Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Ένα γλυκό ''fiore'' από τη Mantova.


Σήμερα σας έχω ένα πάρα πολύ όμορφο γλυκό από την πόλη Mantova της Ιταλίας. Τη συνταγή τη βρήκα από ένα παλιότερο τεύχος του περιοδικού Sale&Pepe (Μάρτιος 2006) που ήταν αφιερωμένο στην αναζήτηση παλιών συνταγών. Μάλιστα για τη συγκεκριμένη συνταγή αναφέρει ότι είναι δημιούργημα μιας περίφημης δούκισσας  Isabella d'Este , η οποία λέγεται ότι ήταν πολύ γκουρμέ κι εκτός από το να ψάχνει και να διατηρεί παλιές συνταγές δημιουργούσε και νέες , δικές της. Μία από αυτές έχουμε σήμερα εδώ και πριν προχωρήσουμε να σας πω ότι το συγκεκριμένο γλυκό-brioche είναι ένα σπουδαίο πρωινό.
Allora, subito alla cucina!

La torta delle rose.




Από το περιοδικό Sale&Pepe (τεύχος Μάρτιος 2006)
Υλικά:
Για τη ζύμη:
380 γρ. αλεύρι
50 γρ. βούτυρο λιωμένο
5 γρ. μαγιά ξηρή σε σκόνη
100 γρ. ζάχαρη καστανή (εδώ , για να είμαι ειλικρινής, έβαλα κάτι λιγότερο)
185 ml γάλα χλιαρό προς ζεστό
1 κρόκο αυγού.

Για τη γέμιση:
200 γρ σταφίδα ξανθή (την οποία θα έχετε μουσκέψει για λίγο σε χλιαρό νερό)
100 γρ καρύδια (εννοείται μόνο την ψίχα!)
40 γρ βούτυρο
50 γρ ζάχαρη καστανή.

+ 1 αυγό χτυπημένο

Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Διαλύουμε τη μαγιά στο (χλιαρό προς ζεστό) γάλα μαζί με 10 γρ από τη ζάχαρη. Θα αφήσουμε το μείγμα για 5-10 λεπτά μέχρι να εμφανίσει φουσκαλίτσες (και πρέπει να εμφανίσει γιατί αυτό είναι το ''κλου'' της συνταγής). Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το λιωμένο βούτυρο , τον κρόκο , την υπόλοιπη ζάχαρη (όχι όλη κρατήστε 2-3 κουταλιές στην άκρη , θα τις χρειαστείτε στο τέλος) και το μείγμα γάλα- μαγιά. Αμέσως σχεδόν θα δημιουργηθεί μια αφράτη , απαλή , ομοιόμορφη ζύμη. Την αφήνουμε για λίγο στην άκρη για να φτιάξουμε τη γέμιση. Χτυπάμε σ' ένα μιξεράκι τα καρύδια , το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα . Στραγγίζουμε τις σταφίδες.
Ανοίγουμε τη ζύμη προσπαθώντας να πλάσουμε ένα ορθογώνιο διαστάσεων 35 x 25 εκ. (η χρήση γεωμετρικών οργάνων είναι προαιρετική!) . Απλώνουμε τη γέμιση κι από πάνω τις σταφίδες. Τυλίγουμε προσεκτικά τη ζύμη σε ρολό και συνεχίζοντας προσεκτικά κόβουμε το ρολό σε 8 φέτες . Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 20 εκ ( Ο χάρακας ; Πού είναι ο χάρακας;), βάζουμε στο κέντρο μία φέτα και γύρω τοποθετούμε τις υπόλοιπες (εγώ που είμαι ανάποδη σαν τον κάβουρα ξεκίνησα από την άκρη . Δεν το συνιστώ...). Δε χρειάζεται να ακουμπάνε οι φέτες μεταξύ τους γιατί θα αφήσουμε το γλυκό για άλλη μία ώρα να φουσκώσει μέσα στο ταψί. Μόλις περάσει η 1 ώρα ανοίγυμε το φούρνο στους 180 βαθμούς . Περνάμε την επιφάνεια του γλυκού με το αυγό που θα έχoυμε χτυπήσει και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη (τι "ποια υπόλοιπη ζάχαρη;" Δεν σας είπα να κρατήσετε 2-3 κουταλιές από εκείνη που θα βάζατε στη ζύμη;) Ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου , μέχρι η επιφάνεια του γλυκού να αποκτήσει ένα ωραίο κι ελκυστικό καστανοχρυσαφί χρώμα.







Με ένα τέτοιο υπέροχο γλυκό , τι άλλο να ακούσουμε παρά την υπέροχη, grandiosa Mina να τραγουδά :
''Grande , grande , grande''

2 σχόλια:

  1. λαχταριστό φαίνεται, θα το επιχειρήσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. tyler είναι εύκολο και το καλό είναι ότι τα υλικά της ζύμης ενώνονται γρήγορα και η γέμιση είναι απλούστατη. Όποια απορία προκύψει μη διστάσετε να γράψετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή