Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Stewed not baked.



Προ ημερών φτάνοντας στο Λονδίνο ήμουν αποφασισμένη να εντρυφήσω στο ''γενναιόδωρο σπιτικό και totally full english πρωινό'' που υποσχόταν το ξενοδοχείο στο οποίο θα διέμενα. Όσες φορές είχα πάει στην υπέροχη αυτή gloomy μητρόπολη δεν είχα τολμήσει να ξεκινήσω τη μέρα μου με....bacon and eggs, sausages and baked beans on the toast!


 Αν σκεφτεί κανείς ότι για μένα πρωινό μέχρι πρότινος σήμαινε ψωμί με βούτυρο και μαρμελάδα, δημητριακά με γάλα, κέικ κλπ,  τέτοια γλυκά κι ...ήρεμα εδέσματα γενικώς, τότε όπως κι αν το κάνουμε η πρωινή εντρύφηση σε τόσες πρωτεΐνες και ζωικά λίπη ήταν ένα ρίσκο....that I was willing to take!!! Κι έτσι το πρώτο πρωινό που κάτσαμε στην τραπεζαρία του ξενοδοχείου ήρθε μπροστά μου μια τεράστια πιατέλα με όλα αυτά τα...καλούδια και θυμάμαι ο σύντροφος γούρλωσε τα μάτια του κι αναφώνησε: ''θα φας ΕΣΎ...ΌΛΑ αυτά;;;;;'' . Ε ναι! Όπερ και εγένετο! Κι όπως έγινε και τις επόμενες μέρες.  Κι η ετυμηγορία μου είναι η εξής: Αν και δεν έχω σκοπό να ξεκινώ από τούδε και στο εξής τη μέρα μου με τέτοιο τρόπο εν τούτοις οφείλω να ομολογήσω ότι  το συγκεκριμένο πρωινό είναι χορταστικό -όσο δεν φαντάζεσαι!- και προσφέρει στον οργανισμό απίστευτη ενέργεια- το αποδεικνύουν οι ατέλειωτες ώρες περπατήματος σε αυτήν την πόλη που τα έχει όλα- στην κυριολεξία όλα, κυρίως γαστρονομικά!
Έτσι λοιπόν παίρνω το θάρρος κι αφού έψαξα αρκετά για να βρω μια όσο το δυνατόν αυθεντική συνταγή να σας παρουσιάσω στα πλαίσια του αφιερώματος στα όσπρια,ιδού λοιπόν τα ...baked beans! Τα οποία  1) δεν είναι baked (στο φούρνο) αλλά stewed (σιγομαγειρεμένα στην κατσαρόλα) και 2) δεν χρειάζεται να τα φάτε για πρωινό, μια χαρά τρώγονται οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας!

Baked beans (the english way)*
Έτος οσπρίων 2011 : Οκτώβριος




Υλικά για 2 άτομα
180 γρ φασόλια τα οποία θα έχετε μουλιάσει από το προηγούμενο βράδυ
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 φύλλο δάφνη
μερικά κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
1 κονσέρβα ντομάτα ψιλοκομμένη
2 ποτήρια ζωμό της αρεσκείας σας
3 κουταλιές πάστα ντομάτας
λάδι
αλάτι

Στραγγίζετε τα φασόλια. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε λίγο λάδι, στο οποίο σωτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μόλις σωταριστούν ρίχνετε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τόσο ζωμό όσο να σκεπαστούν τα φασόλια. Σκεπάζετε την κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε τα φασόλια να σιγοβράσουν για τουλάχιστον 2 ώρες- ο χρόνος εξαρτάται από...την αντοχή των φασολιών. Πότε πότε ρίχνετε μια ματιά μην τυχόν κι έχει στεγνώσει τελείως το φαγητό. Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό.



* Υπάρχουν διάφορες εκδοχές όπως τα boston baked beans τα οποία περιέχουν μολάσα, μουστάρδα και μπέικον ή τα canadian-french beans τα οποία φτιάχνονται με...σιρόπι σφένδαμου! Not at all the english way!



1-2 παρατηρήσεις:
Διαπίστωσα ότι η γαστρονομική παρουσία της Ελλάδος δεν είναι και ιδιαίτερα έντονη στο Λονδίνο. Πρωτ'απ'όλα σε street food festival στο οποίο βρεθήκαμε η Ελλάδα έλαμπε δια της απουσίας της. Στα διάφορα ντέλι και στο αγαπημένο Waitrose το μόνο ελληνικό που βρήκα ήταν ....κλασικά η φέτα και κάτι ελιές Καλαμών. Α και κάπου είδα τα πουράκια του Παπαδόπουλου τα περίφημα Caprice! Επειδή στο Λονδίνο μπορεί κανείς να βρει οτιδήποτε σε σχέση με τα κρασιά -κι ιδιαίτερα του Νέου Κόσμου- πάντα κάνω επισκέψεις  (κι αγορές!) στις εκεί κάβες. Δεν θυμάμαι να έπεσα πάνω σε ελληνικό κρασί. Τι κρίμα!
Τέλος το street food είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και στους Άγγλους αρέσουν πολύ οι πίτες. Απορώ πως δεν έχει σκεφτεί κανείς να ανοίξει ένα κλασικό ελληνικότατο τυροπιτάδικο! Χαμός θα γινόταν!





Τη δεκαετία του 70 όταν ο Βραζιλιάνος μουσικός Caetano Veloso βρέθηκε εξόριστος στο Λονδίνο, έγραψε τούτο το πολύ όμορφο  και γλυκόπικρο τραγούδι που εμπνεύστηκε από την παραμονή του στη μία και μοναδική ευρωπαϊκή μητρόπολη!

12 σχόλια:

  1. Σχεδόν σαν την Ολλανδία λοιπόν. Κι εδώ δεν βρίσκεις ΤΙΠΟΤΑ από ελληνικά προϊόντα εκτός από τα προφανή, ελιές, φέτα άντε και κανένα φύλλο αν ψάξεις όπως εγώ για 2 χρόνια περίπου να βρεις πού τα πουλάνε. Caprice όμως έχει! Πώς το εξηγείς αυτό;; Τί κονέ είναι αυτά που έχει ο Παπαδόπουλος; Και γιατί δε φέρνει και μερικά γεμιστά μπισκότα που είναι τα αγαπημένα μου;; Μακροσκελές σχόλιο, sorry, αλλά έπρεπε να τα βγάλω από μέσα μου.
    Φασόλια δεν μπορώ να φάω για πρωϊνό αλλά οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας μπορώ να τα τσακίσω χωρίς δεύτερη σκέψη.
    Για το τυροπιτάδικο επαυξάνω! Εδώ σκέφτομαι ν' ανοίξω ένα και στη Χάγη!!
    Καλημέρα από την (όλως περιέργως) ηλιόλουστη Ολλανδία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακομα δεν εχω ταξιδεψει στο Λονδίνο και είναι ενας από τους προορισμούς που θα ηθελα πολύ να επισκεφτώ συντομα!
    Όσο για τα φασόλια, μ αρεσουν πολύ, αλλα για πρωινό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχω βρεθεί στην Αγγλία για δουλειά, αλλά έχω μείνει μόνο 3 μέρες... Μόνο 3 μέρες english breakfast λοιπόν! Εντάξει είναι απίστευτα χορταστικό! Έτρωγα το πρωί και το απόγευμα με ξανάπιανε μια ελαφριά λιγούρα. Τα φασόλια πρωινιάτικα μου κάθονταν βαριά ομολογώ, αλλά τα τσάκιζα όλα! Ακόμα και ένα λουκάνικο που ήταν τίγκα στο αίμα -μπλιαχ! Και ζητούσα και κρουασάν μετά! Αλλά εννοείται ότι πεθύμησα τον πρωινό διπλό ελληνικό καφέ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπημένη πόλη το Λονδίνο, αλλά προτιμώ τα φασολια να τα τρώω για μεσημεριανό! Το πρωί θέλω κι εγώ κάτι πιο γλυκό! Πολύ καλή η συνταγή σου και θα δοκιμασθεί σύντομα! Φιλιά πολλά! Καλό χειμώνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα, Στο Λονδίνο πάω από μια έως δυο φορές το χρόνο μιας κι εκεί είναι μόνιμα ο γιος μου.
    Ας αρχίσω από τα κρασιά έχω βρει κοντά στη Borough Market σε μεγάλη κάβα κρασιών μια ή δύο ετικέτες. Στην ερώτηση μας σε άλλη κάβα μας απάντησαν ότι στην Ελλάδα λείπει το μάρκετινγκ.
    Όσο για τα υπόλοιπα προϊόντα υπάρχουν σε αγορές ή σε Τούρκικα καταστήματα όχι μεγάλη ποικιλία αλλά αρκετά.Θέλει ψάξιμο.
    Πριν 10 μήνες που ήμουν εκεί με πληροφόρησε ο γιος μου ότι έχει ανοίξει και κάποιος με τυρόπιτες.
    Υπάρχει δε πληροφορία και για Έλληνα εξ Ηπείρου που διαπρέπει εκεί με πίτες και Ελληνικό φαγητό.
    Θέλει πολύ ψάξιμο για να τα ανακαλύψει κανείς όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @magda
    Κι εμένα μου κάνει εντύπωση για τα caprice του Παπαδόπουλου! Κρίμα να μην κυκλοφορούν έξω τα γεμιστά του μπισκότα, αυτά κι αν είναι all time classic!
    Δεν θα ήταν καθόλου άσχημο ένα τυροπιτάδικο στη Χάγη, θα έχεις και τη δική μας ενθουσιώδη υποστήριξη!
    Πολλές καλημέρες από μια ηλιόλουστη Αθήνα -τουλάχιστον από άποψη καιρού!





    @Ελπινίκη
    Καλημέρα! Στο συνιστώ ανεπιφύλακτα, είναι μια πόλη που δεν την χορταίνεις ποτέ και ποτέ δεν τη βαριέσαι!
    Ε ναι, πέφτουν κάπως βαριά για πρωινό, είναι περισσότερο για κρύες χώρες!




    @Ερμιόνη
    Καλημέρα! Χα χα, και κρουασάν μετά; Ναι είναι όντως χορταστικό κι εγώ κατά το βραδάκι πεινούσα πάλι. Λογικό να τον επιθυμήσεις τον διπλό ελληνικό, το Λονδίνο έχει γίνει ...καπουτσινοκρατούμενο πια!!




    @Emmanouela
    Εεεεεεεεεεε, πού είσαι εσύ κοριτσάκι; Σε χάσαμε! Ελπίζω όλα να είναι καλά! Θυμάμαι ότι έχεις κάποια σχέση με Λονδίνο οπότε οι επισκέψεις σου θα είναι συχνές!
    Καλό χειμώνα αν και τον βλέπω πάλι διστακτικό!




    @Ξανθή
    Καλημέρα! Ευχαριστώ πάρα πολύ για τις πληροφορίες! Είναι όντως αλήθεια, κάποιος πρέπει να μείνει αρκετό χρόνο εκεί για να βρει... πού κρύβεται το ελληνικό γαστρονομικό στοιχείο! Αυτό το έχω ακούσει πολλές φορές για την έλλειψη μάρκετινγκ από πλευράς οινοπαραγωγών. Καθόλου δυναμική παρουσία.
    Πολύ χαίρομαι που διαβάζω ότι υπάρχουν τυροπιτάδικα εκεί. Πρέπει οπωσδήποτε να μάθουμε τη διεύθυνση του Ηπειρώτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γεια σου Crispy με γειά το νέο look!
    Η φασολάδα δεν έχει και τεράστια διαφορά με την δική μας.. Δεν ειναι σουπα βεβαίως..
    Μου κάνει εντύπωση η έλλειψη Ελληνικών προιόντων στο Λονδίνο, είχα την εντύπωση ότι ζουν πολλοί Έλληνες εκεί. Εδώ πάντως, στο Τορόντο έχει πραγματικά τα πάντα ( ακόμη και ιχθυοκαλιέργιες με ψάρια μεσογείου) αλλά ειναι γεγονός ότι στο Τορόντο υπάρχει μια απο τις μεγαλύτερες Ελληνικές κοινότητες στον κόσμο.. οπότε αναγκαστικά υπάρχουν όλα τα "Ελληνικά".. και τα καλά και τα κακα χαχα
    Τέτοιου είδους πρωινά τρώμε και εμείς τα Σαββαοκύριακα γιατι στην συνέχεια παίρνουμε τους δρόμους ως γνήσιοι αιώνιοι τουρίστες..
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Eri
    Καλησπέρα! Όντως θυμάμαι στη Μελβούρνη -που έχει μεγάλη ελληνική παροικία- υπήρχαν πολλά μαγαζιά αποκλειστικά με ελληνικά προϊόντα από τα οποία ψώνιζαν οι γονείς μου.
    Στο Τορόντο με τα κρύα- που ήδη θα έχουν έρθει φαντάζομαι- ταιριάζουν γάντι τέτοια πρωινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Crispy μου, είμαι φορτώμένη με διάφορα και δεν είμαι και πολύ δραστήρια στο μπλογκινγκ τελευταία! Έχω να πάω 3 χρόνια στο Λονδίνο και μου λείπει πολύ! Μακάρι να τα καταφέρω σύντομα. Μένει ο παππούς μου εκεί. Ελπίζω να μας βάλεις κι άλλες φωτογραφίες και συνταγές που να σχετίζονται με αυτή την υπέροχη πόλη! Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έχω στα υπόψη διάφορες τάρτες και πίτες , γλυκές κι αλμυρές!
    Take care!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. υπαρχει πληθωρα ελληνικων προιοντων στο λονδινο, μακαρονια , λαδια τυρια , ελλιες, εως και τσιπουρες εεληνικου υχθειοτροφειου. εξαρταται σε ποιοα περιοχη μενεις. Και στο βορειο λονδινο τα βρισκεις, αλλα και στο κεντρικο. Ακομα και κρασια ελληνικα σε αγγλικη καβα. Παντα ελληνικα κρασια πηγαινα δωρο σε dinner. Πρεπει να ξερεις που τα βρισκεις ομως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή