Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

'Φχαριστίες

Bungee jumping. Από τότε που ξέσπασε η κρίση -εδώ και 4 χρόνια!- η διάθεση της υποφαινόμενης επιδίδεται σε ένα αέναο bungee jumping, μάλιστα τώρα τελευταία  αισθάνεται ότι οι αποφάσεις των απίστευτων πολιτικών αυτής της χώρας (στο εγγύς μέλλον οι Έλληνες πολιτικοί θα γίνουν case study με θέμα: Πώς να ΜΗΝ διαχειριστείς μια κρίση) είναι έτοιμες να κόψουν το σκοινί και τότε θα αρχίσει η ελεύθερη πτώση....
Αλλά, ωχού βρε Crispy, εμείς ήρθαμε εδώ για να φάμε, να περάσουμε καλά, λίγη αισιοδοξία παρακαλώ γκρινιάρα food blogger! Ναι βέβαια, γιατί όχι, γιατί να μην είμαι αισιόδοξη, άλλωστε ο ανεκδιήγητος πρωθυπουργός της χώρας υποσχέθηκε έξοδο στις αγορές το 2014! Γιούπι!



Θέλω πολύ να ευχαριστήσω την πρωθυπουργάρα μας για όλα όσα έχει κάνει και μιας και πλησιάζει η γιορτή των Ευχαριστιών κι είναι κι αμερικανοθρεμμένος τρομάρα του είναι καλή ευκαιρία να του κάνω ένα τραπέζι, να δει ότι τον νοιάζομαι και τον πονάω κι ότι εκτιμώ πολύ όλα όσα έχει κάνει, αυτός και το εξίσου ανεκδιήγητο υπουργικό συμβούλιο.


Για να σοβαρευτούμε τώρα παρακαλώ! Οι Ευχαριστίες είναι η γιορτή εκείνη κατά την οποία τα αμερικάνικα food sites γεμίζουν κολοκύθα και γαλοπούλα. Μικρό το κακό αφού με τα δύο αυτά υλικά μπορείς να δημιουργήσεις εξαιρετικά πιάτα.
Έπεσα πάνω σε μια συνταγή για μπούτια γαλοπούλας που ψήνονται σε apple cider. Βρήκα την ιδέα πολύ ενδιαφέρουσα και δεν είχα άδικο, όσο ψηνόταν το φαγητό, όμορφα αρώματα ξεπηδούσαν από το φούρνο κι η γεύση του φαγητού προέκυψε να είναι ιδανική για ένα γλυκό βροχερό φθινόπωρο.
Και μπορεί να γκρινιάζουμε σε τούτο το blog αλλά ποτέ δεν μιζεριάζουμε, ιδιαίτερα στο φαγητό. Και τούτο το πιάτο -πιστέψτε με!- διώχνει μακριά μιζέρια και καημούς!

Μπούτια γαλοπούλας ψημένα σε apple cider





Υλικά για 2 άτομα

2 μπούτια γαλοπούλας
1 μεγάλο άσπρο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καρότο ψιλοκομμένο
1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
330 ml apple cider (Βρήκα στο ΑΒ)
2 κλωνάρια θυμάρι
1 φύλλο δάφνης
1 ποτήρι ζωμό κότας σπιτικό
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνετε τα μπούτια και τα σοτάρετε καλά από όλες τις πλευρές για μερικά λεπτά. Τα βγάζετε από το τηγάνι και ρίχνετε σε αυτό το κρεμμύδι, καρότο και σέλερι. Σοτάρετε μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα το κρεμμύδι. Ρίχνετε το cider, τον ζωμό, το θυμάρι και το φύλλο δάφνης και περιμένετε να πάρει μια βράση. Μόλις πάρει βράση το βγάζετε από τη φωτιά, ρίχνετε τη σάλτσα σε ένα ταψί, τοποθετείτε τα μπούτια μες το ταψί και το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο πιάνοντας το γύρω γύρω στο χείλος του ταψιού. Το βάζετε στο φούρνο και ψήνετε για 45 λεπτά περίπου. Ξεσκεπάζετε αφαιρώντας το αλουμινόχαρτο και ψήνετε για άλλα 20 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμο, θα πάρετε τη σάλτσα, θα την βάλετε σε ένα κατσαρολάκι και θα την βράσετε μέχρι να πήξει. Βάζετε τα μπούτια σε μια πιατέλα και περιχύνετε με τη σάλτσα.

Σημείωση: Τη φωτογραφία των δύο υπεραισιόδοξων πολιτικών την τσίμπησα από φίλο στο fb και προέρχεται από εδώ.

6 σχόλια:

  1. Ααα, το σημερινό φαγάκι σου θα δοκιμαστεί μέσα στο επερχόμενο διήμερο, τόσο μου άρεσε η ιδέα! Όσο για το bungee jumping λόγω κρίσης, ταυτίζομαι ΑΠΟΛΥΤΑ με την περιγραφή, εγώ να δεις ups and downs που έχω περάσει τα τελευταία 3-4 χρόνια: από την μελαγχολία στην μοιραία αποδοχή και τούμπαλιν. Δυστυχώς είναι απανωτά τα χτυπήματα της μοίρας και δεν τελειώνουν τα άτιμα, πώς να τελειώσουν θα μου πεις όταν η διαχείριση γίνεται από τόσο...ικανά πολιτικά στελέχη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αμελί
    Άσε... Κι αυτή η αβεβαιότητα για το μέλλον..Δεν ξέρεις πια τι θα σου ξημερώσει...
    Πέρα απ'όλα αυτά το φαγητό είναι υπέροχο κι η σαλτσούλα του σούπερ. Κι εύκολο, δεν έχει τίποτα το πολύπλοκο.
    Καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εμείς 'φχαριστούμε γι' αυτή τη συνταγή! Εγώ δεν ξέρω κανέναν που να μη νιώθει έτσι τα τελευταία χρόνια. Αλλά όπως είπες, γκρινιάζουμε αλά δε μιζεριάζουμε! Καλό σκ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρύσα
      Ευτυχώς το φαγητό δεν μας αφήνει να μιζεριάζουμε. Όσο ταπεινό κι αν είναι πάντα παραμένει μια απόλαυση!
      Καμιά φορά τρομάζω και στεναχωριέμαι με όσα συμβαίνουν (και όσα πρόκειται να συμβούν) και νιώθω την ανάγκη να ξεσπάσω λίγο (πολύ λίγο όμως! :-) )
      Καλή εβδομάδα από αύριο!

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα. Τα μπουτάκια φαίνονται πάρα πολύ μικρά για γαλοπούλας ή μήπως είναι τεράστια η πιατέλα και μας μπερδεύει; Και με τι τα συνόδευσες; Φαίνονται πολύ δελεαστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κλεομένη καλησπέρα!
      Τα μπουτάκια είχαν το σωστό μέγεθος, η πιατέλα ήταν σχετικά μικρή!! (ίσαμε δύο, παραπάνω δεν θα χωρούσαν!). Τα συνόδεψα με λίγο ρύζι πολύ απλά φτιαγμένο. Σκεφτόμουν έναν πουρέ από γλυκοπατάτα αλλά τέτοιες σκέψεις συνήθως μου έρχονται εκ των υστέρων. Είναι πολύ ωραίο πιάτο πάντως, με μια ευχάριστα γλυκιά σάλτσα.
      Καλή εβδομάδα από αύριο!

      Διαγραφή