Περισσότερο ξινές αν λάβουμε υπόψη την προηγούμενη ανάρτηση.
Περισσότερο γλυκές αν λάβουμε υπόψη τη σημερινή συνταγή:
Υλικά για 4 άτομα
3 στήθη κοτόπουλο (περίπου 500 γρ συνολικά)
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κουταλιά σούπας φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
2 κουταλιές σούπας μέλι
2 κουταλιές σούπας σάλτσα σόγιας
2 κουταλιές σούπας ξηρό λευκό κρασί
100 ml ζωμό κότας
1 πρέζα κουρκουμά
λίγο αλεύρι
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
2 κουταλιές σουσάμι
μαϊντανός ψιλοκομμένος
Κόβουμε το κοτόπουλο σε μπουκιές. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο λάδι. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το περνάμε από το αλεύρι. Τα τηγανίζουμε μέχρι να αποκτήσουν τα κομμάτια ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα. Τα βγάζουμε από το τηγάνι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς
Σε ένα μπολ τοποθετούμε τα υλικά της σάλτσας: Τζίντζερ, σκόρδο, σάλτσα σόγιας, μέλι, κρασί, ζωμό. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί το μέλι.
Βάζουμε το κοτόπουλο σε ένα μικρό ταψί και το σκεπάζουμε με την σάλτσα. Τοποθετούμε στον φούρνο και αφήνουμε να ψηθεί για μισή ώρα περίπου.
Σε ένα τηγάνι ψήνουμε το σουσάμι- μέχρι να αρχίσει να αλλάζει το χρώμα του.
Μόλις ψηθεί το κρέας, το βγάζουμε από το φούρνο, ρίχνουμε το σουσάμι και τον μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως με ρύζι μπασμάτι που θα έχουμε ήδη ετοιμάσει.
(Τη συνταγή την είχα βρει στο περιοδικό ΕΥ, μακράν το καλύτερο ελληνικό γαστρονομικό περιοδικό που βγήκε ποτέ. Εδώ η συνταγή, μετά από τόσα χρόνια, έχει υποστεί κάποιες αλλαγές)
Για 1 φλιτζάνι ρύζι (~3-4 άτομα):
1 μικρό λευκό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτέ φέτες
2 φλιτζάνια ζωμό ζεστό της αρεσκείας σας
5-6 κλωστές σαφράν
λίγα σπόρια κάρδαμο χτυπημένα
1-2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε να ζεσταθεί ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά. Θα πάρει λίγη ώρα αλλά η φωτιά πρέπει να είναι χαμηλά καθόλη τη διάρκεια του μαγειρέματος του ρυζιού. Όταν ζεσταθεί το λάδι, ρίχνουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνουμε το ρύζι και το σοτάρουμε κι αυτό -κατά κάποιο τρόπο- μέχρι να γυαλίσουν οι κόκκοι. Ρίχνουμε το σαφρά, το κάρδαμο, το ζωμό, ανακατώνουμε και σκεπάζουμε. Αφήνουμε το ρύζι να σιγοβράσει για 20 λεπτά περίπου. Πότε πότε ανακατώνουμε απαλά με ξύλινη κουτάλα. Μόλις βράσι δοκιμάζουμε για αλάτι (μπορεί να έχει ήδη ο ζωμός μας) και διορθώνουμε. Σκεπάζουμε με μια ελαφρώς νωπή πετσέτα κι από πάνω με το καπάκι για 5-10 λεπτά. Σερβίρουμε με τη σάλτσα που έχουμε ετοιμάσει.
Περισσότερο γλυκές αν λάβουμε υπόψη τη σημερινή συνταγή:
Μπουκιές κοτόπουλο σε σάλτσα με σόγια, μέλι και σουσάμι
Υλικά για 4 άτομα
3 στήθη κοτόπουλο (περίπου 500 γρ συνολικά)
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κουταλιά σούπας φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
2 κουταλιές σούπας μέλι
2 κουταλιές σούπας σάλτσα σόγιας
2 κουταλιές σούπας ξηρό λευκό κρασί
100 ml ζωμό κότας
1 πρέζα κουρκουμά
λίγο αλεύρι
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
2 κουταλιές σουσάμι
μαϊντανός ψιλοκομμένος
Κόβουμε το κοτόπουλο σε μπουκιές. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο λάδι. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το περνάμε από το αλεύρι. Τα τηγανίζουμε μέχρι να αποκτήσουν τα κομμάτια ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα. Τα βγάζουμε από το τηγάνι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς
Σε ένα μπολ τοποθετούμε τα υλικά της σάλτσας: Τζίντζερ, σκόρδο, σάλτσα σόγιας, μέλι, κρασί, ζωμό. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί το μέλι.
Βάζουμε το κοτόπουλο σε ένα μικρό ταψί και το σκεπάζουμε με την σάλτσα. Τοποθετούμε στον φούρνο και αφήνουμε να ψηθεί για μισή ώρα περίπου.
Σε ένα τηγάνι ψήνουμε το σουσάμι- μέχρι να αρχίσει να αλλάζει το χρώμα του.
Μόλις ψηθεί το κρέας, το βγάζουμε από το φούρνο, ρίχνουμε το σουσάμι και τον μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως με ρύζι μπασμάτι που θα έχουμε ήδη ετοιμάσει.
Για σούπερ νόστιμο ρύζι Μπασμάτι
Για 1 φλιτζάνι ρύζι (~3-4 άτομα):
1 μικρό λευκό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτέ φέτες
2 φλιτζάνια ζωμό ζεστό της αρεσκείας σας
5-6 κλωστές σαφράν
λίγα σπόρια κάρδαμο χτυπημένα
1-2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε να ζεσταθεί ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά. Θα πάρει λίγη ώρα αλλά η φωτιά πρέπει να είναι χαμηλά καθόλη τη διάρκεια του μαγειρέματος του ρυζιού. Όταν ζεσταθεί το λάδι, ρίχνουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνουμε το ρύζι και το σοτάρουμε κι αυτό -κατά κάποιο τρόπο- μέχρι να γυαλίσουν οι κόκκοι. Ρίχνουμε το σαφρά, το κάρδαμο, το ζωμό, ανακατώνουμε και σκεπάζουμε. Αφήνουμε το ρύζι να σιγοβράσει για 20 λεπτά περίπου. Πότε πότε ανακατώνουμε απαλά με ξύλινη κουτάλα. Μόλις βράσι δοκιμάζουμε για αλάτι (μπορεί να έχει ήδη ο ζωμός μας) και διορθώνουμε. Σκεπάζουμε με μια ελαφρώς νωπή πετσέτα κι από πάνω με το καπάκι για 5-10 λεπτά. Σερβίρουμε με τη σάλτσα που έχουμε ετοιμάσει.
Μ΄αρέσει το κοτόπουλο αλλά περισσότερο το ρύζι γιατί έχει κάρδαμο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα
Ξανθή καλημέρα, καλή εβδομάδα!
ΔιαγραφήΚι εμένα μου αρέσει πάρα πολύ το κάρδαμο. Το χρησιμοποιώ και σε μπισκότα!
Τρέχουν σίελα στο πληκτρολόγιο....Καλό σου βράδυ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάλερ καλημέρα, καλή εβδομάδα!
ΔιαγραφήΕίναι από εκείνα τα πιάτα που αναπόφευκτα προκαλού σιελόρροια!!! :-)
Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Το ρυζάκι θα δοκιμαστεί άμεσα. Το κοτόπουλο μου αρέσει σε αυτή την εκδοχή, αλλά αυτή την περίοδο παιρνάω μια φάση : όχι άλλο κοτόπουλο. Μόλις την ξεπεράσω, θα το δοκιμάσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
Νότα καλημέρα, και καλή εβδομάδα!
ΔιαγραφήΤο ρύζι είναι τέλειο κι ο αγαπημένος μου τρόπος να το φάω!
Οκ, μόλις περάσει η φάση, δοκίμασε το οπωσδήποτε, θα εκπλαγείς από τη γεύση κι από το πόσο μαλακό είναι το κρέας!
Αγαπημένο φαγητό το κοτόπουλο με παρόμοια σαλτσούλα, το κάνω συχνά και μου αρέσει πολύ! Το ρύζι θα το δοκιμάσω έτσι, θα μου αρέσει οπωσδήποτε. Ωραίες φωτογραφίες και ωραίο μπολάκι! Amelie
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμαλία καλημέρα και καλή εβδομάδα!
ΔιαγραφήΑυτά το μπολάκι έχει μεγάλη ιστορία. Ήταν η εποχή που είχα τρέλα με την κινέζικη κουζίνα και το είχα αγοράσει -πανάκριβα- από ένα μαγαζί στο Κολωνάκι μαζί με κάτι άλλα κινεζομπιχλιμπίδια φαγητού -μέχρι και μια σαχλαμαρίτσα για να ακουμπάω τα τσοπστικς είχα αγοράσει!!!- για να τρώω το κινέζικο μου σωστά στο σπίτι. Τρομάρα μου...Δεν μαγείρεψα ποτέ κινέζικο!
Μια χαρά την βρίσκω την διαθεσή σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέλω όλο το μπολάκι με το ρυζι και μια-δυό μπουκίτσες κοτόπουλο ;)
Καλή εβδομάδα!
BF καλημέρα και καλή εβδομάδα,
ΔιαγραφήΤο ρύζι εγγυημένα τέλειο. Είναι ο αγαπημένος μου τρόπος μαγειρέματος.
Όσο για το κοτόπουλο σου εγγυώμαι ότι δεν θα μείνεις στις δύο μπουκιές!!
Μ'αρέσουν τόσο τα γλυκόξινα... Συνέχισε με αυτή τη διάθεση!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥ.Γ. Στο γράφω εδώ...έφτιαξα το ριζότο με τα σέσκουλα και ήταν υπέροχο!!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
Αγγελική καλημέρα και καλή εβδομάδα,
ΔιαγραφήΧαίρομαι πάρα πολύ για το ριζότο. Ήταν από τα πιάτα που είχαν μεγάλη επιτυχία! Μας άρεσε πολύ και με χαροποιεί που το εκτίμησες το ίδιο!
Χρυσαφένιες πικάντικες μπουκιές κοτόπουλου συνοδευμένες με ένα νόστιμο ρύζι! Πολύ ωραία πρόταση! Αγαπάμε τα γλυκόξινα και αυτή είναι μια ωραία ιδέα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα.
Ειρήνη καλημέρα και καλή εβδομάδα,
ΔιαγραφήΔιαπιστώνω ότι όντως το γλυκόξινο είναι αγαπημένη γεύση πολλών από εμάς. Με το συγκεκριμένο ρύζι είναι ιδανικός συνδυασμός, το εγγυώμαι!
μμμμμ το κοτοπουλακι ετσι που το βλεπω με την χυλωμενησαλτσουλα του,βελουδινο και νοστιμο....μουρλια ειναι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήτο ρυζιμε καρδαμο και σαφραν εξαιρετικη ιδεα μπραβο!!!
καλη εβδομαδα!!!!!
Κική καλημέρα και καλή εβδομάδα!
ΔιαγραφήΑυτό το ρύζι με σαφράν και κάρδαμο είναι το αγαπημένο μου από τότε που είδα τη συνταγή στο συγκεκριμένο περιοδικό που αναφέρω. Και μιλάμε για αρκετά χρόνια πριν!
Μόλις χύλωσε αυτή σάλτσα...έγινε το έλα να δεις!! :-)
φοβερος συνδυασμος και των δυο κοτοπουλο και ρυζι!!! μ αρεσει που εχει μαι μπολιγουντ νοτα!!! τελειο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναστασία καλημέρα και καλή εβδομάδα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι το ρύζι μπασμάτι με σαφράν και κάρδαμο είναι η ινδική νότα! Γενικώς η Ασία δίνει το πρόσταγμα σε αυτό το -εγγυημένα υπερνόστιμο!- πιάτο!
Το κοτόπουλο φαίνεται φανταστικό. Εχει μελώσει η σάλτσα του, μούρλια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ρύζι με κέρδισε.. πολύ.
Ετσι θα γίνει την επόμενη φορά.
φιλιά
Μάριον καλησπέρα,
ΔιαγραφήΤο κοτόπουλο ήταν όντως φανταστικό και πολύ μαλακό, έλιωνε στο στόμα η κάθε μπουκιά!
Η αλήθεια είναι ότι από τότε απου είδα τη συνταγή αυτή για το μπασμάτι το φτιάχνω έτσι ανελλιπώς!
Ππωπωπω κολάστηκα τωρα! Κοτόπουλο και ρυζι τόσο ωραία μαγειρεμενο!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό ξημέρωμα :)
Αριάδνη καλησπέρα,
ΔιαγραφήΉταν τόσο ωραίο που το έφτιαξα δεύτερη φορά μες στην εβδομάδα. Εξαιρετικό φαγητό και καθόλου δύσκολο!