντανό- μικρό το κακό!


Κοτόπουλο στο φούρνο με σάλτσα chermoula, πατάτες, τοματίνια και κρεμμύδι




Για 4 άτομα

1 κοτόπουλο κομμένο στα 4
10-12 τοματίνια κομμένα στη μέση
4-5 μεγάλες πατάτες κομμένες ημι-κυδωνάτες
1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες

Για τη σάλτσα chermoula:

1 φλιτζάνι μαϊντανό (ή 1/2 μαϊντανό-1/2 φρέσκο κόλιανδρο-αν βρεθεί)
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλάκι γλυκού πάπρικα καπνιστή
1,5 κουταλάκι γλυκού κύμινο*
1/2 κουταλάκι πιπέρι καγιέν
χυμό ενός λεμονιού
3-5 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι (λίγο)

Χτυπάμε με το γουδί (ή στο μπλέντερ) τα υλικά χωρίς αλάτι. Δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε αλάτι και λεμόνι αν θέλουμε. Αν είναι πολύ πηχτή αραιώνουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Σε ένα ταψί βάζουμε τα κομμάτια κοτόπουλου. Τα τρίβουμε καλά με τη σάλτσα chermoula. Γύρω από το κρέας απλώνουμε πατάτες, τοματίνια, κρεμμύδι, ανακατώνουμε με λίγο ελαιόλαδο και την υπόλοιπη σάλτσα-αν έχει μείνει- αλατίζουμε και ψήνουμε στο φούρνο για 1,5 ώρα τουλάχιστον στους 200 βαθμούς. Όταν πάρει χρώμα το κρέας σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Το φαγητό θα είναι έτοιμο όταν θα έχει ψηθεί το κρέας και οι πατάτες θα λιώνουν.


*Σε άλλη περίπτωση χρησιμοποιούνται σπόροι κύμινου που καβουρδίζονται και μετά σπάνε με τη βοήθεια μαχαιριού, με αυτόν τρόπο η γεύση από το κύμινο είναι πιο έντονη.

Tip: Τα ...σύγχρονα κοτόπουλα έχουν μαλακό κρέας που μαγειρεύεται γρήγορα και πολλές φορές ενώ το κρέας έχει ψηθεί περιμένουμε άλλα υλικά όπως πχ πατάτες να μαγειρευτούν. Σε αυτήν περίπτωση, μια καλή λύση είναι να κόψουμε όπως θέλουμε τις πατάτες και να τις βράσουμε χώρια για 5-10 λεπτά.

Tip2: Τα ελληνικά ροζέ ταιριάζουν τέλεια με το συγκεκριμένο φαγητό, αλλά τώρα που χειμώνιασε πάμε για ένα spicy κόκκινο, μαλακό κι ελαφρώς φρέσκο.

8 σχόλια:

  1. Ωραία συνταγή! Ότι πρέπει με αυτόν τον καιρό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νότα καλημέρα! Ναι, είναι ωραιότατο φαγητό για αυτές τις μέρες που κρυώνει ο καιρός!

      Διαγραφή
  2. ωωωω τελεια!! υπεροχο φαγητο μ αρεσει η σαλτσα που εκανες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναστασία καλημέρα! Υπέροχο κι εύκολο! Με αυτή τη σάλτσα που δεν θέλει και πολλά, το φαγητό απογειώνεται!

      Διαγραφή
  3. Πεντανόστιμο!! Η σάλτσα καταλαβαίνω κάνει όλη τη δουλειά ;)
    Πρέπει να είναι πολυ ωραία με τοσα μυρωδικά. Θα την δοκιμάσω
    Κόλιανδρο δεν βρίσκω όσο κι αν προσπαθώ ουτε εγω..

    Ωραίος συνδυασμός του ροζε ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάριον καλημέρα! Έχω την εντύπωση ότι οι Έλληνες δεν πολυσυμπαθούν τον κόλιανδρο, γι'αυτό δεν κυκλοφορεί ευρέως. Προσωπικά δεν τρελαίνομαι, αλλά ούτε με απωθεί. Παλιά που το έφερναν στη λαϊκή, θυμάμαι το μύριζα από αρκετά μέτρα μακριά!

      Α, το ροζέ...Βασικά διέγραψα κατά λάθος τις πιο πρόσφατες φωτογραφίες του φαγητού (όπου το συνόδευα με κόκκινο) και χρησιμοποίησα αυτή τη φωτογραφία από το Σεπτέμβρη- που το συνόδευα με ροζέ!!

      Διαγραφή
  4. Θα δοκιμαστεί άμεσα την επόμενη φορά που θα μαγειρέψω κοτόπουλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμαλία καλημέρα! Ελπίζω να σας αρέσει! Τα μπαχαρικά προσάρμοσε τα στα δικά σου γούστα ως προς την ποσότητα- εγώ, ας πούμε, μου αρέσει πολύ το κύμινο και πάντα ρίχνω λίγο παραπάνω, όπως και λεμόνι βάζω λίγο παραπάνω.

      Διαγραφή