Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Καλό μου , γλυκό κολοκυθάκι.

Ένα το κρατούμενο: Λατρεύω το κολοκυθάκι. Αν και δεν εκστασιάζομαι με τα λαχανικά , τούτο δω το διακριτικό και κομψό λαχανικό με συγκινεί! Για παράδειγμα: Αν μου πείτε να διαλέξω ανάμεσα σε ...φασολάκι και κολοκυθάκι , θα πω φυσικά κολοκυθάκι! Αν μου πείτε να διαλέξω ανάμεσα σε φασόλια τσαουλί και ..κολοκυθάκι , ε, θα πω κολοκυθάκι! Κι αν - αφού επιμένετε!- μου πείτε να διαλέξω ανάμεσα σε αμπελοφάσουλα και...κολοκυθάκι  θα σας απαντήσω,...τι άλλο , ...κολοκυθάκι! (Ελπίζω να εμπεδώσατε ότι οι σχέσεις μου με το φασολάκι είναι...ψυχρές! Μιλάμε μεν , με το ζόρι δε...!). Το κολοκυθάκι , που λέτε, το τρώω όπως κι αν είναι μαγειρεμένο . Το λατρεύω τηγανητό. Κομμένο σε λεπτές φετούλες , περασμένο σε αλεύρι και τηγανισμένο για λίγα λεπτά ,μμμμ , τι λιχουδιά είναι αυτή!! (Κι η μελιτζάνα τηγανητή , είναι απίστευτη! Αλλά η μελιτζάνα είναι...θεά , είναι ασύλληπτου μεγέθους γαστρονομική καλλονή! Θα (ξανα)μιλήσουμε γι'αυτήν σύντομα) . Μου αρέσουν επίσης -και παραδόξως!- στο μπριάμ , μου αρέσουν όμως και παρα πολύ με μοσχαράκι κοκκινιστό στην κατσαρόλα !
Όμως σήμερα σας έχω κολοκυθάκια με ζυμαρικά! Και μάλιστα μ'έναν τρόπο που θα σας εκπλήξει γιατί είναι ακριβώς ο ίδιος τρόπος με τον οποίο φτιάχνουμε την ...καρμπονάρα! Μόνο βέβαια που στη θέση του μπέϊκον έχουμε κάτι πιο καλοκαιρινό και φίνο! Μαντέψτε τι!



Καρμπονάρα με κολοκυθάκι
(διασκευή από την ιταλική βίβλο μαγειρικής ''Il talismano della felicita''







Υλικά (για 4 άτομα)

400 γρ ζυμαρικά πχ τύπου penne 
1 κιλό κολοκυθάκια (προτιμώ μικρά κολοκυθάκια)
100 γρ φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
3 αυγά + 1 κρόκο
μαϊντανός ψιλοκομμένος
ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε πρώτα στη μέση κάθετα και μετά σε ροδέλες. Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε μέτρια φωτιά. Σωτάρουμε τα κολοκυθάκια , αλατοπιπερώνουμε και τηγανίζουμε μέχρι να μαλακλώσουν λίγο. Ρίχνουμε τον μαϊντανό. Εν τω μεταξύ βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό. Μόλις βράσουν al dente τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Ανακατώνουμε. Ενώ τα ζυμαρικά βράζουν, χτυπάμε καλά τα αυγά σ'ένα μπολ. Ρίχνουμε την παρμεζάνα και ξαναχτυπάμε. Ρίχνουμε στο μείγμα 3-4 κουταλιές από το νερό στο οποίο βράζουν τα ζυμαρικά και χτυπάμε μέχρι το μίγμα να γίνει κρεμώδες. Περιχύνουμε τα ζυμαρικά-κολοκυθάκια με το κρεμώδες μίγμα στο τηγάνι, ανακατώνουμε. Σερβίρουμε αμέσως. Με λευκό κρασί ovviamente!
Α , και το δεύτερο κρατούμενο: Τούτη η pasta είναι ιδανική για εκείνα τα καλοκαιρινά βράδια στη βεράντα που λέγαμε την προηγούμενη φορά!
Cripy's tip: Μπορείτε να τηγανίσετε σε λίγο λάδι τα κολοκυθάκια κι αν δείτε ότι ζητούν κι άλλο , αντί για λάδι ρίξτε λίγο από το νερό στο οποίο βράζουν τα ζυμαρικά! Και πιο ελαφριά θα γίνουν τα κολοκυθάκια , και πιο καλά θα δέσει η psta! Δύο τα καλά !


Μα , κοιτάξτε τι ομορφιά , τι eleganza! Θα έλεγα ότι το κολοκυθάκι είναι η ...Juliette Binoche των ζαρζαβατικών!!!

13 σχόλια:

  1. Μμμμ τέλειο!!
    Δεν θα ταίριαζε και το τυρί κρέμα?
    Μάλλον που θα τη δοκιμάσουμε τη συνταγούλα!
    Φιλάκια και καλό μήνααααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Magda καλησπέρα και καλό μήνα! Και καλό καλοκαίρι βέβαια! Νομίζω ναι , 1-2 κουταλιές τυρί κρέμα θα ταίριαζαν. Το κολοκυθάκι δένει γενικά πολύ ωραία με τυριά οποιουδήποτε είδους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τέλεια λιχουδια πράγματι. Προτείνω τα μικρά να τα τρως και ωμά, είναι νοστιμότατα. Και φυσικά τα λουλούδια τους δεν νομίζω να τα πετάς, γεμιστά με ρύζι και αρωματικά βότανα είναι πρώτης τάξης λιχουδιά και μάλιστα από τις πιο ακριβές σε εστιατόρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι λες για κολοκυθάκι στα κάρβουνα (όχι κάρβουνο όμως, ζουμερό!) και από πάνω να έχει σως με βαλσάμικο και μέλι! Αν αποφασίσετε να έρθετε, θα έχει και από αυτό το μενού, αν όχι, θα συνεχίσω να σε βασανίζω έτσι! Διαλέγεις και παίρνεις! :ΡΡ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. blackened καμιά φορά , τώρα που είναι η εποχή τους, φτιάχνω μια πολύ ωραία δροσερή σπαγγετάδα με ωμό τριμμένο κολοκυθάκι! Γεμιστά όντως είναι η απίστευτη γκουρμέ λιχουδιά!




    vipera είναι ...προκλητικά νόστιμο αυτό που προτείνεις!! Ναι , όντως πρέπει να κανονίσουμε μια επίσκεψη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ουπς αυτό ακούγεται πολύ ενδιαφέρον!!! Να δώ να το κάνω κάποια στιγμή. Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν και το βραστό κολοκυθάκι δεν είναι από τις πρώτες επιλογές μου (το προτιμώ τηγανιτό), ως επιπλέον συστατικό στην καρμπονάρα είναι αρκούντως δελεαστικό. Αποφασίσαμε να είναι η πρώτη παρασπονδία που θα κάνουμε στην δίαιτα που μόλις σήμερα αρχίσαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. mahler76 θυμάμαι ότι έχεις δηλώσει φανατικός κρεατοφάγος γι'αυτό ...ξαφνιάστηκα με το σχόλιο σου! Παραταύτα πιστεύω ότι αν την δοκιμάσεις θα σου αρέσει.
    Καλό βράδυ!





    chic in greek ας πούμε ότι θα είναι μισή παρασπονδία μιας και το μπέικον της κανονικής καρμπονάρα θα έχει αντικατασταθεί από το light κολοκυθάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Crispy καλημέρα! Συγνώμη για την άσχετη θέση, ψάχνω ένα mail επικοινωνίας μαζί σου. Μου στέλνεις εδώ; infoatgreekfoodblogsdotcom. Ξέρεις αντικαθιστάς το at με παπάκι και το dot με τελεία :)
    τα κολοκυθάκια τα λατρεύω κι εγώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. το κολοκυθάκι μου αρέσει πολύ στο κινέζικο... όσο περισσότερο τόσο καλύτερο! Αλλά όπως λες και συ σαν την μελιτζάνα δεν έχει! Υπάρχει και το γνωστό φαγητό που εμείς εδώ το λέμε γενικά "τηγανιτά" που έχει τηγανιτές μελιτζάνες-κολοκυθάκια-πιπεριές περιχυμένα με σάλτσα ντομάτας. Τρώγεται με τόνους ψωμί και είναι καλύτερο κρύο απο το ψυγείο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Στα δικά μου μέρη τα βάζουμε όλα μαζί στην κατσαρόλα μελιτζανες - κολοκυθάκια-πιπεριές όπως λες και τα μαγειρεύουμε - αφού τα σωτάρουμε πρώτα με σκόρδο κρεμμύδι και μαϊντανό- σε σάλτσα ντομάτας. Το ονομάζουμε το πιάτο αυτό ''τουρλού''! Η μητέρα μου του έχει δώσει την απίστευτη ονομασία ''μπλουμ''!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. popo kai mou aresoun poli ta kolokithakia!tha tin dokimaso sigoura :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. live and love καλημέρα και καλωσόρισες ! Είναι μια πολύ ωραία μακαρονάδα για τώρα το καλοκαίρι. Αν σου αρέσουν και τα κολοκυθάκια όπως γράφεις , θα ενθουσιαστείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή