Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010

Καιρός για comfort food.

Είναι μέρες που κάτι δεν πάει καλά, μέρες που όλα σου φταίνε , η μελαγχολική διάθεση σε καταλαμβάνει , δεν ξέρεις τι σου φταίει  , ξεσπάς χωρίς λόγο κι αιτία , κοιτάς γύρω σου , αναρωτιέσαι , κοιτάς έξω από το παράθυρο , σκέψεις σε ταλανίζουν , περπατάς στο δρόμο, πρόσωπα αγχωμένα σε προσπερνούν , συνεχίζεις να αναρωτιέσαι , προσπαθείς να αφουγκραστείς τους ήχους της πόλης αλλά υπάρχει βιασύνη , σταματάς για έναν καφέ, φυσάει νοτιάς, συνεχίζεις να αναρωτιέσαι , περπατάς , περπατάς , περπατάς κι αναρωτιέσαι πού θα σε βγάλουν τούτες οι σκέψεις, άξαφνα  ξεσπά μπόρα , γίνεσαι μούσκεμα κι ας κρατάς ομπρέλα , τα μαλλιά βρέχονται , στο πρόσωπο κυλούν σταγόνες -....υφάλμυρες....- αλλά παραδόξως αισθάνεσαι ανακούφιση , γυρνάς σπίτι , και.......τι καλύτερο.....σε περιμένει ......ένα πιάτο από ένα πολύ αγαπημένο φαγητό!!
Ε, χμμμ, δεν σε περιμένει ακριβώς , γιατί πρέπει να το μαγειρέψεις πρώτα! Αλλά δε βαριέστε. Αυτό το κύμα ηρεμίας , αγαλλίασης και θαλπωρής που σε κατακλύζει με τις πρώτες μπουκιές , αξίζει και με το παραπάνω ....κι όλα όσα σε ταλαιπωρούν εξαφανίζονται ως δια μαγείας!
Ένα τέτοιο πιάτο -ένα από τα δικά μου comfort food-  είναι αυτό που σας έχω σήμερα. Το λατρεύω γιατί συνδυάζει δύο μεγάλες αγάπες: τα ζυμαρικά και τα όσπρια.

Orecchiette με χάντρες.




Υλικά
(για 4 άτομα)

150 γρ. χάντρες
100 γρ μπέικον κομμένο σε κυβάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
1 καυτερή πιπεριά
70 γρ πάστα ντομάτας
300 ml ζωμό κρέατος (ή λαχανικών)
150 γρ orecchiette. Επειδή είναι δυσεύρετα στην Ελλάδα , μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποίησετε τα ''σαλιγκάρια'' της Mίσκο Γεύσεις Ελλάδος.
λάδι
αλάτι
πιπέρι


Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σ' ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε σε μέτρια προς ζεστή φωτιά λίγο λάδι. Σ'αυτό σωτάρετε το κρεμμύδι , το σκόρδο και την καυτή πιπερίτσα. Προσθέτετε το μπέικον το οποίο επίσης σωτάρετε καλά. Προσθέτετε τις χάντρες , ανακατώνετε , αλατοπιπερώνετε κι αφήνετε για δύο λεπτά . Στο ζωμό διαλύετε την πάστα ντομάτας και το προσθέτετε στο τηγάνι. Ανακατώνετε, χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά και σκεπάζετε το τηγάνι. Αφήνετε να σ
ιγοβράσει για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν οι χάντρες. Προς το τέλος βράζετε τα ζυμαρικά πολύ al dente (1-2 λεπτά πριν το κανονικό χρόνο βρασίματος) , τα στραγγίζετε και τα ρίχνετε αμέσως στο τηγάνι όπου θα έχετε προσέξει να έχει κρατήσει λίγο ζωμό το φαγητό έτσι ώστε το βράσιμο των ζυμαρικών να ολοκληρωθεί στο τηγάνι. Αφήνετε να βράσουν 1-2 λεπτά τα ζυμαρικά με το υπόλοιπο φαγητό και........σερβίρετε με πολύ καλή και χαλαρή πια διάθεση. Κι εννοείται ένα καλό κόκκινο κρασί!


Crispy's tips: Αν θέλετε μπορέιτε να έχετε βράσει τις χάντρες εκ των προτέρων. Έτσι γλιτώνετε χρόνο κατά το μαγείρεμα του φαγητού!

10 σχόλια:

  1. Δεν εχω δοκιμασει ποτε ζυμαρικά με όσπρια αν και το βλεπω συχνα τελευταία...
    Φαινεται ενδιαφερον..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελπινίκη καλημέρα. Τέτοια πιάτα που συνδυάζουν όσπρια με ζυμαρικά είναι χαρακτηριστικά της ιταλικής κουζίνας. Ξέχασα να το σημειώσω στην ανάρτηση , έχω κι άλλη παρόμοια συνταγή αλλά με ρεβύθια. Θα τη βρείτε στη σελίδα συνταγών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. MΜμμ, φαίνεται νοστιμότατο!!! Μωρέ και τα μίσκο καλά είναι!! Λατρεύω τα κοχυλάκια και βρίσκω πολύ νόστιμη την ιδέα με τις χάντρες!!!
    Καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. emmanouela καλημέρα! Αυτή η σειρά της Μίσκο μου αρέσει , τα έχω δοκιμάσει όλα και τα χρησιμοποιώ συχνά. 'Οντως είναι πολύ ωραίο φαγητό , στο εγγυώμαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. χάντρες εννοείς φασόλια ξερά τα πολύ μικρά? Βασικά δείχνει πεντανόστιμο. Μόλις πιάσει κάνα κρύο θα το φτιάξω ίσως με λίγο περισσότερο νεράκι να γίνει πιο σαν σούπα. Καλή σου μέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. mahler76 καλημέρα. Όχι , οι χάντρες είναι ψιλοκόκκινες με γραμμούλες , αλλιώς ονομάζονται και μπαρμπούνια. Τέτοια εποχή τα βρίσκει κανείς φρέσκα αλλιώς υπάρχουν και κατεψυγμένα.
    Άνετα μπορείς να κάνεις πιο σούπα το φαγητό , εμένα από την άλλη μου αρέσει πηχτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. σαν comfort food είχα στο μυαλό μου ένα σάντουιτς με βραστο λουκάνικο :) ίσως να βαδίζω προς λανθασμένη κατευθυνση τελικα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. zekia όχι καθόλου δεν βαδίζεις προς λάθος κατεύθυνση! Ως comfort food θεωρείται ό,τι φαγητό μας ανεβάζει ψυχολογικά , μας φτιάχνει τη διάθεση , μας τονώνει κι εσωτερικά. Ξέρεις , εκείνα τα φαγητά που από τις πρώτες μπουκιές νιώθουμε μια ευφορία!
    Αχ , λουκάνικο...Πόσο έχω πεθυμήσει ένα κλασικό χωριάτικο , ροδοψημένο με ωραία μουστάρδα και να το συνοδεύω μ'ένα ωραίο στιβαρό κόκκινο κρασί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το δικό μου Comfort Food μάλλον είναι λαζάνια.
    Ή κανελόνια.
    Ή κάποιο άλλο ζυμαρικό!

    Πιάνονται και τα γλυκά; Γιατί αν είναι έτσι έρχονται να συμπληρώσουν τη λίστα τα "χρυσά" κεκάκια που είχες ανεβάσει (θυμάσαι;), το γαλλικό κέικ γιαουρτιού, και το μωσαϊκό!

    Αυτά (για τώρα)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. vipera εννοείται ότι τα ζυμαρικά στο φούρνο όπως τα λαζάνια και τα κανελόνια είναι το απόλυτο comfort food!!
    Ναι , ναι , θυμάμαι εκείνα τα χρυσά cupcakes όντως είχαν λειτουργήσει κατευναστικά! Τώρα που μου τα θύμησες θα κάτσω να φτιάξω μερικά αύριο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή