Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Κακές συνήθειες , γλυκές (κι αλμυρές) συνέπειες

Αν ανοίξει κανείς το ψυγείο της Crispy θα ακούσει ψίθυρους , φωνές , οδυρμούς , ουρλιαχτά ...Τι κρύβεται σε εκείνο το στοιχειωμένο ψυγείο; Ποιο μυστικό πλανάται στα ράφια , στις θήκες και στον καταψύκτη αυτού του τρομακτικού σκεύους κουζίνας;! Α , μην εξάπτεστε αγαπητοί μου , δεν κρύβω ...πτώματα! Απλά είναι εκείνες οι κακές συνήθειες , ναι , χμμ , τώρα που το σκέφτομαι,....αυτές φταίνε , αυτές...Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή , συγκεκριμένα αρχές φθινοπώρου. Τότε που η Crispy , έχοντας επιστρέψει κι από τις τελευταίες διακοπές του καλοκαιριού , είναι αποφασισμένη να ξεκινήσει μια πιο υγιεινή διατροφή που θα είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Εφορμά σε μανάβικα , λαϊκές και κάθε φορά επιστρέφει με τόνους από μήλα , αχλάδια , καρότα , μπρόκολα και πάει λέγοντας. Αυτό το σκηνικό -με τις εξορμήσεις- κρατάει για ένα μήνα περίπου , όμως εν τω μεταξύ , ο ρυθμός κατανάλωσης των φρούτων και λαχανικών πέφτει δραματικά , διότι εκτυλίσσονται σκηνές του στυλ :'' Ωχου , σιγά μην καθαρίσω μήλο τέοια ώρα , δεν τρώω μια σοκολάτα καλύτερα;'' ή ''Σιγά μην κάτσω και στίψω πορτοκάλια , δεν βάζω καλύτερα να φτιάξω τον 65ο καφέ της μέρας;''. Κι έτσι την ''Σεπτεμβριανή επανάσταση της υγιεινής διατροφής'' την πήρε και την σήκωσε , τα μήλα και η λοιπή χλωρίδα του ψυγείου ουρλιάζουν , ο σύντροφος S κάνει ''χιούμορ'', (διάλογος: -Κάτι πρέπει να κάνω με τα μήλα... -Από τώρα;;; Ακόμα δεν μπήκε ο Μάρτης! ) , κι εγώ ανησυχώ γιατί 1) πρέπει να ανανεώσω τη σύμβασή μου με την υγιεινή διατροφή 2) να ανανεώσω το ψυγείο-τουέστιν να μπει κάτι πιο φρέσκο, βρε αδερφέ και 3) να ανανεώσω ό,τι ψήνεται κι ό,τι μαγειρεύεται στην κουζίνα μου. Σ' αυτό ήρθε και βοήθησε η συμπαθέστατη tartelette . Στο πολύ όμορφο blog της βρήκα δύο εκπληκτικές & νοστιμότατες συνταγές που όχι μόνο με βοήθησαν να ανανεωθώ από άποψη συνταγών αλλά το κυριότερο κατάφερα και μαγείρεψα διάφορα ...''φαντάσματα'' που στοίχειωναν εκείνο το ψυγείο!
Πάμε να δούμε τις συνταγές:
Πρώτα η αλμυρή:

Πίτσα με πράσα , μπέικον και κατσικίσιο τυρί
(παραλλαγή από συνταγή της tartelette)




Βασική συνταγή για τη ζύμη της πίτσας:
1/2 κιλό αλεύρι
300 ml χλιαρό νερό (ούτε κρύο , ούτε ζεστό αλλιώς ΔΕΝ θα ενεργοποιηθεί η μαγιά)
25 γρ φρέσκια μαγιά
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Διαλύετε την μαγιά στο νερό. Την αφήνετε λίγα λεπτά. Σε μια λεκάνη ρίχνετε το αλεύρι και το αλάτι και δημιουργείτε ένα κενό στη μέση. Σε αυτό ρίχνετε τη μαγιά και το λάδι. Αρχίζετε να ζυμώνετε ζωηρά μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη και να μην κολλά στα χέρια. Ίσως χρειαστεί περισσότερο αλεύρι οπότε καλό είναι να το έχετε δίπλα σας. Σκεπάζετε τη λεκάνη και την αφήνετε σε ζεστό μέρος τουλάχιστον για 2 ώρες. Όσο περισσότερο μένει η ζύμη τόσο το καλύτερο.
Όταν είναι έτοιμη, θα προθερμάνετε πάρα πολύ καλά τον φούρνο τουλάχιστον μισή ώρα πριν και στην μάξιμουμ θερμοκρασία. Παίρνετε τη ζύμη, την δουλεύετε για λίγο και την ανοίγετε σε ένα λεπτό φύλλο. Την τοποθετείτε σε καλά λαδωμένο ταψί.
Ακολουθούν τα υπόλοιπα:


Τι θα βάλετε στην πίτσα : 100 γρ. μπέικον , 2 πράσα , λίγο κατσικίσιο τυρί ( μια μικρή διευκρίνιση εδώ. Δεν τρελαίνομαι για κατσικίσια τυριά , ωμά δεν τα θέλω καθόλου αλλά σε πίτες όπου έχει λιώσει το τυρί κάτι γίνεται. Τώρα , ο σύντροφος S , πριν λίγο καιρό είχε τη φαεινή ιδέα να φέρει σπίτι ...γαλλικό κατσικίσιο τυρί. Ευτυχώς , βρέθηκε αυτή η συνταγή και...ξέρετε...Τώρα εσείς δεν χρειάζεται να αγοράσετε γαλλικό Tomme , βάλτε λίγη φέτα ή κάτι εξίσου...''αρωματικό''!) , 1 μοτσαρέλα, λίγο λάδι , πιπέρι

Τι θα κάνετε: Κόβετε το πράσο σε όσο το δυνατόν πιο λεπτές φετούλες. Σωτάρετε το μπέικον και το πράσο σε πολύ λίγο λάδι μέχρι να μαλακώσει το πράσο  Απλώνετε το μίγμα μπέικον-πράσο , πάνω στη ζύμη , το κατσικίσιο τυρί χοντροκομμένο , τη μοτσαρέλα σε ροδέλες και ψήνετε σύμφωνα με τις οδηγίες. Πιστέψτε με είναι από τις ωραιότερες πίτσες που έχω φάει ποτέ και χάρηκα πολύ που την έφτιαξα διότι εκτός του ότι ο συνδυασμός των υλικών ήταν εξαιρετικός και ξεφεύγει από το στερεότυπο της κλασικής πίτσας , απ'την άλλη κατάφερα κι ''εξόντωσα'' κάτι ξεχασμένα πράσα κι εκείνο το ...κατσικίσιο τυρί!


Πάμε στη γλυκιά συνταγή:



Gateau tatin aux pommes






Yλικά:
3/4 φλυτζάνι ζάχαρη
4 μήλα
100 γρ βούτυρο
100 γρ ζάχαρη
5 αυγά
1/2 κουταλάκι αλάτι
150 γρ ξινόγαλο
270 γρ αλεύρι
1 κουταλάκι baking powder

Σε κατσαρολάκι και σε μέτρια φωτιά , λιώνουμε τα 3/4 ζάχαρης σε λίγο νερό μέχρι να καραμελοποιηθεί και να πάρει εκείνο το ωραίο χρυσό -καφέ χρώμα. Απλώνουμε την καραμέλα σε ταψάκι διαμέτρου 20 εκ. περίπου. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε φετούλες και τα απλώνουμε πάνω στην καραμέλα με ωραίο τρόπο. Φτιάχνουμε τη ζύμη. Χτυπάμε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη . Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα . Προσθέτουμε αλεύρι και baking powder τα οποία θα έχουμε εν τω μεταξύ αναμίξει. Τέλος προσθέτουμε το ξινόγαλο. Απλώνουμε τη ζύμη πάνω από τα μήλα και ψήνουμε για 30-35 λεπτά στους 180 βαθμούς ή όπως λέει κι η γλυκύτατη tartelette μέχρι το μαχαίρι που θα βυθίσουμε στο κέντρο να βγει καθαρό!

Tip: Σε ζύμες για κέικ κλπ στην τελευταία φάση , όπου προστίθεται το αλεύρι , δε χρησιμοποιώ μίξερ , ολοκληρώνω χτυπώντας με το χέρι. Τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα.


Τέλος, με αυτήν τη συνταγή κατάφερα κι ''εξόντωσα'' 4 μήλα κι ένα ξινόγαλο του οποίου πλησίαζε η ημερομηνία λήξεως!!!!

Από αύριο ξανασηκώνουμε την μπαντιέρα της υγιεινής διατροφής.........!

9 σχόλια:

  1. καλά και αυτό το λες το ρίχνω στη δίαιτα; :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. tyler καλημέρα. Άλλο η υγιεινή διατροφή άλλο η δίαιτα! Δίαιτα δεν κάναμε ποτέ. Απλά προσπαθώ απεγνωσμένα να κόψω κάποιες κακές συνήθειες και να υιοθετήσω κάποιες καλές! Ξέρεις μήλο αντί σοκολάτας , χυμό αντί καφέ κλπ. Δύσκολο , πολύ δύσκολο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το μπέικον στην πιτσα τι το θέλεις, δεν έχεις ακούσει για τις χορτοφαγικές (κρεμμύδι, πιπεριά, μανιτάρι, ελιά, ντομάτα ως βασικά και πράσο, καρότο, μελιτζάνα, σκόρδο προαιρετικά)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. tyler είναι έξοχο το πάντρεμα του γλυκού και τρυφερού πράσσου με το καπνιστό κι ελαφρώς ''μπρουτάλ'' μπέικον. Με την επόμενη θα το δοκιμάσω με σύγλινο αντί για μπέικον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είδα κάτι για δίαιτες και θυμήθηκα μια ιστορία με κάποια γνωστή μας: ξεκίνησε η γυναίκα τη δίαιτα αλλά έκπληκτη διαπίστωσε ότι άρχισε να παχαίνει γιατί εξέλαβε το ή το διαζευτικό ως συμπλεκτικό και εκεί που η συνταγή έγραφε "150 γρ. στήθος κοτόπουλο ή 150 γρ. φιλέτο γαλοπούλας ή 100 γραμμάρια καπνιστό σολομό" αυτή τα έτρωγε και τα τρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μηπως αν αντι για το μπεϊκον ή το συγκλινο εβαζες Jamon 24μηνων ωριμανσης ηταν πιο φινο? (χωρις πολυ ψησιμο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. navarino-s καλημέρα! Μα πώς την πάτησε έτσι η φίλη σας!!! Για να είμαι ειλικρινής δεν πιστεύω στις δίαιτες και γι'αυτό δεν έχω κάνει ποτέ. Ισορροπία , σωστές ποσότητες και μακριά από επιβλαβή κι άχρηστα τρόφιμα πχ αναψυκτικά τύπου κόλα και βέβαια λίγη άσκηση νομίζω ότι είναι αρκετά. Προσπαθώ να είμαι συνεπής σε αυτά...αλλά συνήθως δεν είμαι!


    e_digonis καλημέρα! Σύμπτωση: Χθες αγοράσαμε χαμόν από τον Βασιλόπουλο της Σταδίου. Διαβάζοντας το σχόλιό σας έτρεξα στο ψυγείο να δοκιμάσω , να σκεφτώ πώς θα ήταν στην πίτσα. Και μάλλον έχετε δίκιο! Θα ταιριάζει γιατί και το συγκεκριμένο αλλαντικό έχει μια ''μπρουταλιτέ''. Με την επόμενη θα την φτιάξω με χαμόν για να το επιβέβαιωσω! Ευχαριστώ πολύ για το tip!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. είναι ώρες ώρες και μένα που με πιάνει τρέλα με τις βλακείες που τρώω. Τότε παραγγέλνω στη μάνα μου φασολάδα, μπάμιες και όλα τα συναφή ελληνικά χορτοφαγικά εδέσματα και έρχομαι στα ίσα μου. Όταν ήμουν φοιτήτρια με πιάναν και μένα τέτοιες κρίσεις και γέμιζα φρούτα και λαχανικά το ψυγείο μου. Όσο γρήγορα με έπιανε βέβαια τόσο γρήγορα έφευγε. Τελικά τα περισσότερα μπαγιάτευαν και τα πετούσα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. zekia καλημέρα! Τι μού θύμισες! Την εποχή που το φοιτητικό ψυγείο μου περιείχε -στην κυριολεξία!- μόνο γάλα!!! Απορώ πώς επέζησα από αυτό τζανκφουντικό χάος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή