Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Svejk

Από σήμερα ξεκινούν αναρτήσεις που θα αφορούν εστιατόρια τα οποία επισκέπτεται η υποφαινόμενη. Δεν πρόκειται περί ''κριτικής εστιατορίων'' , δεν διαθέτουμε τα απαραίτητα προσόντα -όποια κι αν είναι αυτά. Απλά κάθε φορά θα γράφονται λίγα λόγια για εστιατόρια τα οποία επισκεπτόμαστε ξανά ή επισκεπτόμαστε για πρώτη φορά και μας ενθουσιάζουν. Δεν θα δουν το φως της δημοσιότητας (!) κείμενα για εστιατόρια που μας δυσαρέστησαν ή μας άφησαν παγερά αδιάφορους!
Αυτά για εισαγωγή και ξεκινώ με την πρόσφατη επίσκεψη μου στο....


Svejk




Δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο μέρος από τον παλιό καλό μας Svejk, για να περάσει κανείς μια ωραία, κρύα- μα πολύ κρύα!- χειμωνιάτικη βραδιά απολαμβάνοντας πληθωρική και κυρίως τίμια κεντροευρωπαϊκή κουζίνα. Σταθερή αξία της αθηναϊκής εστίασης (όλο και λιγότερα εστιατόρια αντέχουν στο χρόνο) , χωμένο σε μια γειτονιά του Νέου Κόσμου, ο ''καλός μας στρατιώτης'' ήταν εκείνος που μας πρωτοεισήγαγε στην τσεχοσλοβάκικη κουζίνα -όταν άνοιξε το εστιατόριο οι δύο χώρες ήταν ενιαίες. Όταν περάσει κανείς την είσοδο του όμορφου δίπατου οικήματος, αμέσως διακτινίζεται στα στενά δρομάκια της βροχερής και πανέμορφης Πράγα. Το σκηνικό ξετυλίγει το μύθο του ''καλού στρατιώτη''. Πανέμορφες τοιχογραφίες σκορπισμένες στα πέντε δωμάτια που συγκροτούν το εστιατόριο διηγούνται την ιστορία του Svejk. Και σε ένα δώμα μια πανέμορφη τοιχογραφία της περίφημης γέφυρας του Καρόλου που κοσμεί την τσέχικη πρωτεύουσα.
Αν και τα ορεκτικά είναι δελεαστικά σας συνιστώ οπωσδήποτε να δοκιμάσετε μία από τις σαλάτες που θα βρείτε στο μενού. Όσες έχω δοκιμάσει είναι ωραιότατες , ξεχωρίζει η σαλάτα με παντζάρι , ξινόμηλο και γιαούρτι! Την τελευταία φορά δοκίμασα τη σλοβάκικη σαλάτα στην οποία πρωταγωνιστούσε το αγγουράκι τουρσί, χαρακτηριστική κεντροευρωπαϊκή λιχουδιά!
Στα κύρια πιάτα ο κατάλογος είναι χωρισμένος ανάλογα με το είδος του κρέατος. Υπάρχουν αρκετά σνίτσελ για όλα τα γούστα, ωραιότατες ζουμερές καπνιστές μπριζόλες που συνοδεύονται με ξινολάχανο (το οποίο είναι γνωστό κι ως...σάουερκραουτ, σουκρούτ κλπ) και κνεντλίκι , χαρακτηριστικό τσέχικο ψωμί το οποίο δεν ψήνεται αλλά μαγειρεύεται στον ατμό. Υπέροχο, πληθωρικό γκούλας που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε, όπως επίσης και τις μπουκιές χοιρινού κρέατος σε πατατοτηγανίτα. Πολλές φορές υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντα πιάτα κι εκτός καταλόγου. Μην τα αγνοήσετε! Και μην αγνοήσετε το γεγονός ότι οι μερίδες είναι γιγαντιαίες!
Υπάρχουν αρκετά επιδόρπια όπως ...εκείνο της καλόγριας κι ένα μεσαιωνικό! Δεν έχουν δοκιμαστεί για τον απλό λόγο ότι οι θηριώδεις μερίδες των κυρίως πιάτων συνήθως  αποτρέπουν την απόλαυση ενός επιδορπίου.
Η λίστα κρασιών είναι συμπαθητική, περιλαμβάνει και κάποια ουγγρικά κρασιά για όσους επιμένουν κεντροευρωαϊκά. Εννοείται βέβαια ότι υπάρχουν και τσέχικες μπύρες, pils βέβαια με την ευχάριστη πικράδα τους.
Λίγο πριν φύγετε, αν είστε δύο άτομα και δεν έχετε πιει κρασί αλλά μπύρα, υπολογίστε ότι θα αφήσετε περί τα 50 ευρώ.

Svejk
Tσέχικη (και κεντροευρωπαϊκή) κουζίνα
Ρουμπέση 8
Ν. Κόσμος (πολύ κοντά στη στάση του μετρό)




9 σχόλια:

  1. Πέρυσι, λόγω εργασία, πηγαινοερχόμουν τακτικά από τη Ρουμπέση. Κι όμως, ουδέποτε υπέπεσε στην αντίληψή μου τέτοιο εστιατόριο! Τόσο άμπαλος είμαι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χα χα! Είναι ένα δίπατο σπίτι με βαριά σιδερένια πόρτα. Έχει κι αυλή δίπλα που είναι κάπως σκεπαστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. που το θυμήθηκες???!!!! κι εγώ δε ξέρω πόσα χρόνια έχω να πάω!!! και χαίρομαι πολύ πολύ που διαβάζω καλή κριτική!!ήταν από αγαπημένα μου ..σίγουρα θα ξαναπάω !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @peps
    Το επισκέπτομαι 2-3 φορές το χρόνο. Αλλά φέτος με το πολύ κρύο οι επισκέψεις πύκνωσαν! Ταιριάζει η κεντροευρωπαϊκή κουζίνα με τέτοιον καιρό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ακόμα μια ωραία σειρά αναρτήσεων! Άντε μήπως ανακαλύψουμε και κάτι αξιόλογο! Το συγκεκριμένο εστιατόριο δεν το ήξερα, αλλά από την περιγραφή σου φαίνεται συμπαθέστατο, προσιτό και τίμιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να κάνεις και μια εξόρμηση στη Θεσσαλονίκη, να μας ενημερώσεις και από εδώ!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Ερμιόνη
    Είναι ακριβώς αυτά που γράφεις: συμπαθέστατο και τίμιο! Κι οι ιδιοκτήτες του είναι πολύ φιλικοί και συμπαθέστατοι επίσης!



    @Δέσποινα
    Πολύ ευχαρίστως! Αλλά θα χρειαστώ τη βοήθεια σας, εννοείται! Όποτε προκύψει θα ενημερώσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι μου θύμισες... Ο πατέρας με πήγε στο συγκεκριμένο μαγαζί πιτσιρικα. Δεν θυμάμαι πολλά, παρα μόνο την ευγένεια των ιδιοκτητών.

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ψαρακλα
    Ακόμα παραμένουν ευγενικοί ...και παραμένει το ίδιο προσωπικό. Τον αρχισερβιτόρο τον θυμάμαι από την πρώτη επίσκεψη στο εστιατόριο πριν από....15 χρόνια!
    Τώρα το ισόγειο το έχουν κάνει μπυραρία όπου κάποιος μπορεί να καθίσει και να πιει μια μπύρα μόνο ή να τσιμπολογήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή