Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Να επιμένεις!

Την Παρασκευή το πρωί η διάθεση ήταν στο ναδίρ. Κάτι ο καιρός- βαρύς, μουντός, κρύος, βροχερός,  κάτι ''ο κακός μας ο καιρός'' , η κατάσταση της οικονομίας της λιλιπούτειας χώρας μας, η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, της πρωτεύουσας μας....Βαρυθυμία παντού, δυσοίωνες προβλέψεις, αβέβαιο μέλλον- σήμερα είσαι εργαζόμενος, αύριο....Αύριο...Αυτό το θολό αύριο...
Έβαλα τις φωνές στον εαυτό μου: ''Σύνελθε επιτέλους! Δεν ήρθε δα και το τέλος του κόσμου!''. Αποφάσισα να ακολουθήσω τη συμβουλή της Εμμανουέλας που σε σχόλιο της σε εκείνη την αγχώδη ανάρτηση με προέτρεπε να βγω μια βόλτα. Έτσι κι έκανα! Αλλά δεν πήγα προς το Φάληρο όπως μου έγραφε. Ξεκίνησα για το κέντρο. Και ξεκίνησα ...επιμένοντας ...ελληνικά!!
Θυμάστε μια παλιά διαφήμιση από τα 80s με το περίφημο σλόγκαν ''Ο επιμένων ελληνικά''; Απ'ότι θυμάμαι η διαφήμιση είχε σκοπό να προτρέψει τους Έλληνες να αγοράζουν ελληνικά προϊόντα προς τόνωση της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα....Μάλλον απέτυχε η διαφήμιση το σκοπό της, οι Έλληνες αποφασίσαμε να μην επιμένουμε και τόσο ελληνικά, κάτι η ξενομανία μας, κάτι κι οι τιμές των ελληνικών προϊόντων που προέκυψαν αφύσικα ακριβά κι η σχέση ποιότητας-τιμής περισσότερο σύγκρουση ήταν παρά ...σχέση!
Πίσω στη βόλτα μας τώρα. Ξεκίνησα αφήνοντας τη γαστρονομική ξενομανία μου σπίτι. Κατέβηκα στη στάση ''Σύνταγμα'' του μετρό κι οι στάσεις μου ήταν οι εξής τέσσερις:



Προβολή Γαστρονομικοί περίπατοι 1 σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους



1η στάση
Το ζαχαροπλαστείο του ''Χατζή'' στη Μητροπόλεως 5. Εκ της Θεσσαλονίκης ορμώμενο. Φέρνει γαλακτοκομικά προϊόντα από βουβαλίσιο γάλα. Αγόρασα το αγαπημένο μου Αριάνι (ξυνόγαλο) κι ήμουν έτοιμη να πάρω καζάν ντιπί αλλά στο τέλος αγόρασα ένα τσουρέκι με μαρμελάδα κάστανο και λευκή σοκολάτα. Το κατάστημα έχει χώρο όπου μπορεί κανείς να καθίσει για έναν καφέ. Θα το επιχειρήσω κάποια μέρα.



2η στάση
Στον ''Ματσούκα'' στην Καραγεώργη Σερβίας 3. Σας έχω πει ότι μόνο από εδώ αγοράζω τους ξηρούς καρπούς- κι όχι μόνο- για το σπίτι; Φρεσκοψημένοι, δηλωμένοι -χώρα προέλευσης κλπ, έχω βρει κατά καιρούς απίστευτα πράγματα όπως κάτι ασυνήθιστα φουντούκια από το Άγιον Όρος! Αυτή τη φορά έπεσα πάνω στα πιο ψιλά φασόλια που έχω δει ποτέ! Από το Φενεό! Αγόρασα λίγα για να τα δοκιμάσω και βέβαια αγόρασα και λίγα μακαντέμια φρεσκοψημένα κι ανάλατα που τα λατρεύω!



3η στάση
Στο ''Άριστον'' στη Βουλής 10. Κατά την ταπεινή μου γνώμη εδώ βρίσκεται η καλύτερη τυρόπιτα της Αθήνας! Το αποδεικνύει κι η συνήθης ουρά που σχηματίζεται κι εκτός καταστήματος.  Η γέμιση κρεμώδης δεν έχει μόνο φέτα -ευτυχώς- κι η ζύμη κουρού είναι αχτύπητη! Παρεμπιπτόντως το κατάστημα διαθέτει κι άλλες πίτες που είναι εξίσου λαχταριστές!




4η στάση
Στο ντέλι ''Βασιλόπουλος'' , Σταδίου 19, δίπλα από το Αττικόν κι απέναντι από τον Ιανό! Από εδώ και μόνο παίρνω πια τα αλλαντικά μου. Φέρνει αλλαντικά του Στρεμμένου από τα οποία προτιμώ το χοιρομέρι κρασάτο. Τρυφερό, τρυφερότατο κρέας με μπόλικο πιπέρι στο κέντρο. Κάπως αλμυρούτσικη η ...τιμή του αλλά χαλάλι του!


Πήρα και μερικές ελίτσες για αύριο.
Χμμ, πρέπει να ομολογήσω ότι στο ντέλι αυτό βρίσκω πολλούς ....αλλοδαπούς γαστρονομικούς πειρασμούς! Και ξέρω ότι η αποστολή μου ήταν....''Επέμενε ελληνικά''. Και....και την ξέρετε την μανία για τα τσιπς, έτσι δεν είναι; Οπότε θα με δικαιολογήσετε που πήρα ένα πακέτο από τα πλέον αγαπημένα μου τσιπς τα tyrrells ! Είναι τα καλύτερα, τα πιο αυθεντικά, τα πιο νόστιμα τσιπς που κυκλοφορούν στον κόσμο. Όλες οι γεύσεις είναι απίθανες αλλά έχω κολλήσει με το Naked-no salt, το οποίο μάλιστα πήρε gold στα great taste awards 2010! Φευ...Παρόλο που δεν έχουν αλάτι, η τιμή...''τσιμπάει''!


 Αλλά ειλικρινά, προτιμώ να φάω ένα πακέτο εξαιρετικής ποιότητας τσιπς παρά δύο μέτριας ποιότητας που θα μου αφήσουν τη γνωστή δυσάρεστη επίγευση. Γενικά προτιμώ να πάρω λίγο από κάτι που να αξίζει τα λεφτά του παρά πολύ από κάτι που θα με δυσαρεστήσει γευστικά. Δεν έχει νόημα. ''Ουκ εν τω πολλώ το ευ''. Αλλά γι'αυτό θα μιλήσω σε επόμενη ανάρτηση.

Crispy's confession: Αυτός ο γευστικός περίπατος ήταν ένα πρωτόλειο. Επειδή μου άρεσε σαν ιδέα, οι επόμενοι που θα ακολουθήσουν θα είναι πιο εμπλουτισμένοι και πιο σωστά δοσμένοι.

6 σχόλια:

  1. Έκανες μια υπέροχη βόλτα, γεύτηκες την Αθήνα, πήρες μαζί σου μυρωδιές και εικόνες και ένιωσες καλύτερα! Και πολύ χαίρομαι γι'αυτό και νιώθω περήφανη φυσικά που ήταν δική μου πρόταση! Βέβαια, εγώ μια βόλτα σου είπα να πας μωρέ Crispy, όχι να χαλάσεις μια περιουσία!!! αχαχαχα! Χαλάλι τους όμως! Όσο για το Άριστον, δεν έχω δοκιμάσει την τυρόπιτά του. Θα το κάνω όμως! Ματσούκας the best!!! Καλά Κούλουμα! Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. emmanouela
    Ήταν μια ωραία και...νόστιμη βόλτα και σ'ευχαριστώ πολύ για τη συμβουλή και παρότρυνση εκείνη την ημέρα!
    Τον λατρεύω τον Ματσούκα! Μόνο από εκεί αγοράζω ξηρούς καρπούς!
    Ε, τι να κάνουμε, τα καλά ενίοτε κοστίζουν!
    Καλά να περάσεις αύριο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. νόστιμη η βόλτα σου αλλά όχι και τόσο ...ελληνική! :Ρ :))))))))

    Πάντως έδωσες σημεία επίσκεψης για την επόμενη φορά (ελπίζω σύντομα) που θα έρθω Αθήνα! Σημειώνονται σημειώνονται, Ευχαριστώωωωωωωωω!!!

    Καλή Σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @thalassamov
    xa xa! Ναι όντως, γι'αυτό άφησα τα τσιπς για το ...τέλος!
    Θα υπάρξουν κι άλλες τέτοιες βόλτες, ήδη η δεύτερη έχει σχηματιστεί στο μυαλό μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αχ, ακολούθησες την αγαπημένη μου γαστρονομική διαδρομή στο κέντρο! Περιμένω πώς και πώς να ανοίξει ο καιρός για να κάνω τη βόλτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @stelluna
    Εεεχχ, για να δούμε πότε θα ανοίξει ο καιρός!
    Κι η επόμενη διαδρομή που σχεδιάζω είναι στο κέντρο- πολύ πολύ κοντά στην πρώτη διαδρομή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή