Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2016

Φθινοπωρινοί αφορισμοί

 Το μπλογκ κλείνει αισίως τα 8 χρόνια κι είναι ευκαιρία για έναν μικρό απολογισμό και κάποιες σκέψεις.
Εδώ και καιρό έχω διαπιστώσει ότι το food blogging έχει περάσει σε άλλο επίπεδο και το στυλ που συνεχίζω απρόσκοπτα εδώ και 8 χρόνια είναι απλά κι ολοφάνερα out of date που λένε και στο μικρό μου χωριό. Κάνοντας την συγκεκριμένη διαπίστωση οδηγήθηκα στο συμπέρασμα ότι πολλά πρέπει να αλλάξουν εδώ. Έχει περάσει καιρός που οδηγήθηκα σε αυτό το συμπέρασμα κι ακόμα δεν μου έχει έρθει κάποια φαεινή, καινοτόμος ιδέα! (Κάπως σαν τα καρτούν να ανάψει ένα λαμπάκι πάνω από το κεφάλι μου)

Εν τω μεταξύ, θα συνεχίσω να ανεβάζω συνταγές που βρήκα, έφτιαξα και μου άρεσαν. Έτσι κι αλλιώς το μπλογκ έχει "εξελιχθεί" ("μεταλλαχθεί";)  σε ένα είδος ανοιχτού αρχείου όπου μαζεύω αγαπημένες συνταγές. Μέχρι να μου έρθει η "καινοτόμος'" ιδέα θα ξεκαθαρίσω όλες τις συνταγές που έχουν αναρτηθεί, τουτέστιν αλλαγές φωτογραφιών, σβήσιμο συνταγών που δεν φτιάχνω πια, και update σε όποιες εκτελέσεις συνταγών έχω αλλάξει τακτική.

Ας αφήσουμε την ενδοσκόπηση στην άκρη κι ας πάμε στην ουσία. Στο φθινόπωρο είμαστε και φθινόπωρο δεν βλέπουμε- τουλάχιστον εδώ στην Αττική κι εκτός κάτι ωρών βροχερών που τρέξαμε να το παίξουμε autumn mood, αλλά μας πρόλαβε η καλοκαιρία και καιρός να το πάρουμε απόφαση ότι τα καλοκαίρια στην Ελλάδα δεν τελειώνουν την 1η του Σεπτέμβρη. Προφανώς!!

Τον όμορφο μήνα Σεπτέμβρη δοκίμασα ένα επιδόρπιο που είχε ψιλοκομμένους χουρμάδες από πάνω και θυμήθηκα τι ωραίοι που είναι και πόσο μου αρέσουν κι υποσχέθηκα στον εαυτό μου να φτιάξω το κατιτίς με χουρμάδες. 

Έφτιαξα λοιπόν biscotti ελαιόλαδου με χουρμάδες και καρύδια. Και βγήκαν απίθανα! Θα ταίριαζαν τέλεια με φθινοπωρινό καιρό και τσάι (...και συμπάθεια), φευ, δεν μας έχει προκύψει ακόμα, οπότε τα τρώμε με καφέ!



Biscotti ελαιόλαδου με χουρμάδες και καρύδια




Για 15-16 κομμάτια


90 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
90 γρ αλεύρι ολικής
80 γρ. ελαιόλαδο
50 γρ ζάχαρη
1 μεγάλο αυγό
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 πρέζα αλάτι
40 γρ. αποξηραμένοι χουρμάδες
40 γρ καρύδια




Σε ένα μπολ ανακατώνουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το αλεύρι ολικής με το αλάτι και το baking powder.

Στο μούλτι κόβουμε μαζί τους χουρμάδες και τα καρύδια.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη - με τον αυγοδάρτη, δεν χρειάζεται μίξερ- για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε το αυγό και το εκχύλισμα και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε το αλεύρι κι ενσωματώνουμε ανακατεύοντας με το χέρι. Τέλος προσθέτουμε κι ενσωματώνουμε το μείγμα χουρμάδες- καρύδια. Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Θα δημιουργηθεί τέλος, μια ζύμη που δεν θακολλά στα τοιχώματα του μπολ και τα χέρια. Αν τυχόν κολλά, προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Πιάνουμε τη ζύμη, της δίνουμε σχήμα κορμού, την τυλίγουμε σε μεμβράνη, την πιέζουμε με τον πλάστη για να της δώσουμε πάχος 1 εκ περίπου και μήκος πάνω κάτω 15-16 εκ και την βάζουμε (τυλιγμένη) στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα. Αν τυχόν βιαζόμαστε μπορούμε να την βάλουμε στην κατάψυξη για 10 λεπτά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς με τη σχάρα στη μεσαία θέση.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, αφαιρούμε την μεμβράνη και τοποθετούμε προσεκτικά τον κορμό, σε ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Με ένα μαχαίρι χαράσσουμε απαλά - μέχρι τη μέση περίπου, όχι μέχρι κάτω- κομμάτια πάχους 1 εκ. Θα βγουν περίπου 15 κομμάτια.

Το τοποθετούμε στο φούρνο να ψηθεί, περίπου 20 λεπτά, μέχρι να πάρει όμορφο χρώμα. Το βγάζουμε ενώ συγχρόνως ρίχνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 150 βαθμούς. Πολύ προσεκτικά και με τη βοήθεια ενός μαχαιριού, κόβουμε μέχρι κάτω τα κομμάτια , τα χωρίζουμε και τα απλώνουμε στο ταψί έτσι ώστε η πλάγια πλευρά να κοιτάζει τώρα προς τα πάνω. Με άλλα λόγια τα βάζουμε ξαπλωτά. Τα ξαναβάζουμε στο φούρνο και τα αφήνουμε να ψηθούν μέχρι να πάρουν χρώμα- περίπου 10 λεπτά. Τα γυρίζουμε και περιμένουμε να πάρουν χρώμα κι από αυτήν την πλευρά- περίπου 5 λεπτά.

Τα biscotti μας θα είναι έτοιμα εφόσον έχουν ψηθεί καλά και στο εσωτερικό. Μπορούμε να τσεκάρουμε σπάζοντας ένα στη μέση. Αν τυχόν "κρατάνε" λίγο, συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5 λεπτά ακόμα, γυρίζοντας τα συνέχεια και προσέχοντας μην καούν.