(σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης )
Μεγαλώνοντας κάποτε ξεκίνησαν τα ταξίδια στο εξωτερικό. Τα πρώτα ταξίδια έγιναν στην Γερμανία - ως φοιτήτρια δεν έρρεαν οι πακτωλοί χρημάτων από τις τσέπες μου, είχα καταφέρει όμως να πάρω μια υποτροφία την οποία επένδυσα όλη σε ..ταξίδια , εντός κι εκτός συνόρων.
Στη Γερμανία είχα συγγενείς (= δωρεάν στέγαση) έτσι έπαιρνα το τρένο (και μια φορά το λεωφορείο , δεν το συνιστώ) και διέσχιζα την τότε Γιουγκοσλαβία (αδιάφορη , τα πράγματα άλλαζαν προς την τωρινή Κροατία) και την Αυστρία ! Α , η Αυστρία!
Ένα οπτικό αριστούργημα! Δεν χόρταινα να κοιτάζω από το παράθυρό μου το χιονισμένο τοπίο -συνήθως ταξίδευα Χριστούγεννα- κι υποσχόμουν στον εαυτό μου ότι το επόμενο ταξίδι θα ήταν εδώ. Έκανα το ''λάθος'' και το ...επόμενο ταξίδι έγινε στην Belpaese κι εκεί βρήκε πρόσφορο έδαφος ο ανομολόγητος έρωτας μου για τη χώρα του Marcello , ο οποίος έρωτας κρατά γερά και σταθερά ακόμα και τώρα - αλλά αυτά θα τα πούμε σε άλλη ανάρτηση.
Έτσι εκείνο το ταξίδι στην Αυστρία όλο και το γυρόφερνα κι όλο το ανέβαλλα είτε γιατί προτιμούσα να σουλατσάρω στο centro storico της Αιώνιας Πόλης , είτε γιατί το θεωρούσα δεδομένο ότι η bella Vienna θα με περίμενε εσαεί υπομονετικά! Φέτος της έκανα τη χάρη ....και το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι μετανιώνω που δεν είχα κάνει τούτη την επίσκεψη νωρίτερα!
Είχα συνέχεια την αίσθηση ότι η πόλη με περίμενε χρόνια τώρα , και να που με δέχτηκε με τρυφερότητα , καλοσύνη και...γλυκύτητα. Ότι είναι υπέροχη δεν έχω λόγια να περιγράψω πόσο! Υπέροχη και αγέρωχη! Αλλά και φιλική , ζωντανή , κομψή και...νόστιμη! Η κουζίνα της είναι η κλασική κεντροευρωπαϊκή -με τα σνίτσελ να είναι μεγαλύτερα σε διάμετρο από το πιάτο!-, τα κρασιά της είναι - αναπάντεχα!- εντυπωσιακά , ιδιαίτερα τα λευκά , κι η ζαχαροπλαστική......!!! Μα όλοι θα έχετε ακούσει για το apfel strudel , για το sacher torte και για το...
Για τη ζύμη θα χρειαστείτε:
125 γρ αλεύρι
125 γρ ανάμικτη σκόνη αμυγδάλων και φουντουκιών
125 γρ βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου και κομμένο σε κυβάκια)
120 γρ ζάχαρη άχνη
1 αυγό
το ξύσμα μισού λεμονιού
1 κουταλάκι κανέλα
πολύ λίγο (τη μύτη ενός κουταλακίου) τριμμένο γαρύφαλλο.
λίγο αλατάκι
Θα χρειαστείτε επίσης :
1 βαζάκι μαρμελάδα από σμέουρα
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
και λίγο γάλα.
Σε μια γαβάθα βάζετε το αλεύρι και στη μέση σχηματίζετε ένα κενό. Στο κενό τοποθετείτε το βούτυρο , τη ζάχαρη και το αυγό , το αλάτι. Στην αρχή ζυμώνετε απαλά με τα δάχτυλα. Ρίξτε τη σκόνη αμυγδάλου-φουντουκιού , κανελογαρίφαλο και ξύσμα , ενώστε όλα τα υλικά και ζυμώστε δυνατά τη ζύμη. Αν δείτε ότι κολλά στα τοιχώματα ρίξτε λίγο ακόμη αλεύρι.. Μόλις είναι έτοιμη τυλίξτε την σε μεμβράνη και αφήστε την στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.
(Μια ώρα μετά!)
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βγάλτε τη ζύμη από το ψυγείο. Κόψτε τα 2/3 αυτής , ανοίξτε την κι απλώστε την σε ταψί για τάρτες (των 20 κάτι εκατοστών πάνω κάτω!). Απλώστε από πάνω την μαρμελάδα. Με την υπόλοιπη ζύμη φτιάξτε λωρίδες και πλέξτε τις διαγωνίως πάνω στην μαρμελάδα. Ραντίστε τις λωρίδες με λίγο γάλα. Ψήστε στο φούρνο για 30 λεπτά. Μόλις βγει από τον φούρνο , αφήστε την να κρυώσει λίγο και πασπαλίστε την με ζάχαρη άχνη.
Crispy's little chat about jam tarts : Προφανώς η συνταγή θα σας θύμισε τάρτες με μαρμελάδα ή και τη δική μας πάστα φλώρα. Όμως η παρουσία στη ζύμη αμυγδάλων, φουντουκιών και κανελλογαρίφαλων την διαφοροποιεί και της δίνει μια ιδιαίτερη γεύση. Όπως επίσης κι η αποκλειστική χρήση της μαρμελάδας από σμέουρα -παρεμπιπτόντως η αγαπημένη μαρμελάδα της Crispy! Έχετε υπ'οψη ότι οι συγκεκριμένες ζύμες όσο περισσότερο μένουν τόσο καλύτερες γίνονται! Μπορείτε να τις ετοιμάζετε από το πρωί και να φτιάχνετε την τάρτα σας το απόγευμα ή ακόμα καλύτερα να την φτιάχνετε αποβραδίς !
Μεγαλώνοντας κάποτε ξεκίνησαν τα ταξίδια στο εξωτερικό. Τα πρώτα ταξίδια έγιναν στην Γερμανία - ως φοιτήτρια δεν έρρεαν οι πακτωλοί χρημάτων από τις τσέπες μου, είχα καταφέρει όμως να πάρω μια υποτροφία την οποία επένδυσα όλη σε ..ταξίδια , εντός κι εκτός συνόρων.
Στη Γερμανία είχα συγγενείς (= δωρεάν στέγαση) έτσι έπαιρνα το τρένο (και μια φορά το λεωφορείο , δεν το συνιστώ) και διέσχιζα την τότε Γιουγκοσλαβία (αδιάφορη , τα πράγματα άλλαζαν προς την τωρινή Κροατία) και την Αυστρία ! Α , η Αυστρία!
Έτσι εκείνο το ταξίδι στην Αυστρία όλο και το γυρόφερνα κι όλο το ανέβαλλα είτε γιατί προτιμούσα να σουλατσάρω στο centro storico της Αιώνιας Πόλης , είτε γιατί το θεωρούσα δεδομένο ότι η bella Vienna θα με περίμενε εσαεί υπομονετικά! Φέτος της έκανα τη χάρη ....και το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι μετανιώνω που δεν είχα κάνει τούτη την επίσκεψη νωρίτερα!
Είχα συνέχεια την αίσθηση ότι η πόλη με περίμενε χρόνια τώρα , και να που με δέχτηκε με τρυφερότητα , καλοσύνη και...γλυκύτητα. Ότι είναι υπέροχη δεν έχω λόγια να περιγράψω πόσο! Υπέροχη και αγέρωχη! Αλλά και φιλική , ζωντανή , κομψή και...νόστιμη! Η κουζίνα της είναι η κλασική κεντροευρωπαϊκή -με τα σνίτσελ να είναι μεγαλύτερα σε διάμετρο από το πιάτο!-, τα κρασιά της είναι - αναπάντεχα!- εντυπωσιακά , ιδιαίτερα τα λευκά , κι η ζαχαροπλαστική......!!! Μα όλοι θα έχετε ακούσει για το apfel strudel , για το sacher torte και για το...
Linzertorte
125 γρ αλεύρι
125 γρ ανάμικτη σκόνη αμυγδάλων και φουντουκιών
125 γρ βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου και κομμένο σε κυβάκια)
120 γρ ζάχαρη άχνη
1 αυγό
το ξύσμα μισού λεμονιού
1 κουταλάκι κανέλα
πολύ λίγο (τη μύτη ενός κουταλακίου) τριμμένο γαρύφαλλο.
λίγο αλατάκι
Θα χρειαστείτε επίσης :
1 βαζάκι μαρμελάδα από σμέουρα
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
και λίγο γάλα.
Σε μια γαβάθα βάζετε το αλεύρι και στη μέση σχηματίζετε ένα κενό. Στο κενό τοποθετείτε το βούτυρο , τη ζάχαρη και το αυγό , το αλάτι. Στην αρχή ζυμώνετε απαλά με τα δάχτυλα. Ρίξτε τη σκόνη αμυγδάλου-φουντουκιού , κανελογαρίφαλο και ξύσμα , ενώστε όλα τα υλικά και ζυμώστε δυνατά τη ζύμη. Αν δείτε ότι κολλά στα τοιχώματα ρίξτε λίγο ακόμη αλεύρι.. Μόλις είναι έτοιμη τυλίξτε την σε μεμβράνη και αφήστε την στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.
(Μια ώρα μετά!)
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βγάλτε τη ζύμη από το ψυγείο. Κόψτε τα 2/3 αυτής , ανοίξτε την κι απλώστε την σε ταψί για τάρτες (των 20 κάτι εκατοστών πάνω κάτω!). Απλώστε από πάνω την μαρμελάδα. Με την υπόλοιπη ζύμη φτιάξτε λωρίδες και πλέξτε τις διαγωνίως πάνω στην μαρμελάδα. Ραντίστε τις λωρίδες με λίγο γάλα. Ψήστε στο φούρνο για 30 λεπτά. Μόλις βγει από τον φούρνο , αφήστε την να κρυώσει λίγο και πασπαλίστε την με ζάχαρη άχνη.
Crispy's little chat about jam tarts : Προφανώς η συνταγή θα σας θύμισε τάρτες με μαρμελάδα ή και τη δική μας πάστα φλώρα. Όμως η παρουσία στη ζύμη αμυγδάλων, φουντουκιών και κανελλογαρίφαλων την διαφοροποιεί και της δίνει μια ιδιαίτερη γεύση. Όπως επίσης κι η αποκλειστική χρήση της μαρμελάδας από σμέουρα -παρεμπιπτόντως η αγαπημένη μαρμελάδα της Crispy! Έχετε υπ'οψη ότι οι συγκεκριμένες ζύμες όσο περισσότερο μένουν τόσο καλύτερες γίνονται! Μπορείτε να τις ετοιμάζετε από το πρωί και να φτιάχνετε την τάρτα σας το απόγευμα ή ακόμα καλύτερα να την φτιάχνετε αποβραδίς !
Bye bye, ma douce et belle Vienne...
την Linzertorte πολυ θα την ηθελα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην έχω φτιάξει κι εγώ την Linzertorte γιατί αρέσει στο φίλο μου! αλλά θα έχω υπόψιν και τη δική σου συνταγή γιατί είχα φτιάξει μια του Παρλιάρου και μου είχε φουσκώσει πολύ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Αθηνά
PS:Καλά με τις φωτογραφίες Αυστρίας ζηλεύω, μακάρι να μπορούσα να ξαναπήγαινα!!
Marcello, Italia, perfecto! Τι τέλεια!! Από τυριά πως πάει η Αυστρία; Ποπο Crispy, ξέρεις σε πόσες χώρες έχεις ταξιδέψει ή.. έχεις χάσει το μέτρημα;!! Λοιπόν, μόλις δω προκοπή στη ζωή μου και πιάσω μια δουλειά με το καλό, θα επιδοθώ σε τέτοια ταξίδια, ακόμα και τώρα -μόνο στη σκέψη- ανατριχιάζω από χαρά! Οπότε καταλαβαίνεις πως μάλλον η πρώτη φορά μου άρεσε, όχι ότι μπορώ να τη συγκρίνω με μια άλλη πόλη! Εσύ πόσο στα 10 θα έβαζες στην πρωτεύουσα της Καταλονίας; Και σε ποια πόλη θα έβαζες το ανώτερο; Είμαι πολύ περίεργη!
ΑπάντησηΔιαγραφήτι υπεροχο γλυκο! να στειλω την ταχυδρομικη μου κουκουβαγια για ενα κομματι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνα υπέροχο ταξίδι το κείμενό σου my dear και σκέτος πειρασμός η linzertorte!
ΑπάντησηΔιαγραφήίσως να ήταν καλύτερα που δεν πήγες απ' την αρχή στην Αυστρία... ίσως να τη λάτρευες τόσο που θα ήθελες να επιστρέφεις ξανά και ξανά και δε θα έκανες τόσα άλλα ταξίδια... και είναι τόσο τέλεια να βλέπεις καινούρια μέρη...
Καλά ταξίδια λοιπόν, πραγματικά και γευστικά!
@pansofix πολύ ευχαρίστως να φιλέψω ένα κομμάτι!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Athina. Περίεργο που σου είχε φουσκώσει. Πάντως απ'ότι διαπιστώνεις η συνταγή που έχω δεν έχει baking powder οπότε σίγουρα δεν πρόκειται να φουσκώσει! Την ζύμη (2/3) αυτή την άπλωσα σε ταψί με διάμετρο 22 εκ κι έγινε αρκετά λεπτή, όπως πρέπει να είναι εξάλλου. Αν το φτιάξεις έχε λίγο έξτρα αλεύρι σ'ένα μπωλάκι, εγώ χρειάστηκα λίγο παραπάνω.
@vipera. H Barcelona παίρνει 10 στα 10! Νομίζω ότι θα μπορούσα να ζήσω άνετα εκεί. Είναι η χαρά του πεζού! (Θυμήσου την Diagonal!) Άσε που έχει αυτό το άνοιγμα σε μια απέραντη ακτογραμμή! Θα μου πεις κι η Αθήνα έχει ακτογραμμή. Ναι , αλλά της Β είναι προσβάσιμη κι ελεύθερη σε όλο το μήκος της κι όχι όπως εδώ που μεγάλα τμήματά της είναι κλειστά κι -ένας θεός ξέρει γιατί!- περιφραγμένα! Α , η Β έχει και τα tapas bar τα οποία είναι παμ-φθη-να!!!
Σε ποια πόλη θα έβαζα τον ψηλότερο βαθμό; Μμμμμ, άσε να το σκεφτώ πρώτα λίγο!
@apinkdreamer θα την περιμένω! Ελπίζω μόνο να μην είναι γλυκατζού γιατί προβλέπω να τρώει την τάρτα στο δρόμο και να αφήνει ψίχουλα στο πέρασμά της!
@foteini. Ευχαριστώ! Ήθελα να γράψω κι άλλα , αλλά θα τραβούσε πολύ σε μάκρος το κείμενο και το έκοψα κάπως απότομα!
Ναι , έχεις δίκιο, κάπως έτσι την ''πάτησα'' με τη Ρώμη, αλλά χαλάλι της!
Καλημέρα ταξιδιάρα ψυχή Crispy!!! Πολύ όμορφα τα ταξίδια σου και οι φωτογραφίες σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑποφεύγω να φτιάχνω γλυκά που δεν ξέρω πώς προφέρονται, αλλά εντάξει, επειδή το συγκεκριμένο είναι εύκολο, λέω να το τολμήσω! Όντως, θυμίζει πολύ την πάστα φλώρα, ειδικά σε μένα, γιατί τις τελευταίες φορές που την έφτιαξα έβαλα στην ζύμη αλεσμένο φουντούκι και κανέλα και ταίριαζε πολύ! Βέβαια, με τις μαρμελάδες είμαι λίγο συντηρητική και μένω πιστή μόνο σε 2 γεύσεις, δύσκολα δοκιμάζω καινούριες!
Μου αρέσουν όμως οι ξενόφερτες νοστιμιές, ακόμα κι αν δεν τις απολαύσω εγώ αλλά οι καλεσμένοι μου, οπότε περιμένω με αγωνία κι άλλες!
Ok Crispy! Και εγώ 10/10 θα της έβαζα! Σκέψου και περιμένω με ανυπομονησία! Το άλλο που μου άρεσε ήταν ότι όλοι ζούσαν στους ρυθμούς του ποδοσφαίρου. Εδώ πήγα να ζητήσω μια μπλούζα του Messi, και μόλις είπα πως είναι για εμένα με κοίταξαν πολύ στραβά και τα πήρα! Ενώ εκεί είναι όλοι το ίδιο! Φυσικά και όλα όσα είπες ήταν φοβερά, εκπληκτικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμμανουέλα ποιες είναι οι δύο αγαπημένες σου γεύσεις μαρμελάδων; Εμένα σίγουρα αυτή με σμέουρα και δεύτερη χμμ...δεύτερη...θέλει σκέψη!
ΑπάντησηΔιαγραφήvipera 10/10 η πόλη αλλά η ομάδα χθες.....!!!
Καλημέρα!!! Λοιπόν, τρελαίνομαι από μικρή για μαρμελάδα φράουλα και πέρσι που πήγα Λονδίνο, αγόρασα μια απίθανη μαρμελάδα φράουλα με σαμπάνια!! Εδώ δεν την έχω βρει πουθενά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεύτερη σε προτίμηση έρχεται η μπανάνα, την οποία αγόρασα φέτος από ένα φιλανθρωπικό bazaar και την τρώω λίγη-λίγη για να μην τελειώσει! Πεντανόστιμη!!
Από σμέουρα δεν έχω δοκιμάσει. Που μπορώ να τη βρώ?! Γιατί κινούμαι στις αγορές γύρω από το σπίτι μου μόνο, λόγω έλλειψης ελεύθερου χρόνου. Ίσως κάπου στο κέντρο να βρω τη συγκεκριμένη αλλα και περισσότερες γεύσεις, ε?!
Εμμανουέλα καλημέρα! Η Bonne maman έχει μαρμελάδα με σμέουρα , είναι αυτή που γράφει στην ετικέτα framboise. Κάποιος έξυπνος έχει μεταφράσει στην ελληνική ετικέτα την εν λόγω λέξη ''βατόμουρο'' ενώ framboise = σμέουρα! (Στο επόμενο ποστ καταπιάνομαι με θέματα μετάφρασης τέτοιων όρων!). Η Dalfour βγάζει μία με σμέουρα και ρόδι . Ωραία είναι. Εγώ χρησιμοποίησα μία αυστριακή την d'arbo , αν βρεις ποτέ -δεν ξέρω αν κυκλοφορούν εδώ- δοκίμασέ τες
ΑπάντησηΔιαγραφήείναι πολύ ωραίες.
Θυμάσαι το όνομα της μαρμελάδας φράουλα -σαμπάνια ή έστω από πού την πήρες; Έχω μια εμμονή με αγγλικές μαρμελάδες (βρίσκω στο ντέλι Βασιλόπουλος στη Σταδίου) αλλά όταν πηγαίνω Λονδίνο πέφτω με τα μούτρα στα γαστρονομικά καλούδια που προσφέρει η πόλη και με ενδιαφέρει παρα πολύ η συγκεκριμένη μαρμελάδα!
Δεν έχω φάει ποτέ μαρμελάδα μπανάνα!
Καλέ, πες framboise να συνεννοηθούμε!! Τότε, σίγουρα θα μου αρέσει! Γενικά μου αρέσουν τα κόκκινα φρούτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν πάω σπίτι θα δω την ονομασία της μαρμελάδας με την σαμπάνια και θα σου πω, έχω κρατήσει το βαζάκι.
Την αγόρασα από το μικρό μουσείο του Tower Bridge!
Πολύ καλή η ιδέα σου να μας μιλήσεις για την σωστή μετάφραση των όρων! Περιμένω με αγωνία.
Όταν βρω που έχουν και μαρμελάδα μπανάνα, θα σε ενημερώσω!Αλλιώς, πρέπει να έρθω σε επαφή με τις κυρίες που έκαναν το bazaar για να τους ζητήσω κι άλλα βαζάκια!!
υ.γ.: η Βonne Maman έχει απίθανες μαρμελάδες!!!
Crispy περιμένω την ανάρτηση για τις μεταφράσεις μαγειρικών όρων. θα έχει πολύ... ζουμί το θέμα :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια
Φ>
Εμμανουέλα ναι όντως , οι μαρμελάδες της Βonne Maman είναι πολύ καλές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕεεεε, το ομολογώ , δεν έχω πάει στο μουσείο του Tower Bridge και να τι έχασα! Θα το έχω υπ'όψη στην επόμενη επίσκεψη!
foteini θα μπω στα δικά σου χωράφια αλλά θα είναι προσεκτικά τα βήματά μου! Βασικά θα ασχοληθώ με ένα μεταφραστικό λάθος που οδηγεί αναπόφευκτα σε ...μαγειρικό λάθος!
Εεεεεεε, δεν το πιστεύω ότι υπάρχει μέρος που έχω πάει εγώ και δεν έχεις πάει εσύ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΞέχασα τελικά να δω τί γράφει η μαρμελάδα! I will...
Καλή σου μέρα!!!