Προ καιρού ψάχνοντας για συνταγές με μαυρομάτικα φασόλια έπεσα πάνω σε μία στο pinterest, η οποία μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα. Την "καρφίτσωσα" και περίμενα να έρθει ο κατάλληλος καιρός για να την φτιάξω.
Ο κατάλληλος καιρός ήρθε - με πολλή βροχή- κι επέστρεψα στο όμορφο site όπου είχα βρει την συνταγή. Τότε δεν είχα διαβάσει το κείμενο που την προλόγιζε. Αυτή τη φορά όμως το διάβασα -και το ξαναδιάβασα. Μια πολύ ωραία ιστορία, παιδικές αναμνήσεις της ιδιοκτήτριας του site, από ένα ελληνικό diner στο Ντιτρόιτ, όπου έζησε μικρή. Το diner από τα παλιότερα της πόλης, βρισκόταν σε περιοχή του Ντιτρόιτ που ονομάζεται Greektown district.
Μεγάλη η παράδοση των Greek diners στις Η.Π.Α.. Πόσοι και πόσοι μετανάστες άνοιξαν δικά τους εστιατόρια δημιουργώντας σιγά σιγά έναν θεσμό. Συμπτωματικά, τις προηγούμενες μέρες έπεσα πάνω σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον άρθρο το οποίο αναφέρεται στο θεσμό των Greek diners στις Η.Π.Α. αλλά επίσης και σε μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση που ξεκίνησε στο μουσείο MOHAI στο Σιατλ. Πληροφορίες: εδώ. Η ιστορία των ελληνικών εστιατορίων της Αμερικής έχει την τιμητική της. Όσοι βρεθείτε μέχρι τέλη Μαϊου στην όμορφη αυτή πόλη της δυτικής ακτής, περάστε από το μουσείο MOHAI. (Σημείωση: Αμφιβάλλω αν έστω κι ένας αναγνώστης τούτου του μπλογκ θα βρεθεί στο Σιατλ στο άμεσο μέλλον, αλλά ποτέ δεν ξέρεις!)
Πάμε στη συνταγή λοιπόν, η οποία έχει το εξής ενδιαφέρον όνομα: "Greek-style, black-eyed pea stew". Οι τρόποι που μαγειρεύουμε τα συγκεκριμένα όσπρια εδώ είναι λίγοι, και πάνω κάτω γνωστοί και για να είμαι ειλικρινής όσο κι αν έψαξα δεν βρήκα συνταγή ελληνική, όπου τα μαυρομάτικα μαγειρεύονται με κιμά σε πηχτή σούπα, στυλ stew. Η μόνη εξήγηση που μπορεί να δώσει κανείς είναι ότι σε εκείνο το ελληνικό diner του Detroit, τα μαυρομάτικα μαγειρεύτηκαν σε μια α λα γκρεκ βερσιόν του γνωστού πιάτου chili con carne. Παρολ' αυτά πρόκειται για ένα απίστευτης νοστιμιάς πιάτο κι είναι από τις λίγες φορές που έχω ευχαριστηθεί τόσο πολύ φαγητό με όσπριο- κι είμαι λάτρης αυτών και τα μαγειρεύω συχνά.
Χρησιμοποίησα τα υλικά που αναφέρονται στη συγκεκριμένη συνταγή, άλλαξα όμως τις αναλογίες και τον τρόπο μαγειρέματος.
Για 4 άτομα
200 γρ κιμά μοσχαρίσιο
240 γρ μαυρομάτικα φασόλια
1 μεγάλο κρεμμύδι λευκό ψιλοκομμένο
2 καρότα κομμένα σε μικρούς κύβους
1/2 κλωνάρι σέλερι κομμένο σε μικρά κομμάτια
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 πρέζα κύμινο
1 πρέζα κανέλα
1/2 κουταλάκι γλυκού ξερό θυμάρι (ή ρίγανη)
100 γρ πάστα ντομάτας
4 ποτήρια ζωμό + επιπλέον ζεστό νερό
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
μαϊντανό ψιλοκομμένο
Ετοιμάζουμε τα υλικά (κρεμμύδι, σκόρδο, σέλερι, καρότο). Ζεσταίνουμε το ζωμό.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε για 5 λεπτά τα φασόλια. Στραγγίζουμε.
Σε άλλη κατσαρόλα την οποία θα έχουμε ζεστάνει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε τον κιμά και τον ανακατεύουμε μέχρι να μην υπάρχουν σβόλοι. Ρίχνουμε ελαιόλαδο -όχι πολύ-, το κρεμμύδι, σκόρδο, καρότο και σέλερι και σοτάρουμε για λίγα λεπτά. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά και το θυμάρι και συνεχίζουμε για λίγο ακόμα. Ρίχνουμε τον ζωμό, λίγο αλάτι, την πάστα, ανακατώνουμε να λιώσει η πάστα και ρίχνουμε και τα φασόλια. Χαμηλώνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 2 ώρες περίπου, με την κατσαρόλα σκεπασμένη. Ρίχνουμε συνέχεια μια ματιά για να δούμε αν χρειάζεται νερό- πάντα συμπληρώνουμε με ζεστό. Το φαγητό θα είναι έτοιμο όταν τα όσπρια θα έχουν βράσει τόσο καλά, που πιέζοντας τα με μια ξύλινη κουτάλα στα τοιχώματα της κατσαρόλας θα σπάνε εύκολα. Κι επίσης το φαγητό μας θα είναι πολύ πηχτό. Είπαμε, το θέλουμε σε στυλ stew. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι, ρίχνουμε πιπέρι, τον μαϊντανό, ανακατώνουμε και σερβίρουμε.
Μακράν είναι το ωραιότερο φαγητό που έφτιαξα φέτος το χειμώνα.
Αλλά τώρα πια, μπήκε η άνοιξη...
Ο κατάλληλος καιρός ήρθε - με πολλή βροχή- κι επέστρεψα στο όμορφο site όπου είχα βρει την συνταγή. Τότε δεν είχα διαβάσει το κείμενο που την προλόγιζε. Αυτή τη φορά όμως το διάβασα -και το ξαναδιάβασα. Μια πολύ ωραία ιστορία, παιδικές αναμνήσεις της ιδιοκτήτριας του site, από ένα ελληνικό diner στο Ντιτρόιτ, όπου έζησε μικρή. Το diner από τα παλιότερα της πόλης, βρισκόταν σε περιοχή του Ντιτρόιτ που ονομάζεται Greektown district.
Μεγάλη η παράδοση των Greek diners στις Η.Π.Α.. Πόσοι και πόσοι μετανάστες άνοιξαν δικά τους εστιατόρια δημιουργώντας σιγά σιγά έναν θεσμό. Συμπτωματικά, τις προηγούμενες μέρες έπεσα πάνω σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον άρθρο το οποίο αναφέρεται στο θεσμό των Greek diners στις Η.Π.Α. αλλά επίσης και σε μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση που ξεκίνησε στο μουσείο MOHAI στο Σιατλ. Πληροφορίες: εδώ. Η ιστορία των ελληνικών εστιατορίων της Αμερικής έχει την τιμητική της. Όσοι βρεθείτε μέχρι τέλη Μαϊου στην όμορφη αυτή πόλη της δυτικής ακτής, περάστε από το μουσείο MOHAI. (Σημείωση: Αμφιβάλλω αν έστω κι ένας αναγνώστης τούτου του μπλογκ θα βρεθεί στο Σιατλ στο άμεσο μέλλον, αλλά ποτέ δεν ξέρεις!)
Πάμε στη συνταγή λοιπόν, η οποία έχει το εξής ενδιαφέρον όνομα: "Greek-style, black-eyed pea stew". Οι τρόποι που μαγειρεύουμε τα συγκεκριμένα όσπρια εδώ είναι λίγοι, και πάνω κάτω γνωστοί και για να είμαι ειλικρινής όσο κι αν έψαξα δεν βρήκα συνταγή ελληνική, όπου τα μαυρομάτικα μαγειρεύονται με κιμά σε πηχτή σούπα, στυλ stew. Η μόνη εξήγηση που μπορεί να δώσει κανείς είναι ότι σε εκείνο το ελληνικό diner του Detroit, τα μαυρομάτικα μαγειρεύτηκαν σε μια α λα γκρεκ βερσιόν του γνωστού πιάτου chili con carne. Παρολ' αυτά πρόκειται για ένα απίστευτης νοστιμιάς πιάτο κι είναι από τις λίγες φορές που έχω ευχαριστηθεί τόσο πολύ φαγητό με όσπριο- κι είμαι λάτρης αυτών και τα μαγειρεύω συχνά.
Χρησιμοποίησα τα υλικά που αναφέρονται στη συγκεκριμένη συνταγή, άλλαξα όμως τις αναλογίες και τον τρόπο μαγειρέματος.
Μαυρομάτικα φασόλια με κιμά
Για 4 άτομα
200 γρ κιμά μοσχαρίσιο
240 γρ μαυρομάτικα φασόλια
1 μεγάλο κρεμμύδι λευκό ψιλοκομμένο
2 καρότα κομμένα σε μικρούς κύβους
1/2 κλωνάρι σέλερι κομμένο σε μικρά κομμάτια
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 πρέζα κύμινο
1 πρέζα κανέλα
1/2 κουταλάκι γλυκού ξερό θυμάρι (ή ρίγανη)
100 γρ πάστα ντομάτας
4 ποτήρια ζωμό + επιπλέον ζεστό νερό
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
μαϊντανό ψιλοκομμένο
Ετοιμάζουμε τα υλικά (κρεμμύδι, σκόρδο, σέλερι, καρότο). Ζεσταίνουμε το ζωμό.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε για 5 λεπτά τα φασόλια. Στραγγίζουμε.
Σε άλλη κατσαρόλα την οποία θα έχουμε ζεστάνει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε τον κιμά και τον ανακατεύουμε μέχρι να μην υπάρχουν σβόλοι. Ρίχνουμε ελαιόλαδο -όχι πολύ-, το κρεμμύδι, σκόρδο, καρότο και σέλερι και σοτάρουμε για λίγα λεπτά. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά και το θυμάρι και συνεχίζουμε για λίγο ακόμα. Ρίχνουμε τον ζωμό, λίγο αλάτι, την πάστα, ανακατώνουμε να λιώσει η πάστα και ρίχνουμε και τα φασόλια. Χαμηλώνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 2 ώρες περίπου, με την κατσαρόλα σκεπασμένη. Ρίχνουμε συνέχεια μια ματιά για να δούμε αν χρειάζεται νερό- πάντα συμπληρώνουμε με ζεστό. Το φαγητό θα είναι έτοιμο όταν τα όσπρια θα έχουν βράσει τόσο καλά, που πιέζοντας τα με μια ξύλινη κουτάλα στα τοιχώματα της κατσαρόλας θα σπάνε εύκολα. Κι επίσης το φαγητό μας θα είναι πολύ πηχτό. Είπαμε, το θέλουμε σε στυλ stew. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι, ρίχνουμε πιπέρι, τον μαϊντανό, ανακατώνουμε και σερβίρουμε.
Μακράν είναι το ωραιότερο φαγητό που έφτιαξα φέτος το χειμώνα.
Αλλά τώρα πια, μπήκε η άνοιξη...
Καλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ωραία παραλλαγή στα μαυρομάτικα... μπράβο!!
Για τέτοιο φαγητό μπορούμε να κάνουμε λίγο τα στραβά μάτια στην άνοιξη και να το απολαύσουμε...
Καλό μήνα :-)
Κίκα
ΔιαγραφήΕίναι όντως ωραία παραλλαγή κι άνετα τρώγεται και την άνοιξη!
ακρως ενδιαφερουσα συνταγη!!!θα την δοκιμασω οποσδηποτε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλο μηνα!!!
Κική
ΔιαγραφήΔοκίμασε την οπωσδήποτε! Εμένα με εξέπληξε η νοστιμιά της!
Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή για μαυρομάτικα, δεν μπορώ να πω ότι τα συμπαθεί ιδιαίτερα η οικογένεια, με αυτό τον τρόπο μπορέι να τα εκτιμήσει
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα!!.
Ξανθή
ΔιαγραφήΤα μαυρομάτικα δεν "ακούγονται" τόσο πολύ όσο σε άλλες συνταγές γιατί έχει τον κιμά και τα μπαχαρικά. Δεν ξέρω βέβαια αν θα καταφέρεις να τους πείσεις!
Καλησπέρα. Όπως και η οικογένεια της Ξανθής, έτσι και γω δεν πολυσυμπαθώ τα μαυρομάτικα, ίσως το χειρότερο για μέσα όσπριο. Αλλά πάλι, με την προσθήκη μπόλικου τσίλι (για να έρθει πιο κοντά στο τσίλι κον κάρνε) ίσως και να το δοκίμαζα. Από την άλλη όμως, τόσο ωραία υλικά και διαδικασία, γιατί να μην έχουν και ένα ωραίο φασόλι; Προτιμήσεις...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚλεομένη
ΔιαγραφήΉμουν σίγουρη ότι όλη η Ελλάδα σύσσωμη έτρωγε φανατικά μαυρομάτικα! Τελικά απ'ό,τι βλέπω από τα σχόλια μάλλον είναι τα λιγότερο συμπαθητικά όσπρια!!
Και γω βρηκα αυτη τη συζευξη άκρως ενδιαφερουσα, δεν την εχω δοκιμάσει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα και καλό ξημέρωμα :)
Αριάδνη
ΔιαγραφήΗ σύζευξη είναι ενδιαφέρουσα κι άκρως νόστιμη!
Εγώ με τα όσπρια δυστηχώς δεν τα πάω και πολύ καλά, τα τρώω περισσότερο σε σαλάτα. Θα δείξω στην υπόλοιπη οικογένεια την συνταγή σου και ότι αποφασίσει το κοινό! Μπήκα να χαζέψω στο site από όπου βρήκες την συνταγή και μου άρεσε πολύ. Το άρθρο με το Εστιατόριο α λα ελληνικά πάρα πολύ ενδιαφέρον, καμία φορά ξεχνάμε πόσο δύσκολα ήταν για κάποιους ανθρώπους που βρέθηκαν σε μία άλλη χώρα, χωρίς χρήματα, χωρίς μόρφωση και χωρίς οικογένεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝότα
ΔιαγραφήΧαίρομαι που το διάβασες το άρθρο. Είναι ενδιαφέρουσα και συγκινητική η ιστορία των μεταναστών -την οποία δυστυχώς παίρνουμε πια ως δεδομένο. Και το site είναι συμπαθέστατο, κλασικό αμερικάνικο αλλά σχετικά χαμηλών- σεμνών- τόνων.
Ούτε κι εσείς με τα όσπρια, ε; Μου κάνει εντύπωση! (Προσοχή πάντως, θα αναγκαστούμε να γυρίσουμε πίσω σε αυτά λόγω....λιτού βίου!!!! :-))))) (Όπως καταλαβαίνεις δεν έχω ξεπεράσει το γιουρογκρουπ!!!!)
Φασόλια με κιμά ?! Δεν το είχα ποτέ σκεφτεί .. Το θυμάρι πρέπει αφήνει τέλειο άρωμα !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα !!
Άρη
ΔιαγραφήΈπιασες τη νέα μεγάλη μου αγάπη: το θυμάρι! Δεν ξέρω γιατί, αλλά φέτος το χειμώνα το αγάπησα πολύ! Το βάζω σχεδόν παντού!
καλημερα!!! ωωωω τι ενδιαφερον συνδυασμος ειναι τουτος!!!! θα ηθελα να το δοκιμασω !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναστασία
ΔιαγραφήΕίναι τέλειος συνδυασμόα και πιστεύω ότι θα σου άρεσε!
@Κίκα
ΑπάντησηΔιαγραφή@Κική
@Ξανθή
@Κλεομένη
@Αριάδνη
@Νότα
@Άρη
@Αναστασία
Καλό μήνα σε όλες κι όλους! Εύχομαι να είναι πιο ανοιξιάτικος από τον προηγούμενο! Σε όλους τους τομείς!
Μας αρέσουν τα μαυροματικα. Εμένα πιο πολύ, των παιδιών λιγότερο, αλλά τα τρώνε οταν τα φτιάχνω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕτσι είναι πολύ ωραία με τον κιμά. Ενισχυμένα.
Ωραία την προσάρμοσες την συνταγή :)
Φιλιά
Μάριον
ΔιαγραφήΘα τους αρέσουν ακόμα περισσότερο τα μαυρομάτικα έτσι!
Αναγκαστικά έγινε η προσαρμογή γιατί απ'ό,τι γνωρίζω δεν κυκλοφορούν εδώ μαυρομάτικα έτοιμα σε κονσέρβα. Γενικά εδώ στην Ελλάδα έχω την εντύπωση ότι δεν πολυχρησιμοποιούμε έτοιμα όσπρια. Εγώ τουλάχιστον όχι.