Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Ώστε έτσι λοιπόν...

Ώστε όλοι -ή σχεδόν όλοι- έχετε αρχίσει δίαιτα κι έχετε ξεσκονίσει εκείνες τις ξεχασμένες συνδρομές σε γυμναστήρια στα οποία είχατε εγγραφεί αιώνες πριν.....τουλάχιστον πριν τις γιορτές. Ο αέναος κύκλος της δίαιτας. Έχουμε αναφερθεί κατά καιρούς σε αυτόν κι έχουμε τονίσει το μάταιον της προσπάθειας....ιδιαίτερα για εμάς τους foodies. Προσωπικά σταμάτησα να κάνω δίαιτα πριν από αρκετά χρόνια και τα κιλά σταμάτησαν να με βασανίζουν. Έκτοτε τα βασανίζω εγώ!! Μία είναι η λύση. Άντε δύο. Καλό φαγητό στις σωστές ποσότητες! Και περπάτημα!
Η αλήθεια είναι ότι μετά τις γιορτές όλοι στρεφόμαστε σε πιο ελαφριά πιάτα είτε κάνουμε δίαιτα είτε όχι. Κυρίως αναζητάμε πιάτα χωρίς κρέας. Κάπως έτσι, αφού ξεστόλισα το δέντρο, κι η καθημερινότητα ξαναβρήκε το ρυθμό της  (...και το PSI της- εδώ και λίγο καιρό έχουμε νέα ακρωνύμια να μας βασανίζουν!) έπεσα πάνω σε αυτά τα ομολογουμένως υπέροχα ravioli!

Ravioli με σολομό σε σάλτσα βουτύρου αρωματισμένη με άνηθο και κόκκινο πιπέρι 
(Από το περιοδικό Sale & Pepe)

Υλικά για 4 άτομα

200 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή 100 γρ αλεύρι κι 100 γρ σιμιγδάλι ψιλό)
2 αυγά
150 γρ πατάτα
180 γρ καπνιστό σολομό
1 μέτριο κρεμμύδι
λίγο λάδι
λίγο βούτυρο
φρέσκο άνηθο (μερικές τουφίτσες)
αλάτι
κόκκινο πιπέρι σε κόκκους (όχι τριμμένο)

Η ζύμη για ravioli είναι η ίδια που φτιάχνουμε για φρέσκα ζυμαρικά και lasagne. Η αναλογία είναι κλασική: 1 αυγό για κάθε 100 γρ αλεύρι (ή μείγμα αλεύρι-σιμιγδάλι). Έτσι λένε όλα τα,εκ της Ιταλίας ορμώμενα, τεφτέρια μου, έτσι συμφωνήσαμε με συν-food blogger προ ημερών. Το αν θα προτιμήσετε μόνο αλεύρι ή μείγμα αλεύρι-σιμιγδάλι είναι καθαρά προσωπικό θέμα- έχω την εντύπωση ότι το μείγμα δίνει μια πιο ρουστίκ υφή. Επίσης παίζουν μεγάλο ρόλο το είδος του αλευριού και το μέγεθος των αυγών. Έτσι είναι προτιμότερο να κρατάμε στην άκρη μερικά γραμμάρια αλεύρι (περίπου 50 γρ) γιατί είναι πιο εύκολο να προσθέσουμε αλεύρι κατά τη διάρκεια της ετοιμασίας της ζύμης παρά...αυγό!   Σε μια μεγάλη γαβάθα ρίχνουμε το αλεύρι και δημιουργούμε στη μέση ένα πηγάδι. Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε στο πηγαδάκι που έχουμε σχηματίσει. Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού αρχίζουμε να ενσωματώνουμε το αλεύρι με το αυγό. Συνεχίσουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να αποκτήσουμε  μία λεία κι ομοιογενή ζύμη. Την τυλίγουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή με μία ώρα.
Πάμε να ετοιμάσουμε τη γέμιση:
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε σε λίγο λάδι για λίγα λεπτά. Βάζουμε την πατάτα να βράσει με τη φλούδα της σε αλατισμένο νερό. Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και την λιώνουμε σε πουρέ. Προσθέτουμε στην πατάτα το κρεμμύδι και τον σολομό ψιλοκομμένο. Ανακατεύουμε καλά και διορθώνουμε το αλάτι, αν χρειάζεται.
Τώρα θα χρειαστούμε τη βοήθεια της κυρίας που εικονίζεται στην φωτογραφία που ακολουθεί!




Με την πολύτιμη βοήθεια της ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτά φύλλα, πλάτους όσο της μηχανής. Τοποθετούμε μια μπαλίτσα από γέμιση στη μέση του φύλλου και σε απόσταση τουλάχιστον 6-7 εκ. Σκεπάζουμε με δεύτερο φύλλο και με τη βοήθεια ειδικού κόπτη για ravioli κόβουμε γύρω από τις μπαλίτσες της γέμισης. Πιέζοντας τον κόπτη θα βοηθήσουμε τα δύο φύλλα να κολλήσουν καλά γύρω από τη γέμιση.
Σπάμε σε χοντρά κομμάτια τους κόκκους του πιπεριού. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και σε αυτό σωτάρουμε το πιπέρι και τον άνηθο.
Εν τω μεταξύ σε ελαφρά αλατισμένο νερό που βράζει, τοποθετούμε τα ravioli. Σε ελάχιστα λεπτά θα είναι έτοιμα, θα τα βγάλουμε με προσοχή με μια τρυπητή κουτάλα και θα τα ρίξουμε στο τηγάνι. θα ανακατέψουμε ελαφριά και θα τα σερβίρουμε με Κτήμα Άλφα Sauvignon Blanc fume 2009!

ΥΓ: Σε όποιον τυχόν οι έννοιες δίαιτα και...βούτυρο δεν συμβαδίζουν ας το αντικαταστήσει με ελαιόλαδο!


3 σχόλια:

  1. Καλημέρα! Γεια στα χεράκια σου χρυσοχέρα crispy! Εξαιρετικά τα ραβιόλια σου! Να έχεις μια πολύ όμορφη μέρα! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Ξανθή
    Η γέμιση είναι όντως δελεαστική. Θα επανέλθω σε αυτήν αργότερα γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί και διαφορετικά!!



    @Ερμιόνη
    Χρυσοχέρα η μηχανή θες να πεις!! Θα κάνω κι άλλο ποστ για τα φρέσκα ζυμαρικά. Αν προλάβω στο τέλος της εβδομάδας.
    Καλό υπόλοιπο Κυριακής

    ΑπάντησηΔιαγραφή