Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Prochaine étape : Tapenade!

Αυτές τις μέρες διεξάγεται στη Γαλλία το διάσημο Tour de France . Στο 13ο étape η διαδρομή θα οδηγήσει τους ποδηλάτες στο Νότο, στις ακτές της Μεσογείου- να πάρουν και λίγο αέρα θαλασσινό τα παιδιά!



Μιας και θα βρισκόμαστε εκεί περιμένοντας τον συναρπαστικό τερματισμό του étape - νοερά πάντα, σιγά μην έχουμε πια την πολυτέλεια, ελέω μνημονίου, να γυρνάμε αμέριμνοι στη γαλλική ριβιέρα (αυτό ήταν το πολιτικό σχόλιο της ημέρας)- ας δοκιμάσουμε μια ντόπια λιχουδιά! Ας δοκιμάσουμε ...

Tapenade



H tapenade δεν είναι τίποτα άλλο από πάστα ελιάς γεμάτη με μεσογειακά αρώματα. Στη βάση της διαθέτει ελιές και κάππαρη, με δεύτερα σε προτεραιότητα υλικά, το σκόρδο και την αντζούγια. Η τελευταία δυστυχώς δεν έχει πολλούς οπαδούς -κρίμα, κρίμα.....!- και πολλοί αποφεύγουν την παρουσία της σε μια tapenade. Σε αντικατάσταση, προσθέτουν...μουστάρδα η οποία καταφέρνει και στέκεται στο ύψος των γευστικών περιστάσεων! Από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να παίξει με αγαπημένα αρωματικά που πιστεύει ότι ταιριάζουν καλύτερα. Το crispy blog ετοίμασε την tapenade του με τα εξής υλικά:



20 (πάνω κάτω) ελιές. Συνήθως χρησιμοποιούνται μαύρες τύπου Καλαμών αλλά κι εδώ ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει τον αγαπημένο του τύπο ελιάς.
1 κουταλιά εξαιρετικής ποιότητας γαλλική μουστάρδα
1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
1 κουταλιά κάππαρη (την οποία θα έχετε ξαρμυρίσει)
2-3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
μαύρο πιπέρι χοντροκομμένο
χυμό μισού λεμονιού
λίγο λάδι.

Ρίχνετε όλα τα υλικά σε μια μουλινέτα (οι μερακλήδες πιάστε το γουδί) και χτυπήστε μέχρι να αποκτήσει η tapenade την υφή που προτιμάτε.
Σερβίρεται πάνω σε ψημένες φέτες ψωμιού και συνοδεύεται με ένα ποτήρι καλά παγωμένο λευκό αρωματικό κρασί. Είναι ιδανικό ορεκτικό για τις ζεστές βραδιές στο μπαλκόνι.

Η φωτογραφία των ποδηλατών είναι από το photoblog της ιστοσελίδας του nbcsports.

5 σχόλια:

  1. ευτυχώς που υπάρχει το eurosport και με ταξιδεύει στο tour de france!!!
    όσο για τη tapenade..εξαιρετικό μεζεδάκι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τέλεια πάνω σε φρυγανισμένο ψωμάκι ακόμα καλύτερα! Σημειώνεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. peps
    Μακάρι να έπιανα κι εγώ eurosport. Θα γλίτωνα τα ''μαργαριτάρια'' των Ελλήνων αθλητικογράφων!! Το τι έχουμε να ακούσουμε τώρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες....!!!




    Έφη
    Όντως! Έτσι το τρώμε κι εμείς, πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί και το εξαφανίζουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν την ήξερα την tapenade..
    Και χαίρομαι που την έμαθα. Φαίνεται πολύ ωραία και νόστιμη. Οσο για την ατζούγια θα ήταν ενδιαφέρουσα. Αν κι εγώ είμαι λίγο διστακτική αλλά βλέπω πως την βάζουν σε πολλά dip (βλ. Jamie Oliver) ο οποίος λέει πως δεν φαίνεται καθόλου η γεύση της.

    Παντως θα την δοκιμάσω την tapenade.

    νασαι καλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Marion
    Τη λατρεύω την αντζούγια δυστυχώς όμως οι περισσότεροι δεν συμμερίζονται τον ενθουσιασμό μου! Πιστεύω ότι όπου μπαίνει ανεβάζει την ένταση της γεύσης. Στη σωστή ποσότητα (κι εφόσον την έχουμε ξαρμυρίσει) είναι σπιρτόζα αλλά διακριτική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή