Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Καιρού επιτρέποντος

Είναι Νοέμβρης κι ως food blogger στο τεφτέρι σου έχεις καταγράψει συνταγές φθινοπωρινές, φαγητά θαλπωρής (aka comfort food), κέικ και μπισκότα που μοσχοβολούν χειμώνα, κρύο, βροχή, γκριζάδα, μελαγχολία, αλλά κι αναμονή για τη γιορτή των Χριστουγέννων, μυρωδιές που σε παρασέρνουν και σε βυθίζουν σε εικόνες βορειοευρωπαϊκές, εκεί όπου τα σπίτια τα έχει πλακώσει το χιόνι κι ο ιδιοκτήτης κάθεται ευτυχισμένος μπροστά στο όμορφο τζάκι του ενώ μια αφράτη γάτα χουχουλιάζει στα πόδια του και στα χέρια του κρατά ένα φλιτζάνι με ζεστό ρόφημα και μπορείς να το δεις να αχνίζει...Έξω συνεχίζει να χιονίζει...

Στοπ!

Ξέχασε τα όλα αυτά! Τον τελευταίο καιρό ανοίγεις κάθε πρωί το παράθυρο κι ένας δυνατός ήλιος σε τυφλώνει (θες γυαλιά ηλίου από τις εφτά το πρωί), ούτε ένα τόσο δα συννεφάκι έχει περάσει εδώ και μέρες από πάνω μας (τουλάχιστον στην Αθήνα), οι θερμοκρασίες θυμίζουν εκείνες στα τέλη του χαρούμενου Μάη, οι παραλίες γνωρίζουν μέρες δόξας, τα κοντομάνικα καλά κρατούν, όλοι πίνουν τον καφέ τους έξω, τρώνε έξω, κάθονται στις βεράντες τους, κυνηγούν κουνούπια (ναι, συνέβη κι αυτό).

Όμως καιρέ μου γλυκέ, δεν μπόρεσα να περιμένω άλλο! Ενέδωσα και χθες έφτιαξα ένα απίστευτο κέικ κανέλας για να συνοδεύω τα ζεστά ροφήματα του φθινοπώρου- που δεν είναι τόσο ζεστά ακόμα, στον φρέντο έχουμε κολλήσει. Θα μου επιτρέψεις να το αναρτήσω. Εσύ συνέχισε έτσι όπως είσαι. Το πολύ πολύ να κάνουμε καμιά βουτιά ανήμερα τα Χριστουγέννα.

Κέικ κανέλας (από εκείνα που συνοδεύουν ένα ζεστό τσάι)
Cinnamon teacake





Υλικά

Για μικρό ταψί, είτε στρογγυλό είτε ορθογώνιο (20 εκ x 10 εκ)

1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη + 1 κουταλιά της σούπας επιπλέον
30 + 30 γρ βούτυρο το οποίο θα έχουμε ήδη λιώσει
1/2 φλιτζάνι ξινόγαλο
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού baking powder
1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (ή βανίλια από στικ 1/4 κουταλάκι γλυκού)
1/4 κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
1 πρέζα αλάτι

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Ετοιμάζουμε το ταψί βουτυρώνοντας το καλά.

Χωρίζουμε το απσράδι του αυγού από τον κρόκο.

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με το baking powder και το μοσχοκάρυδο.

Σε άλλο μπολ χτυπάμε με μίξερ πολύ καλά το ασπράδι μέχρι να γίνει σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτουμε τον κρόκο συνεχίζοντας να χτυπάμε. Προσθέτουμε την ζάχαρη, χτυπάμε για λίγο ακόμα και προσθέτουμε το ξινόγαλο με την βανίλια ολοκληρώνοντας το χτύπημα με μίξερ μετά από λίγο. Συνεχίζουμε με ξύλινη σπάτουλα. Προσθέτουμε λίγο λίγο, το αλεύρι και το μισό βούτυρο, ανακατώνοντας απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Το ρίχνουμε στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά.

Όταν έχει ψηθεί το βγάζουμε από τον φούρνο κι από το ταψί και το τοποθετούμε σε μια πιατέλα. Περνάμε από πάνω του με το πινέλο το υπόλοιπο βούτυρο (και το οποίο θα έχουμε διατηρήσει ζεστό.

Εν τω μεταξύ θα έχουμε ανακατώσει την μία κουταλιά ζάχαρη με την κανέλα. Το μίγμα αυτό θα το ρίξουμε πάνω στο κέικ.




*

Είναι από τα πιο νόστιμα κέικ που έχω φτιάξει ποτέ και πανεύκολο. Ψάχνοντας για σχετική συνταγή έπεφτα πάνω σε αυστραλέζικα site κι η εντύπωση που μου δόθηκε ήταν ότι πρόκειται για τυπική συνταγή της μακρινής αυτής χώρας (και γενέτειρα της υποφαινόμενης). Η συνταγή εμφανιζόταν παντού πάνω κάτω με τον ίδιο τρόπο. Οι αλλαγές που έκανα εγώ στην αρχική συνταγή είναι οι εξής: Αντί για γάλα χρησιμοποίησα ξινόγαλο (γιατί όποτε μου δίνεται η ευκαιρία το κάνω) και πρόσθεσα λίγο μοσχοκάρυδο γιατί μου αρέσει πολύ η τριάδα βανίλια-μοσχοκάρυδο-κανέλα. Αν φτιάξετε το κέικ συνιστώ οπωσδήποτε να κάνετε κι εσείς αυτές τις αλλαγές.

Μιας και η συνταγή μας έρχεται από την Αυστραλία, είπα να βάλω σήμερα στο πικάπ του μπλογκ (γιατί είπαμε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα παίζουμε και μουσικές) το αγαπημένο μου αυστραλέζικο συγκρότημα. Η χώρα έχει πολύ δυναμική παρουσία στο χώρο της ποπ & ροκ μουσικής σκηνής, πάμπολλα συγκροτήματα έχουν ξεχωρίσει αλλά αυτό που θεωρώ εγώ ως το πιο αυστραλέζικο από όλα είναι...δύο! (εεε, τι να κάνουμε τα αγαπώ και τα δύο) The Go-Betweens και  The Triffids. Έχω λιώσει τους δίσκους τους και παρότι τα συγκροτήματα δεν υπάρχουν πια με συντροφεύουν ακόμα και τώρα συχνά.
Σας έχω ένα τραγούδι από τα δύο συγκροτήματα, μάλλον το πιο γνωστό για το καθένα:








15 σχόλια:

  1. Και καλά έκανες!
    Κι εγω χτες εφτιαξα κεικ σοκολάτα να πιω με το τσάι μου ;)

    Aπο την αλλη βδομαδα ακουσα οτι θα πέσει κομμάτι η θερμοκρασια. ΑΝτε γιατι βαρεθηκα να κρυβω t-shirt και να τα ξανακατεβάζω χα χα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. B F
      Καλημέρα! Δεν έχω ανεβάσει ακόμα τα καλοκαιρινά! Κατέβασα απλά κάτι ελαφρά μπουφάν για να συμπληρώνω το ντύσιμο -το βράδυ "τσιμπάει" λίγο!

      Ε ναι, κέικ συνεχίζουμε να φτιάχνουμε- σήμερα το πρόγραμμα έχει κέικ μήλου!

      Διαγραφή
    2. μα τι γραφω πάλι... να φάω με το τσάι μου α χα χα!
      Σημερα δεν ειχα τιποτα σε κέικ και βαρεθηκα να φτιάξω (λόγω απεργίας καταλαβαίνεις χα χα) οποτε τσιμπησα κάτι πουράκια caprice ;)

      Διαγραφή
    3. Το ξερεις ότι τα caprice είναι διάσημα στο εξωτερικό! Τα έχω δει στα waitrose στο Λονδίνο και σε σούπερμαρκετ στη Ρώμη!

      Αν σου πω ότι άργησα να αντιληφθώ το "να πιω με το τσάι μου"!!! Πολύ φοβάμαι ότι πότε πότε το ίδιο γράφω κι εγώ!!

      Διαγραφή
    4. Πως δεν το ξερω... τα ειδα στο ντελικατεσεν της Λαφαγιέτ διπλα απο τον χαλβά Χαιτογλου χα χα!

      Διαγραφή
    5. Μήοως έχουμε την ίδια συνήθεια, να μπαίνουμε στα σουπερμάρκετ στο εξωτερικό και να ψάχνουμε για ελληνικά προϊόντα από περιέργεια;;;

      Διαγραφή
    6. Τρελαινομαι να μπαινω στα σουπερ μαρκετ οταν πηγαινω σε κάποια ξένη χώρα. Δεν κοιτάω ποτε για ελληνικα προιόντα... αλλα πάντα πέφτω πάνω τους.

      Διαγραφή
    7. Λατρεύω να πηγαίνω σε σούπερμαρκετ όταν είμαι στην Ιταλία! Δεν χορταίνω την ατέλειωτη ποικιλία ζυμαρικών! Παράδεισος!!!

      Διαγραφή
  2. τελειο κπανευκολο!!!! ασε μας επιασε κ μας καλοκαιρι εδω οσο συνηθισαμε τον χειμωνα!!! τελειο το κεικ οτι πρεπει για μασουλημα χουχουλιαζοντας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναστασία καλημέρα,

      Όντως είναι πανεύκολο- από τα πιο εύκολα που έχω φτιάξει! Κι ιδανικό για κρύο καιρό- θα το ξαναφτιάξω όταν πέσει η θερμοκρασία!!!

      Διαγραφή
  3. Το μόνο που χρειάζομαι αυτή τγν δύσκολη για μένα περίοδο είναι να νιώσω θαλπωρή και να περάσω χρόνο με την οικογένειά μου. Θα προσπαθήσω να βγω από τον λήθαργό μου και θα φτιάξω το κέικ σου να μυρίσει το σπίτι μου από τα αρώματά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νότα καλημέρα!

      Ελπίζω όλα να είναι καλά.

      Κι εγώ περιμένω πώς και πώς να κρυώσει ο καιρός για να μαζέψω το μυαλό μου. Συνεχίζω να βρίσκομαι σε μια κατάσταση ...διακοπών -πήγα και Σεπτέμβρη βλέπεις, δεν έχω συνέλθει ακόμα -ούτε τα παραπανίσια κιλά μου...!

      Κι εμένα αυτό μου αρέσει με τον χειμώνα. Η θαλπωρή, το χουχούλιασμα...
      Αναμένουμε.

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  4. Πες τα για να μην τα πω εγω...χιχι.
    Μα είναι καιρός Νοέμβρης μήνας??? δεν σου κανει καρδιά να βάλεις χειμωνιάτικο, να βαλεις σκούρα ρούχα... εγώ βάζω και αντιηλιακή το πρωί...Δεν λεω ο ήλιος καλός ειναι, αλλά βλέπω που αρχίζουν και στολίζουν τα μαγαζιά με χριστουγεννιάτικα και όλα φαίνονται εκτός εποχής.

    Πολύ ωραίο κεικ... κι εγω οπου μπορω βαζω ξινόγαλα.
    Ωραία προσθήκη βανίλια-κανελα-μοσχοκάρυδο.
    Θα τα δοκιμάσω.

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάριον

      Έχει αρχίσει να γίνεται ανησυχητική αυτή η καλοκαιρία! Ελπίζω να μην έχουμε κάνα άνυδρο, ζεστό χειμώνα! Είδα κι εγώ 2-3 στολισμένα σπίτια- μοιάζουν τόσο παράταιρα με τόσον ήλιο!!

      Εν τω μεταξύ, εγώ με κοντομάνικο, μπαίνει στο μετρό μια κοπέλα με μοντγκόμερι!! Ίδρωσα που την είδα!

      Έχω την εντύπωση ότι πέρα από ωραία γεύση το ξινόγαλο βοηθά στο να γίνεται πιο απαλή η ζύμη και πιο αφράτο το κέικ!


      Καλό Σ/Κ!

      Διαγραφή