Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Καιρός για παραπούλια

Στην Ιταλία προ ημερών, σταμάτησα μπροστά σε ένα μανάβικο -άλλοι χαζεύουν σε βιτρίνες καταστημάτων κι άλλοι σε...μανάβικα! O mores...!- για να περιεργαστώ μια verza - ένα λαχανικό που ανήκει στο ίδιο είδος με το λάχανο. Θυμήθηκα ότι πριν τρία χρόνια, τέτοια εποχή, Ελληνίδα ιντερνετική φίλη, η Άννα που ζει στο Como, μου είχε στείλει μια συνταγή με verza. Καίτοι τη verza στην Ελλάδα δεν την ξέρουμε (ή δεν έχει πέσει στην αντίληψη μου η παρουσία της σε πάγκους μαναβικής), στράφηκα στα παραπούλια ως πιθανοί αντικαταστάτες. Και σωστά έπραξα μιας και τα λαχανικά αυτά, verza & παραπούλια είναι πρώτα ξαδερφάκια. Τότε, όντως είχα φτιάξει τη συνταγή της Άννας με παραπούλια και το ίδιο έκανα σήμερα, έχοντας στο νου εκείνη την καταπράσινη ιταλική verza αλλά έχοντας μπροστά μου τα ανοιχτοπράσινα ελληνικά παραπούλια.

Η συνταγή είναι μια υπέροχη, καταπληκτική vellutata, ιδανική για τέτοια εποχή. Εύκολη, ελαφριά, με την ήπια γλυκιά της γεύση να προσφέρει θαλπωρή στον ουρανίσκο και το σώμα! Προσθέτω στο τέλος εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, μαύρο πιπέρι και λεμόνι που της ταιριάζει τόσο πολύ και η γεύση της απογειώνεται με τον καλύτερο τρόπο.


Vellutata (βελούδινη, πηχτή σούπα) με παραπούλι, πατάτες & πράσο.



Για 2 άτομα

Υλικά

2 μέτριες πατάτες
1 μικρό παραπούλι
1/2 πράσο
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο για το σοτάρισμα + λίγο ακόμα για το σερβίρισμα
400 γρ ζωμό της αρεσκείας σας
αλάτι
χοντροαλεσμένο μαύρο πιπέρι
λίγες σταγόνες λεμονιού


Καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες σε μεγάλους κύβους. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το πράσο. Αφαιρείτε από το παραπούλι τα εξωτερικά φύλλα, κόβετε το σκληρό κάτω μέρος του, πλένετε τα φύλλα και τα κόβετε σε μεγάλα κομμάτια.

Σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο. Σε αυτό σοτάρετε για 5 λεπτά περίπου και τα τρία λαχανικά. Στην αρχή τα φύλλα του παραπουλιού θα έχουν όγκο αλλά σιγά σιγά με το σοτάρισμα θα φύγει ο πολύς όγκος. Αφού τα σοτάρετε ρίχνετε τον ζωμό ίσα να σκεπάσει τα λαχανικά συν 1 εκ. ακόμα, σκεπάζετε και αφήνετε να βράσουν τα λαχανικά. Ρίχνετε πότε πότε μια ματιά κι ανακατώνετε ελαφριά μην τυχόν κολλήσουν τα λαχανικά. Όταν μαλακώσει κι η πατάτα, βγάζετε από τη φωτιά. Περνάτε τα λαχανικά από το μπλέντερ. Επιστρέφετε στην κατσαρόλα, βάζετε αλάτι όσο θέλετε, επίσης διορθώνετε την πυκνότητα της σούπας- αν τυχόν τη βρίσκετε πολύ πυκνή ρίξτε λίγο ζωμό ακόμα.

Σερβίρετε αμέσως με 1-2 κουταλιές φρέσκο εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, χοντροαλεσμένο μαύρο πιπέρι και λίγο σταγόνες χυμό λεμονιού. Αριστούργημα!

Σημείωση:
* Όσον αφορά τον ζωμό, καλύτερα να είναι σπιτικός. Αν δεν υπάρχει και πρέπει να χρησιμοποιηθεί κύβος, τότε να είναι όσο το δυνατόν καλύτερης ποιότητας. Η τεχνητή γεύση ορισμένων κύβων μπορεί να χαλάσει το φαγητό.
*Αν θέλετε να ενισχύσετε τη σούπα, τότε αντί για το τρίπτυχο ελαιόλαδο-πιπέρι-λεμόνι, σερβίρετε την με καλά τηγανισμένα (τραγανά) κομμάτια μπέικον ή σύγλινο.
*Άλλες συνταγές τούτου του ταπεινού blog που αγαπά το παραπούλι: εδώ (σε ομελέτα) κι εδώ (σε σπαγγετάδα)

Περί της καταγωγής των ειδών....μαναβικής!

13 σχόλια:

  1. Το πράσο το αδίκησες, δεν μας το έδειξες! Χαχαχα! Ωραία σούπα δείχνει αυτή, αλλά επειδή τυγχάνω αδαής ως προς το παραπούλι, να ρωτήσω περίπου τι γεύση έχει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Amelie

      Έχεις δίκιο για το πράσο!!! :-) Πάντως έχει την ίδια καταγωγή με το παραπούλι! Βασιλικό Ευβοίας! (Βασικά όλα αυτά τα ζαρζαβατικά τα αγοράζω από τον ίδιο μανάβη-παραγωγό)

      Το παραπούλι θυμίζει έντονα το λάχανο γευστικά. Απλά τα φύλλα του είναι πιο σκληρά (και πιο πράσινα, πιο ινώδη)- όσες φορές το έχω χρησιμοποιήσει, έχω μαγειρέψει το φύλλο του, δεν το έχω φάει ωμό.

      Διαγραφή
  2. Για φέτος έχω φτιάξει ντολμαδάκια δυο φορές με φύλλα πράσινα παραπούλια. Σήμερα μάλιστα ήταν η δεύτερη με γέμιση κινόα θα το γράψω κάποια στιγμή. Επίσης τα πράσινα τα τρώμε σαλάτα. Αυτό που δείχνεις στη φωτογραφία στη λαϊκή μας δεν το ονομάζουν παραπούλια. Για ρώτησε τον παραγωγό, με ενδιαφέρει, Σε ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθή καλησπέρα,

      Παραπούλια τα ονομάζει -τα αγοράζω από τον ίδιο παραγωγό εδώ και 3 χρόνια, ήταν ο πρώτος που έφερε στη δική μας λαϊκή. Απλά μια του βγαίνουν πιο λεπτά- κωνοειδή- μια πιο στρογγυλά. Άλλοτε είναι πιο αραιά τα φύλλα κι άλλοτε πιο συμπαγή.

      Διαγραφή
    2. Θα βάλω φωτογραφία στην ανάρτηση μου σε λίγες μέρες για ποια μιλάω.

      Διαγραφή
  3. Καιρός φέρνει τα λάχανα καιρός τα παραπούλια που λέει και η παροιμία Crispy μου! Λατρεύω τις πηχτές βελούδινες σούπες αλλά δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ παραπούλι.... λέω ότι είναι πια καιρός να το δοκιμάσω!! Πολύ όμορφος το blog σου! Θα τα λέμε συχνά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία καλησπέρα,

      Ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια τα οποία αναταποδίδω- πολύ όμορφο και το δικό σου blog!

      Οι βελουτέ σούπες μου αρέσουν κι εμένα πολύ, άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι έχω αναρτήσει αρκετές!

      Διαγραφή
  4. Ακουγεται και φαίνεται τελεια!

    Καλημέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μμμμμ υπέροχη σουπίτσα! Δοκιμασε πατάτες Ανω Βροντους χρυσές, αν βρεις πουθενα και θα με θυμηθείς! Ειδικα στο τηγανι
    Καλό ξημέρωμα!
    Φιλια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αριάδνη καλημέρα,

      Θα προσπαθήσω να τις βρω. Με ενδιαφέρει πατάτα που να είναι καλή στο τηγάνι!

      Διαγραφή
  6. Πολύ ωραία σούπα. Πηχτή και νόστιμη.
    Παραπούλι δεν έχω δοκιμάσει αλλά μου αρέσει που το έκανες σουπα βελουτέ.
    Και με τραγανό μπέικον ή σύγκλινο όπως λες θα ήταν ωραίο. Δίκιο έχεις για τους ζωμούς, ενας σπιτικός θα ήταν πιο ουδέτερος και δεν θα χαλάσει τη γεύση της σούπας.

    Καλό βράδυ : )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάριον καλημέρα,

      Για να πω την αλήθεια, χρησιμοποιώ κύβους. Έχω βρει bio αγγλικούς, με ελάχιστο αλάτι κι ωραία γεύση. Λίγο ακριβοί βέβαια, αλλά τους προτιμώ.

      Η σούπα ήταν τέλεια και θα φτιαχτεί ξανά εντός των επόμενων κρύων ημερών!

      Διαγραφή