Σήμερα σας έχω ένα πάρα πολύ όμορφο γλυκό από την πόλη Mantova της Ιταλίας. Τη συνταγή τη βρήκα από ένα παλιότερο τεύχος του περιοδικού Sale&Pepe (Μάρτιος 2006) που ήταν αφιερωμένο στην αναζήτηση παλιών συνταγών. Μάλιστα για τη συγκεκριμένη συνταγή αναφέρει ότι είναι δημιούργημα μιας περίφημης δούκισσας Isabella d'Este , η οποία λέγεται ότι ήταν πολύ γκουρμέ κι εκτός από το να ψάχνει και να διατηρεί παλιές συνταγές δημιουργούσε και νέες , δικές της. Μία από αυτές έχουμε σήμερα εδώ και πριν προχωρήσουμε να σας πω ότι το συγκεκριμένο γλυκό-brioche είναι ένα σπουδαίο πρωινό.
Allora, subito alla cucina!
Από το περιοδικό Sale&Pepe (τεύχος Μάρτιος 2006)
Υλικά:
Για τη ζύμη:
380 γρ. αλεύρι
50 γρ. βούτυρο λιωμένο
5 γρ. μαγιά ξηρή σε σκόνη
100 γρ. ζάχαρη καστανή (εδώ , για να είμαι ειλικρινής, έβαλα κάτι λιγότερο)
185 ml γάλα χλιαρό προς ζεστό
1 κρόκο αυγού.
380 γρ. αλεύρι
50 γρ. βούτυρο λιωμένο
5 γρ. μαγιά ξηρή σε σκόνη
100 γρ. ζάχαρη καστανή (εδώ , για να είμαι ειλικρινής, έβαλα κάτι λιγότερο)
185 ml γάλα χλιαρό προς ζεστό
1 κρόκο αυγού.
Για τη γέμιση:
200 γρ σταφίδα ξανθή (την οποία θα έχετε μουσκέψει για λίγο σε χλιαρό νερό)
100 γρ καρύδια (εννοείται μόνο την ψίχα!)
40 γρ βούτυρο
50 γρ ζάχαρη καστανή.
+ 1 αυγό χτυπημένο
200 γρ σταφίδα ξανθή (την οποία θα έχετε μουσκέψει για λίγο σε χλιαρό νερό)
100 γρ καρύδια (εννοείται μόνο την ψίχα!)
40 γρ βούτυρο
50 γρ ζάχαρη καστανή.
+ 1 αυγό χτυπημένο
Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Διαλύουμε τη μαγιά στο (χλιαρό προς ζεστό) γάλα μαζί με 10 γρ από τη ζάχαρη. Θα αφήσουμε το μείγμα για 5-10 λεπτά μέχρι να εμφανίσει φουσκαλίτσες (και πρέπει να εμφανίσει γιατί αυτό είναι το ''κλου'' της συνταγής). Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το λιωμένο βούτυρο , τον κρόκο , την υπόλοιπη ζάχαρη (όχι όλη κρατήστε 2-3 κουταλιές στην άκρη , θα τις χρειαστείτε στο τέλος) και το μείγμα γάλα- μαγιά. Αμέσως σχεδόν θα δημιουργηθεί μια αφράτη , απαλή , ομοιόμορφη ζύμη. Την αφήνουμε για λίγο στην άκρη για να φτιάξουμε τη γέμιση. Χτυπάμε σ' ένα μιξεράκι τα καρύδια , το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα . Στραγγίζουμε τις σταφίδες.
Ανοίγουμε τη ζύμη προσπαθώντας να πλάσουμε ένα ορθογώνιο διαστάσεων 35 x 25 εκ. (η χρήση γεωμετρικών οργάνων είναι προαιρετική!) . Απλώνουμε τη γέμιση κι από πάνω τις σταφίδες. Τυλίγουμε προσεκτικά τη ζύμη σε ρολό και συνεχίζοντας προσεκτικά κόβουμε το ρολό σε 8 φέτες . Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 20 εκ ( Ο χάρακας ; Πού είναι ο χάρακας;), βάζουμε στο κέντρο μία φέτα και γύρω τοποθετούμε τις υπόλοιπες (εγώ που είμαι ανάποδη σαν τον κάβουρα ξεκίνησα από την άκρη . Δεν το συνιστώ...). Δε χρειάζεται να ακουμπάνε οι φέτες μεταξύ τους γιατί θα αφήσουμε το γλυκό για άλλη μία ώρα να φουσκώσει μέσα στο ταψί. Μόλις περάσει η 1 ώρα ανοίγυμε το φούρνο στους 180 βαθμούς . Περνάμε την επιφάνεια του γλυκού με το αυγό που θα έχoυμε χτυπήσει και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη (τι "ποια υπόλοιπη ζάχαρη;" Δεν σας είπα να κρατήσετε 2-3 κουταλιές από εκείνη που θα βάζατε στη ζύμη;) Ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου , μέχρι η επιφάνεια του γλυκού να αποκτήσει ένα ωραίο κι ελκυστικό καστανοχρυσαφί χρώμα.
Με ένα τέτοιο υπέροχο γλυκό , τι άλλο να ακούσουμε παρά την υπέροχη, grandiosa Mina να τραγουδά :
''Grande , grande , grande''
''Grande , grande , grande''
λαχταριστό φαίνεται, θα το επιχειρήσω
ΑπάντησηΔιαγραφήtyler είναι εύκολο και το καλό είναι ότι τα υλικά της ζύμης ενώνονται γρήγορα και η γέμιση είναι απλούστατη. Όποια απορία προκύψει μη διστάσετε να γράψετε.
ΑπάντησηΔιαγραφή