Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Φαν του φινόκιο (Finocchio fan)

Πριν αρκετά χρόνια, είχαμε παραγγείλει σε ιταλικό εστιατόριο ψητά λαχανικά για ορεκτικό κι ανάμεσα στα λαχανικά που είχαν ψήσει ήταν και λίγο φινόκιο. Ενώ το έβλεπα σε διάφορες συνταγές ξένων -κυρίως ιταλικών- περιοδικών δεν το είχα δοκιμάσει ποτέ. Η γεύση του με συνάρπασε, διακριτική με μια ευχάριστα λεμονάτη -όχι ξινή- επίγευση. Τέλειο! Έκτοτε το αγάπησα το φινόκιο, το οποίο έμαθα να αποκαλώ και μαραθόριζα αλλά όπως κι αν το κάνουμε η ιταλική του ονομασία είναι πιο σέξι, αλλά από την άλλη εδώ στην Ελλάδα θα σε περάσουν για ψώνιο αν ζητάς συνέχεια "φινόκιο", έτσι προχθές όταν πήγα στον πάγκο των αγαπημένων μου μανάβηδων για να δω τι καλούδια είχαν φέρει αναφώνησα "Α, ωραία, έχετε μαραθόριζα!". Στην ταμπέλα έγραφε "φινόκιο".




Φινόκιο ή μαραθόριζα, τι σημασία έχει! Σημασία έχει με τι τρόπο το μαγειρέψαμε. Το θέλαμε στο φούρνο, θέλαμε ένα φαγητό απλό, νόστιμο, και παρόλο που δεν νηστεύουμε είπαμε να κρατήσουμε τα προσχήματα της Μεγάλης Εβδομάδας. Απίστευτα γευστικό και σχετικά γρήγορο μιας και χρησιμοποιήσαμε πατάτες μίνι (ή baby potatoes για τους μπλαζέ γκουρμέ)

Πατάτες μίνι με φινόκιο στο φούρνο 



Υλικά για 4 άτομα

1 κιλό πατάτες μίνι (Υπάρχει συσκευασία έτοιμη του 1 κιλού)
2 φινόκιο
2 κουταλιές μουστάρδα Dijon
χυμός ενός μεγάλου ζουμερού λεμονιού
χοντροκοπανισμένοι κόκκοι μαύρου πιπεριού
ελαιόλαδο
αλάτι




Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Καθαρίζουμε τις πατάτες. Αν θέλουμε να τις φάμε με τη φλούδα τις καθαρίζουμε με το κατάλληλο βουρτσάκι.
Αφαιρούμε  από το φινόκιο το σκληρό κάτω μέρος και το πάνω μέρος με τα στελέχη. Το κόβουμε σε χοντρές φέτες.

Πατάτες και φινόκιο τοποθετούνται σε ένα ταψί. Ανακατώνουμε.





Σε ένα ποτήρι διαλύουμε τη μουστάρδα στο χυμό λεμονιού. Περιχύνουμε τις πατάτες-φινόκιο με αυτό. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και το πιπέρι. Ανακατατεύουμε και βάζουμε στο φούρνο το ταψί. Ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να αποκτήσει ωραίο χρώμα το φαγητό. Ανακατώνετε πότε πότε και τσεκάρετε μήπως θέλει λίγο νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος.






Καλό Πάσχα!

12 σχόλια:

  1. Αγαπημένο υλικό αλλά δυστυχώς δεν το βρίσκω πάντα στη λαϊκή.
    Το έχω δοκιμάσει σε μορφή ογκρατέν στο Λονδίνο φτιαγμένο από τη νύφη μου όπως και ψητό με άλλα λαχανικά.
    Καλό Πάσχα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ξανθή,

      Κι εγώ δεν το βρίσκω συχνά στη λαϊκή. Χθες είχαν 1-2, κι οι δικοί μου από τους οποίους ψωνίζω τα ζαρζαβατικά - μπορεί να ήταν κι η πρώτη φορά που έφερναν.
      Ωραίο θα είναι ογκρατέν!

      Καλό Πάσχα! Να περάσετε πολύ όμορφα!

      Διαγραφή
  2. Να πω στην μάνα μου να πάρει μαραθόριζα να κάνουμε! Καλή Ανάσταση και καλά να περάσεις ο,τι κι αν κάνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλερ

      Θα σου αρέσει πολύ! Εγώ πάντως το φτιάχνω πάλι απόψε -δεύτερη φορά σε δύο μέρες!

      Θα σου στείλω σχόλιο μόλις δω την ταινία- δεν έχω διαβάσει καμία κριτική ακόμα, για να μην επηρεαστώ!

      Καλή Ανάσταση! Να περάσεις πολύ όμορφα!

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα. Ο μάραθος είναι το μόνο φυτό που άντεξε σε γλάστρα και στα τρία τελευταία σπίτια μου αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβε φέτος με τα χιόνια να ξαναφυτρώσει και έφαγε πόρτα στη μετακόμιση η φαινομενικά άδεια γλάστρα του. Ωραία ιδέα και με τις πατάτες, δεν έχω κάνει έτσι τη μαραθόριζα ποτέ. Καλό Πάσχα εύχομαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κλεομένη

      Είναι πολύ ωραία με τις πατάτες κι η μουστάρδα βοηθά στο να ενισχυθεί γευστικά το πιάτο -όπως κάνει πάντα φαντάζομαι!

      Έχω κι άλλες, εξίσου ενδιαφέρουσες, συνταγές με μαραθόριζα. Αν έχω διάθεση και χρόνο θα τις αναρτήσω!

      Καλό Πάσχα! Καλή Ανάσταση! Να περάσετε πολύ όμορφα!

      Διαγραφή
  4. Ωραίο φαγητό, εύκολο, μυρωδάτο, υγιεινό, γρ´ηγορο και απλό! Η επιτομή του καλού πιάτου! Καλά να περάσετε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Amelie Χρόνια Πολλά! Ελπίζω να πέρασες πολύ όμορφα τις μέρες του Πάσχα!

      Η περιγραφή σου του φαγητού είναι ιδανική! Είναι ακριβώς έτσι! :-)

      Διαγραφή
  5. Η αλήθεια ειναι πως δεν το εχω δοκιμάσει ακομη το φενόκιο, αλλα πρέπει να ειναι πολύ ωραίο!
    Χριστός Ανέστη !
    Χρόνια Πολλά με υγεία και αγάπη στις καρδιές μας!
    Φιλιά πολλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αριάδνη Χρόνια Πολλά! Πάντα με υγεία!

      Είναι πολύ ωραίο και με γεύση σχετικά διακριτική -δεν είναι πχ σαν της σελινόρριζας που έχει ιδιαίτερα έντονη γεύση!

      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα Χριστίνα :)

    Χρόνια πολλά με υγεία, Χριστός Ανέστη

    Πολύ ωραία η μαραθόριζα (μου αρεσει πιο πολυ η ελληνική λέξη - η πεθερά μιας φίλης το λέει ''πινόκιο''...χαχα)
    Εξαιρετικό υλικό, υπέροχη μυρωδιά.
    Το έχω κάνει ωμό σε σαλάτα με πορτοκάλι & κρεμμυδι. πολύ ωραίο.
    Οι πατατούλες σου έγιναν πολύ ωραίες.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Μάριον! Χρόνια πολλά!

      Ωραία ακούγεται η σαλάτα! Δεν το έχω φάει ωμό απ'ό,τι θυμάμαι! Θα τη δοκιμάσω!

      Οι λέξεις είναι τόσο όμοιες φινόκιο/πινόκιο που με το δίκιο της τις μπερδεύει η γυναίκα! :-)

      Φιλιά!

      Διαγραφή