Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Big Night


Η ταινία Big Night που γυρίστηκε το 1996, θεωρείται μία από τις καλύτερες ταινίες γαστρονομικού ενδιαφέροντος και πάντα φιγουράρει στις ψηλότερες θέσεις σχετικών λιστών. Όχι άδικα βέβαια. Σκηνοθετημένη από δύο ηθοποιούς (Stanley Tucci, Campbell Scott) γυρίστηκε εκείνη τη δεκαετία που ο ανεξάρτητος αμερικάνικος κινηματογράφος έδωσε τα καλύτερα δείγματα- μετά άρχισε να γίνεται ελαφρώς λιγότερο ανεξάρτητος!



Η ταινία μας γυρνά πίσω στη δεκαετία του 50, κάπου στις ακτές του Νιου Τζέρσεϋ, όπου δύο αδέρφια, Ιταλοί μετανάστες, ο Πρίμο κι ο Σέκο (Σεκόντο) έχουν ένα εστιατόριο. Στο εστιατόριο σερβίρονται τα καλύτερα πιάτα της πατρίδας τους, όμως οι δουλειές δεν πάνε καλά, μιας κι οι Αμερικανοί δεν είναι ακόμα εξοικειωμένοι με μια τόσο ...εξωτική κουζίνα. Ο Σέκο ανησυχεί, λεφτά δεν βγαίνουν κι η τράπεζα πιέζει. Κρύβει την πραγματική κατάσταση από τον Πρίμο, ο οποίος είναι ο σεφ, ένας άνθρωπος απόλυτα αφοσιωμένος στη δουλειά του, την οποία βλέπει ως λειτούργημα κι όχι ως τρόπο να βγάλει χρήματα. Και γι' αυτό το λόγο δεν δέχεται συμβιβασμούς. Όταν ο αδερφός του του προτείνει να βγάλουν από το μενού το ριζότο με θαλασσινά- για οικονομικούς λόγους- εκείνος ειρωνικά του προτείνει να το αντικαταστήσουν με hot dogs!



 Ο Σέκο στην απελπισία του κάνει το λάθος να ζητήσει βοήθεια από τον κύριο ανταγωνιστή τους, τον Πασκάλ, ο οποίος διαθέτει εστιατόριο στην άλλη πλευρά του δρόμου. Εστιατόριο- αχταρμά βέβαια που σερβίρει ό,τι αρέσει στον μέσο πελάτη. Δεν τον ενδιαφέρει η ποιότητα, αρκεί τα "bucks" να ρέουν όπως η σαμπάνια που κερνά απλόχερα. Ο Πασκάλ συμφωνεί -με δόλο- να τον βοηθήσει. Υπόσχεται να μιλήσει στο φίλο του Λούις Πρίμα -διάσημος τραγουδιστής της εποχής- να έρθει στο εστιατόριο των αδερφών να φάει, να διαφημιστεί το μαγαζί. Χαρούμενος ο Σέκο ανακοινώνει τα μεγάλα νέα στον αδερφό του. Ξεκινούν ξέφρενες ετοιμασίες στην κουζίνα για να υποδεχτούν με μεγαλόπρεπο τρόπο τον κο. Πρίμα. Μέχρι και timpano ετοιμάζεται, ένα μεγαλειώδες, εντυπωσιακό ιταλικό πιάτο που αναδεικνύει όλη τη μαεστρία και την υψηλή τεχνική του Πρίμο.




 Εκείνη τη "Μεγάλη Βραδιά" μαζεύονται φίλοι, συγγενείς και γείτονες. Και περιμένουν τον κο.Πρίμα. Κάπου εκεί, ο χαρούμενος Πρίμο περιγράφει στην αγαπημένη του ανθοπώλισσα χαρακτηριστικά πιάτα της πατρίδας του. Ένα από αυτά είναι και τα lasagne alla bolognese, που για τον Πρίμο είναι ένα θεϊκό πιάτο που λατρεύει. 

Ο Λούις Πρίμα δεν θα έρθει ποτέ και στο τέλος μιας ξέφρενης βραδιάς, όταν αποκαλύπτεται ότι ο Πασκάλ τους πρόδωσε, τα αδέρφια συγκρούονται. Η πίκρα κι η απελπισία τους πνίγει, εκεί στις ακτές Αμερικής -της χώρας όπου ήλπιζαν να βρουν την τύχη τους αλλά πια τους κατασπαράζει. 


Όλα έτοιμα για τη Μεγάλη Βραδια!


Lasagne alla Bolognese 



Υλικά για 8 άτομα

Για τη σάλτσα:

500 γρ κιμά μοσχαρίσιο
150 γρ μπέικον (ολόκληρο κομμάτι το οποίο θα κόψετε σε κυβάκια)
1 μεγάλο κρεμμύδι λευκό
1 καρότο
λίγο σέλερυ
1 κουτί τομάτες ολόκληρες (που θα περάσετε από το μούλτι)
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
αλάτι
ελαιόλαδο


Για τα λαζάνια:
Αν χρησιμοποιήσετε έτοιμα: 500 γρ
Αν φτιάξετε φρέσκα: 300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 φρεσκότατα αυγά

Για τη σάλτσα μπεσαμέλ:
100 γρ βούτυρο
100 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 λίτρο γάλα πλήρες
αλάτι (πρέζα)
μοσχοκάρυδο (πρέζα)


Επιπλέον:
200 γρ φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα

Ξεκινήστε με τη σάλτσα. Ψιλοκόψτε κρεμμύδι, καρότο και σέλερυ. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο. Σε αυτό σοτάρετε τα παραπάνω υλικά. Αφού μαλακώσουν προσθέτετε το μπέικον, σοτάρετε για λίγο και μετά προσθέτετε τον κιμά. Συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατώνοντας συχνά έως ότου το κρέας μείνει από υγρά. Ρίχνετε το κρασί και περιμένετε να εξατμιστεί. Προσθέτετε την τομάτα, λίγο αλάτι κι αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει.

Εν τω μεταξύ, όσο η σάλτσα σιγοβράζει ετοιμάζετε τη ζύμη για τα λαζάνια- εφόσον θα φτιάξετε φρέσκα, αλλιώς αν έχετε αγοράσει έτοιμα ξερά θα ακολουθήσετε τις οδηγίες στο πακέτο. (Καλό είναι να τα βράσετε πρώτα σε αλατισμένο νερό στο οποίο θα έχετε ρίξει λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν. Αν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε ξερά θα πρέπει να αραιώσετε την μπεσαμέλ που σημαίνει να μειώσετε στο μισό το αλεύρι και το βούτυρο).
Στην επιφάνεια εργασίας θα σχηματίσετε ένα βουναλάκι με το αλεύρι. Στο κέντρο θα δημιουργήσετε ένα κενό όπου θα ρίξετε τα αυγά. Με ένα πιρούνι θα αρχίσετε να χτυπάτε τα αυγά και λίγο λίγο θα ενσωματώνετε το αλεύρι. Σε κάποια φάση θα αφήστε το πιρούνι και θα αρχίστε να δουλεύετε τη ζύμη με τα χέρια δυνατά μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής ζύμη που δεν θα κολλά στα χέρια.
Σημείωση: Η αναλογία 100 γρ αλεύρι: 1 αυγό είναι σταθερή αλλά πάντα υπάρχουν αποκλίσεις που οφείλονται στην ποιότητα του αλευριού και στο μέγεθος των αυγών. Ίσως δείτε ότι χρειάζεστε λίγο περισσότερο αλεύρι ή το αντίθετο να περισσεύει λίγο αλεύρι. Μόλις είναι έτοιμη η ζύμη, την διπλώνετε σε διαφανή μεμβράνη και την αφήνετε να ξεκουραστεί (Οι συγκεκριμένες ζύμες όσο μένουν τόσο το καλύτερο είναι διότι αποκτούν ελαστικότητα).

Εν τω μεταξύ, όσο σιγοβράζει η σάλτσα κι όσο ξεκουράζεται η ζύμη ετοιμάζετε την σάλτσα μπεσαμέλ:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το γάλα- δεν το βράζετε! Σε άλλη πιο μεγάλη κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτετε το αλεύρι κι ανακατώνετε πολύ γρήγορα με τον αυγοδάρτη για να μην σβολιάσει το μείγμα. Ρίχνετε σε αυτό το γάλα λίγο λίγο, ανακατώνοντας συνέχεια. Συνεχίζετε να ανακατωνετε για ένα πεντάλεπτο περίπου. Τότε θα αρχίσει να πήζει η σάλτσα. Ρίχνετε αλάτι και μοσχοκάρυδο, ανακατώνετε μια τελευταία φορά και σκεπάζετε την κατσαρόλα με ένα υγρό πανί.

Ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλα για λαζάνια. Ή θα χρησιμοποιήσετε το μηχάνημα για άνοιγμα φύλλων ή θα τα ανοίξετε με τον πλάστη. Όπως κι αν έχει μην ξεχνάτε να αλευρώνετε συχνά. Μόλις ανοίξετε τη ζύμη σε φύλλα κόψτε τα σε ορθογώνια κομμάτια.

Τώρα είστε έτοιμοι να φτιάξετε το φαγητό. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Βουτυρώστε καλά ένα ορθογώνιο ταψί- οι διαστάσεις να είναι τουλάχιστον 30 x 20 cm έτσι ώστε να δημιουργηθούν τουλάχιστον 3-4 επίπεδα. Στρώστε λίγη σάλτσα κάτω και μετά σκεπάστε με λαζάνια. Συνεχίστε με σάλτσα μπεσαμέλ, τόση όσο να σκεπάσει τα λαζάνια, από πάνω σάλτσα μπολονέζ και τέλος λίγη παρμεζάνα. Συνεχίστε με αυτή τη σειρά πηγαίνοντας από επίπεδο σε επίπεδο. Στην τελευταία στρώση, ό,τι έχει απομείνει από τις δύο σάλτσες ανακατώστε το κι απλώστε το πάνω πάνω. Ρίξτε την παρμεζάνα που έχει απομείνει. Ψήστε το φαγητό σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο στο φούρνο για 30 λεπτά περίπου, ξεσκεπάστε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ακόμα, μέχρι να αποκτήσει όμορφο χρώμα.




Παίρνει περίπου δύο ώρες για να ετοιμαστεί αλλά αξίζει τον κόπο! Είναι καταπληκτικό πιάτο! Είχε απόλυτο δίκιο ο Πρίμο!


Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Hit&Run


*

Καλή, νόστιμη Νέα Χρονιά σε όλους! Η Crispy σας εύχεται όλα τα καλά -και μόνο τα καλά- να σας συμβούν κι επιτέλους για τη χώρα μας το έτος 2015 να είναι πιο θετικό. 

17 σχόλια:

  1. Εντάξει, έχεις απόλυτο δίκιο, το συγκεκριμένο πιάτο είναι από τα πιο νόστιμα και πλούσια σε γεύση πιάτα της ιταλικής κουζίνας! Όποτε ταξιδεύω στο εξωτερικό είναι από τις must γεύσεις που θα προτιμήσω (έχω επηρεάσει και τη μικρή μου και το μάτι της πέφτει πάντα εκεί στον κατάλογο των ξένων εστιατορίων)! Χαλάλι τον κόπο και το χρόνο σου, πέτυχες τέλειο πιάτο, δείχνει ολοζώντανο και πεντανόστιμο στη φωτογραφία σου. Αυτή την ταινία θα την ψάξω, διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον την περιγραφή σου και μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερη. Τις ευχές σου τις κρατάω και στις επιστρέφω, καμάρι να εισακουσθούν! Καλή Χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμαλία καλημέρα και χρόνια πολλά!

      Είναι όντως καταπληκτικό πιάτο κι αν φτιαχτεί comme il faut απογειώνεται! Οι συνδαιτημόνες -όλοι!- ζητούσαν δεύτερο κομμάτι!

      Η ταινία κυκλοφορεί στα torrent με αγγλικούς υπότιτλους. Τη συνιστώ ανεπιφύλακτα- έχει και πολύ ωραίες ερμηνείες, ιδιαίτερα από τον Toni Shahloub, που υποδύεται τον Πρίμο.

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα. Πάντα μας μπριζώνεις να δούμε ταινίες που ούτε τις έχουμε ακουστά, ναι σαι καλά για την ενημέρωση. Μια παρατήρηση για τη μπεσαμέλ, τα 100γρ αλεύρι για ένα λίτρο γάλα δεν είναι λίγο πολλά, δε βγαίνει σφιχτή η μπεσαμέλ; Προσπαθώντας να την κάνω όσο πιο ανάλαφρη γίνεται έχω καταλήξει να βάζω 60γρ ανά λίτρο και γίνεται τέλεια, και αυτό μόνο όταν τη βάζω απο πάνω και θέλω να στέκεται. Στα λαζάνια σε στρώσεις βάζω ακόμα λιγότερο. Από την άλλη, σε ένα τόσο πλούσιο πιάτο μπορεί να είναι απλά λεπτομέρειες...
    Καλή χρονιά εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κλεομένη καλημέρα και χρόνια πολλά!
      Θα σας "μπριζώνω" (ειλικρινά δεν ήξερα τι σήμαινε, την γκουγκλάρισα τη λέξη -πόσο πίσω έχω μείνει!!!) για καιρό ακόμα με ταινίες, λέω να αποκτήσω ειδικότητα στο θέμα!

      Όσον αφορά την μπεσαμέλ, είναι μεν πηχτή αλλά τα ζυμαρικά είναι φρέσκα οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Παλιότερα όταν χρησιμοποιούσα έτοιμα- ξερά- λαζάνια έκανα πολύ πιο αραιή μπεσαμέλ για να μπορέσει να βράσει το ζυμαρικό. Σε άλλη βερσιόν, αν χρησιμοποιείς έτοιμα -ξερά- λαζάνια, μπορείς να τα βράσεις πριν τα χρησιμοποιήσεις. Τότε βέβαια η μπεσαμέλ είναι πηχτή.

      Διαγραφή
  3. Αμαλία και Κλεομένη εύχομαι ό,τι καλύτερο για τη νέα χρονιά, σε εσάς και τις οικογένειες σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ta lazania akougontai teleia!
    I tainia episis akougetai poli kali.Tha tis psakso.
    Autos o Tucci, oso den ton simpathousa palia, toso mou aresei pia. Einai omologoumenos katapliktikos ithopoios.
    Sou euxomai mia yperoxi xronia gia esena kai to yperoxo blog sou.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. OPD καλησπέρα και καλή χρονιά!

      Το Big Night ίσως ήταν η πρώτη ταινία με τον Στάνλεϊ Τούτσι που είδα. Δεν τον πολυ-παρακολουθούσα -περισσότερο μου αρέσει ο Tony Shahloub- αλλά τον εκτίμησα πάλι στην ταινία "Τζούλι & Τζούλια"

      Διαγραφή
  5. Δεν την εχω δει, και απο οτι βλέπω εχει πολύ καλο casting!

    Καλή χρονιά ευχομαι με υγεία :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. BF καλησπέρα και καλή χρονιά! Πάντα με υγεία!

      Ναι, είχε καλό casting. Όπως γράφω πιο πάνω μου άρεσε πολύ ο Tony Shahloub, τον οποίο λάτρεψα ως "Ντετέκτιβ Μονκ"!

      Διαγραφή
  6. Χρόνια πολλά & Καλή Χρονιά.
    Οτι καλύτερο εύχομαι για το νέο έτος. Μακάρι να είναι ''νόστιμο'' ;)

    Ωραία τα λαζάνια σου και σίγουρα με φρέσκα ζυμαρικά θα είναι ακόμα πιο ωραία.
    Πλούσιο σε γεύση πιάτο.
    Και η ταινία πολύ ωραία... ακόμα μια φορά τέλεια επιλογή

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάριον, καλησπέρα και καλή χρονιά!

      Δυστυχώς καθόλου "νόστιμα" δεν ξεκίνησε η χρονιά με τα συγκλονιστικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο Παρίσι. Ας ελπίσουμε όμως ότι θα είναι τα τελευταία.


      Η ταινία είναι υπέροχη και must για τους food bloggers!

      Διαγραφή
  7. Καλή χρονιά Crispy μου! Εύχομαι τα καλύτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νότα καλησπέρα και καλή χρονιά!
      Εύχομαι και σε σένα και την οικογένεια σου μόνο τα καλύτερα!

      Διαγραφή
  8. Από τα πιο ιδιαίτερα blogs που υπάρχουν. Σας έβαλα στο blogroll μου για να σας διαβάζω. Καλημέρα και καλή χρονιά με υγεία :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα καλή χρονιά! Πάντα με υγεία!

      Ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια!

      Και το δικό σας μπλογκ έχει πολύ ενδιαφέρον!

      Διαγραφή
  9. Καλή χρονιά χρόνια πολλά δημιουργικά με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα! Καλή χρονιά, με υγεία, δημιουργική και πάντα νόστιμη!

      Πολύ ωραίο το μπλογκ σας! Και πολύ νόστιμο! Και με ωραία θέματα!

      Διαγραφή