Κυριακή, 29 Μαρτίου 2015

Γλυκόξινες διαθέσεις

Περισσότερο ξινές αν λάβουμε  υπόψη την προηγούμενη ανάρτηση.

Περισσότερο γλυκές αν λάβουμε υπόψη τη σημερινή συνταγή:



Μπουκιές κοτόπουλο σε σάλτσα με σόγια, μέλι και σουσάμι





Υλικά για 4 άτομα

3 στήθη κοτόπουλο (περίπου 500 γρ συνολικά)
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κουταλιά σούπας φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
2 κουταλιές σούπας μέλι
2 κουταλιές σούπας σάλτσα σόγιας
2 κουταλιές σούπας ξηρό λευκό κρασί
100 ml ζωμό κότας
1 πρέζα κουρκουμά
λίγο αλεύρι
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
2 κουταλιές σουσάμι
μαϊντανός ψιλοκομμένος



Κόβουμε το κοτόπουλο σε μπουκιές. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο λάδι. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το περνάμε από το αλεύρι. Τα τηγανίζουμε μέχρι να αποκτήσουν τα κομμάτια ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα. Τα βγάζουμε από το τηγάνι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς

Σε ένα μπολ τοποθετούμε τα υλικά της σάλτσας: Τζίντζερ, σκόρδο, σάλτσα σόγιας, μέλι, κρασί, ζωμό. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί το μέλι.

Βάζουμε το κοτόπουλο σε ένα μικρό ταψί και το σκεπάζουμε με την σάλτσα. Τοποθετούμε στον φούρνο και αφήνουμε να ψηθεί για μισή ώρα περίπου.

Σε ένα τηγάνι ψήνουμε το σουσάμι- μέχρι να αρχίσει να αλλάζει το χρώμα του.

Μόλις ψηθεί το κρέας, το βγάζουμε από το φούρνο, ρίχνουμε το σουσάμι και τον μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως με ρύζι μπασμάτι που θα έχουμε ήδη ετοιμάσει.



Για σούπερ νόστιμο ρύζι Μπασμάτι 

(Τη συνταγή την είχα βρει στο περιοδικό ΕΥ, μακράν το καλύτερο ελληνικό γαστρονομικό περιοδικό που βγήκε ποτέ. Εδώ η συνταγή, μετά από τόσα χρόνια, έχει υποστεί κάποιες αλλαγές)



Για 1 φλιτζάνι ρύζι (~3-4 άτομα):

1 μικρό λευκό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτέ φέτες
2 φλιτζάνια ζωμό ζεστό της αρεσκείας σας
5-6 κλωστές σαφράν
λίγα σπόρια κάρδαμο χτυπημένα
1-2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι

Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε να ζεσταθεί ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά. Θα πάρει λίγη ώρα αλλά η φωτιά πρέπει να είναι χαμηλά καθόλη τη διάρκεια του μαγειρέματος του ρυζιού. Όταν ζεσταθεί το λάδι, ρίχνουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνουμε το ρύζι και το σοτάρουμε κι αυτό -κατά κάποιο τρόπο- μέχρι να γυαλίσουν οι κόκκοι. Ρίχνουμε το σαφρά, το κάρδαμο, το ζωμό, ανακατώνουμε και σκεπάζουμε. Αφήνουμε το ρύζι να σιγοβράσει για 20 λεπτά περίπου. Πότε πότε ανακατώνουμε απαλά με ξύλινη κουτάλα. Μόλις βράσι δοκιμάζουμε για αλάτι (μπορεί να έχει ήδη ο ζωμός μας) και διορθώνουμε. Σκεπάζουμε με μια ελαφρώς νωπή πετσέτα κι από πάνω με το καπάκι για 5-10 λεπτά. Σερβίρουμε με τη σάλτσα που έχουμε ετοιμάσει.




22 σχόλια:

  1. Μ΄αρέσει το κοτόπουλο αλλά περισσότερο το ρύζι γιατί έχει κάρδαμο.
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθή καλημέρα, καλή εβδομάδα!

      Κι εμένα μου αρέσει πάρα πολύ το κάρδαμο. Το χρησιμοποιώ και σε μπισκότα!

      Διαγραφή
  2. Τρέχουν σίελα στο πληκτρολόγιο....Καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλερ καλημέρα, καλή εβδομάδα!

      Είναι από εκείνα τα πιάτα που αναπόφευκτα προκαλού σιελόρροια!!! :-)

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Το ρυζάκι θα δοκιμαστεί άμεσα. Το κοτόπουλο μου αρέσει σε αυτή την εκδοχή, αλλά αυτή την περίοδο παιρνάω μια φάση : όχι άλλο κοτόπουλο. Μόλις την ξεπεράσω, θα το δοκιμάσω.
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νότα καλημέρα, και καλή εβδομάδα!

      Το ρύζι είναι τέλειο κι ο αγαπημένος μου τρόπος να το φάω!

      Οκ, μόλις περάσει η φάση, δοκίμασε το οπωσδήποτε, θα εκπλαγείς από τη γεύση κι από το πόσο μαλακό είναι το κρέας!

      Διαγραφή
  4. Αγαπημένο φαγητό το κοτόπουλο με παρόμοια σαλτσούλα, το κάνω συχνά και μου αρέσει πολύ! Το ρύζι θα το δοκιμάσω έτσι, θα μου αρέσει οπωσδήποτε. Ωραίες φωτογραφίες και ωραίο μπολάκι! Amelie

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμαλία καλημέρα και καλή εβδομάδα!

      Αυτά το μπολάκι έχει μεγάλη ιστορία. Ήταν η εποχή που είχα τρέλα με την κινέζικη κουζίνα και το είχα αγοράσει -πανάκριβα- από ένα μαγαζί στο Κολωνάκι μαζί με κάτι άλλα κινεζομπιχλιμπίδια φαγητού -μέχρι και μια σαχλαμαρίτσα για να ακουμπάω τα τσοπστικς είχα αγοράσει!!!- για να τρώω το κινέζικο μου σωστά στο σπίτι. Τρομάρα μου...Δεν μαγείρεψα ποτέ κινέζικο!

      Διαγραφή
  5. Μια χαρά την βρίσκω την διαθεσή σου!!!
    Θέλω όλο το μπολάκι με το ρυζι και μια-δυό μπουκίτσες κοτόπουλο ;)

    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. BF καλημέρα και καλή εβδομάδα,

      Το ρύζι εγγυημένα τέλειο. Είναι ο αγαπημένος μου τρόπος μαγειρέματος.
      Όσο για το κοτόπουλο σου εγγυώμαι ότι δεν θα μείνεις στις δύο μπουκιές!!

      Διαγραφή
  6. Μ'αρέσουν τόσο τα γλυκόξινα... Συνέχισε με αυτή τη διάθεση!!

    Υ.Γ. Στο γράφω εδώ...έφτιαξα το ριζότο με τα σέσκουλα και ήταν υπέροχο!!

    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγγελική καλημέρα και καλή εβδομάδα,

      Χαίρομαι πάρα πολύ για το ριζότο. Ήταν από τα πιάτα που είχαν μεγάλη επιτυχία! Μας άρεσε πολύ και με χαροποιεί που το εκτίμησες το ίδιο!

      Διαγραφή
  7. Χρυσαφένιες πικάντικες μπουκιές κοτόπουλου συνοδευμένες με ένα νόστιμο ρύζι! Πολύ ωραία πρόταση! Αγαπάμε τα γλυκόξινα και αυτή είναι μια ωραία ιδέα!
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρήνη καλημέρα και καλή εβδομάδα,

      Διαπιστώνω ότι όντως το γλυκόξινο είναι αγαπημένη γεύση πολλών από εμάς. Με το συγκεκριμένο ρύζι είναι ιδανικός συνδυασμός, το εγγυώμαι!

      Διαγραφή
  8. μμμμμ το κοτοπουλακι ετσι που το βλεπω με την χυλωμενησαλτσουλα του,βελουδινο και νοστιμο....μουρλια ειναι!!
    το ρυζιμε καρδαμο και σαφραν εξαιρετικη ιδεα μπραβο!!!
    καλη εβδομαδα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική καλημέρα και καλή εβδομάδα!

      Αυτό το ρύζι με σαφράν και κάρδαμο είναι το αγαπημένο μου από τότε που είδα τη συνταγή στο συγκεκριμένο περιοδικό που αναφέρω. Και μιλάμε για αρκετά χρόνια πριν!
      Μόλις χύλωσε αυτή σάλτσα...έγινε το έλα να δεις!! :-)

      Διαγραφή
  9. φοβερος συνδυασμος και των δυο κοτοπουλο και ρυζι!!! μ αρεσει που εχει μαι μπολιγουντ νοτα!!! τελειο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αναστασία καλημέρα και καλή εβδομάδα,

    Ναι το ρύζι μπασμάτι με σαφράν και κάρδαμο είναι η ινδική νότα! Γενικώς η Ασία δίνει το πρόσταγμα σε αυτό το -εγγυημένα υπερνόστιμο!- πιάτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το κοτόπουλο φαίνεται φανταστικό. Εχει μελώσει η σάλτσα του, μούρλια.
    Το ρύζι με κέρδισε.. πολύ.
    Ετσι θα γίνει την επόμενη φορά.

    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάριον καλησπέρα,

      Το κοτόπουλο ήταν όντως φανταστικό και πολύ μαλακό, έλιωνε στο στόμα η κάθε μπουκιά!
      Η αλήθεια είναι ότι από τότε απου είδα τη συνταγή αυτή για το μπασμάτι το φτιάχνω έτσι ανελλιπώς!

      Διαγραφή
  12. Ππωπωπω κολάστηκα τωρα! Κοτόπουλο και ρυζι τόσο ωραία μαγειρεμενο!!!!!!!!!!
    Καλό ξημέρωμα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αριάδνη καλησπέρα,

      Ήταν τόσο ωραίο που το έφτιαξα δεύτερη φορά μες στην εβδομάδα. Εξαιρετικό φαγητό και καθόλου δύσκολο!

      Διαγραφή