Στη συνταγή της προηγούμενης ανάρτησης χρειάστηκε να περάσω από σοτάρισμα ένα λευκό κρεμμύδι. Αν είχα χρόνο θα είχα μπει στη διαδικασία να το καραμελοποιήσω. Διότι για να καραμελοποιήσεις σωστά ένα κρεμμύδι χρειάζεσαι πάνω απ' όλα άφθονο χρόνο!
Κι ερχόμαστε στη δεύτερη εμμονή αυτού του χειμώνα:
Γαστριμαργική χειμερινή εμμονή #2: Καραμελωμένα κρεμμύδια
Όταν μιλάμε για άφθονο χρόνο εννοούμε πάνω κάτω 40-45 λεπτά.
Κι εκτός από άφθονο χρόνο χρειαζόμαστε ένα τηγάνι με χοντρό πάτο.
Το οποίο βάζουμε στο μάτι της κουζίνας σε χαμηλή φωτιά.
Μέχρι να ζεσταθεί λίγο, παίρνουμε ένα μεγάλο λευκό κρεμμύδι, το καθαρίζουμε και το κόβουμε σε λεπτές φετούλες.
Στο τηγάνι ρίχνουμε πολύ λίγο ελαιόλαδο, το αφήνουμε λίγο να ζεσταθεί και ρίχνουμε και το κρεμμύδι. Τα απλώνουμε με μια ξύλινη κουτάλα στο τηγάνι. Τα αφήνουμε, ασχολούμαστε με άλλα πράγματα, κι επιστρέφουμε στην κουζίνα μετά από 10-15 λεπτά. Το κρεμμύδι έχει αρχίσει να παίρνει χρώμα. Τότε ρίχνουμε μια κουταλιά καστανή ζάχαρη κι ανακατώνουμε απαλά. Από εδώ και πέρα, δεν θα το αφήσουμε μόνο κι έρημο το κρεμμύδι, θα είμαστε εκεί και θα το ανακατώνουμε ναι μεν συχνά πυκνά αλλά πάντοτε απαλά. Θέλουμε να πάρει όμορφο χρυσοκαστανό χρώμα αλλά να μην καεί.
Όλοι αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί για 30-35 λεπτά ακόμα. Υπομονή θέλει κι ένα βιβλίο ή περιοδικό να διαβάζουμε όσο καραμελώνεται το κατά τ'άλλα ατίθασο κρεμμύδι.
Όταν πια έχουμε φτάσει στο τέλος, σβήνουμε το μάτι, και τότε ρίχνουμε μια κουταλιά φίνο βαλσαμικό ξίδι, ανακατώνουμε μια τελευταία φορά απαλά, αφήνουμε για ένα λεπτό πάνω στη σβησμένη πια φωτιά και.... ιδού τα πιο τέλεια καραμελωμένα κρεμμύδια!
Πού τα χρησιμοποιώ; Αν μπορούσα κι είχα τον χρόνο, παντού!
Τώρα τελευταία συνέχεια -και επίμονα- με απαλής γεύσης τυριά σε σάντουιτς ή τοστ.
Τελευταία ανακάλυψη ότι ταιριάζει γάντι με το γαλλικό φίνο και ντελικάτο brie. Σε ένα κομμάτι ψημένο ψωμί, λίγα κρεμμύδια και μία λεπτή φέτα brie θα δώσουν χαρά μεγάλη στους γευστικούς μας κάλυκες!
Κι ερχόμαστε στη δεύτερη εμμονή αυτού του χειμώνα:
Γαστριμαργική χειμερινή εμμονή #2: Καραμελωμένα κρεμμύδια
Όταν μιλάμε για άφθονο χρόνο εννοούμε πάνω κάτω 40-45 λεπτά.
Κι εκτός από άφθονο χρόνο χρειαζόμαστε ένα τηγάνι με χοντρό πάτο.
Το οποίο βάζουμε στο μάτι της κουζίνας σε χαμηλή φωτιά.
Μέχρι να ζεσταθεί λίγο, παίρνουμε ένα μεγάλο λευκό κρεμμύδι, το καθαρίζουμε και το κόβουμε σε λεπτές φετούλες.
Στο τηγάνι ρίχνουμε πολύ λίγο ελαιόλαδο, το αφήνουμε λίγο να ζεσταθεί και ρίχνουμε και το κρεμμύδι. Τα απλώνουμε με μια ξύλινη κουτάλα στο τηγάνι. Τα αφήνουμε, ασχολούμαστε με άλλα πράγματα, κι επιστρέφουμε στην κουζίνα μετά από 10-15 λεπτά. Το κρεμμύδι έχει αρχίσει να παίρνει χρώμα. Τότε ρίχνουμε μια κουταλιά καστανή ζάχαρη κι ανακατώνουμε απαλά. Από εδώ και πέρα, δεν θα το αφήσουμε μόνο κι έρημο το κρεμμύδι, θα είμαστε εκεί και θα το ανακατώνουμε ναι μεν συχνά πυκνά αλλά πάντοτε απαλά. Θέλουμε να πάρει όμορφο χρυσοκαστανό χρώμα αλλά να μην καεί.
Όλοι αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί για 30-35 λεπτά ακόμα. Υπομονή θέλει κι ένα βιβλίο ή περιοδικό να διαβάζουμε όσο καραμελώνεται το κατά τ'άλλα ατίθασο κρεμμύδι.
Όταν πια έχουμε φτάσει στο τέλος, σβήνουμε το μάτι, και τότε ρίχνουμε μια κουταλιά φίνο βαλσαμικό ξίδι, ανακατώνουμε μια τελευταία φορά απαλά, αφήνουμε για ένα λεπτό πάνω στη σβησμένη πια φωτιά και.... ιδού τα πιο τέλεια καραμελωμένα κρεμμύδια!
Πού τα χρησιμοποιώ; Αν μπορούσα κι είχα τον χρόνο, παντού!
Τώρα τελευταία συνέχεια -και επίμονα- με απαλής γεύσης τυριά σε σάντουιτς ή τοστ.
Τελευταία ανακάλυψη ότι ταιριάζει γάντι με το γαλλικό φίνο και ντελικάτο brie. Σε ένα κομμάτι ψημένο ψωμί, λίγα κρεμμύδια και μία λεπτή φέτα brie θα δώσουν χαρά μεγάλη στους γευστικούς μας κάλυκες!
Μα τι πρόταση gourmet μας έκανες σήμερα! Ο συνδυασμός με το brie με συναρπάζει και μόνο που τον σκέφτομαι, αχ και να είχα αυτή τη φετούλα της τελευταίας φωτογραφίας! Μου άρεσε ιδιαίτερα η πρόταση των καραμελωμένων κρεμμυδιών και θα ακολουθήσω τη μέθοδό σου σήμερα το απόγευμα που θα επιστρέψω στο σπίτι, είμαι σίγουρη ότι θα τα καταευχαριστηθώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμελί καλησπέρα,
ΔιαγραφήΤο είδα στο pinterest το συνδυασμό καραμελωμένα κρεμμύδια-brie κι είπα να το δοκιμάσω. Και ξετρελάθηκα! Τόσο που σταμάτησα όταν τελείωσε αυτό το πακετάκι brie που βλέπεις στη φωτό!
καλημέρα! πως μ αρέσουν!!!! και γω σε σαντουιτσ τα βαζω ή τα ανακατευω με λιγω γιαουρτακι για ντιπ ή συνοδευτικο μαζι με κρεας η κοτοπουλο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναστασία καλησπέρα,
ΔιαγραφήΠολύ μου αρέσει η ιδέα του ντιπ με γιαούρτι και καραμελωμένα κρεμμύδια! Θα το δοκιμάσω!
Καλημέρα crispy!! Σε βρίσκω εξαιρετική!! Το σαντουιτσάκι καταγράφεται στα προσεχώς. Φιλιά
ΑπάντησηΔιαγραφήΔέσποινα καλησπέρα,
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια! Είναι το σαντουιτσάκι. Και απλό!
Φιλιά!
Με Τυριά οπωσδήποτε!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα.
Ξανθή καλησπέρα,
ΔιαγραφήΜε τυριά ναι σίγουρα! Τα κρεμμύδια τα δοκίμασα και με εμεντάλ σε τοστ! Πολύ ωραία ήταν!
Καλή εβδομάδα!
Αχχχ αγαπημένα καραμελωμένα κρεμμύδια ! Μπορώ να φάω όλο το τηγάνι μόνη μου. Συνήθως τα βάζω σε hot dog, αλλά αυτή την φορά θα κάνουν παρέα με την συνταγή της προηγούνης ανάρτησης σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά
Νότα καλησπέρα,
ΔιαγραφήΑχχχχ, σωστά! Ναι!! Σε χοτ ντογκ! Τα λατρεύω! (Και τι μου θύμισες τώρα!)
Α ελπίζω να έχεις δει την σειρά The bridge !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν την έχω δει! Είναι καλή;
ΔιαγραφήΚάπου είδα ότι θυμίζει "True detective".
Ό,τι σειρές βλέπεις και σου αρέσουν να με ενημερώνεις! :-)
Είναι πολύ καλή! Από ότι είχα διαβάσει υπάρχει και η "original" από την Δανία, αλλά εγώ έχω δει την αμερικάνικη εκδοχή η οποία είναι υπέροχη! Τώρα έχω ενθουσιαστεί με το Ripper Street!
ΔιαγραφήΤις σημειώνω και τις δύο!
ΔιαγραφήΑυτοί οι Δανοί με εκπλήσσουν! Τώρα τελευταία βγάζουν φοβερές σειρές! (και ταινίες!)
Δες και το Ripper Street , είναι πολύ ωραία σειρά και ιδιαίτερη.
ΔιαγραφήΣε βρίσκω πολύ σωστή ως προς το σωστό καραμέλωμα της υπομονής, το έχω κάνει κι εγώ και όντως αυτό είναι το μυστικό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ βάζω και λίγη πάπρικα και νομίζω πως τους πάει.Με τυρί κι ένα ποτήρι κρασί είναι ένα εξαιρετικό σνακ!
Έφη καλησπέρα,
ΔιαγραφήΘα το δοκιμάσω αυτό με την πάπρικα που προτείνεις, Σε εμπιστεύομαι με κλειστά μάτια στους συνδυασμούς γε'υσεων!
Φαίνονται απλά αλλά έχουν και τα μυστικά τους για να γίνουν ωραία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΙδανικά με καλό τυρί και κρασάκι.
Καλό μεσημέρι
Μάριον καλημέρα!
ΔιαγραφήΌντως έτσι είναι! Κι εκτός από τον χρόνο, διαπίστωσα ότι χρειάζεται να ρίξεις σε συγκριμένες φάσεις τη ζάχαρη και το μπαλσάμικο- όσο κι αν φαίνεται περίεργο κι αυτό παίζει ρόλο!