Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Μια βόλτα στο σινεμά ...τρώγοντας!

Λοιπόν, σήμερα ξεκινάμε το αφιέρωμα που θα τρέχει κατά τη διάρκεια όλο του ...''δεν υπάρχει σωτηρία'' 2012!! Κάθε μήνα, μία ανάρτηση με κεντρικό θέμα για φέτος, συνταγές πιάτων που αναφέρονται σε ταινίες που έχω δει. Ήδη στα τρία χρόνια του blog έχουν γίνει ορισμένες τέτοιες αναρτήσεις. Φέτος όμως θα υπάρχει μία κάθε μήνα. Πάμε να θυμηθούμε τις προηγούμενες:

Ζυμαρικά με ρεβίθια (pasta e ceci) από την ταινία ''Ο κλέψας του κλέψαντος''
Σπαγγέτι με κεφτεδάκια σε σάλτσα ντομάτας από την ταινία ''Η γκαρσονιέρα''
Μπισκότα με αμυγδαλοβούτυρο από την ταινία ''Noel''
Mozzarella in carrozza από την ταινία ''Κλέφτης ποδηλάτων''
Penne alla Norma από την ταινία ''Βίαιοι, βρώμικοι και κακοί''
Pasta alla amatriciana από την ταινία ''Il Divo''



Το αφιέρωμα (ας το ονομάσουμε gourmet cinema) θα το ξεκινήσουμε με ένα πιάτο που έδωσε το όνομα του στον τίτλο της ταινίας. ''Κοτόπουλο με δαμάσκηνα'' , η ταινία της Μαργιάν Σατραπί που παίζεται αυτόν τον καιρό στις αίθουσες. Είναι μια ταινία δοσμένη με μια σχεδόν παραμυθένια ατμόσφαιρα και διηγείται το πικρό τέλος του βιολιστή Νασσέρ Αλί. Σε αντίθεση με την πικρία που τυλίγει τον θλιμμένο βιολιστή, το αγαπημένο του πιάτο είναι γλυκό, αρωματικό και γευστικότατο. Ψάχνοντας να βρω τη συνταγή ανακάλυψα ότι η περσική κουζίνα κάθε άλλο παρά αδιάφορη είναι κι όχι μόνο αυτό αλλά εξεπλάγην ευχάριστα βλέποντας πολλούς συνδέσμους με την ελληνική κουζίνα! Via της τουρκικής φυσικά! Πριν προχωρήσουμε στη συνταγή , να σας παροτρύνω να πάτε να δείτε την ταινία, αν δεν την έχετε ήδη δει. Θα περάσετε όμορφα, θα συγκινηθείτε, θα την απολαύσετε δεν υπάρχει αμφιβολία. Όπως θα απολαύσετε κι αυτό το υπέροχο πιάτο, το αγαπημένο του Νασσέρ Αλί.

Κοτόπουλο με δαμάσκηνα
(Περσική συνταγή από την ταινία ''Κοτόπουλο με δαμάσκηνα'')
 2012 : Gourmet cinema 
Ιανουάριος



Υλικά για 4 άτομα

8 μπούτια κοτόπουλο ή 4 μπούτια με το σπαλομοίρι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 μέτρια καρότα
1,5 κουταλιές ζάχαρη καστανή
χυμό από ένα μεγάλο πορτοκάλι
10-12 δαμάσκηνα ξερά κομμένα στα 4
2 φλιτζάνια ζωμός κότας ή νερό (να είναι ζεστό όποιο κι αν χρησιμοποιήσουμε)
1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
λάδι
λίγο αλεύρι

Για το ρύζι
1,5 φλιτζάνια ρύζι basmati
3 φλιτζάνια ζωμό (ζεστό)
λίγες κλωστές σαφράν (ζαφορά)
1-2 κουταλιές λάδι
αλάτι

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα καρότα σε ροδέλες και τις ροδέλες στη μέση.Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Ζεσταίνουμε το ζωμό. Πλένουμε και στεγνώνουμε το κρέας. Το αλευρώνουμε και τινάζουμε να φύγει το επιπλέον αλεύρι. Στην κουζίνα μας σε ένα μάτι τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι και σε άλλο μάτι μια κατσαρόλα. Στο τηγάνι ζεσταίνουμε καλά ελαιόλαδο στο οποίο τηγανίζουμε καλά κι από όλες τις πλευρές το κρέας. Μόλις ολοκληρώσουμε το τηγάνισμα τοποθετούμε το κρέας στην κατσαρόλα - έχουμε ανάψει το μάτι της κατσαρόλας 5 λεπτά πριν. Στο άδειο τηγάνι πια ρίχνουμε το ζωμό (εδώ θα γίνει της κινέζικης πρωτοχρονιάς οπότε να έχετε τον απορροφητήρα στο φουλ!!!) και ξύνουμε τον πάτο του τηγανιού με μια ξύλινη κουτάλα έτσι ώστε ό,τι έχει μείνει στο τηγάνι να ενσωματωθεί στον ζωμό. Ρίχνουμε τον ζωμό στην κατσαρόλα με το κρέας. Στο τηγάνι μας τώρα ρίχνουμε λίγο λάδι στο οποίο σωτάρουμε το κρεμμύδι. Όταν ξανθίνει  ρίχνουμε τα καρότα και τη ζάχαρη και σωτάρουμε μέχρι να αρχίσουν να καραμελοποιούνται τα καρότα. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα στην κατσαρόλα με το κρέας. Ρίχνουμε και τον κουρκουμά. Ανακατώνουμε το φαγητό. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα κι αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράζει για μισή ώρα. Στα 30 λεπτά προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και τα δαμάσκηνα και συνεχίζουμε το σιγοβράσιμο για άλλη μισή ώρα. Πότε πότε το κοιτάζουμε μην τυχόν έχει πιει τα υγρά του, οπότε προσθέτουμε λίγο νερό. Εν τω μεταξύ ξεκινάμε να φτιάξουμε το ρύζι. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα λίγο λάδι το οποίο ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά (θα πάρει κάποια ώρα). Όταν κάψει καλά το λάδι, ρίχνουμε το ρύζι και το σωτάρουμε μέχρι να χρυσίσουν οι κόκκοι. Ρίχνουμε το ζωμό ζεστό και το σαφράν. Για το σαφράν θα κάνουμε το εξής: Θα κοπανίσουμε ελαφρά τις κλωστές να σπάσουν αλλά όχι να γίνουν σκόνη. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Βράζουμε το ρύζι μέχρι να πιει όλο το ζωμό. Όταν είναι έτοιμο, βγάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι, ξεσκεπάζουμε και την σκεπάζουμε με μια πετσέτα για 5 λεπτά περίπου. Πίσω στο φαγητό μας τώρα.Θα είναι έτοιμο όταν η σάλτσα μας θα έχει πήξει όμορφα -να μην γίνει τελείως στεγνό το φαγητό. Θα σερβίρουμε αμέσως με κρασί λευκό εξίσου αρωματικό!

Χρώματα, αρώματα και...συναισθήματα.

6 σχόλια:

  1. Καλησπέρα! Πολύ μ'αρέσει η ιδέα αυτού του κινηματογραφικού/γαστρονομικού αφιερώματος. Είχα σκεφτεί κι εγώ να κάνω ακριβώς το ίδιο πριν αρκετό καιρό αλλά μετά μάλλον βαρέθηκα :)

    Την Περσική κουζίνα την είχα ψάξει κάποια στιγμή λόγω της ομοιότητάς της με την Τουρκική την οποία έχω ψάξει και ξέρω λόγω Πόλης. Είναι φοβερή κουζίνα, με αρώματα και νοστιμιές ξεχωριστές. Το πιάτο σου φαίνεται υπέροχο! Μου αρέσει πολύ ο συνδυασμός δαμάσκηνου και μπαχαρικών.

    Σ' ευχαριστώ για την ταινία. Δεν την ήξερα. Θα ψάξω να την δω.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραια ιδεα! Το συγκεκριμενο πιατο δε φαινεται καταπληκτικο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ααααα!!! Μόλις ενθουσιάστηκα! Διάλεξες πολύ ωραίο θέμα αγαπητή και θα ανυπομονώ κάθε φορά για την ανάρτησή σου!
    Πολύ δυναμικό ξεκίνημα με αυτή τη συνταγή!
    Φιλιά καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πόσο μ' αρέσει!! Νέα χρονιά, νέες ιδέες. Μπράβο crispούλα!!
    Φιλιά
    Δέσποινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λατρεύω το αφιέρωμά σου! Το φιλμ θα το δω! Όσο για την Περσική κουζίνα είναι υπέροχη! Έχει κάτι αρωματικά μπαχαρικά, ένα ρύζι μοναδικό (το μαγειρεύουν διαφορετικά από εμάς), χρησιμοποιούν πολύ χυμό ροδιού στα ψητά τους, κάρδαμο που με τρελαίνουν! Υπάρχει (?) στο Χαλάνδρι ένα Περσικό εστιατόριο (μάλλον στην Χρ Σμύρνης) που άξιζε παλιά να πάει κανείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Magda
    Καλημέρα! Θυμάμαι όταν ξεκίνησα το μπλογκ αυτό ήθελα να κάνω: Να ενώσω τις δύο μεγάλες μου αγάπες : Κινηματογράφο και γαστρονομία! Φέτος ήρθε η ώρα να το κάνω! Θα προσπαθήσω να βάλω και καμιά συνταγή από ταινία του ...Woody! :-))


    @Ελπινίκη
    Σε ευχαριστώ. Το πιάτο ήταν όντως μια πολύ ευχάριστη γευστική έκπληξη! Δυστυχώς η φωτογραφία το αδικεί!


    @Ερμιόνη
    Ευχαριστώ! Είναι που είδα την ταινία πολύ πρόσφατα (2 του μήνα) και μάλλον μου έδωσε το έναυσμα να ξεκινήσω το αφιέρωμα!


    @Δέσποινα
    Ευχαριστώ! Θα είναι μια πρόκληση για μένα και θα πρέπει να δίνω προσοχή και στο τι τρώνε στις ταινίες!!! Πλάκα θα έχει!



    @Αγγελική Ν
    Αυτό το περσικό ρύζι!! Έμεινα έκπληκτη με τον τρόπο που το φτιάχνουν! Είπα να το δοκιμάσω αλλά φοβόμουν ότι δεν θα τα κατάφερνα. Κάποτε θα το τολμήσω, μου έχει εξάψει την περιέργεια! Ναι όντως χρησιμοποιούν ρόδι απ'ότι είδα, γενικά από τα λίγα site τα οποία πέτυχα να αναφέρονται στην περσική κουζίνα , έμεινα ενθουσιασμένη από αυτή!
    Για το εστιατόριο θα το ψάξω , ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή