Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Δύστροπες μέρες

Δεν ξέρω αν συνέβη σε σας αλλά τουλάχιστον για μένα η έλευση του Μάρτη και της Άνοιξης ...δεν έγινε αντιληπτή! Προφανώς φταίει ο καιρός που επιμένει χειμωνιάτικος , βαρύς , γκρίζος , συννεφιασμένος , βροχερός και πολύ κρύος. Ο Μάρτης δικαιώνει για άλλη μια φορά τη φήμη του ως ο πιο αλλοπρόσαλλος μήνας του χρόνου. Αλλά φέτος βρήκε να το παίξει ''γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης''; Το αναθεματισμένο πετρέλαιο πήρε τα ύψη -η τιμή του δηλαδή- κι εδώ στη λιλιπούτεια χώρα μας όλοι κυκλοφορούμε βαρύθυμοι , αγχωμένοι , απαισιόδοξοι....Το μόνο που περιμένουμε είναι να ζεστάνει ο καιρός , να τρέξουμε στις παραλίες να ξεχάσουμε τον πόνο μας ως χρεοκοπημένη χώρα. Κι είναι κι ο ήλιος που τόσο λαχταράμε και δεν λέει να σκάσει μύτη -παρεμπιπτόντως δεν θυμάμαι πού έχω βάλει τα γυαλιά ηλίου! Ξέρετε γιατί μας αρέσει τόσο πολύ ο ήλιος; Γιατί είναι τόσο έντονος , τόσο εκτυφλωτικός που δεν μας επιτρέπει να βλέπουμε ...τα χάλια μας! Το γκρίζο τονίζει ακόμα πιο πολύ τα κακώς κείμενα αυτής της χώρας που -φευ!- δεν είναι λίγα...
Πάμε όμως σε κάτι πιο φωτεινό , όπως οι ωραίες γεύσεις. Νέος μήνας μπήκε κι έχουμε τη συνταγή για το Έτος οσπρίων: 2011 ! Αφού ο καιρός το ευνοεί , θα συνεχίσουμε με σούπα. Κι αφού αγαπάμε τα πικάντικα και τις ανατολίτικες κουζίνες θα πάμε προς το...Μαρόκο την πιο δυτική (γεωγραφικά) αραβική χώρα. Και θα φτιάξουμε μια άκρως λαχταριστή και τόσο ταιριαστή με τον καιρό ρεβυθόσουπα. Ένα έχω να σας πω: Αυτή η μίξη των 4 μπαχαρικών ήταν ονειρική!


Πικάντικη μαροκινή ρεβιθόσουπα
(2011 Έτος οσπρίων: Μάρτιος)






Υλικά (για 4 άτομα)

400 γρ ρεβίθια (μουλιάστε τα αποβραδίς)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
4 κουταλιές πάστα ντομάτας
1 κουταλάκι κύμινο
1 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
1/2 κουταλάκι καυτερό πιπέρι καγιέν (αν δεν αντέχετε τα πολύ καυτερά , βάλτε μόνο μια πρέζα)
2 ποτήρια ζωμό (αν έχετε δικό σας αλλιώς με τη βοήθεια του...κύβου) + επιπλέον ζεστό νερό.
λάδι
αλάτι
πιπέρι



Βράζετε τα ρεβίθια για 15-20 λεπτά μόνα τους. Σε μια άλλη κατσαρόλα σωτάρετε σε λίγο λάδι το κρεμμύδι με το σκόρδο (αν θέλετε το βάζετε τριμμένο. Εγώ κόβω τις σκελίδες στα δύο και της αφαιρώ μετά το σοτάρισμα). Προσθέτετε τα 4 μπαχαρικά κι ανακατώνετε. Προσθέτετε την πάστα ντομάτας, το ζωμό και τα ρεβίθια τα οποία θα έχετε στραγγίξει. Αν τυχόν δεν σκεπάζονται τα ρεβίθια ρίξτε λίγο ζεστό νερό. Αλατίστε και πιπερώστε. Σκεπάστε την κατσαρόλα, χαμηλώστε λίγο τη φωτιά και μαγειρέψτε το φαγητό για άλλες 2 ώρες περίπου -ή όσο χρειαστεί για να χυλώσουν τα ρεβίθια. Μερικά είναι ''πεισματάρικα'' όπως τα bio. Πεντανόστιμα μεν, θέλουν υπομονή δε! Όταν είναι έτοιμα, σβήστε την κουζίνα αλλά αφήστε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι. Βάλτε δύο κουταλιές φαγητό σε ένα πιάτο και λιώστε το καλά. Ρίξτε τα λιωμένα ρεβίθια πίσω στην κατσαρόλα, ανακατώστε κι αφήστε 5 λεπτά ακόμα.

Crispy's conclusion: Το λάτρεψα τούτο το πιάτο. Είναι ιδανικό για εκείνες τις τελευταίες αλλά επίμονα μουντές μέρες του χειμώνα...Τις κάνει πιο...πικάντικες!!! Α ναι ...Και κάποιος να πει στον Μάρτη ότι μπαφιάσαμε από χειμώνα!!

Καλό μήνα παρεμπιπτόντως!

Υ.Γ.: Με την ευκαιρία να ευχαριστήσω πολύ την Ελευθερία για την αναφορά και τα πολύ θερμά της σχόλια για μια προηγούμενη ανάρτηση μου που αφορούσε τη γερμανική πατατόσουπα. Αυτό που με χαροποίησε ιδιαίτερα είναι ότι η σούπα άρεσε σε όλη την οικογένεια! 

11 σχόλια:

  1. Αυτό μάλιστα!!!!! Τέλειο, δεν έχω λογια! Λατρεύω τα πικάντικα και τα ρεβύθια, οπότε μπαίνει στα προσεχώς!! Σ ευχαριστώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πεντανόστιμα τα ρεβιθάκια έτσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εχετε προσέξει κι εσείς ότι όλοι είναι πολύ δύστροποι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Eνας διαφορετικός τρόπος να μαγειρέψουμε τα ρεβύθια, πολύ πικάντικος και πολύ νόστιμος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @emmanouela
    Αυτό κι αν είναι έκπληξη! Μας αιφνιδίασες ευχάριστα αυτή τη φορά! Δεν περίμενα ότι έτρωγες τα ρεβύθια!




    @Έφη
    Όντως! Είναι πολύ ωραίος ο συνδυασμός των 4 μπαχαρικών!




    @Αβάδιστη
    Και νομίζω ότι το κακό παράγινε με την είσοδο της ''λιλιπούτειας πλην τίμιας χώρας μας'' στην ...κρίση!




    @ΕΛΕΝΑ
    Βασικά αυτό με ενθουσίασε στη συνταγή. Το διαφορετικό και το πικάντικο! Πάντως , όπως έγραψα, αν κάποιος δεν αντέχει τα καυτερά ας βάλει λιγότερο πιπέρι καγιέν, γιατί είναι ΠΟΛΎ καυτερό, όχι αστεία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπορεί να είναι και το μόνο όσπριο που τρώω. Και είναι σίγουρο το μόνο που δεν τρώει ο Σταμάτης!!! Τα ρεβύθια τα λατρεύω και η συνταγή σου είναι απίθανη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @emmenouela
    Είναι ένα μικρό πρόβλημα να ταιριάζουν τα ζευγάρια ...γαστρονομικώς!! Θυμάμαι όταν πρωτογνώρισα τον Π μια από τις πρώτες ερωτήσεις που του έκανα είναι...αν τρώει τη φέτα! Για καλή μου τύχη απάντησε με αποστροφή: ΟΧΙ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλά, εμένα έτσι όπως με έχεις καταλάβει, με κόβεις να ταιριάζω γαστρονομικώς με πολλούς ανθρώπους?! Με όλους θα διαφωνήσω. Αλλά έμαθα να φτιάχνω φαγητά που δεν τρώω -ούτε καν δοκιμάζω για την ακρίβεια- μόνο και μόνο για να μην λείψουν στο Σταμάτη και για να μάθω να τα φτιάχνω για τα παιδιά μου, τα οποία θέλω να μάθουν να τα τρώνε όλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. emmanouela
    Σωστά πράττεις. Οι γαστρονομικές εμμονές μας δεν χρειάζεται να καταπιέζουν τους γύρω μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. καλό μήνα...και τα ρεβύθια αγάπη μεγάλη...πέρνα λίγο από το blog κάτι σε περιμένει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ax και τα λατρεύω τα ρεβίθια! σίγουρα μπήκα στον πειρασμό να την δοκιμάσω αυτή την συνταγή!

    Έδωσα το μήνυμα στον Μάρτη άλλα έχει κουφαθεί με αυτά που μας συμβαίνουν!
    Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία όμως.
    Τα φιλιά μου!
    xo

    ΑπάντησηΔιαγραφή