Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Ζιγκ ζαγκ στα συναισθήματα....

Μερικά πράγματα σε κάνουν τρομερά δυστυχή....όπως το κομπρεσέρ που βαρά ασταμάτητα 10 μέρες τώρα στον κάτω όροφο -και που όταν συνδυάζεται με κρύωμα μετά πυρετού....οι αντοχές σε εγκαταλείπουν...
.......................................................................................
Από την άλλη, μερικά πράγματα σε αφήνουν παντελώς αδιάφορο. Όπως η ταινία Noel που είδα τις προάλλες σε dvd. Παραμονές Χριστουγέννων και κάποιοι άνθρωποι που περιφέρονται στο Μανχάταν περιμένουν το θαύμα των γιορτών. Βαρετές ιστορίες , προβλέψιμο φινάλε αλλά η χιονισμένη Νέα Υόρκη μια κούκλα! Στην ταινία αυτή ένας εκ των πρωταγωνιστών λατρεύει τα almond butter cookies.
 ............................................................................................
Ευτυχώς όμως, υπάρχουν και μερικά πράγματα που σου επαναφέρουν το χαμόγελο στα χείλη , σου φτιάχνουν τη διάθεση , διώχνουν το βάρος των προηγούμενων ημερών από πάνω σου.. Όπως τα almond butter cookies!!! Έχοντας επηρεαστεί από την ταινία ξεκίνησα να αναζητώ στον κυβερνοχώρο συνταγές για μπισκότα ...αμυγδαλοβούτυρου. Έπεσα πάνω σε διάφορες συνταγές αλλά μία μου κίνησε το ενδιαφέρον (εδώ). Κι είπα ''Γιατί όχι, ας δοκιμάσω''. Σιρόπι σφενδάμου είχα , αμυγδαλοβούτυρο βρήκα στο bio shop φίλων και....το ομολογώ:  Είναι από τα ωραιότερα μπισκότα που έχω φτιάξει! Και τα πιο ασυνήθιστα , τουλάχιστον ως προς τα υλικά. Ο συνδυασμός τους όμως είναι απλά αποθέωση! Το σιρόπι αντικαθιστά τη ζάχαρη , το αμυγδαλοβούτυρο αντικαθιστά το βούτυρο κι από εκεί και πέρα η υπόθεση είναι απλούστατη αλλά κυρίως απολαυστικότατη!

Μπισκότα με αμυγδαλοβούτυρο



1/2  φλιτζάνι σιρόπι σφενδάμου
1/2 φλιτζάνι αμυγδαλοβούτυρο (Υπάρχει περίπτωση να το βρείτε σε ντέλι ή  στα γνωστά supermarket που επιμένουν ότι πουλούν και ''του πουλιού το γάλα'' , εγώ το βρήκα στο bio shop της γειτονιάς)
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα
1 πρέζα αλάτι
1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα ψιλοκομμένα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σ' ένα μπωλ ανακατεύουμε καλά το αμυγδαλοβούτυρο με το σιρόπι και τη βανίλια. Σ'ένα άλλο μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη σόδα και το αλάτι. Ενσωματώνουμε σιγά σιγά το αλεύρι στο μίγμα αμυγδαλοβούτυρο-σιρόπι με μια ξύλινη κουτάλα. Στο τέλος προσθέτουμε τα αμύγδαλα και δουλεύουμε για λίγο τη ζύμη μέχρι να ενσωματωθούν τα αμύγδαλα σε αυτή. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
Στρώνουμε σ'ένα μεγάλο ταψί αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Φτιάχνουμε μπαλίτσες με τη ζύμη και τις τοποθετούμε πάνω στο χαρτί. Με τα δάχτυλα ή με πιρούνι ανοίγουμε τις μπαλίτσες μέχρι τα μπισκότα μας να αποκτήσουν πάχος 1/2 εκατοστού. Τα ψήνουμε στο φούρνο για 10 λεπτά περίπου.

Crispy's confession: Επειδή τα βασικά υλικά (σιρόπι σφενδάμου & αμυγδαλοβούτυρο) έχουν μια κάποια, ας την πούμε, αλμυρή τιμή σκέφτηκα την επόμενη φορά που θα τα φτιάξω να αντικαταστήσω το σιρόπι με μέλι (αραιώνοντας το λίγο με νερό) και το αμυγδαλοβούτυρο με φυστικοβούτυρο -που δεν είναι δυσεύρετο. Όταν το επιχειρήσω θα σας ενημερώσω για το αποτέλεσμα!


-Ζαζί , τι λες , θα κεράσουμε αύριο τα παιδιά που θα έρθουν να πουν τα κάλαντα ωραία μπισκοτάκια;
- Μμμμμμμ, θα το σκεφτώ!

10 σχόλια:

  1. Καλημέρα Χρόνια πολλά Crispy!
    Πολύ ωραία τα μπισκότα σου! Και απλά! Το βούτυρο του αμυγδάλου δεν χρειάζεται να το αγοράσεις έτοιμο (έχει και συντηρητικά το βαζάκι) Αν έχεις ένα food processor μπορείς να το ετοιμάσεις μόνη σου! Δες εδώ: http://heathereatsalmondbutter.com/recipes/homemade-nut-butter/
    Και με το φυστικοβούτυρο θα είναι ωραία! Η μυρωδιά μόνο θα αλλάζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγγελική Ν καλημέρα και Χρόνια Πολλά! Ευχαριστώ πολύ για την παραπομπή! Σε γενικές γραμμές δεν φαίνεται καθόλου περίπλοκη η διαδικασία. Θα το δοκιμάσω με μικρή ποσότητα από φιστίκια κι αν τα καταφέρω -απ'ότι κατάλαβα θέλει υπομονή!- θα το δοκιμάσω και με αμύγδαλα.
    Εύχομαι να περάσετε πολύ πολύ όμορφα τις μέρες των γιορτών κι ελπίζω να πήγαν όλα καλά με τις πτήσεις των παιδιών σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ όμορφα!
    Χρόνια πολλά με υγεία και ευτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν εξαιρέσουμε το αμυγδαλοβούτυρο τα έχω όλα τα υπόλοιπα υλικά...
    Βρε λες;; Ή να το ρίξω πάλι στα σορτμπρεντς;
    Καλές γιορτές φιλενάδα :*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @mia maria
    Χρόνια πολλά! Να περάσετε πολύ όμορφα τις μέρες των γιορτών!




    @βρομιστεράκι
    Happy Birthday!
    Αν το κριτήριο σου είναι οικονομικό, συμφέρουν τα shortbread -το αμυγδαλοβούτυρο έχει τουλάχιστον 3πλάσια τιμή από το απλό βούτυρο!! Αν το κριτήριο σου είναι με τι θα συνοδευτούν, καφέ ή τσάι, τότε: τα shortbread ταιριάζουν γάντι με τσάι , τα μπισκότα αμυγδαλοβούτυρου με τον καφέ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γειά σου Αγγελική κ χρόνια πολλά κ σ' εσένα όπως κ σε όλους κ όλες,το link σου για το αμυγδαλοβούτυρο είναι φοβερό,μου ανοίγεις νέους δρόμους...very very thanks

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @pansofix
    Χρόνια Πολλά! Εύχομαι να περάσεις πολύ όμορφα τις μέρες των γιορτών.





    @lg
    Ahoy! Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές! Αν και δεν γιόρταζα χθες γίνονται δεκτές με χαρά!
    ΥΓ.: Το bio είναι σχετικό!
    ΥΓ: Σκοπεύω να δοκιμάσω να φτιάξω φυστικοβούτυρο , έτσι όπως δίνεται στο site όπου μας παρέπεμψε η Αγγελική. Αν τυχόν το δοκιμάσεις στείλε ανταπόκριση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κομπρεσέρ στο δρόμο από κάτω; Κάτι μου θυμίζει αυτό! Παραμονή Χριστουγέννων και ο δήμαρχος αποφάσισε να σκάψει το δρόμο δίπλα και να μας βάλει την αποχέτευση που ουδέποτε ζητήσαμε! Και μετά έριξε και μια βροχή, και κάναμε brown Christmas!

    ΑπάντησηΔιαγραφή