Είναι μέρες που κάτι δεν πάει καλά, μέρες που όλα σου φταίνε , η μελαγχολική διάθεση σε καταλαμβάνει , δεν ξέρεις τι σου φταίει , ξεσπάς χωρίς λόγο κι αιτία , κοιτάς γύρω σου , αναρωτιέσαι , κοιτάς έξω από το παράθυρο , σκέψεις σε ταλανίζουν , περπατάς στο δρόμο, πρόσωπα αγχωμένα σε προσπερνούν , συνεχίζεις να αναρωτιέσαι , προσπαθείς να αφουγκραστείς τους ήχους της πόλης αλλά υπάρχει βιασύνη , σταματάς για έναν καφέ, φυσάει νοτιάς, συνεχίζεις να αναρωτιέσαι , περπατάς , περπατάς , περπατάς κι αναρωτιέσαι πού θα σε βγάλουν τούτες οι σκέψεις, άξαφνα ξεσπά μπόρα , γίνεσαι μούσκεμα κι ας κρατάς ομπρέλα , τα μαλλιά βρέχονται , στο πρόσωπο κυλούν σταγόνες -....υφάλμυρες....- αλλά παραδόξως αισθάνεσαι ανακούφιση , γυρνάς σπίτι , και.......τι καλύτερο.....σε περιμένει ......ένα πιάτο από ένα πολύ αγαπημένο φαγητό!!
Ε, χμμμ, δεν σε περιμένει ακριβώς , γιατί πρέπει να το μαγειρέψεις πρώτα! Αλλά δε βαριέστε. Αυτό το κύμα ηρεμίας , αγαλλίασης και θαλπωρής που σε κατακλύζει με τις πρώτες μπουκιές , αξίζει και με το παραπάνω ....κι όλα όσα σε ταλαιπωρούν εξαφανίζονται ως δια μαγείας!
Ένα τέτοιο πιάτο -ένα από τα δικά μου comfort food- είναι αυτό που σας έχω σήμερα. Το λατρεύω γιατί συνδυάζει δύο μεγάλες αγάπες: τα ζυμαρικά και τα όσπρια.
Υλικά
(για 4 άτομα)
150 γρ. χάντρες
100 γρ μπέικον κομμένο σε κυβάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
1 καυτερή πιπεριά
3 ώριμες τομάτες τριμμένες
1 κουταλιά πάστα ντομάτας
150 γρ orecchiette (ή κάποιο είδος ζυμαρικών που να μοιάζουν
λάδι
αλάτι
πιπέρι
Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε σε μέτρια προς ζεστή φωτιά λίγο λάδι. Σ' αυτό σωτάρετε το κρεμμύδι , το σκόρδο και την καυτή πιπερίτσα. Προσθέτετε το μπέικον το οποίο επίσης σωτάρετε καλά. Προσθέτετε τις χάντρες , ανακατώνετε , αλατοπιπερώνετε κι αφήνετε για δύο λεπτά . Προσθέτετε την τομάτα, την πάστα τομάτας και ζεστό νερό τόσο ώστε να καλύψει καλά το φαγητό. Ανακατώνετε, σκεπάζετε και αφήνετε να βράσει για 30-40 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν οι χάντρες. Εφόσον το φαγητό έχει κρατήσει τα υγρά του, ρίχνετε τα ζυμαρικά και συνεχίζετε το βράσιμο όσο απαιτεί για να βράσουν al dente ή λίγο περισσότερο. Αν τα υγρά δεν επαρκούν ρίχνετε ένα ποτήρι ζεστό νερό. Το φαγητό στο τέλος πρέπει να είναι πηχτό αλλά όχι στεγνό. Σερβίρετε με πολύ καλή και χαλαρή πια διάθεση. Κι εννοείται ένα καλό κόκκινο κρασί!
Crispy's tips: Αν θέλετε μπορέιτε να έχετε βράσει τις χάντρες εκ των προτέρων. Έτσι γλιτώνετε χρόνο κατά το μαγείρεμα του φαγητού!
Ε, χμμμ, δεν σε περιμένει ακριβώς , γιατί πρέπει να το μαγειρέψεις πρώτα! Αλλά δε βαριέστε. Αυτό το κύμα ηρεμίας , αγαλλίασης και θαλπωρής που σε κατακλύζει με τις πρώτες μπουκιές , αξίζει και με το παραπάνω ....κι όλα όσα σε ταλαιπωρούν εξαφανίζονται ως δια μαγείας!
Ένα τέτοιο πιάτο -ένα από τα δικά μου comfort food- είναι αυτό που σας έχω σήμερα. Το λατρεύω γιατί συνδυάζει δύο μεγάλες αγάπες: τα ζυμαρικά και τα όσπρια.
Orecchiette με χάντρες.
Υλικά
(για 4 άτομα)
150 γρ. χάντρες
100 γρ μπέικον κομμένο σε κυβάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
1 καυτερή πιπεριά
3 ώριμες τομάτες τριμμένες
1 κουταλιά πάστα ντομάτας
150 γρ orecchiette (ή κάποιο είδος ζυμαρικών που να μοιάζουν
λάδι
αλάτι
πιπέρι
Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε σε μέτρια προς ζεστή φωτιά λίγο λάδι. Σ' αυτό σωτάρετε το κρεμμύδι , το σκόρδο και την καυτή πιπερίτσα. Προσθέτετε το μπέικον το οποίο επίσης σωτάρετε καλά. Προσθέτετε τις χάντρες , ανακατώνετε , αλατοπιπερώνετε κι αφήνετε για δύο λεπτά . Προσθέτετε την τομάτα, την πάστα τομάτας και ζεστό νερό τόσο ώστε να καλύψει καλά το φαγητό. Ανακατώνετε, σκεπάζετε και αφήνετε να βράσει για 30-40 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν οι χάντρες. Εφόσον το φαγητό έχει κρατήσει τα υγρά του, ρίχνετε τα ζυμαρικά και συνεχίζετε το βράσιμο όσο απαιτεί για να βράσουν al dente ή λίγο περισσότερο. Αν τα υγρά δεν επαρκούν ρίχνετε ένα ποτήρι ζεστό νερό. Το φαγητό στο τέλος πρέπει να είναι πηχτό αλλά όχι στεγνό. Σερβίρετε με πολύ καλή και χαλαρή πια διάθεση. Κι εννοείται ένα καλό κόκκινο κρασί!
Crispy's tips: Αν θέλετε μπορέιτε να έχετε βράσει τις χάντρες εκ των προτέρων. Έτσι γλιτώνετε χρόνο κατά το μαγείρεμα του φαγητού!
Δεν εχω δοκιμασει ποτε ζυμαρικά με όσπρια αν και το βλεπω συχνα τελευταία...
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαινεται ενδιαφερον..
Ελπινίκη καλημέρα. Τέτοια πιάτα που συνδυάζουν όσπρια με ζυμαρικά είναι χαρακτηριστικά της ιταλικής κουζίνας. Ξέχασα να το σημειώσω στην ανάρτηση , έχω κι άλλη παρόμοια συνταγή αλλά με ρεβύθια. Θα τη βρείτε στη σελίδα συνταγών.
ΑπάντησηΔιαγραφήMΜμμ, φαίνεται νοστιμότατο!!! Μωρέ και τα μίσκο καλά είναι!! Λατρεύω τα κοχυλάκια και βρίσκω πολύ νόστιμη την ιδέα με τις χάντρες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!!
emmanouela καλημέρα! Αυτή η σειρά της Μίσκο μου αρέσει , τα έχω δοκιμάσει όλα και τα χρησιμοποιώ συχνά. 'Οντως είναι πολύ ωραίο φαγητό , στο εγγυώμαι!
ΑπάντησηΔιαγραφήχάντρες εννοείς φασόλια ξερά τα πολύ μικρά? Βασικά δείχνει πεντανόστιμο. Μόλις πιάσει κάνα κρύο θα το φτιάξω ίσως με λίγο περισσότερο νεράκι να γίνει πιο σαν σούπα. Καλή σου μέρα :)
ΑπάντησηΔιαγραφήmahler76 καλημέρα. Όχι , οι χάντρες είναι ψιλοκόκκινες με γραμμούλες , αλλιώς ονομάζονται και μπαρμπούνια. Τέτοια εποχή τα βρίσκει κανείς φρέσκα αλλιώς υπάρχουν και κατεψυγμένα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆνετα μπορείς να κάνεις πιο σούπα το φαγητό , εμένα από την άλλη μου αρέσει πηχτό!
σαν comfort food είχα στο μυαλό μου ένα σάντουιτς με βραστο λουκάνικο :) ίσως να βαδίζω προς λανθασμένη κατευθυνση τελικα:)
ΑπάντησηΔιαγραφήzekia όχι καθόλου δεν βαδίζεις προς λάθος κατεύθυνση! Ως comfort food θεωρείται ό,τι φαγητό μας ανεβάζει ψυχολογικά , μας φτιάχνει τη διάθεση , μας τονώνει κι εσωτερικά. Ξέρεις , εκείνα τα φαγητά που από τις πρώτες μπουκιές νιώθουμε μια ευφορία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ , λουκάνικο...Πόσο έχω πεθυμήσει ένα κλασικό χωριάτικο , ροδοψημένο με ωραία μουστάρδα και να το συνοδεύω μ'ένα ωραίο στιβαρό κόκκινο κρασί!
Το δικό μου Comfort Food μάλλον είναι λαζάνια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΉ κανελόνια.
Ή κάποιο άλλο ζυμαρικό!
Πιάνονται και τα γλυκά; Γιατί αν είναι έτσι έρχονται να συμπληρώσουν τη λίστα τα "χρυσά" κεκάκια που είχες ανεβάσει (θυμάσαι;), το γαλλικό κέικ γιαουρτιού, και το μωσαϊκό!
Αυτά (για τώρα)!
vipera εννοείται ότι τα ζυμαρικά στο φούρνο όπως τα λαζάνια και τα κανελόνια είναι το απόλυτο comfort food!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι , ναι , θυμάμαι εκείνα τα χρυσά cupcakes όντως είχαν λειτουργήσει κατευναστικά! Τώρα που μου τα θύμησες θα κάτσω να φτιάξω μερικά αύριο!