Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Ratatouille.

(cook-cinema No.6)

Για σήμερα το cook-cinema σας παρουσιάζει έναν πολύ ιδιαίτερο σεφ κι αυτός δεν είναι άλλος από τον γλυκύτατο Remy , της ταινίας κινούμενων σχεδίων Ratatouille ! Ελπίζω να μην σας δημιουργεί αποστροφή το γεγονός ότι ένας...αρουραίος διαπρέπει στην κουζίνα! Μην ανησυχείτε , ο Remy δεν είναι ένας οποιοσδήποτε αρουραίος. Βλέπετε, είναι ιδιαίτερα γκουρμέ -δεν τρώει ο.τιδήποτε όπως οι υπόλοιποι της φυλής του. Τρελαίνεται να ψαχουλεύει στην κουζίνα του σπιτιού στο οποίο ''φιλοξενείται'' , σκαλίζει τα μπαχαρικά , ψάχνει μανιωδώς να πετύχει τους ιδανικούς γαστριμαργικούς συνδυασμούς και το κυριότερο ξέρει απ'έξω κι ανακατωτά την βίβλο της μαγειρικής ''Anyone can cook'' (ε.τ ''Ο οποιοσδήποτε μπορεί να μαγειρέψει'') του μακαρίτη μέγα σεφ Gusteau. Η ''φιλοξενία'' τερματίζεται αναπάντεχα και κατά τη διάρκεια της φυγής ο Remy μένει μόνος. Να που μες στην ατυχία του βρίσκεται στο Παρίσι και μάλιστα στο πάλαι ποτέ εστιατόριο 3 αστέρων του Gusteau , το οποίο τώρα πια παραπαίει κάτω από τη διεύθυνση του ελεεινού και κρετίνου Skinner πρώην sous-chef του μακαρίτη. Τη μέρα που εμφανίζεται ο Remy , εμφανίζεται και στο εστιατόριο για δουλειά ο Linguini ένας αδέξιος νέος , που προσπαθεί απεγνωσμένα να αναγνωριστεί ως σεφ. Ταλέντο όμως δεν υπάρχει. Μαντέψτε όμως ποιος θα γίνει ο καλύτερός του σύμμαχος! Ω, ναι , ο Remy! Μετά το αρχικό σοκ , ο Linguini θα αποδεχτεί το γεγονός ότι ...ένας αρουραίος είναι ταλεντάρα στην κουζίνα! Και μαζί θα αρχίσουν να δίνουν στο εστιατόριο την παλιά του αίγλη.



Κάποιοι έχουν αντίρρηση . Πρώτον , φυσικά ο Skinner , ιδιαίτερα όταν μαθαίνει ότι ο Linguini είναι γιος του μακαρίτη , άρα νόμιμος κληρονόμος. Και δεύτερον , ο φοβερός και τρομερός κριτικός εστιατορίου , Anton Ego (φοβερή φιγούρα!) , ο οποίος με μια παλιότερη κριτική είχε ''αποτελειώσει'' το εστιατόριο. Και ξαφνικά , όλο το Παρίσι μιλά πάλι για αυτό;;; Αποφασίζει μια επίσκεψη , η κουζίνα αναστατώνεται κι ο Linguini δεν θα μπορούσε να βρει χειρότερη στιγμή από το να αποκαλύψει την αλήθεια: Ότι το ''ταλέντο'' του οφείλεται σ'έναν αρουραίο. Οι υπόλοιποι μάγειρες φρίττουν και τον εγκαταλείπουν (εκτός από μία , το αμόρε εννοείται). Τον εγκαταλείπουν τη χειρότερη στιγμή. Τη στιγμή που στο εστιατόριο εισέρχεται ο φοβερός και τρομερός Ego! Και τώρα; Ω , μα πάντα υπάρχουν λύσεις . Ο Remy , στρώνει στη δουλειά το σόι του (με τους οποίους εν τω μεταξύ έχει ξανασμίξει) και ετοιμάζουν για τον δύσκολο κριτικό ένα απροσδόκητα απλό πιάτο , το ratatouille (μοιάζει με αυτό που η μητέρα μου αποκαλεί...''μπλουμ''!). Ένα ταπεινό , ταπεινότατο πιάτο λαχανικών το οποίο στα χέρια του Remy απογειώνεται! Για να απογειώσει και τον κριτικό , ο οποίος με το πρώτο δάγκωμα  (σε μια πολύ όμορφη σκηνή) ''επιστρέφει'' στην παιδική του ηλικία , τότε που η μητέρα του τού ετοίμαζε κι εκείνου ...ratatouille. Επιθυμεί να γνωρίσει τον σεφ για να τον συγχαρεί. Τον γνωρίζει. Τον Remy. Και τον αποθεώνει γιατί '''anyone can cook''!




''Anyone can cook'' αλλά θα μού επιτρέψετε κε. Gusteau να προσθέσω ότι εκτός από κατσαρόλες και κουτάλες χρειάζεται γνώσεις , μεράκι, αγάπη και κυρίως πάθος. N'est-ce pas?

Πάντως πρέπει να το παραδεχτούμε , τα κινούμενα σχέδια πολλές φορές καταφέρνουν να μας αγγίξουν περισσότερο από τις κανονικές ταινίες. Ωραίες προθέσεις , όμορφα συναισθήματα , το ζωικό βασίλειο αποκτά ανθρώπινες ιδιότητες και χαρακτηριστικά. Στον Ratatouille , ο άνθρωπος δεν αλλάζει , δεν μπορεί να αποδεχτεί την ανωτερότητα ενός...αρουραίου , αντίθετα οι αρουραίοι θα φανούν μεγαλόθυμοι , θα βάλουν στην άκρη τον φυσικό τους φόβο για τον άνθρωπο και θα σπέυσουν να τον βοηθήσουν!
Όπως προείπα , η ωραιότερη σκηνή της ταινίας είναι εκείνη που ο ιδότροπος και σκληρόκαρδος κριτικός δοκιμάζει το ratatouille.Όλα αλλάζουν μέσα του , δακρύζει , η ψυχή του μαλακώνει.... Μα τι δύναμη έχει το καλό φαγητό! Ν ' est -ce pas?




8 σχόλια:

  1. το απόλυτο cook-cinema έργο! και για μικρούς και για μεγάλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνω απολυτα! Θα το δω μεσα στις επομενες ημερες αλλη μια φορα!
    Καλη χρονια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. tyler καλημέρα και Καλή Χρονιά! Χαίρομαι που συμφωνείς! Εξαιρετική , την απόλαυσα δεόντως , προχθές που την ξαναείδα.




    e_digonis καλημέρα και Καλή Χρονιά!
    Βέβαια και να την ξαναδείτε , είναι τόσο απολαυστική!



    karabouzouklides καλημέρα και Καλή Χρονιά! Νομίζω ότι είναι USA διότι είναι σίγουρα παραγωγή της Disney και της Pixar. Aλλά μικρό το κακό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Cripsy, πολύ ωραία ταινία, ακόμα πιο ωραίο και γλυκό το ποντικάκι(μία από τις αδυναμίες).. Και σου ανοίγει και την όρεξη..! Δηλαδή αυτή η ταινία τα έχει σχεδον όλα.. Όσο για τη δημοσίευση, πολύ ωραία, λεπτομερής, αλλά δυστυχώς δεν ήταν έκπληξη! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Nathalie όντως δεν ήταν έκπληξη!!! Ελπίζω να περάσατε καλά στα Καλάβρυτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωραία ήταν αλλά δεν έριξε και λίγο χιόνι.. :( Εσύ καλά πέρασες??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όχι κι άσχημα! Με πολλές ταινίες και πολλά βιβλία , μια χαρά ήταν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή