Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2018

Η μοίρα των ξεχασμένων μήλων

Προ ημερών ήμουν στο σπίτι φίλης και μπαίνοντας στην κουζίνα αντίκρισα ένα βουνό κακορίζικα μήλα -πρέπει να ήταν τουλάχιστον 12-15-, ξεχασμένα, ζαρωμένα, παρατημένα σε μια πιατέλα στην άκρη του πάγκου. Χαμογέλασα διαπιστώνοντας ότι δεν ήμουν η μόνη που έχει την κακή συνήθεια να συσσωρεύει μήλα! Κάθε Τρίτη, μέρα λαϊκής, αγοράζω νέα παρτίδα ενώ η προηγούμενη δεν έχει ακόμα τελειώσει. Είναι ο άκρατος ενθουσιασμός. Βλέπετε, όλοι λατρεύουμε τα μήλα. Κι είναι κι εκείνη η παροιμία που μας έλεγαν όταν ήμαστε μικρά, ότι "Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα", που γυρίζει στο μυαλό μας και μας ωθεί να δράσουμε με έμβλημα την υγιεινή διατροφή, και ναι, αγόρασε μήλα, κάνουν καλό στην υγεία, το ξερεις από παιδί. Κι αγοράζεις μήλα. Και κάθε φορά τα χωρίζεις σε δύο διαφορετικές φρουτιέρες: στα "παλιά" και στα φρέσκα. Και, οποία έκπληξη, τα παλιά μήλα πληθαίνουν. Κι αργοπεθαίνουν. Και -για να μην έχουν άδοξο τέλος- άντε φτιάξε κέικ μήλου, φτιάξε τάρτα μήλου, φτιάξε μαρμελάδα μήλου, φτιάξε apple butter (αμέ, είχαμε και στο χωριό μας apple butter), φτιάξε, φτιάξε, τι άλλο να φτιάξεις;
Φτιάξε pancakes με τριμμένο μήλο, τα οποία είναι μια απίστευτη λιχουδιά και γίνονται ένα ιδανικό πρωινό με άφθονο μέλι on the top (που λέμε στο χωριό!).


Pancakes με μήλα (τριμμένα)



Για 12 κομμάτια περίπου

2 μήλα- μέγεθος, μεσαίο προς μεγάλο (όχι ...φιρικιού!). Όσον αφορά την ποικιλία χρησιμοποιήστε ό,τι σας αρέσει περισσότερο. Εγώ φέτος ερωτεύτηκα τα Φούτζι.
2 μεγάλα αυγά
1 φλιτζάνι γάλα πλήρες
1 1/2 -2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι κοφτό baking powder
1/2 κουταλάκι κανέλα Κεϋλάνης
Προαιρετικά 1-2 κουταλιές ζάχαρη εφόσον χρησιμοποιήσετε ξινόμηλα.

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι* με την μαγειρική σόδα, το baking powder, την κανέλα και την ζάχαρη (αν χρησιμοποιούμε)
Τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη τα μήλα.
Σε ένα άλλο μπολ πιο μεγάλο χτυπάμε τα αυγά με το γάλα. Προσθέτουμετο μίγμα αλευριού και τα τριμμένα μήλα. Ανακατώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη αρκετά σφιχτή. Αν δεν είναι, τότε προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα.

Σε ένα αντικολλητικό ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά λίγο ελαιόλαδο. Προσοχή, η φωτιά δεν πρέπει να είναι δυνατή.
Με ένα μεγάλο κουτάλι γεμίζουμε το τηγάνι με pancakes- να μην ακουμπούν μεταξύ τους. Τα αφήνουμε να ψηθούν καλά από τη μία μεριά. Πριν τα γυρίσουμε, θα αρχίσουν να κάνουν φουσκαλίτσες στο πάνω μέρος. Γυρίζουμε προσεκτικά και ψήνουμε καλά και την άλλη πλευρά. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσει η ζύμη. Το πόσα pancakes θα βγουν εξαρτάται από το μέγεθος που θα τους δώσουμε. Προσπαθούμε να είναι ομοιόμορφα. Κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος συμπληρώνουμε με ελαιόλαδο αν είναι αναγκαίο.

*Ξεκινάμε χρησιμοποιώντας 1 2/2 φλιτζάνι αλεύρι και συμπληρώνουμε βλέποντας την πυκνότητα της ζύμης όταν σμίξουμε τα υλικά


Σερβίρουμε ζεστά περιχύνοντας τα με άφθονο καλό ελληνικό μέλι!



4 σχόλια:

  1. Η μοίρα των μήλων που αρχίζουν να μοιάζουν πια εκτός εποχής(!!) καθώς φράουλες, ακτινίδια και βουτυράτα αχλάδια έχουν πάρει πια την σκυτάλη.
    Αλλά τους έκανες ωραία "μετάλλαξη" Crispy και κανείς δεν θα έμενε παραπονεμένος εμπρός σ' ένα τέτοιο καλούδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, είναι εκτός εποχής πια αλλά έχω βρει από έναν μανάβη στη λαϊκή κάτι καταπληκτικά μήλα Φούτζι που είναι ακόμα τραγανά.
      Όχι μόνο δεν παραπονέθηκε κανείς αλλά ζητούν συνέχεια! Έχει γίνει το πρωινό του Σαββατοκύριακου!

      Διαγραφή
  2. Pancakes με μηλα! Ωραια ακουγονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως είναι πολύ ωραία και πολύ νόστιμα! Με καλό μέλι είναι ένα αριστούργημα!

      Διαγραφή