Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2009

Orecchiette με τοματίνια & ρόκα.




Tα midweek pasta sessions συνεχίζονται και αυτήν την εβδομάδα. Εύκολα υλικά , γρήγορη -σχετικά- εκτέλεση εγγυώνται ένα γευστικότατο πιάτο που θα σας σώσει από τον πειρασμό του delivery -λέμε τώρα! Χθες στη λαϊκή έπεσα πάνω σε κάτι απίστευτα ελκυστικά τοματίνια και σκέφτηκα να ετοιμάσω ένα πιάτο που είχα καιρό να φτιαξω. Αυτό που με ξετρελλαίνει στο συγκεκριμένο πιάτο είναι η σωταρισμένη ρόκα. Της πάει πολύ το σωτάρισμα της ρόκας. Θυμάμαι είχα πρωτοφάει orecchiette με σωταρισμένη ρόκα , αντζούγια και καυτερή πιπεριά στο Il Tinello κι είχα πάθει παράκρουση. Ήταν από τα πλέον νόστιμα πιάτα που είχα ποτέ δοκιμάσει σε ιταλικό εστιατόριο των Αθηνών (πονεμένη ιστορία) και....και περιείχε αντζούγια. Ναι, το έχω διαπιστώσει , είμαι ο μοναδικός κάτοικος αυτής της χώρας που του αρέσει η αντζούγια!! (άλλη πονεμένη ιστορία). Λοιπόν, πού είχα μείνει; Α, ναι , στη λαϊκή. Άρπαξα δύο ματσάκια ρόκα κι έφυγα. Ουσιαστικά δε χρειαζόμουν τίποτε άλλο , τόσο απλή είναι η συνταγή όπως θα διαπιστώσετε.



Σπαγγέτι με τοματίνια & ρόκα






Υλικά (για 4 άτομα)

 20 τοματίνια πλυμένα και κομμένα στη μέση
 2 ματσάκια ρόκα  
400 γρ tagliatelle 
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες 
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
ελαιόλαδο
αλάτι 
πιπέρι


Πλένουμε καλά τη ρόκα , την στεγνώνουμε πάρα πολύ καλά (αλλιώς στο σοτάρισμα της θα γίνει της κινέζικης πρωτοχρονιάς!!) και την ψιλοκόβουμε κρατώντας μόνο τα φύλλα. Σε αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε τα ζυμαρικά.  Σε χαμηλή προς μέτρια  φωτιά σοτάρουμε το σκόρδο με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μετά από λίγο προσθέτουμε τα τοματίνια. Σοτάρουμε τα τοματίνια έως ότου μαραθούν αλλά δεν χάσουν το σχήμα τους. Ρίχνουμε στο τηγάνι τη ρόκα. Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά αλλά κρατάμε μισό ποτήρι από το νερό βρασίματος. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με τη ρόκα και τα τοματίνια, ανακατώνουμε, προσθέτουμε το νερό λίγο λίγο -ίσως να μην χρειαστεί όλο-, ανακατώνουμε πάλι και τέλος  ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.   Σερβίρουμε αμέσως με άφθονη παρμεζάνα (πάντα φρεσκοτριμμένη!)

Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2009

Πρασόπιτα ''φιδίσια'', δηλαδή στριφτή!




Προχθές στη λαϊκή αγόρασα λίγα πράσα μην έχοντας ουσιαστικά στο νου με ποιο τρόπο θα τα μαγείρευα. Τελικά σκέφτηκα να φτιάξω μια πίτα και γιατί όχι, στο τέλος να τη στρίψω. Το ότι της έδωσα ένα, ας το πούμε, ''φιδίσιο'' λουκ μάλλον οφείλεται στο γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες άκουσα δύο ειδήσεις για φίδια που μ' έκαναν να ανατριχιάσω. Στην 1η είδηση ένας ένοικος ξενοδοχείου κάπου στην Ολλανδία βρήκε στο μπάνιο του έναν πύθωνα (!!!) , ενώ η 2η είδηση μας ενημέρωσε ότι επιστήμονες ανακάλυψαν την ύπαρξη προϊστορικού φιδιού μήκους 45 ποδιών!!! Μπρρρρ , πρέπει να ομολογήσω ότι με το συγκεκριμένο είδος ζώου δεν τα πάω καθόλου καλά- δεν αντέχω να το βλέπω ούτε ζωγραφιστό...


Αντίθετα, με τις πίτες τα πάω πάρα πολύ καλά και γενικά μου φαίνεται ότι όλοι οι Έλληνες τα πάμε καλά με τις πίτες.


Πρασόπιτα στριφτή





Για τη ζύμη θα χρειαστούμε : 300 γρ. αλεύρι , 5 κουταλιές σούπας λάδι , 120 ml χλιαρό νερό , 1 πρέζα αλάτι, 1 κουταλάκι του γλυκού λευκό ξίδι.


Για τη γέμιση θα χρειαστούμε : 4 πράσα μέτρια ( να είναι φρέσκα και τρυφερά) , 1/2 φλιτζάνι φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο , 250 γρ. φρέσκο ανθότυρο , 1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι ( ή όποιο πικάντικο τυρί σας αρέσει) , 1 αυγό , αλάτι , πιπέρι , λάδι.


Ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη. Ανακατεύουμε σε μια γαβάθα τα υλικά όλα μαζί. Σε 2-3 λεπτά θα έχει σχηματιστεί μια συμπαγής ζύμη. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στην άκρη.


Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Ψιλοκόβουμε τα πράσα και τα σοτάρουμε σε λίγο λάδι με τα κρεμμυδάκια. Προσέχουμε να μην πάρουν σκούρο χρώμα. Αφού σοταριστούν , τα αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν. Χτυπάμε σ' ένα μπολ τα τυριά με το αυγό. Προσθέτουμε τα σοταρισμένα πράσα & κρεμμυδάκια , αλάτι και πιπέρι.


Ανοίγουμε τη ζύμη σε μακριές, λεπτές λουρίδες. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το μηχάνημα με το οποίο ανοίγουμε φύλλα για ζυμαρικά αλλιώς με τον πλάστη. Γεμίζουμε κατά μήκος του φύλλου και κλείνουμε από πάνω προσεκτικά ''τσιμπώντας'' το φύλλο. Το κουλουριάζουμε στο ταψί (φανταστείτε πώς κουλουριάζεται ένα φίδι!!!) περνάμε το φύλλο από πάνω με λάδι κι αν θέλουμε ρίχνουμε λίγο σουσάμι. Ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 35-40 λεπτά.

Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου 2009

Chocolate Chip Cookies




Σήμερα θα έρθει στο σπίτι η καλή φίλη Φωτεινή για το καθιερωμένο debate αναγνωσμάτων. Τι κάνουμε; Απλά συζητάμε για τα βιβλία που έχουμε διαβάσει από την προηγούμενη συνάντησή μας και μετά. Περιμένω με αγωνία τη γνώμη της για ένα βιβλίο που της είχα προτείνει, ''Το ημερολόγιο ενός ασήμαντου'' των Τζωρτζ & Γουίντον Γκροσμιθ από τις εκδόσεις Ίνδικτος http://www.indiktos.gr/ . Παρεπιπτόντως έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά στην έκδοση κι -ευτυχώς- στη μετάφραση (λεππτομέρεια: έχει εκδοθεί σε πολυτονικό. Είδα όλες εκείνες τις οξείες, τις δασείες και τις περισπωμένες και προσπαθούσα να θυμηθώ τους ατέλειωτους κανόνες,  τι πήγαινε πού και γιατί! ). Τελοσπάντων, το θέμα μας είναι άλλο. Ότι για να υποδεχτώ την βιβλιοφάγο φίλη μου , έψησα μπισκότα με κομμάτια σοκολάτας. Σε 1 ώρα όλα ήταν έτοιμα.
Ετοίμασα την κλασική ζύμη για Shortbreads  και στο τέλος πρόσθεσα κομμάτια πικρής σοκολάτας  (ψιλοκομμένη μ'ένα μαχαιράκι). Τέλεια! Μοσχομύριζε το σπίτι. Αχ , και τι ωραία μέρα για μια τέτοια συνάντηση. Αυτές οι τελευταίες μέρες του χειμώνα που μυρίζουν άνοιξη είναι απλά υπέροχες!


Chocolate Chip Cookies



Υλικά

1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
λίγο γάλα ( περίπου 1 φλιτζάνι καφέ εσπρέσσο)
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
250 γρ. βούτυρο αγελάδος ( να είναι εξαιρετικής ποιότητας )
4 κουταλιές πικρή σοκολάτα ψιλοκομμένη με μαχαιράκι


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς


Δουλεύουμε το βούτυρο με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και δουλεύουμε το μίγμα μέχρι να γίνει κρέμα. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι ενώ συνεχίζουμε να δουλεύουμε το μίγμα. Προσθέτουμε τη βανίλια και τέλος το γάλα.
Ζυμώνουμε το μίγμα με τα χέρια για να ομογενοποιηθεί. Το δουλεύουμε καλά για λιγο και στο τέλος προσθέτουμε τα τρίμματα σοκολάτας. Απλώνουμε τη ζύμη σε πάχος 0,8 εκ. περίπου ( δε χρειάζεται να πάρουμε χάρακα, με το μάτι αρκεί! ) και την κόβουμε σε στρογγυλά ή ορθογώνια κομμάτια. Τα τρυπάμε με ένα πηρούνι  και τα ψήνουμε  για 15- 20 λεπτά περίπου μέχρι αποκτήσουν ωραίο χρώμα.

Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου 2009

Let it snow




Οι φωτογραφίες είναι από το site της Evening Standard

Το Λονδίνο ντύθηκε στα λευκά κι οι φλεγματικοί Άγγλοι αιφνιδιάστηκαν. Νέκρωσαν οι συγκοινωνίες, έκλεισαν αεροδρόμια και σχολεία!...Κι εγώ που πίστευα ότι αυτά συνέβαιναν μόνο στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας. Τουλάχιστον οι Λονδρέζοι πήραν τα ποδήλατά τους - μια εικόνα που δύσκολα θα βλέπαμε στην Αθήνα, εδώ ούτε με καλό καιρό δεν τολμούν οι ποδηλάτες να βγουν στους δρόμους με τέτοιους αφιονισμένους οδηγούς να κυκλοφορούν ελεύθεροι!- το διασκέδασαν και δε στήθηκαν με σταυρωμένα τα χέρια στη μέση της όποιας ''ειδυλλιακής'' οδού Ανθέων ορυόμενοι ''Που είναι το κράτος;;'' . Εκεί που το βάλαμε είναι, στην ανυπαρξία.
Υ.Γ.: Ελπίζω ο καιρός στο Λονδίνο να είναι καλύτερος 20 - 25/3...