Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Η Μεσόγειος κι ο ...μελιτζανόκηπος!

Ήξερα ότι τόσο η ελληνική κουζίνα όσο κι εκείνες εκατέρωθεν ημών -τουρκική κι ιταλική- τιμούν δεόντως την μελιτζάνα. Ήξερα επίσης ότι είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στα ανατολικά παράλια της Μεσογείου κι ακόμα πιο βαθιά στην Εγγύς Ανατολή- από εκεί που μας ήρθε. Το ίδιο και στις νότιες ακτές της μεσογειακής λεκάνης δηλαδή τη Βόρεια Αφρική! Αλλά στα δυτικά τι γίνεται; Πόσο δημοφιλές είναι τούτο το συναρπαστικό λαχανικό προς δυσμάς; Όσον αφορά την Ισπανία τη λύση μου την έδωσε φίλη που έχει ζήσει χρόνια στη χώρα της Ιβηρικής. Έτυχε να τηλεφωνήσει τις μέρες που με ''έτρωγε'' το ερώτημα κι έτσι άδραξα την ευκαιρία. Η απάντηση της ήταν ένα κράμα ενθουσιασμού (κι η ίδια αγαπά πολύ την μελιτζάνα) κι απορίας (πώς δεν το γνώριζες αυτό , Crispy????). Ε , λοιπόν οι Ισπανοί όχι μόνο τιμούν τη μελιτζάνα αλλά και τη λατρεύουν! Μάλιστα μου είπε ότι οι Ισπανοί έχουν μια έκφραση για όσους συνειδητά μπλέκονται σε μπερδεμένες και δύσκολες καταστάσεις: ''Έμπλεξε στον μελιτζανόκηπο''!
Ωραία λοιπόν, η απορία μου για την Ισπανία είχε λυθεί. Αλλά για τη Γαλλία; Δεν θυμάμαι να είχα συναντήσει συνταγή καθαρά γαλλική με μελιτζάνα . Εδώ , την απορία μου την έλυσε ένας Αμερικανός που ζει στο Παρίσι και μου αποκάλυψε ότι οι Γάλλοι τρώνε.....χαβιάρι μελιτζάνας!!! Ορίστε;;; Έριξα μια ματιά στη συνταγή κι είπα Pourquoi pas? Θα τη φτιάξω!
Έτσι για το:


''Χαβιάρι μελιτζάνας''
(από τον David Lebovitz)



...έψησα μερικές (3-4) μελιτζάνες (Δεν ακολούθησα τη διαδικασία καπνίσματος που αναφέρει ο κος. Lebovitz). Τις καθάρισα , τις τρύπησα , τις έβαλα λίγο λάδι και τις έψησα για 40 λεπτά περίπου.
Τις άφησα να κρυώσουν λίγο κι έπειτα αφαίρεσα την ψίχα. Την έβαλα σε μια μουλινέτα με λίγο λάδι , αλάτι , 1 σκελίδα σκόρδο και χτύπησα το μίγμα. Πρόσθεσα κι άλλο λάδι , μπόλικο λεμόνι , μερικά φύλλα βασιλικό (ή μαϊντανό αν θέλετε) διόρθωσα το αλάτι κι η τελική πινελιά ήταν μπόλικο πιπέρι καγιέν. Ξαναχτύπησα αυτή τη φορά για περισσότερη ώρα μέχρι το ...''χαβιάρι'' να γίνει αφράτο και να θυμίζει mousse!
Το πιάτο αυτό ήταν η επιτυχία της βραδιάς. Συνοδεύτηκε με ψημένες αραβικές πιτούλες και μπόλικη μπύρα ένεκα ζέστης!
Αλλά έμεινα με την απορία. Είχα φτιάξει ένα ''χαβιάρι μελιτζάνας'' ή μια απλή ταπεινή κι ελληνικότατη....μελιτζανοσαλάτα;;;; Πάντως από την Μεσόγειο δεν έφυγα- απλά τις συντεταγμένες ..μπέρδεψα!!!

6 σχόλια:

  1. Crispy υπέροχο πιάτο!! Και η μελιτζάνα είναι το πλέον αγαπημένο ζαρζαβατικό! Μπράβο οι Γάλλοι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. vipera έχουν κι οι Γάλλοι τη χάρη τους αλλά όπως και να το κάνουμε ...μια μελιτζανοσαλάτα είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τι ωραία συνταγή, πολύ θα ήθελα να το δοκιμάσω! Όντως το όνομα είναι πολύ μεγαλοπρεπές αν δεν διαβάσεις τα υλικά της συνταγής. Απο γεύση όμως σίγουρα θα έχει πολλές αξιώσεις:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. zekia είναι όντως ωραία. Ξέρεις, με τη μελιτζανοσαλάτα ή...χαβιάρι μελιτζάνας τελοσπάντων (!) δεν μπορείς να σταματάς να τρως! Αν έχεις και καλό ψωμί , την έβαψες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κ ομως ειναι μια μελιτζανοσαλάτα! Την κάνω και εγώ έτσι και πειραματίζομαι με διάφορα άλλα υλικά που άλλα τα λιώνω (πχ λιαστό ντοματάκι) ενώ άλλα τα αφήνω ολόκληρα (πχ κάπαρη).. Ρέει άφθονη η μπύρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Eri
    Μου αρέσει πολύ η προσθήκη που κάνετε με λιαστό τοματάκι ή κάππαρη. Θα το δοκιμάσω την επόμενη φορά που θα τη φτιάξω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή