Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Οι καλύτερες ταινίες της δεκαετίας 2000-2009.

Και για να διορθώσω τον τίτλο της ανάρτησης:








''Οι κατά Crispy καλύτερες ταινίες της δεκαετίας 2000-2009''

1. Hidden (ε.τ Κρυμμένος) (2005)
2. The Royal Tenenbaums (2001)
3. Match point (2005)
4. Donnie Darko (2001)
5. Let the right one in (2008)
6. In the mood for love (2000)
7. Lost in translation (2003)
8. Ο λαβύρινθος του Πάνα (2006)
9. Goodbye Lenin (2003)
10. Τραγούδια από τον 2ο όροφο (2000)
11. Μίλα της (2002)
12. Sideways (2004)
13. Zodiac (2007)
14. Οι τρεις ταφές του Μελκιάδες Εστράδα (2005)
15. Gosford Park (2001)
16. In Brugges (2008)
17. Η Επιστροφή (2003)
18. Divided we fall (ε.τ. Παιχνίδια διχασμού κι εγκυμοσύνης) (2000)
19. O βασιλιάς (2002).
20. Oldboy (2003)

Αύριο (ή μεθαύριο) θα σχολιάσω την κάθε ταινία αυτής της λίστας με μία και μόνο πρόταση (τρέμε Δημήτρη Δανίκα!), θα σας γράψω ποιες ταινίες με πόνο ψυχής (!) άφησα απ'έξω και θα φέρω στο προσκήνιο τα όσα ενδιαφέροντα μού γράψατε στις δικές σας λίστες.

19 σχόλια:

  1. Πολύ καλές επιλογές! Νομίζω ότι -τουλάχιστον από πλευράς σκηνοθετών- θα συμφωνήσουμε σε πάρα πολλά. Θα επανέλθω όταν ολοκληρωθεί η ψηφοφορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. inverted_a καλησπέρα. Ανυπομονώ να δω τι θα βγάλει η ψηφοφορία! Και χαίρομαι που πήρατε αυτήν την πρωτοβουλία , το γεγονός ότι είναι συμμετοχική κάνει ακόμα πιο ενδιαφέροντα τα αποτελέσματά της. Και βέβαια χαίρομαι που συμφωνούμε σε αρκετές ταινίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αφού θα βγάλουμε ο καθένας τη λίστα του, νομίζω ότι τα σχόλια περιττεύουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ψηφοφορία θα βγάλει πολυχρωμία. Πίσω από κάθε Κρυμμένο κρύβεται μία Λευκή κορδέλα, πίσω από την Ερωτική επιθυμία ένα 2046, πίσω από την Αμελί οι Ατελείωτοι αρραβώνες και το Goodbye Lenin (με εξίσου υπέροχο soundtrack), πίσω από το Match point τα Vicky Christina Barcelona και (αναρωτιέμαι γιατί αγνοείται από πολλούς) Melinda & Melinda (την Πέμπτη κυκλοφορεί και η νέα ταινία του Woody Allen), πίσω από τις Τρεις ταφές του Μελκιάδες Εστράδα τα 21 γραμμάρια, Βαβέλ, Amorres perros (όλα με συγγραφέα τον Γκιγιέρμο Αριάγκα), πίσω από το Oldboy τα Εκδίκηση μιας κυρίας, Η τελευταία εκδίκηση και το Thirsty (την Τετάρτη προβάλλεται στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης), πίσω από το Zodiac η Καμία πατρίδα για τους μελλοθάνατους (πάλι εγκληματίας αναζητείται), πίσω από το Sideways τα Little Miss sunshine και Juno (με διαφορετική θεματολογία, αλλά με παρεμφερή γλυκόπρικρα συναισθήματα και απογοητευμένους χαρακτήρες)....

    Δε μακρηγορώ άλλο. Χαίρομαι που υπάρχουν επιλογές (που μου αρέσουν πολύ, αλλά) που δεν είχα στη λίστα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εγώ που δεν είμαι και τόσο σινεφίλ δε βλέπω μια λίστα με αγαπημένες ταινίες αλλά λίστα προτάσεων! Για να δούμε τι θα δούμε:) Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. navarino-s καλημέρα! Μού άρεσε πολύ ο παραλληλισμός που κάνατε στην ανάρτησή σας : οι μπλόγκερς με τις λίστες κι οι πραματευτάδες με την πραμάτειά τους! Έχει το ενδιαφέρον του , τούτο το παιχνίδι με τις λίστες γιατί μπορεί κάποιος να ανακαλύψει σε λίστα άλλου ταινία που είχε ξεχάσει ή βλέπει γενικότερα ένα ρεύμα ή τα γούστα των άλλων.




    mystery falls down καλημέρα! Το είπατε τόσο όμορφα και τόσο εύστοχα. Όντως πίσω από κάθε ταινία της λίστας κρύβεται κάποια άλλη. Χαίρομαι που εκτιμάτε την ταινία του Woody ''Melinda & Melinda''. Όσον αφορά το Woody προσπάθησα να φανώ αντικειμενική και να βάλω μόνο μία ταινία του , αλλιώς θα έβαζα σίγουρα και Vicky Cristina Barcelona και Anything else και Melinda & Melinda!




    zekia καλημέρα και καλή εβδομάδα. Υποψιάζομαι ότι ίσως δεν έχεις δει κάποιες που είναι από την αρχή της δεκαετίας όπως τα divided we fall & songs from the 2nd floor. Αν μπορέσεις και τα βρεις δες τα - ιδιαίτερα το τελευταίο είναι μοναδική εμπειρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. εκτός από τις κοινές μας, θα συμφωνήσω ότι ήταν εξαιρετικά τα zodiac, και ο λαβίρυνθος του Πάνα.

    Επίσης εξαιρετικό το Lost in translation που με έκανε να σκυλοβαρεθώ, κατ' αναλογία με το Memento που με έκανε να βιώσω απώλεια πρόσφατης μνήμης, με λίγα λόγια ήταν τόσο καλά σκηνοθετημένα και τα δυο που πέτυχαν τον σκοπό τους, να μεταφέρουν με άψογο τρόπο στον θεατή την ψυχολογική κατάσταση των πρωταγωνιστών.

    Οσο για τις άλλες δεν τις έχω δει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. tyler καλημέρα. Με το ''memento'' δεν μπορώ να πω ότι τα πήγα καλά όταν πρωτοείδα την ταινία. Μάλλον έφταιγε το γεγονός ότι δεν έδωσα την απαιτούμενη προσοχή και...το χάος επήλθε νωρίς νωρίς. Έχω πει ότι θα της δώσω μια δεύτερη ευκαιρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Υηφίζω τις "Οι τρεις ταφές του Μελκιάδες Εστράδα". Την είχα ξεχάσει αυτή. Μπράβο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. tom καλημέρα. Σκεφτόμουν να κάνω ένα μικρό αφιέρωμα σε ταινίες που έχουν σκηνοθετηθεί από ηθοποιούς και σίγουρα οι ''3 ταφές..'' θα είναι μία από αυτές. Πάντως κι εγώ διαπίστωσα , βλέποντας τις λίστες άλλων, ότι είχα ξεχάσει κάποιες σημαντικες ταινίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Spring Summer Fall Winter and Spring - Kim Ki-Duk 2003
    The Hours - Stephen Daldry 2002
    The Pianist - Roman Polanski 2002
    Ratatouille - Brad Bird 2007
    Un long dimanche de fiançailles - Jean-Pierre Jeunet 2004
    Les triplettes de Belleville – Sylvain Chomet 2003
    A beautiful mind – Ron Howard 2001
    Gosford park - Robert Altman 2001
    El Laberinto del Fauno – Guillermo del Toro 2006
    Gladiator - Ridley Scott 2000
    Les Choristes - Christophe Barratier 2004
    Le fabuleux destin d'Amélie Poulain - Jean-Pierre Jeunet 2001
    Der Untergang - Oliver Hirschbiegel 2004
    Enemy at the gates - Jean-Jacques Annaud 2001
    Das Leben der Anderen - Florian Henckel von Donnersmarck 2006
    Letters from IwoJima - Clint Eastwood 2006
    Malena - Giuseppe Tornatore 2000
    Old Boy - Chan-Wook Park 2003
    Love actually - Richard Curtis 2003
    2046 - Wong Kar-Wai 2004

    Χωρις σειρα και οχι οι καλυτερες. Απλα αυτες που μου αρεσαν αυτη τη δεκαετια και ετυχε να ειμαι σε καλο mood βλεποντας τις.
    Καλημερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. e_digonis καλημέρα! Πώς μα πώς ξέχασα το ''Τρίο της Μπελβίλ''!! Μέχρι και το σάουντρακ είχα αγοράσει , τόσο που μ'είχε ενθουσιάσει αυτό το καρτούν! Και μια και την αναφέρετε την ταινία , ναι θα κάνω μια εξομολόγηση για ένα guilty pleasure : Το love actually πρέπει να το έχω δει πάνω από 10 φορές και το βλέπω και κάθε Χριστούγεννα! Δεν τυχαίνει να βλέπεις συχνά σε ταινίες τον Χιου Γκραντ ως ...πρωθυπουργό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. guilty pleasure?? just pleasure!
    Κι εγω Χριστουγεννα το βλεπω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. e_digonis έχετε δίκιο, αλλά έχω κάτι σκληρπυρηνικούς υπερκουλτουριάρηδες σινεφίλ φίλους που μού δημιουργούσαν κάποτε τέτοιες ''ενοχές''! Μού δώσατε μια ιδέα : Θα φτιάξω μια λίστα με ταινίες ταινίες που έχουν σχέση με τα Χριστούγεννα ή μάς αρέσει να τις βλέπουμε τότε. Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η συζήτησή σας είναι παλιά και το σχόλιο μου ανεπίκαιρο αλλά μόλις σας διάβασα δεν μπόρεσα να κρατηθώ... Κ εγώ σινεφίλ είμαι,αλλά το love actually το έχω δει φορές όπως και το ' Έχετε Μήνυμα στον Υπολογιστή Σας ' και κάποια άλλα πιο εμπορικά που 'βλέπονται' όμως,άλλωστε είναι και θέμα διάθεσης,μερικές φορές θες κάτι να χαλαρώσεις,να γελάσεις.
    Πάντως νομίζω ότι οι σκληροπυρηνικοί είναι άπλα σνομπ και κάτι δεν παει καλά στο κεφάλι τους δε μπορείς να βλέπεις πάντα και μόνο βαριά έργα όσο ωραία κι αν είναι εκτός αν κρυφοβλεπουν κ αυτοί διάφορα,πότε δεν ξέρεις
    Θα πρότεινα να κάνετε και μια λίστα με τις καλύτερες ταινίες της πεντηκονταετίας ώστε να πάρουμε ιδέες ο ένας απ τον άλλον για έργα που θα χουμε χάσει η και από εμπορικά έργα που 'βλέπονται' ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. lost gastronaut έτσι είναι! Κάποιες ταινίες που δεν τυγχάνουν βαρύγδουπα αριστουργήματα , απλά τις βλέπουμε και τις ξαναβλέπουμε διότι όπως λέτε θέλουμε να χαλαρώσουμε ή να γελάσουμε!
    Με βάζετε σε πειρασμό με τη συγκρότηση λίστας ταινιών 50ετίας! Εκεί είναι που θα πέσουν οι σκληροπυρηνικοί να με φάνε!!! Πάντως θα το προσπαθήσω , μπορεί ανα δεκαετία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Γεια σου Crispy,ναι προσωπικά δεν καταλαβαίνω την εμμονή πολλών σινεφίλ στην παρελθοντολαγνεία,δε θέλω να γενικεύω γιατί όντως υπάρχουν πολλά παλιά έργα που είναι πραγματικά καλά αλλά υπάρχουν ακόμη περισσότερα που είναι σαφώς υπερτιμημένα και στο κάτω κάτω τον μέσο θεατή τον ενδιαφέρει να δει ένα καλό έργο όχι να εκτιμήσει να έργο που εισήγαγε στην εποχή του κάποια καινοτομία που είναι πλέον ξεπερασμένη.
    Άλλοι πάλι θεωρούν ότι είναι βαρύ,καλό,όντως μπορεί να μπλεχτεί το πράγμα...
    Μμμ ένας έντιμος συμβιβασμός πάντως θα ήταν ίσως να κάνουμε λίστες από το 80 μέχρι σήμερα,αλλά εσύ αποφασίζεις :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. lost gastronaut η συζήτηση για υπερτιμημένα αριστουργήματα (σχήμα οξύμωρο ή μού φαίνεται;;;) έχει πολύ ενδιαφέρον. Το ομολογώ ότι έχω πιάσει τον εαυτό μου να μην αντέχει έργα που έτυχαν θερμότατης υποδοχής από τους κριτικούς! Πέρσι είχα βρει αυτό το άρθρο στην guardian - ο τίτλος είναι εύγλωττος! Και τα σχόλια των αναγνωστών έχουν πολύ ενδιαφέρον - οι περισσότεροι μάλλον έβγαλαν τα απωθημένα τους!!

    http://www.guardian.co.uk/film/2009/jul/24/worst-best-films-ever-made

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εχεχ ναι όντως,δε μου κάνει εντύπωση,εγώ πάντα αντικομφορμιστής ήμουν,σπανίως διαβάζω κριτικές και ακόμα πιο σπάνια τις παίρνω σοβαρά υπ'όψιν μου και δεν έχω κανένα πρόβλημα να θάψω ακόμα και έργα αγαπημένων μου σκηνοθετών όταν δε μου αρέσουν,χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τους αγαπάω λιγότερο,οι αγάπες είναι αγάπες :)
    Καλό το link.

    ΑπάντησηΔιαγραφή