Πριν δύο εβδομάδες περίπου -και συμπτωματικά στα γενέθλια μου!- από τις Εκδόσεις Τερζόπουλος με ειδοποίησαν ότι θα μου έστελναν τον τόμο με την ανανεωμένη έκδοση του θρυλικού βιβλίου μαγειρικής της Χρύσας Παραδείση "Μαγειρική & Ζαχαροπλαστική". Με την ευκαιρία να ευχαριστήσω πάρα πολύ τους υπεύθυνους της εταιρίας για το δώρο αυτό!
Πιάνοντας τον τόμο στα χέρια μου λίγες μέρες μετά, εξεπλάγην ευχάριστα βλέποντας την καταπληκτική δουλειά που έχουν κάνει όσοι ανέλαβαν να δώσουν έναν αέρα ανανέωσης σ' αυτόν τον κλασικό τόμο μαγειρικής. Επίσης δεν ήταν μόνο οι συνταγές που είναι εκατοντάδες (πάνω από 700!) αλλά κι ένα μεγάλο κομμάτι προς το τέλος του βιβλίου, που ήταν εξίσου εντυπωσιακό με ένα μεγάλο αριθμό πληροφοριών για τα τρόφιμα αλλά και συμβουλές! Και δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκεται ανάμεσα στα υποψήφια βιβλία στην κατηγορία "Ευ ζην" για τα Βραβεία Βιβλίου Public - μπορείτε να ψηφίσετε μέχρι 22 Μαΐου: εδώ.
Το πλεονέκτημα με τέτοιους κλασικούς τόμους είναι ότι σχεδόν πάντα βρίσκεις τη συνταγή που ψάχνεις ή εκείνη που θα σου τραβήξει την προσοχή. Είχα αποφασίσει να ψάξω για συνταγές με κάποια συγκεκριμένα υλικά (ή συνδυασμούς υλικών) κι αμέσως -με το πρώτο ξεφύλλισμα- έπεσα πάνω σε συνταγές που μου τράβηξαν το ενδιαφέρον..και μου άνοιξαν την όρεξη!
Έτσι, ξεκινώντας από τη σημερινή ανάρτηση, θα παρουσιάσω αυτές τις τρεις συνταγές, ορεκτικό, κυρίως πιάτο, επιδόρπιο.
Ορεκτικό:
Ήταν μέρες που ένα ωραιότατο κουνουπίδι που είχα φέρει από τη λαϊκή περίμενε υπομονετικά να δει τι θα απογινόταν. Έχω ένα θέμα με τα κουνουπίδια. Τρελαίνομαι να τα αγοράζω- γιατί για κάποιον λόγο τα βρίσκω πανέμορφα...!- αλλά μετά δεν τρελαίνομαι στην ιδέα να τα μαγειρέψω. Η ίδια ιστορία, πάλι και πάλι, κάθε χειμώνα...
Ανοίγοντας το βιβλίο της Χρύσας Παραδείση, έπεσε το μάτι μου σε μια συνταγή που θα με έβγαζε επιτέλους από τη δύσκολη σχέση μου με εκείνο το...κουνουπίδι! Κροκέτες από κουνουπίδι λοιπόν, απίστευτα νόστιμες και λαχταριστές, ό,τι πρέπει για να γίνει ποθητό ένα ταπεινό μεν αλλά χαριτωμένο λαχανικό!
Για περίπου 15 κροκέτες
Υλικά
1 κουνουπίδι (περίπου 1 κιλό)
1 κουταλιά αλάτι
2 αυγά, χτυπημένα
2 κουταλιές αλεύρι
2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κουταλιές ψιλοκομμένο άνηθο
1/2 κουταλάκι πιπέρι
λάδι για τηγάνισμα
Αφαιρούμε το χοντρό κοτσάνι και τα φύλλα από το κουνουπίδι. Το αφήνουμε σε μπολ με αλατισμένο νερό για 1/2-1 ώρα. Το ξεπλένουμε και το στραγγίζουμε.
Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα κατά τα 3/4 με νερό. Προσθέτουμε αλάτι και την βάζουμε πάνω σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το κουνουπίδι και χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς σε μέτρια προς δυνατή. Αφήνουμε να βράσει για 15-20 λεπτά. Το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε σε τρυπητό να στραγγίξει και να κρυώσει.
Χωρίζουμε το κουνουπίδι σε κλωναράκια και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Τα λιώνουμε με πιρούνι. Προσθέτουμε τα αυγά, αλεύρι, μαϊντανό, άνηθο και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά για να σφίξει το μείγμα- πρέπει να στέκεται πάνω στο κουτάλι. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα.
Πλάθουμε το μείγμα σε κροκέτες σε μέγεθος αυγού. Πιέζουμε ελαφρά να πλατύνουν.
Ζεσταίνουμε καλά αρκετό λάδι. Τηγανίζουμε τις κροκέτες καλά 2 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν χρυσοκόκκινο χρώμα. Τις αφήνουμε λίγο να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας και τις σερβίρουμε ζεστές.
Στην επόμενη ανάρτηση θα έχουμε το κυρίως πιάτο- το οποίο περίμενα πώς και πώς να φτιάξω!
Εν τω μεταξύ, αν περάσετε από κάποιο βιβλιοπωλείο, ξεφυλλίστε τον τόμο. Άλλωστε, φαντάζομαι ότι όσοι έχετε το χούι της υποφαινόμενης, θα περνάτε αρκετή ώρα ξεφυλλίζοντας βιβλία μαγειρικής όταν μπαίνετε σε βιβλιοπωλείο!
Σημείωση: Οι δύο πρώτες φωτογραφίες από τον τόμο είναι από τις εκδόσεις Τερζόπουλος.
Η τρίτη -με τις κροκέτες- είναι-προφανώς- της Crispy!!
Πιάνοντας τον τόμο στα χέρια μου λίγες μέρες μετά, εξεπλάγην ευχάριστα βλέποντας την καταπληκτική δουλειά που έχουν κάνει όσοι ανέλαβαν να δώσουν έναν αέρα ανανέωσης σ' αυτόν τον κλασικό τόμο μαγειρικής. Επίσης δεν ήταν μόνο οι συνταγές που είναι εκατοντάδες (πάνω από 700!) αλλά κι ένα μεγάλο κομμάτι προς το τέλος του βιβλίου, που ήταν εξίσου εντυπωσιακό με ένα μεγάλο αριθμό πληροφοριών για τα τρόφιμα αλλά και συμβουλές! Και δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκεται ανάμεσα στα υποψήφια βιβλία στην κατηγορία "Ευ ζην" για τα Βραβεία Βιβλίου Public - μπορείτε να ψηφίσετε μέχρι 22 Μαΐου: εδώ.
Το πλεονέκτημα με τέτοιους κλασικούς τόμους είναι ότι σχεδόν πάντα βρίσκεις τη συνταγή που ψάχνεις ή εκείνη που θα σου τραβήξει την προσοχή. Είχα αποφασίσει να ψάξω για συνταγές με κάποια συγκεκριμένα υλικά (ή συνδυασμούς υλικών) κι αμέσως -με το πρώτο ξεφύλλισμα- έπεσα πάνω σε συνταγές που μου τράβηξαν το ενδιαφέρον..και μου άνοιξαν την όρεξη!
Έτσι, ξεκινώντας από τη σημερινή ανάρτηση, θα παρουσιάσω αυτές τις τρεις συνταγές, ορεκτικό, κυρίως πιάτο, επιδόρπιο.
Ορεκτικό:
Ήταν μέρες που ένα ωραιότατο κουνουπίδι που είχα φέρει από τη λαϊκή περίμενε υπομονετικά να δει τι θα απογινόταν. Έχω ένα θέμα με τα κουνουπίδια. Τρελαίνομαι να τα αγοράζω- γιατί για κάποιον λόγο τα βρίσκω πανέμορφα...!- αλλά μετά δεν τρελαίνομαι στην ιδέα να τα μαγειρέψω. Η ίδια ιστορία, πάλι και πάλι, κάθε χειμώνα...
Ανοίγοντας το βιβλίο της Χρύσας Παραδείση, έπεσε το μάτι μου σε μια συνταγή που θα με έβγαζε επιτέλους από τη δύσκολη σχέση μου με εκείνο το...κουνουπίδι! Κροκέτες από κουνουπίδι λοιπόν, απίστευτα νόστιμες και λαχταριστές, ό,τι πρέπει για να γίνει ποθητό ένα ταπεινό μεν αλλά χαριτωμένο λαχανικό!
Κροκέτες από κουνουπίδι
(συνταγή από τον τόμο μαγειρικής της Χρύσας Παραδείση "Μαγειρική & Ζαχαροπλαστική", εκδ. Τερζόπουλος)
Για περίπου 15 κροκέτες
Υλικά
1 κουνουπίδι (περίπου 1 κιλό)
1 κουταλιά αλάτι
2 αυγά, χτυπημένα
2 κουταλιές αλεύρι
2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κουταλιές ψιλοκομμένο άνηθο
1/2 κουταλάκι πιπέρι
λάδι για τηγάνισμα
Αφαιρούμε το χοντρό κοτσάνι και τα φύλλα από το κουνουπίδι. Το αφήνουμε σε μπολ με αλατισμένο νερό για 1/2-1 ώρα. Το ξεπλένουμε και το στραγγίζουμε.
Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα κατά τα 3/4 με νερό. Προσθέτουμε αλάτι και την βάζουμε πάνω σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το κουνουπίδι και χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς σε μέτρια προς δυνατή. Αφήνουμε να βράσει για 15-20 λεπτά. Το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε σε τρυπητό να στραγγίξει και να κρυώσει.
Χωρίζουμε το κουνουπίδι σε κλωναράκια και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Τα λιώνουμε με πιρούνι. Προσθέτουμε τα αυγά, αλεύρι, μαϊντανό, άνηθο και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά για να σφίξει το μείγμα- πρέπει να στέκεται πάνω στο κουτάλι. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα.
Πλάθουμε το μείγμα σε κροκέτες σε μέγεθος αυγού. Πιέζουμε ελαφρά να πλατύνουν.
Ζεσταίνουμε καλά αρκετό λάδι. Τηγανίζουμε τις κροκέτες καλά 2 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν χρυσοκόκκινο χρώμα. Τις αφήνουμε λίγο να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας και τις σερβίρουμε ζεστές.
Στην επόμενη ανάρτηση θα έχουμε το κυρίως πιάτο- το οποίο περίμενα πώς και πώς να φτιάξω!
Εν τω μεταξύ, αν περάσετε από κάποιο βιβλιοπωλείο, ξεφυλλίστε τον τόμο. Άλλωστε, φαντάζομαι ότι όσοι έχετε το χούι της υποφαινόμενης, θα περνάτε αρκετή ώρα ξεφυλλίζοντας βιβλία μαγειρικής όταν μπαίνετε σε βιβλιοπωλείο!
Σημείωση: Οι δύο πρώτες φωτογραφίες από τον τόμο είναι από τις εκδόσεις Τερζόπουλος.
Η τρίτη -με τις κροκέτες- είναι-προφανώς- της Crispy!!
Γεια σου Crispy μου. Τρελαίνομαι για το κουνουπίδι και η σημερινή σου ιδέα μου αρέσει πολύ και θα δοκιμαστεί σύντομα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο έχω βάλει κι εγώ στο μάτι αυτό το βιβλίο.
Φιλάκια και περιμένω να δω το επόμενο πιάτο.
Νότα καλησπέρα!
ΔιαγραφήΑφού σου αρέσει το κουνουπίδι σίγουρα θα σου αρέσουν οι κροκέτες αυτές. Εμείς τις κατασπαράξαμε πάντως!!!
Φιλιά!
Φαινονται γλυκισμα οι κροκετες. Καλοσχηματισμενες και σωστα ψημενες! Τελικα ειναι παντα αξιολογες οι συνταγες που εχουν λιγα και απλα υλικα... Πολλες φορες το να βλεπεις ενα κατεβατο απο υλικα ειναι αποθαρυντικο ενω με λιγα και φθηνα κανεις πραγματικα θαυματα. Οπως παλθα δηλαδη...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεριμενω ανυπομονα να δω και τις επομενες επιλογες σου απο το βιβλιο!!
Χρυσαυγή σε αυχαριστώ! Ναι, συμφωνώ, πολλές φορές οι συνταγές με λιγότερα υλικά είναι κι οι πιο νόστιμες.
ΔιαγραφήΤις 2 υπόλοιπες συνταγές θα τις αναρτήσω τελικά προς το τέλος του μήνα!
Μπράβο πολύ ωραίο βιβλίο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι η συνταγή που διάλεξες ενδιαφέρουσα. Το ίδιο παθαίνω κι εγώ με το κουνουπίδι: το βλέπω στο πάγκο της λαϊκής και το ζηλεύω αλλά μετά μένει για πολλές μέρες στο ψυγείο μέχρι να δω τι θα το κάνω.
Εύκολες κροκέτες και νόστιμες
Φιλιά
Μάριον ναι, είναι ακριβώς αυτό, εύκολες και νόστιμες!
ΔιαγραφήΏστε κι εσύ τα ίδια παθαίνεις με το κουνουπίδι!! Ένα περίεργο πράγμα! Με θέλγει, το αγοράζω και μετά το παρατάω!
Το βιβλιο αυτο το ειχε παρει ο φιλος μου πολυ πριν γνωριστουμε, μια περιοδο που φλερταρε με την ιδεα του να μαγειρευει μονος του και να εγκαταλειψει τα μαγειρια. Γρηγορα του περασε ο ενθουσιασμος ομως και το αφησε στη βιβλιοθηκη. Οταν γνωριστικαμε ομως και ειδε την αγαπη μου και το ενδιαφερον μου για την μαγειρικη και ως ανταγωνιστικοτατο γκρινιαροψαρο το ξαναβγαλε απο τη βιβλιοθηκη και βαλαμε στοιχημα ποιος θα κανει την πιο νοστιμη πιτα με κριτες 3φιλους. Και μαγειρεψε μια πιτα με κιμα και μελιτζανες απο το βιβλιο αυτο. Και εκανε το φυλλο οπως ελεγε η κυρια χρυσα. Και κερδισε!!! Ε κι σπο τοτε το βιβλιο αυτο ειναι μπουσουλας! Τωρα το κουνουπιδι δεν ειναι κι αγαπημενο σε μενα αλλα νομιχω θα το δοκιμασω, να του δωσω αλλη μια ευκαιρια.. Το trapped πολυ καλο τελικα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝανά τι ωραία ιστορία! Χαίρομαι που τελικά εκτίμησε όπως έπρεπε το βιβλίο. Έστω και μετά από καιρό!
ΔιαγραφήΝαι το trapped είναι από τις καλύτερες σειρές της σεζόν!
Συγχαρητηρια! Ωραίες οι κροκετες, ετσι θα φαγωθει πιο ευκολα το κουνουπιδι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλη συνέχεια στη μέρα μας!
Φιλιά!
Αριάδνη ναι όντως τρώγεται πιο εύκολα το κουνουπίδι! Τι τραβάει κι αυτό, αγαπάμε να το μισούμε!! Το περιφρονημένο λαχανικό του χειμώνα!
ΔιαγραφήΝομιζω οτι καπως ετσι θα ετρωγα κουνουπίδι που δεν το πολυσυμπαθω ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://beautyfollower.blogspot.gr/
Αχ, αυτό το κατατρεγμένο κουνουπίδι!! :-) Ναι, είναι ωραίες οι κροκέτες κι ελαφρές...κι εύκολες!
ΔιαγραφήΚαλημέρα!