Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Του γιαουρτιού

....τα καμώματα!
Του γιαουρτιού γίνεται γενικώς τον τελευταίο καιρό. Εκτός από φασκελώματα, προπηλακισμούς, βρισίδι κι άλλα χαριτωμένα, οι πολιτικοί μας  έχουν να αντιμετωπίσουν και το γιαούρτωμα! Το οποίο εδώ που τα λέμε είναι παλιά καλή μας συνήθεια, ως λαός το συνηθίζουμε.
Κι εκεί λοιπόν, που έχετε μαζέψει μερικούς κεσέδες έχοντας ως στόχο τον/την τάδε πολιτικό κρατήστε έναν κεσέ στην άκρη. Θα σας δείξω πώς θα ευχαριστηθείτε μια απλούστατη και γρήγορη σπαγγετάδα και συν τοις άλλοις θα χαρεί κι ο/η πολιτικός! Θα γλιτώσει ένα γιαούρτωμα! Δεν είναι και λίγο, ιδιαίτερα όταν φορά Prada!
Είχα δει  αυτή τη σπαγγετάδα πρώτη φορά σε βιβλίο του συμπαθέστατου κου. Μαμαλάκη- το βιβλίο ονομάζεται ''Η γαστρονομία της Μεσογείου'' κι είναι από τις Road εκδόσεις. Έκτοτε την φτιάχνω συνεχώς. Είναι ένας καλός τρόπος να χρησιμοποιηθεί γιαούρτι του οποίου η ημερομηνία λήξης πλησιάζει επικίνδυνα ή ...έχει περάσει προ πολλού!!!
Για τη

 Σπαγγετάδα με γιαούρτι



δεν θα χρειαστείτε παρά :

(για 2 άτομα)

200 gr σπαγγέτι (κλασικό Νο.6) ή λινγκουίνι
1 κεσέ γιαούρτι (προσωπικά προτιμώ τα ελαφριά στραγγιστά με 2% λιπαρά. Είναι ιδανικά για τη μαγειρική. Εσείς βέβαια χρησιμοποιήστε ό,τι σας αρέσει: πρόβειο, αγελαδινό, κατσικίσιο, μικτό...απ'όλα έχει ο ελληνικός γαλακτοκομικός μπαξές!)
άφθονο λάδι
άφθονο σκόρδο (μιλάμε για τουλάχιστον 5-6 σκελίδες. Αν δεν έχετε να πάτε πουθενά, τρίψτε τες. Αν όμως έχετε ραντεβού...ναι....χμμμμ....κόψτε τις σκελίδες στα 2 ή 3 κι όλα θα είναι πιο διακριτικά!)
άφθονη γλυκιά πάπρικα
και
λίγο χρόνο!

Βάζετε άφθονο νερό να βράσει. Κόβετε το σκόρδο όπως επιβάλλεται ...από την ατζέντα σας και το βάζετε σ'ένα τηγάνι με άφθονο λάδι. Βράστε τα ζυμαρικά -πάντα al dente, δεν χρειάζεται να λέμε τα ίδια και τα ίδια!- στραγγίξτε τα. Στο ίδιο μάτι βάλτε το τηγάνι και ζεσταίνετε το λάδι στο οποίο θα σοτάρετε το σκόρδο με λίγη (περίπου μισή) από την πάπρικα μέχρι να αρχίσει να χρυσίζει. Προσοχή , ίσαμε να αλλάξει χρώμα το σκόρδο, μην το αφήσετε να γίνει κάρβουνο! Το σκόρδο γίνεται απαίσιο όταν καεί!  Κάψτε με αυτό το λάδι τα σπαγγέτι και ρίξτε από πάνω το γιαούρτι (το οποίο γιαούρτι συνιστώ να έχετε βγάλει από το ψυγείο 15-30 λεπτά πριν και να το έχετε χτυπήσει λίγο με τον αβγογδάρτη. Θα έχει έτσι πιο κρεμώδη υφή).
Σερβίρετε στα πιάτα κι από πάνω ρίχνετε ωραία , γλυκιά πάπρικα.

Κι ιδού. Μια ιδανική σπαγγετάδα για το καλοκαίρι! Κι είναι και  ελαφριά παρεμπιπτόντως. Έχουμε να βγούμε και στις παραλίες οσονούπω, μην ξεχνιόμαστε!



11 σχόλια:

  1. Πο....τι μας κάνεις βραδιάτικα...απλή αλλά υπέροχη μακαρονάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχεχ Ποντιακά μακαρόνια,οι Πόντιοι τρων έτσι (με γιαούρτι κ σκόρδο) σχεδόν πάντα τα μακαρόνια τους.Έχουν μάλιστα κ ένα δικό τους ζυμαρικό τη 'μακαρίνα'.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα crispy πολύ ωραία η Σπαγγετάδα γιαουρτιού σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν και με το σκόρδο έχω ένα θέμα το γιαούρτι και η πάπρικα μου άρεσαν!! Θα το δοκιμάσω. Καλημέρα και φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Την έχω κάνει και μου άρεσε πολύ αλλά δεν είχε την καλύτερη υποδοχή από τα αγόρια της οικογένειας. Τους κοροϊδεύαμε γιατί ρώταγαν τι άλλο θα φάμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι δύο αγαπημένες μου γεύσεις, ζυμαρικά και γιαούρτι, σε συνδυασμό! Τι άλλο να ζητησω! Ο γευστικός μου παράδεισος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έχε χάρη που δεν τρώω σκόρδο αυτή την περίοδο λόγω της μπεμπούλας, αλλιώς θα την τσάκιζα! Γέλασα και με τον πρόλογο του ποστ! Μα που τα κατεβάζει η γκλάβα σου βρε κοπελιά;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν δεν θέλετε να μυρίζετε,ψήστε το σκόρδο τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο στο φούρνο για κάνα 20λεπτο (ενώ ψήνετε μια πίτα ας πούμε)και μετά λιώστε το κ ενσωματώστε το στο γιαούρτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @pansofix
    @lost gastronaut
    @Afroditi
    @Δέσποινα
    @mia maria
    @amelie
    @Ερμιόνη
    Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια σας και χαίρομαι που σας άρεσε η ταπεινή αυτή σπαγγετάδα.





    @Δέσποινα
    @Ερμιόνη
    Για το ...προβληματάκι που αντιμετωπίζετε με το σκόρδο, ακολουθείστε τη συμβουλή του lost gastronaut!



    @lost gastronaut
    Να σε ευχαριστήσω για το πολύ χρήσιμο tip κι επίσης για την πληροφορία ότι είναι ποντιακή συνταγή. Δεν το ήξερα! Το βιβλίο γράφει μόνο ότι είναι ένα πιάτο που συνηθίζεται σε κτηνοτροφικές περιοχές της χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. γεια σου καλή μου Crispy:) είχα καιρό να διαβάσω το μπλογκ σου και τώρα σπέυδω να διαβάσω αμέσως όσα έχασα τον τελευταίο καιρό! Η δροσερή γιαουρτο-μακαρονάδα φαίνεται εκλπηκτική ιδέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. zekia!!!!
    Γεια σου, τι κάνεις; Καιρό έχουμε να τα πούμε, όντως!
    Τα γιαουρομακάρονα είναι ιδανική σπαγγετάδα για το καλοκαιράκι, είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή