Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Cheers mates!

Έχει πέσει πολλή δουλειά τις τελευταίες μέρες και δυστυχώς (εεε, μάλλον ευτυχώς πρέπει να πω!!) αραίωσαν οι αναρτήσεις.
Τούτες τις μέρες, οι σκέψεις όλων μας είναι στην Ιαπωνία, στη χώρα της Άπω Ανατολής , που δοκιμάζεται σε πρωτοφανή μεγέθη. Ένας αξιοθαύμαστος, περήφανος λαός καλείται να αντιμετωπίσει την ασύλληπτη καταστροφή. Ίσως πάρει πολύ χρόνο, αλλά είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρουν.... ψύχραιμα , με το κεφάλι ψηλά....
Όμως σήμερα θα γιορτάσουμε με έναν άλλον περήφανο λαό που αγαπώ πολύ .  Σήμερα είναι η εθνική γιορτή των Ιρλανδών , η Saint Patrick's Day . Σήμερα είναι η μέρα που θα γίνεται της τρελής στους δρόμους του Δουβλίνου (αχ, πόσο θα ήθελα να ήμουν αυτή τη στιγμή στην Grafton Street!)! Σήμερα είναι η μέρα που η μαύρη μπύρα θα ρέει άφθονη! Σήμερα είναι η μέρα που θα φάμε ....irish rarebit!
Εεε, τι είπες Crispy;
Μην ανησυχείτε αγαπητές/αγαπητοί μου. Το rarebit , είναι ένα απλούστατο σνακ , το οποίο σύμφωνα με ένα βιβλίο συνταγών με μπύρα Guinness που έχω, είναι ''everybody's favourite''!!
Είναι ένα απλό , γρήγορο , yummy (άκου λέξη...!) τοστάκι που θα λατρέψετε! Και μην ξεχάσετε να το συνοδεύσετε με μαύρη μπύρα! Και μόνο!
Πάμε:

Irish rarebit
(Ιρλανδικά τοστ με λιωμένο τυρί)




Υλικά για 4 άτομα

4 φέτες ψωμί για τοστ
2-3 κουταλιές λάδι (η συνταγή κανονικά θέλει βούτυρο αλλά εμείς θα κάνουμε μια προσαρμογή προς το ...μεσογειακό!)
1 κουταλιά αλεύρι
50 γρ γάλα
50 γρ μαύρη μπύρα
200 γρ τυρί τσένταρ τριμμένο
1 κουταλιά εξαιρετικής ποιότητας μουστάρδα
λίγες σταγόνες worchestershire sauce
πιπέρι καγιέν (προαιρετικό και μόνον για όσους έχουν αντοχές στο...καυτό!)

Τα βασικά υλικά!


Προθερμαίνουμε το φούρνο στο γκριλ σε μέτρια φωτιά.
Ζεσταίνουμε το λάδι σ'ένα τηγάνι. Προσθέτουμε το αλεύρι κι ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά. Σιγά σιγά ρίχνουμε το γάλα και το ίδιο σιγά προσθέτουμε μετά την μπύρα. Ανακατεύουμε. Σε 1-2 λεπτά θα έχουμε μια πηχτή σάλτσα. Προσθέτουμε το τυρί κι αφού λιώσει προσθέτουμε τη μουστάρδα και την worchestershire sauce (και το καγιέν!)
Εν τω μεταξύ ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο από τη μια μεριά τις φέτες ψωμιού. Τις βγάζουμε κι απλώνουμε το μίγμα στην άψητη πλευρά. Ξαναβάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε μέχρι να λιώσει (σλουρπ!) το τυρί!
Σερβίρονται όπως είπαμε με άφθονη μαύρη μπύρα!

Crispy's conclusions: Αν θέλετε μπορείτε να αλλάξετε το τσένταρ και να βάλετε όποιο άλλο τυρί πιστεύετε ότι λιώνει εξίσου υπέροχα (μόνο φέτα μην βάλετε γιατί θα φρικάρω!!!!). Αλλά επιμένω στη μαύρη μπύρα και στην παρουσία της worchestershire sauce. Τη συγκεκριμένη σάλτσα μάλλον θα τη βρείτε δύσκολα αλλά αξίζει τον κόπο να ψάξετε και να έχετε ένα μπουκάλι σπίτι σας. Είναι must στο αγαπημένο shepherd's pie και δεν είναι λίγες οι φορές που το έχω χρησιμοποιήσει σε ντρέσσινγκ για σαλάτες ή για να ενισχύσω κάποια σάλτσα!



Cheers to all the wonderful Irish!

Υ.Γ.: Σήμερα γιορτάζει ο little bro Alex! Happy name day, bro! Γιορτάζουν και καμιά διακοσαριά ξαδέρφια μου οπότε Χρόνια Πολλά και σ'αυτές/αυτούς!


Υ.Γ.2: Εδώ  έχω καταγράψει εν συντομία κάποιους από τους λόγους για τους οποίους αγαπώ την Ιρλανδία.


15 σχόλια:

  1. έχω πετύχει Saint Patrick's Day στο Παρίσι και επίσης μπουρδέλο ήταν η κατάσταση. Όσο για την φέτα, μπλιάχ!!! καλή σου μέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι μας κάνεις πρωινιάτικα!!
    Πολύ με ξεσήκωσες με αυτή τη συνταγούλα και θα φτιαχτεί σήμερα κιόλας! worchestershire sauce έχουν τα μεγάλα ΣΜ εκεί που είναι η σόγια συνήθως!

    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να τον χαίρεσαι τον αδελφούλη:)
    Το τοστάκι το αντιγράφω αμέσως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πρώτα απ' όλα να χαίρεσαι τον αδελφούλη σου και όλους όσους γιορτάζουν.
    Η συνταγή σου καλά λέει η Εφη, είναι .... ξεσηκωτική!!!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και εδώ γιορτάζεται η Saint Patrick's μέρα! Η μπυραρία που είναι σχετικά κοντά μας, είναι γεμάτη τώρα που πέρασα από μπροστά! Πατείς με, πατώ σε!
    Κάνω ότι δεν είδα το σνακ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Happy birthday ξανα!Ενα χρησιμο βιντεακι...
    http://www.youtube.com/watch?v=PLtrByKcClw&feature=related
    Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τέλεια crispy! Το βράδυ που θα πάω για μπυρίτσα σε Irish pub για τον εορτασμό θα ψάξω μήπως βρω το τοστάκι πουθενά! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. κάθε ανάρτηση σου και ένα γευστικό ταξίδι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @mahler76
    Φαντάζομαι τι είχε γίνει!
    Μπορεί να διαφωνούμε για τον ...Woody, αλλά ευτυχώς για τη φέτα συμφωνούμε!!!





    @Έφη
    Ναι, όντως μόνο στα μεγάλα s/m μπορεί να τη βρει κανείς, αλλά αξίζει τον κόπο. Όπως κι η συνταγή!!




    @mia maria
    Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές! Είναι κι ο πιο μικρός και του έχουμε μια αδυναμία παραπάνω!!





    Γκρρρρρ!!! Αλλά το βιντεάκι πολύ καλό! Και ενημερωτικό!!






    @Αγγελική Ν
    Φαντάζομαι ότι έχει αρκετούς Ιρλανδούς και στη Νότια Αφρική, που στην κυριολεξία ...θα ξεσαλώνουν αυτή τη στιγμή!!!





    @jenny
    Έχει και παρέλαση επί της 5th avenue απ'ότι γνωρίζω. Ελπίζω να βρήκες rarebit!





    @pansofix
    Σ'ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!! Και χαίρομαι που κάνουμε μαζί τούτα τα γευστικά ταξίδια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. http://www.youtube.com/watch?v=ALH9afb4r2s,,,, eyxaristw sister,,,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Διατηρώ κι εγώ μία μεγάλη συμπάθεια προς την Ιρλανδία! Πρέπει να αξιωθώ κάποια στιγμή να πάω καθώς με περιμένει ανοιχτή πρόσκληση από παλιά συνάδελφο/καθηγήτρια αγγλικών (εξ Ιρλανδίας) που επέστρεψε στα πάτρια αφού εργάστηκε κάποια χρόνια σε φροντιστήριο στην Αθήνα. Είναι κι αυτό ένα από τα to do που συνέχεια αναβάλλω! Πολύ ορεκτικό φαίνεται το σνακ σου και σχετικά εύκολο, ωραιότατη πρόταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @bro
    Σταθερή αξία οι Dropkicks!!



    @Amelie
    Κι εγώ αναβάλλω συνεχώς μια επίσκεψη στο Δουβλίνο! Η ελεεινή μου δικαιολογία είναι ότι βαριέμαι τις ...transit πτήσεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. επιτέλους μια ιρλανδέζικη λιχουδιά! Θέλουμε κι αλλα τέτοια να μας δείχνεις για να συνοδεύουμε τις μπύρες μας crispy:) Την St.Patricks Day μετα βιας κατάφερα να πείσω μια φίλη μου να πιούμε μια μπύρα, του χρόνου πρέπει να οργανωθώ περισσότερο! Cheers!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. zekia
    cheers! Με μεγάλη μου χαρά να παρουσιάσω κι άλλες τέτοιες συνταγές! Άλλωστε έχω ένα βιβλίο γεμάτο με συνταγές όπου το βασικό υλικό είναι η guinness!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή