Το σκηνικό έχει ως εξής. Βαριέσαι να βγεις να ψωνίσεις -γενικά βαριέσαι τα ψώνια, είσαι είδος προς εξαφάνιση, το ξέρεις, the ''I hate shopping'' species!- , βασικά βαριέσαι να πας στο σουπερμάρκετ και να περιμένεις στην ουρά να πληρώσεις -ελέω κρίσης τα καταστήματα λειτουργούν με λιγότερα ταμεία. Γι'αυτό σου αρέσουν οι λαϊκές αγορές, κάθε πάγκος και ταμείο. Σήμερα δεν έχει λαϊκή και συνεχίζεις να βαριέσαι. Ανοίγεις το ψυγείο και βλέπεις ότι έχει μείνει σπανάκι -είχες αγοράσεις προ ημερών για να να φτιάξεις σπανακόπιτα. ''Σπανάκι'' , σκέφτεσαι αμήχανη κι ελαφρώς εκνευρισμένη. Γιατί ξέρεις ότι με τα υπόλοιπα υλικά που διαθέτεις μόνο μια λύση υπάρχει. Κι εκεί σκέφτεσαι τη μαμά σου και τι τράβαγε η δόλια εκείνα τα μεσημέρια που γύριζες σπίτι πεινασμένη, άνοιγες την κατσαρόλα να δεις τι είχε φτιάξει και άρχιζες να ωρύεσαι δακρυσμένη από τα νεύρα και την σύγχυση.... ''Πάλι σπανακόρυζοοοοοο;;;''
Ναι, σπανακόρυζο έχουμε σήμερα αλλά με ένα ελαφρύ twist, αφού ακολουθούμε την τεχνική του ριζότο.
Υλικά για 4 άτομα
250 γρ σπανάκι -μόνο τα φύλλα, πλυμένο καλά και ψιλοκομμένο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
λίγη καυκαλήθρα ψιλοκομμένη
400 ml ζωμό (κότας, λαχανικών, ό,τι σας αρέσει περισσότερο)
3/4 φλιτζάνι ξηρό λευκό κρασί
1 φλιτζάνι ρύζι για ριζότο (το ελληνικό Καρολίνα είναι συμπαθητικό)
λίγο χυμό λεμονιού
αλάτι
ελαιόλαδο
Ζεσταίνετε τον ζωμό και τον διατηρείτε ζεστό. Σε τηγάνι με χοντρό πάτο ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά λίγο λάδι. Σε αυτό σοτάρετε το κρεμμύδι και το φρέσκο κρεμμυδάκι μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι, να πάρει ένα ωραίο χρυσό χρώμα αλλά -προσοχή!- να μην μαυρίσει. Προσθέτετε το σπανάκι και τα μυρωδικά - άνηθο, μαϊντανό, καυκαλήθρα. Προσθέτετε το ρύζι κι ανακατώνετε ελαφρά με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτετε το κρασί κι αφήνετε να εξατμιστεί. Τώρα αρχίζει η αργή διαδικασία του ριζότο. Ρίχνετε ζωμό, όσο χρειάζεται ίσαμε να καλυφθεί το ρύζι. Ανακατεύετε απαλά με την ξύλινη κουτάλα. Κάθε φορά που θα μειώνεται η ποσότητα του ζωμού, θα προσθέτετε όσο χρειάζεται και θα ανακατεύετε απαλά. Η διαδικασία αυτή θα πάρει περίπου 20 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμο, διορθώνουμε το αλάτι, προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο λεμόνι.
Τι αλλάζει φτιάχνοντας με αυτό τον τρόπο το σπανακόρυζο; Καταρχήν η υφή του. Στα συν ότι δένουν καλύτερα τα δύο κύρια συστατικά, ρύζι και σπανάκι. Αν χρησιμοποιήσετε μυρωδικά (η καυκαλήθρα έδωσε πολύ όμορφες γευστικές νότες στο δικό μου πιάτο) και καλό σπιτικό ζωμό τότε το πιάτο απογειώνεται!
Η σημερινή συνταγή είναι αφιερωμένη στην...αυριανή μέρα! Όπως ήδη ξέρετε το blog τούτο διατηρεί σταθερή ''αντι-τσικνοπέμπτη'' πολιτική! Παρ 'όλα αυτά επειδή το blog τούτο διακρίνεται επίσης και για την μεγαλοψυχία του, σας εύχεται να περάσετε καλά αύριο, σας εκλιπαρεί να μην το παρακάνετε και σας προειδοποιεί να μαζέψετε νωρίς την μπουγάδα!
Ναι, σπανακόρυζο έχουμε σήμερα αλλά με ένα ελαφρύ twist, αφού ακολουθούμε την τεχνική του ριζότο.
Σπανακόρυζο (με τη μέθοδο του ριζότο)
(ή άλλαξε ο Μανολιός..!!!)
250 γρ σπανάκι -μόνο τα φύλλα, πλυμένο καλά και ψιλοκομμένο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
λίγη καυκαλήθρα ψιλοκομμένη
400 ml ζωμό (κότας, λαχανικών, ό,τι σας αρέσει περισσότερο)
3/4 φλιτζάνι ξηρό λευκό κρασί
1 φλιτζάνι ρύζι για ριζότο (το ελληνικό Καρολίνα είναι συμπαθητικό)
λίγο χυμό λεμονιού
αλάτι
ελαιόλαδο
Ζεσταίνετε τον ζωμό και τον διατηρείτε ζεστό. Σε τηγάνι με χοντρό πάτο ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά λίγο λάδι. Σε αυτό σοτάρετε το κρεμμύδι και το φρέσκο κρεμμυδάκι μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι, να πάρει ένα ωραίο χρυσό χρώμα αλλά -προσοχή!- να μην μαυρίσει. Προσθέτετε το σπανάκι και τα μυρωδικά - άνηθο, μαϊντανό, καυκαλήθρα. Προσθέτετε το ρύζι κι ανακατώνετε ελαφρά με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτετε το κρασί κι αφήνετε να εξατμιστεί. Τώρα αρχίζει η αργή διαδικασία του ριζότο. Ρίχνετε ζωμό, όσο χρειάζεται ίσαμε να καλυφθεί το ρύζι. Ανακατεύετε απαλά με την ξύλινη κουτάλα. Κάθε φορά που θα μειώνεται η ποσότητα του ζωμού, θα προσθέτετε όσο χρειάζεται και θα ανακατεύετε απαλά. Η διαδικασία αυτή θα πάρει περίπου 20 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμο, διορθώνουμε το αλάτι, προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο λεμόνι.
Τι αλλάζει φτιάχνοντας με αυτό τον τρόπο το σπανακόρυζο; Καταρχήν η υφή του. Στα συν ότι δένουν καλύτερα τα δύο κύρια συστατικά, ρύζι και σπανάκι. Αν χρησιμοποιήσετε μυρωδικά (η καυκαλήθρα έδωσε πολύ όμορφες γευστικές νότες στο δικό μου πιάτο) και καλό σπιτικό ζωμό τότε το πιάτο απογειώνεται!
Η σημερινή συνταγή είναι αφιερωμένη στην...αυριανή μέρα! Όπως ήδη ξέρετε το blog τούτο διατηρεί σταθερή ''αντι-τσικνοπέμπτη'' πολιτική! Παρ 'όλα αυτά επειδή το blog τούτο διακρίνεται επίσης και για την μεγαλοψυχία του, σας εύχεται να περάσετε καλά αύριο, σας εκλιπαρεί να μην το παρακάνετε και σας προειδοποιεί να μαζέψετε νωρίς την μπουγάδα!
Η τελευταία σου παράγραφος πολύ μου άρεσε!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην Παρασκευή υπάρχει προγραμματισμός σπανακόρυζου, κρίμα που σήμερα δεν πήρα και καυκαλίθρες στη λαϊκή.
Θα δοκιμάσω λοιπόν το δικό σου σπανακόρυζο.
Κατά βάση συμφωνώ μαζί σου crispaki αλλά φέτος την...ψιλοπάτησα καθώς στο γραφείο επέμεναν να πάμε όλοι μαζί να τσικνήσουμε αύριο. Το μόνο θετικό είναι ότι τουλάχιστον θα πάμε μεσημέρι, αμέσως μετά τη δουλειά, ελπίζω να μην είναι τραγικά! Παρεμπιπτόντως, Καλλιθέα μένεις?
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου crispy μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν το θυμόμουν το κείμενό σου για την Τσικνοπέμπτη. Πάρα πολύ γέλασα!
Το σπανακόρυζο σου υπέροχο!
Φιλάκια πολλά
@Ξανθή
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα! Έχω μεγάλη αδυναμία στην καυκαλήθρα, την βάζω και στην φασολάδα!
Αν δοκιμάσεις το σπανακόρυζο βάλε άλλα αγαπημένα μυρωδικά!
@Amelie
Καλημέρα! Όχι, αλλά έμεινα στην Καλλιθέα ένα χρόνο όταν ήμουν φοιτήτρια. Μου άρεσε πολύ, ήταν βολική γειτονιά, με εύκολη πρόσβαση στο κέντρο και πολλά σινεμά- τουλάχιστον εκείνη την εποχή!
@Γιώτα
Ακόμα και τώρα θυμάμαι την απελπισία που με είχε πιάσει στο λεωφορείο και μάλιστα έβρεχε εκείνη την ημέρα όπως σήμερα!
Καλή Τσικνοπέμπτη σε όλες!
ΑΑΑ, κατάλαβα! Εγώ μένω Νέα Σμύρνη αλλά κινούμαι πολύ στην Καλλιθέα, η οποία δυστυχώς πλέον ΔΕΝ έχει σινεμά, πλην ενός!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάω να το φτιάξω με μάραθο και λίγο πράσο που έχω!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟπως και να το πεις εμενα μου αρεσει πολυ!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Amelie
ΑπάντησηΔιαγραφήΓι'αυτό τα ανέφερα τα σινεμά! Ήταν τόσο πολλά κάποτε -και τα περισσότερα σήμα κατατεθέν της Καλλιθέας- που είναι μεγάλο κρίμα που δεν υπάρχουν πια. Τα όργωνα στην κυριολεξία εκείνη την εποχή, τα πάντα έφερναν, από κουλτούρα μέχρι μπλοκ μπάστερς!
@Ξανθή
Εξαιρετικός ο μάραθος! Με την επόμενη θα τον προτιμήσω κι εγώ!
@bf
Όντως είναι πολύ ωραίο, πολύ απλό και γρήγορο. Διόλου τυχαίο που το προτιμούσαν οι μαμάδες μας!!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλες!
Πως μου ξέφυγες τόσες μέρες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου άρεσε πολύ το twist στο σπανακόρυζο, η υφή του φαίνετε υπέροχη, ίσως έτσι αρχίσω να το τρώω.
Είχα ακριβώς την ίδια αντίδραση μπροστά στη κατσαρόλα της μαμάς.
Mookie
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα! Α, ώστε κι εσύ δεν ήσουν φανατική του συγκεκριμένου πιάτου! Τι τράβαγαν αυτές οι μαμάδες- μα την αλήθεια καμιά φορά νιώθω τύψεις!