Τώρα τελευταία όποτε περνούσα από το Panella της Πανεπιστημίου, έπαιρνα μια πατατόπιτα. Μου αρέσει πολύ γιατί μου θυμίζει εκείνες τις ποντιακές λιχουδιές τα πιροσκί , τα οποία εκτός από κιμά κυκλοφορούν και σε νηστίσιμη εκδοχή με πατάτες . Αποφάσισα να δοκιμάσω να φτιάξω μόνη μου την πατατόπιτα και το αποτέλεσμα ήταν συμπαθέστατο!
Υλικά
8 σφολιατάκια -φροντίστε να τα έχετε βγάλει από την κατάψυξη τουλάχιστον δύο ώρες πριν.
3-4 πατάτες μεσαίου μεγέθους
1 κρεμμύδι
1 ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι
άφθονο φρεσκοτριμμένο άνηθο
1 κουταλάκι του γλυκού πολύ καλής ποιότητας πικάντικη μουστάρδα
αλάτι
πιπέρι
λάδι
λίγη πικάντικη γραβιέρα τριμμένη (προαιρετικά)
Καθαρίζετε και βράζετε τις πατάτες. Τις στραγγίζετε, τις αφήνετε να κρυώσουν λίγο και τις λιώνετε. Σ' ένα τηγάνι ζεσταίνετε λίγο λάδι και σοτάρετε το κρεμμυδάκι με το κρεμμύδι τα οποία θα έχετε ψιλοκόψει. Ρίχνετε στο τηγάνι άφθονο ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο και πιπέρι -επίσης άφθονο και φρεσκοτριμμένο. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160 βαθμούς. Σε ένα μπολ ανακατεύετε πολύ καλά τις πατάτες με τα υλικά του σοταρίσματος και τη μουστάρδα μέχρι το μίγμα να γίνει κρεμώδες. Απλώνετε τα σφολιατάκια σε ειδικές φορμούλες για μικρές ατομικές τάρτες. Γεμίζετε με τη λιωμένη πατάτα. Πασπαλίζετε με το τυρί. Ψήνετε για 1/2 ώρα περίπου. Σερβίρετε με καλή μπύρα!
Πατατοπιτάκια
Υλικά
8 σφολιατάκια -φροντίστε να τα έχετε βγάλει από την κατάψυξη τουλάχιστον δύο ώρες πριν.
3-4 πατάτες μεσαίου μεγέθους
1 κρεμμύδι
1 ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι
άφθονο φρεσκοτριμμένο άνηθο
1 κουταλάκι του γλυκού πολύ καλής ποιότητας πικάντικη μουστάρδα
αλάτι
πιπέρι
λάδι
λίγη πικάντικη γραβιέρα τριμμένη (προαιρετικά)
Καθαρίζετε και βράζετε τις πατάτες. Τις στραγγίζετε, τις αφήνετε να κρυώσουν λίγο και τις λιώνετε. Σ' ένα τηγάνι ζεσταίνετε λίγο λάδι και σοτάρετε το κρεμμυδάκι με το κρεμμύδι τα οποία θα έχετε ψιλοκόψει. Ρίχνετε στο τηγάνι άφθονο ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο και πιπέρι -επίσης άφθονο και φρεσκοτριμμένο. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160 βαθμούς. Σε ένα μπολ ανακατεύετε πολύ καλά τις πατάτες με τα υλικά του σοταρίσματος και τη μουστάρδα μέχρι το μίγμα να γίνει κρεμώδες. Απλώνετε τα σφολιατάκια σε ειδικές φορμούλες για μικρές ατομικές τάρτες. Γεμίζετε με τη λιωμένη πατάτα. Πασπαλίζετε με το τυρί. Ψήνετε για 1/2 ώρα περίπου. Σερβίρετε με καλή μπύρα!
Αγαπημένες οι πατατόπιτες και μου αρέσει πολύ όταν έχουν και τυριά μέσα!! Ελαφρύ και χορταστικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήπολύ ωραία ιδεά Crispy! Καλή συνέχεια!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Εμμανουέλα
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ ναι με τυρί γίνονται πιο νόστιμες! Το panella τις έχει χωρίς τυρί βέβαια- τις ξεκίνησε την Μεγάλη Εβδομάδα λόγω νηστείας, τουλάχιστον τότε τις πρωτοείδα εγώ!
@Έρη
Ευχαριστώ πολύ! Ευτυχώς που υπάρχουν ωραία μαγαζάκια στην πόλη και μας δίνουν καμιά ιδέα!!
Επίσης καλή συνέχεια!
Η αλήθεια είναι ότι μόνο στη νηστεία σκέφτομαι την πατατόπιτα αλλά είναι κρίμα γιατί είναι μια πολύ νόστιμη πιτούλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜ' αρέσει η βερσιόν σου και ειδικά με τη γραβιέρα θα είναι σούπερ!
Φιλιά!
@Ερμιόνη
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα! Ναι κι εγώ είχα συνδυάσει την πατατόπιτα με νηστεία. Γραβιέρα, λίγη κρέμα γάλακτος ή αυγό να γίνει πιο αφράτη η γέμιση και μόνο νηστίσιμη δεν είναι πια! :-)