Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Ποδήλατα και ....''carrozze''

Πριν λίγες μέρες ο συν-blogger navarino-s ανάρτησε στο συνεταιρικό μας σινεφίλ blog ''rear window'', την ταινία του Vittorio de Sica ''Ο κλέφτης των ποδηλάτων'', μια από τις σημαντικότερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου. . Λίγες μέρες αργότερα , παίρνοντας ως αφορμή αυτήν την ανάρτηση , ο Tyler έγραψε ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο για το ίδιο το ποδήλατο.

Η δική μου αφορμή σε σχέση με το αρχικό, πολύ όμορφο, κείμενο του navarino-s είναι ...γαστρονομική! Στην ταινία υπάρχει η εξής χαρακτηριστική σκηνή: Ο πατέρας κι ο γιος ψάχνουν απεγνωσμένα στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ρώμη να βρουν το κλεμμένο ποδήλατο. Το μικρό παιδί είναι αποκαμωμένο και πεινασμένο. Τότε ο πατέρας του με τα λιγοστά λεφτά που του έχουν μείνει , παίρνει το γιο του και πηγαίνουν σε μια ταβέρνα , όπου τρώνε ένα από τα πιο γνωστά και πιο λαχταριστά εδέσματα που σερβίρονται ακόμα και σήμερα στις ταβέρνες της Αιώνιας Πόλης......

Mozzarella in carrozza




Υλικά
1 μοτσαρέλα (250 γρ)
8 φέτες ψωμί μαλακό από τις οποίες θα έχετε αφαιρέσει την κόρα.
2 αυγά
2 κουταλιές γάλα
αλεύρι
αλάτι
πιπέρι



Κόβουμε τη μοτσαρέλα σε 4 ισόπαχες φέτες. Βάζουμε τις φέτες μοτσαρέλας ανάμεσα σε 2 φέτες ψωμί και πιάνουμε το σύνολο με οδοντογλυφίδα. Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα. Αλευρώνουμε την ''καρότσα'' πάνω κάτω , την περνάμε από το αυγό -να πάει καλά από παντού- και τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά.
Υπάρχει κι η ναπολιτάνικη εκδοχή που θέλει ένα φιλέτο αντζούγια να συνοδεύει τη μοτσαρέλα στην ''καρότσα''! Όσοι πιστοί προσέλθετε!


Το βράδυ που έφτιαξα τούτο το φαγητό , είχα ένα, ας το πούμε , μεσογειακό σουαρέ. 3 πιάτα από τρείς χώρες της Μεσογείου. Τούτο το ιταλικό , ένα tapas από -πού αλλού;- την Ισπανία (συγκεκριμένα εκείνο με τον τόνο) κι ένα πιάτο από.......χμμμμ.... αυτό θα το συζητήσουμε στην επόμενη ανάρτηση!

7 σχόλια:

  1. wow!!!! Λατρεύω μοτσαρέλα και πιάτα της Μεσογείου!!!! Ευτυχώς, γιατί νόμιζα ότι όλα σου τα πιάτα θα έχουν μελιτζάνες από δω και πέρα!! Σε ευχαριστώ, για μια ακόμη φορά μου έδωσες μια πολύ νόστιμη ιδέα!
    Όσο για το σινεφιλ μπλογκ, δεν το έχω επισκεφτεί ποτέ, μου είχε διαφύγει! Πάω αμέσως!!!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με τόσο απλά υλικά και φαίνεται πεντανόστιμο! Θα το φτιάξω οπωσδήποτε!
    Καλή εβδομάδα και καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. emmanouela ωχ! Το επόμενο πιάτο ....έχει μελιτζάνα!!!! Αλλά υπόσχομαι ότι θα είναι το τελευταίο για φέτος το καλοκαίρι!!!
    Καλό μήνα και καλή εβδομάδα!



    big mama πραγματικά είναι πεντανόστιμο! Έρχομαι να δροσιστώ με εκείνο το λαχταριστό παγωτό λεμόνι που έχεις αναρτήσει!
    Καλό μήνα και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Bella Italia! Καλά, πόσο την αγαπάω αυτή τη χώρα;! Μάλλον με βλέπω να ξενιτεύομαι! Arriwederci και τα ρέστα δηλαδή! Μέχρι να φύγω όμως θα πείνασω, άνθρωπος είμαι, οπότε λέω το βραδινό μου να είναι μια καρότσα με μοτσαρέλα!!! Καλή μου όρεξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. vipera όντως βλέπω το επόμενο ταξίδι σου να είναι στη belpaese πράγμα βέβαια που στο εύχομαι ολόψυχα! Περιμένω ανάρτηση με φωτό κι εντυπώσεις από τα πρόσφατα ταξίδια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αυγόφετες με μοτσαρέλλα δηλαδή!! Πολύ ωραίο για πρωινό θα είναι αυτό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. zekia στο εγγυώμαι είναι πολύ ωραία λιχουδιά! Και για πρωινό είναι ιδανικό- τότε θα είναι κάτι ανάμεσα σε αυγοφέτες και τυρόπιτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή