Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2009

Φιλέτα σολομού στο φούρνο



Χθες είχαμε ωραία και μοσχοβολιστά φιλέτα σολομού στο φούρνο τα οποία συνοδέψαμε μ'ένα εξαιρετικό ελληνικό κρασί το Κτήμα Άλφα Sauvignon Blanc 2008. Τα τελευταία 2 χρόνια του δίνω τον τίτλο του καλύτερου ελληνικού Sauvignon Blanc - το οποίο παρεπιπτόντως είναι η αγαπημένη μου ξένη λευκή ποικιλία. Τα περιοδικά απ' ό,τι βλέπω δε συμφωνούν μαζί μου αλλά περί ορέξεως....


Φιλέτα σολομού στο φούρνο








Υλικά (για 4 άτομα) :

4 φιλέτα σολομού
2  φρέσκα κρεμμυδάκια  
3-4 κουταλιές άνηθο 
3 κουταλιές μουστάρδα καλής ποιότητας τύπου Dijon  
το ξύσμα και το χυμό ενός λάιμ - κάνει και το λεμόνι μια χαρά , προσωπικά προτιμώ το λάιμ  
αλάτι 
1 κουταλιά κόκκους κόκκινου πιπεριού 
ελάχιστο ελαιόλαδο


Χτυπάμε πολύ καλά στο μπλέντερ μουστάρδα, κρεμμυδάκι, άνηθο, χυμό και ξύσμα, αλάτι, λάδι και πιπέρι . Αλείφουμε με το μίγμα όλες τις πλευρές του ψαριού και το αφήνουμε για 1/2 ώρα στο ψυγείο. Ψήνουμε τα φιλέτα για 1/2 ώρα περίπου σε μέτριο φούρνο. Τα συνοδεύουμε με μια πλούσια σαλάτα της αρεσκείας μας.

Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2009

Will we ever meet again John Rebus?



Χθες βγήκε σε σύνταξη ο Ρέμπους. Δηλαδή τελείωσα την ανάγνωση του τελευταίου βιβλίου με τις περιπέτειες του αγαπημένου μου επιθεωρητή. Ο Ίαν Ράνκιν τον ταλαιπωρεί αφάνταστα στο ''Τελευταίο τραγούδι για τον Ρέμπους'' (εκδόσεις Μεταίχμιο http://metaixmio.gr/ ). Τον βγάζει σε διαθεσιμότητα , τον βάζει να ανεβοκατεβαίνει σκαλιά και ν'αγκομαχεί -είναι πια 60 ετών- τον κάνει ύποπτο για απόπειρα φόνου. Συγχρόνως η σχέση του με την πιστή του Σήβον δοκιμάζεται- η επαγγελματική εννοείται, ερωτική τροπή δεν πήρε ποτέ η σχέση τους αν και κάτι υπέβοσκε- ενώ το πιο συγκλονιστικό είναι η τροπή που παίρνει η σχέση του με τον αιώνιο εχθρό του τον Κάφερτι. Τι να πω. Πιστεύω ότι οι σκηνές με τον Κάφερτι είναι οι πιο δυνατές που έχει γράψει ο συγγραφέας. Εννοείται ότι η περίπλοκη αλλά κατα βάθος απλή υπόθεση του βιβλίου λύνεται χάρη στον Ρέμπους - κι εδώ μάλλον κλείνει το μάτι του ο Ράνκιν στο στοιχειώδες των υποθέσεων που πρέσβευε ο Σέρλοκ Χολμς.

Θα μου λείψει ο Ρέμπους. Μου άρεσε το γεγονός ότι δεν ήταν και το πρότυπο αστυνομικού, οι μέθοδοί του αμφισβητούνταν, δεν ακολουθούσε κατα γράμμα τους τύπους και τους κανόνες, έριχνε εκνευρισμένος φλιτζάνια σε προϊσταμένους, είχε εμμονές που στην κυριολεξία τον στοίχειωναν-βλέπε Κάφερτι. Αυτό που μου άρεσε όμως περισσότερο είναι ότι ήταν ένας μοναχικός και ρομαντικός υπερασπιστής του δικαίου -όπως αυτός ερμήνευε το δίκαιο- που λάτρευε την καλή ροκ μουσική, το καλό σκοτσέζικο μαλτ και το τίγκα στο λίπος τυπικό βρεττανικό φαγητό! Κι επίσης το γεγονός ότι είχε για βοηθό την Σήβον Κλαρκ μια εκ πρώτης όψεως τελείως διαφορετική από αυτόν περσόνα, τυπική στη δουλειά της, με ακεραιότητα, με έντονο αίσθημα ευθύνης αλλά έφτιαχναν ένα απίστευτα ταιριαστό δίδυμο - το ταίριασμα ήταν μόνο επαγγελματικό γιατί όπως είπαμε ποτέ δεν εκδηλώθηκε ευθέως κάτι ερωτικό, ίσως γιατί και οι δύο ήταν τόσο ερωτευμένοι με τη δουλειά τους.

Αναρωτιέμαι αν ο Ίαν Ράνκιν έχει σκεφτεί να συνεχίσει να γράφει, με τη Σήβον όμως πρωταγωνίστρια. Δεν θα ήταν κι άσχημα κι εννοείται ότι ο Ρέμπους θα είναι παρών και το Εδιμβούργο ως γνώριμο σκηνικό κι όλη η παρέα από το Γκέιφιλντ Σκουέρ κι επίσης παλιοί φίλοι και νέοι εχθροί. Till then...

Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2009

Lemon shortbreads




Σήμερα ήθελα να φτιάξω μπισκότα. Έτσι σκέφτηκα να ψήσω λίγα lemon shortbreads και το σπίτι πλημμύρισε με το άρωμα του λεμονιού κι εκείνου του καλού βουτύρου. Γιατί όπως κι αν το κάνουμε η επιλογή καλού βουτύρου είναι σημαντικός παράγοντας για να επιτύχουν τα shortbreads. Είναι εξαιρετικά και ταιριάζουν τόσο πολύ μ'ένα φλυτζάνι καλής ποιότητας μαύρο τσάι. Τη βασική συνταγή των shortbreads θα τη βρείτε εδώ:


http://ascrispasitgets.blogspot.com/2008/12/shortbreads.html . Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προσθέσετε ξύσμα λεμονιού.