Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Θέμα για ...Brandade

Όπως έχετε ενημερωθεί - οι περισσότεροι τουλάχιστον- ο υπολογιστής της Crispy μας άφησε χρόνους. Μέχρι να διευθετηθεί το θέμα - μεσολαβούν και μίνι διακοπές- η γράφουσα θα βρίσκει καταφύγιο σε internet cafe ή σε υπολογιστές συγγενών και φίλων. Τώρα σας γράφω από τον υπολογιστή ενός ανιψιού - δεν ήταν εύκολη υπόθεση! Έχετε δοκιμάσει ποτέ να ''ξεκολλήσετε'' έναν πιτσιρίκο από το facebook;
Το θέμα μας όμως είναι άλλο . Σας χρωστάω μια συνταγή κι η συνταγή αυτή έχει μια μικρή ιστορία :
Έχω εδώ και πολλά , παρα πολλά χρόνια μια Γαλλίδα φίλη , τη Martine. Ξεκινήσαμε να αλληλογραφούμε από μικρές κι αυτή η φιλία διατηρείται αμείωτη ως σήμερα. Η Martine ξέρει καλά την αδυναμία μου στη μαγειρική , έτσι ένα από τα πρώτα της δώρα γενεθλίων ήταν ...τι άλλο ένα βιβλίο μαγειρικής με κλασικές γαλλικές συνταγές. Θυμάμαι είχα κατενθουσιαστεί όταν το είχα πάρει στα χέρια μου! Επειδή μου αρέσει πολύ ο μπακαλιάρος μια από τις πρώτες συνταγές στην οποία στάθηκα ήταν η brandade. Περιέγραφα την εκτέλεση της συνταγής στους γονείς μου κι εκείνοι με κοιτούσαν με ύφος απορημένο- ψάρι που μαγειρεύεται σε γάλα; Τους φάνταζε αλλόκοτο. ( Πού να βλέπατε το ύφος τους όταν τους περιέγραφα το boudin! Σαν να είχαν δει ταινία τρόμου!!!)
Πέρασαν τα χρόνια αλλά τη γαλλική brandade δεν την έφτιαξα ποτέ. Πριν από αρκετό καιρό βρήκα στο ''Κ'' της Καθημερινής μια συνταγή του κου. Αλέξανδρου Γιώτη για ...μπραντάδα σαντορινιά! Μπααα για δες! Διαβάζοντας τα υλικά της συνταγής το μόνο υλικό που συνέδεε τούτη την μπραντάδα με τη γαλλική ήταν ο μπακαλιάρος κι οι πατάτες! Έφτιαξα που λέτε τη συνταγή ...και την ξαναέφτιαξα...και τη μαγείρεψα για φίλους και συγγενείς ...κι όλοι μα όλοι τη λάτρεψαν! Η μπραντάδα η σαντορινιά έγινε μία από εκείνες τις συνταγές που όσοι την έχουν δοκιμάσει μου ζητούν επίμονα να τους μαγειρεύω όταν μας επισκέπτονται. Και το καλύτερο: Τα πράγματα είναι πολύ απλά!

Μπραντάδα Σαντορίνης
(συνταγή του Αλέξανδρου Γιώτη από το ''Κ'' της Καθημερινής)



Υλικά για 4 άτομα:

1 φιλέτο μπακαλιάρο τον οποίο θα έχετε αγοράσει τουλάχιστον 2 μέρες πριν και θα τον έχετε βάλει σε νερό να ξαλμυρίσει - το οποίο νερό θα αλλάζετε ανά τακτά διαστήματα
3-4 μεγάλες πατάτες
2-3 σκελίδες σκόρδο
λίγο ξίδι
1/2 φλιτζάνι τοματοπελτέ - τον οποίο θα έχετε λιώσει σε 3-4 κουταλιές νερό.
αλάτι
λάδι

Εκτέλεση:

Καθαρίζετε τις πατάτες και τις βράζετε σε αλατισμένο νερό.
Ξεπλένετε τον μπακαλιάρο , τον σκουπίζετε και τον κόβετε σε μικρά κομμάτια. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε λίγο λάδι και τον τηγανίζετε έτσι ώστε να πάρει  ωραίο χρώμα. Τον αφήνετε στην άκρη. Μόλις βράσετε τις πατάτες ξεκινάτε να φτιάχνετε σκορδαλιά. Τώρα , εσείς οι...προκομμένες θα πιάσετε το γουδί και θα φτιάξετε τη σκορδαλιά όπως πρέπει . Εμείς οι υπόλοιπες, οι ανεπρόκοπες που θα έλεγε κι η γιαγιά μου κοιτώντας με με μισό μάτι , πιάνουμε μια μουλινέτα και φτιάχνουμε μια αξιοπρεπέστατη αλλά -φευ!- όχι παραδοσιακή σκορδαλιά! Για τη σκορδαλιά λιώστε τις πατάτες και τη σκελίδα σκόρδου μαζί. Κατά τη διαδικασία προσθέτετε λίγο ξίδι , λάδι κι αλάτι -αν χρειάζεται- ανακατεύοντας και δοκιμάζοντας συνεχώς για να πιάσετε το optimum της γεύσης. Παρατήρηση: Αν είστε σαν κι εμένα που τρώω τη μισή σκορδαλιά ενώ τη φτιάχνω,εεε,...βάλτε καμιά πατάτα παραπάνω!
Τώρα σ' ένα άλλο τηγάνι ζεσταίνετε πολύ λίγο λάδι. Μόλις ζεσταθεί ρίχνετε τον τοματοπελτέ , ανακατεύετε για 1-2 λεπτά και μετά προσθέτετε τη σκορδαλιά . Ανακατεύετε κι αφήνετε το τηγάνι πάνω στο μάτι για 3-4 λεπτά.
Σ ' ένα ταψί απλώνετε τα κομμάτια μπακαλιάρου . Πάνω από αυτά ρίχνετε ομοιόμορφα την κόκκινη σκορδαλιά. . Βάζετε στο φούρνο -του οποίου την προθέρμανση θα έχετε ξεκινήσει 10 λεπτά πριν - και ψήνετε στους 150 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να αρχίσει να γκρατινάρεται το φαγητό.
Με το κρασί τίθεται ένα θέμα: Εγώ επιμένω ροζέ , ο σύντροφος λευκό Ασύρτικο Σαντορίνης!

Υ.Γ.: Ζητώ συγγνώμη που δεν είμαι σε θέση να απαντώ αμέσως σε σχόλια σας - αν και εδώ και κάποιες μέρες τα διαβάζω από το παμπάλαιο μπροστά στα i phone κινητό μου! Κι επίσης ζητώ συγγνώμη που δεν είμαι σε θέση να επισκέπτομαι τα δικά σας blog.
Αυτά προς το παρόν γιατί ο μικρός με ...αγριοκοιτάζει!

10 σχόλια:

  1. Mην ανησυχείς Crispy μου, δεν σε παρεξηγούμε και σε περιμένουμε να επιστρέψεις το ίδιο μάχιμη και με καινούργιο pc! Το φαγητό σου θα το δοκίμαζα άνετα, δεν έχει κάτι που να μην τρώω καθόλου, οπότε είναι μια καλή ιδέα!
    Καλή συνέχεια στις διακοπές σου! Πολύ θα ήθελα να επισκεφτώ κάποια στιγμή τη Φολέγανδρο! Περιμένω εντυπώσεις!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @emmanouela. Είναι η 4η φορά που παω Φολεγανδρο- αυτή τη στιγμή είμαι εν πλω. Στον κατάλογο των αγαπημένων νησιών κατέχει την 3η θέση! Το φαγητάκι είναι νοστιμότατο, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι μια άλλη εκδοχή του κλασικού μπακαλιάρος- σκορδαλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ενδιαφέρουσα φαίνεται. πάντως μην στεναχωριέσαι που δεν μπορείς να κάνεις πόστ όπως πριν ή να μας βλέπεις. Χαλαράαααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι διακοπές το Σεπτέμβριο είναι ότι καλύτερο...Να περνάς καλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι κρίμα για το καημένο το κομπιούτερ! Εύχομαι να το αντικαταστήσεις σύντομα!
    Το φαγητό πράγματι εύκολο και μυρωδάτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @mahler76. Ακολουθώ την συμβουλή σου! @lοst gastrοnaut. Δεν αλλάζω με τίποτα τις διακοπές το Σεπτέμβρη! Είναι οι ωραιότερες μέρες του χρόνου! @big mama. Ναι μάλλον θα αντικατασταθεί. Να δούμε πότε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βρε τον ανηψιό με το facebook!
    Τι παλιόπαιδο!
    Αν μου κάνει κάτι τέτοια ο Νικόλας ξέρεις τι σημαίνει αυτό! Πόλεμο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μην μου πεις ότι ΚΑΙ ο Νικόλας έχει facebook;;; Αναρωτιέμαι αν μόνο εγώ έχω απομείνει άνευ facebook -όχι ότι καίγομαι να αποκτήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή