Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Cookies, cookies, παντού cookies!

Πρώτα απ' όλα, δηλώνω για πολλοστή φορά, ότι λατρεύω τη σταφίδα. Μαύρη και ξανθή. Είναι ένας εθνικός θησαυρός κι υπήρξε μια εποχή που ήταν από τα πιο διάσημα εξαγώγιμα προϊόντα μας. Είχα έναν θείο που δούλεψε για πολλά χρόνια στον Αυτόνομο Σταφιδικό Οργανισμό, ο οποίος οργανισμός έχει καταργηθεί πια, και μου περιέγραφε τις καλές εποχές όταν πλοία γεμάτα εμπόρευμα έφευγαν από το λιμάνι του Κατάκωλου για τις αγορές της Ευρώπης.
Δεν γνωρίζω πώς πάνε πια οι εξαγωγές ή αν είναι τόσο δημοφιλής η σταφίδα μας όσο παλιά. Σημασία έχει ότι παράγουμε έναν θρεπτικό θησαυρό. Μην ανησυχείτε, κι η σταφίδα μια χαρά super food είναι!

Δεύτερον, φτιάχνω μπισκότα αλλά δεν φτιάχνω cookies. Λοιπόν, ήρθε η εποχή που και η υποφαινόμενη θα εντρυφήσει στο θαυμαστό κόσμο των μαλακών, μυρωδάτων cookies.
Και θα προσθέσει και σταφίδα. Ξανθή.
Και θα προκύψουν τα ωραιότατα:

Cookies βρώμης με σταφίδες.



Υλικά

Για 10-12 κομμάτια

50 γρ σταφίδες ξανθές
75 γρ ελαιόλαδο
80 γρ ζάχαρη
150 γρ νιφάδες βρώμης (που θα τις αλέσουμε ελαφρώς με τη βοήθεια ενός μούλτι)
70 γρ αλεύρι
1 μικρό αυγό
1 πρέζα κανέλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1/4 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
ξύσμα μισού πορτοκαλιού
1/4 κουταλάκι μαγειρική σόδα

Καταρχήν μουλιάζουμε τις σταφίδες για 20 λεπτά περίπου σε 25 ml καυτό νερό. Αυτό θα τις αποτρέψει από το να καούνε κατά τη διάρκεια του ψησίματος, όπως επίσης θα χρησιμοποιήσουμε το νερό που θα μείνει μετά το στράγγισμα τους.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς

Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Σε ένα μπολ ανακατώνουμε το αλεύρι με τη σόδα, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο.

Στραγγίζουμε- ζουλώντας τις μαλακά- τις σταφίδες και κρατάμε το νερό

Σε ένα μεγάλο μπολ και με τη βοήθεια ενός αυγοδάρτη χτυπάμε καλά το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε να χτυπάμε ζωηρά. Προσθέτουμε το νερό που κρατήσαμε από το στράγγισμα των σταφίδων, τη βανίλια και το ξύσμα και συνεχίζουμε λίγο ακόμα να ανακατώνουμε ζωηρά με τον αυγοδάρτη.
Παίρνουμε μια σπάτουλα και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε μέχρι να αφομοιωθεί.
Προσθέτουμε τις νιφάδες βρώμης και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με τη σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Προσθέτουμε, τέλος, τις σταφίδες. Ανακατώνουμε μια τελευταία φορά.

Προσοχή! Η ζύμη πρέπει να είναι κολλώδης- άλλωστε o στόχος μας είναι μαλακά, αφράτα cookies.



Επειδή η ζύμη είναι κολλώδης, ο πιο εύκολος τρόπος για να δισμορφώσουμε τα cookies πάνω στο χαρτί του ταψιού είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα στρογγυλό κόφτη μπισκότων. Το βάζουμε πάνω στο χαρτί, γεμίζουμε με ζύμη με ένα κουτάλι, πιέζουμε ελαφρώς και απομακρύνουμε τον κόφτη. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσει η ζύμη. Αν είναι ελαφρώς βρεγμένα ο κόφτης και το κουτάλι, η δουλειά γίνεται πιο εύκολα και πιο γρήγορα.



Ψήνουμε για κάτι λιγότερο από 15 λεπτά. Από το 10 λεπτό, ρίχνουμε ματιές στο φούρνο για να τσεκάρουμε πώς πάει το ψήσιμο.




Είναι υπέροχα, είναι λαχταριστά, μυρωδάτα, μαλακά, υγιεινά!
Δεν έχω τίποτε άλλο να πω.
Εκτός από το να σας παροτρύνω να τρώτε σταφίδες!


2 σχόλια:

  1. Crispy μου βλέπω ότι κάνεις μικρές αλλαγές στην εμφάνισή σου σιγά σιγά, ωραίες είναι!
    Μου αρέσουν πολύ οι σταφίδες, τρελαίνομαι για σταφιδόψωμο. Θα δοκιμάσω τα cookies σου. Σίγουρα θα αρέσουν και στην μικρή μου.
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νότα ναι, έκανα μερικές αλλαγές, είχα βαρεθεί το προηγούμενο στυλ. Δυστυχώς ο blogger δεν δίνει τη δυνατότητα για κάτι εντυπωσιακό, γι' αυτό απλά άλλαξα τα χρώματα και τη γραμματοσειρά. Δεν είμαι και σπίρτο με τα κομπιουτερικά κι είναι πολλά πράγματα που θέλω να αλλάξω αλλά δεν μπορώ.

      Κι εγώ έχω μεγάλη αδυναμία στο σταφιδόψωμο. Τα cookies ήταν τέλεια, τα τελειώσαμε σε χρόνο dt!

      Διαγραφή