Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Well, she's a jolly good jam maker!

Κι έτσι της ήρθε να φτιάξει....jolly jammers!
Δικαίως θα αναρωτηθείτε πώς της ήρθε καλοκαιριάτικα να φτιάξει...μπισκότα! Κι εκείνη θα σας απαντήσει με την alla Laureen Bacall βραχνή φωνή της (ένα παγωτό πρόλαβε να φάει κι ο λαιμός έκλεισε!):
Blame it on the weather, babe!!!
Ε, εδώ που τα λέμε ο καιρός αυτές τις μέρες έχει κάτι από Λονδίνο -το πιθανότερο αυγουστιάτικο Λονδίνο. Βροχή, πολλή βροχή... Παραδόξως βρέχει -ενίοτε καταρρακτωδώς- όταν έχεις ξεχάσει την ομπρέλα σπίτι! Η οποία ομπρέλα έχει γίνει πια απαραίτητο αξεσουάρ, αναρωτιέμαι αν κυκλοφορούν wellingtons σε καλοκαιρινή έκδοση. Ομπρέλες, Λονδίνο...Θυμήθηκα εκείνο το ωραίο τραγούδι των Magnetic Fields, ''All the umbrellas in London''. Ας το ακούσουμε και συνεχίζουμε...μετά το μουσικό διάλειμμα!!!
 

Αλλά δε φταίει μόνο ο καιρός. Φταίει κι η άπειρη ποσότητα μαρμελάδας φράουλα που ετοίμασε η γράφουσα τον τελευταίο καιρό. Εκεί κάπου στις αρχές Μαΐου εντόπισε στη λαϊκή κάτι καταπληκτικές φράουλες. Δεν πίστευε ούτε στα μάτια της (τι χρώμα!) ούτε στη μύτη της (τι άρωμα!)! Βγάζει η Ελλάδα τόσο υπέροχες φράουλες; Ναι, λέει, στη Στροφυλιά Ηλείας, δίπλα από τη λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου. Υπαίθριες με το θαλασσινό αεράκι να τις δροσίζει. Για φαντάσου!
Κι έτσι κάθε Τρίτη, η Crispy επέστρεφε από τη λαϊκή με υπέροχες φράουλες. Τα μαγικά της δάχτυλα μετέτρεπαν το φρούτο σε καταπληκτική μαρμελάδα, εβδομάδα με εβδομάδα η τεχνική της εξελισσόταν κι έφτασε στο απόγειο της μόλις την προηγούμενη όπου πιστεύει ακράδαντα ότι έφτιαξε την καλύτερη μαρμελάδα ever! Κατάφερε επίσης να φτάσει την υπομονή του συντρόφου στα όρια της. Άνοιξε το ψυγείο προχθές κι άρχισε να ωρύεται απελπισμένος: ''Μα καλά, μόνο μαρμελάδα έχει αυτό το ψυγείο;;;;''. Εδώ που τα λέμε είχε τα δίκια του.
Ξεφυλλίζοντας προχθές ένα παλιότερο τεύχος του αγγλικού Olive έπεσα πάνω σε μια συνταγή που ήθελε οπωσδήποτε και μόνο μαρμελάδα φράουλας. Δεν γίνεται με άλλη μαρμελάδα επέμενε η συντάκτρια. Εντάξει κοπέλα μου, με έπεισες. Κι έτσι φτιάξαμε...

Jolly Jammers
(Μπισκότα με μαρμελάδα φράουλα)



Για 10 χορταστικά, πληθωρικά μπισκότα θα χρειαστείτε

200 γρ βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
100 γρ ζάχαρη άχνη
2 κρόκους αυγών
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις. (Συν επιπλέον αλεύρι κατά το άνοιγμα της ζύμης)
μαρμελάδα φράουλα (και μόνο!)
λίγη ζάχαρη άχνη ακόμη

Φτιάχνουμε τη ζύμη. Μικρή διευκρίνιση εδώ: Εγώ τη χτυπάω στο χέρι με ξύλινη σπάτουλα. Αν τυχόν βαριέστε χρησιμοποιείστε μίξερ. Χτυπάμε λοιπόν, το βούτυρο με τους κρόκους και τη ζάχαρη άχνη μέχρι το μίγμα να γίνει παχύ και κρεμώδες. Ρίχνουμε τη βανίλια και το αλεύρι και δουλεύουμε μέχρι να δέσει η ζύμη. Τη διπλώνουμε σε πλαστική μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για  1 ώρα τουλάχιστον.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 140 βαθμούς. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την απλώνουμε  σε αλευρωμένη επιφάνεια. Προσοχή! Η ζύμη αυτή έχει την τάση να μαλακώνει, οπότε για να την ''μαζεύετε'' θα την πασπαλίζετε συνέχεια με αλεύρι όπως επίσης και την επιφάνεια. Κόβουμε σε μπισκότα με στρογγυλό...μπισκοτοκόφτη!  Στα μισά από αυτά κόβουμε στη μέση μικρές καρδούλες (αν είμαστε ρομαντικοί κι ερωτευμένοι) ή μικρά κυκλάκια (αν πάσχουμε από έλλειψη φαντασίας όπως η γράφουσα.). Τοποθετούμε τα μπισκότα σε ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν ωραίο καφέ-χρυσαφί χρώμα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο. Στα ολόκληρα μπισκότα απλώνουμε μαρμελάδα κι από πάνω βάζουμε εκείνα με το σχεδιάκι στη μέση. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Και σερβίρουμε με...τσάι!! (Παγωμένο....στο μπαλκόνι...αν δεν βρέχει!!!)


11 σχόλια:

  1. Λατρεμένη μαρμελάδα φράουλα! Πως δεν τη τρώει κανείς μέσα στο σπίτι, ούτε η μικρή μου. Να έκανα και εγώ κανένα βαζάκι...
    Καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kαλέ, μόνο 10?? Όσο χορταστικά και να είναι, ο αριθμός μου φαίνεται ανύπαρκτος κι αυτά τόσο όμορφα έτσι με τη μαρμελαδίτσα τους στο κέντρο!! Θα τα φτιάξω οπωσδήποτε Κρίσπυ! Α, και φέρε κανα βαζάκι κι από'δω, άμα πια έχετε τόσα πολλά! Κρατήστε τις φακές εσείς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ax, τέλεια η μαρμελάδα φράουλα! Την ονειρεύομαι σε φρεσκοψημένο ψωμί με λίγο βούτυρο σε αυλή σπιτιού σε ελληνικό νησί το καλοκαίρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπισκότα με μαρμελάδα φράουλα; Τα σπάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Δέσποινα
    Καλησπέρα! Πώς και δεν την τρώει η μικρή; Συνήθως είναι η μαρμελάδα που προτιμούν τα παιδιά. Ξεγέλασε την με ...jolly jammers!!



    @emmanouela
    xa xa! Ώστε κρατάμε τις φακές, ε; Μπορείς να κόψεις σε πιο μικρή διάμετρο τα μπισκότα και να βγάλεις πιο πολλά κομμάτια. Τα δικά μου είχαν διάμετρο 7,5 εκ.
    Όπως τόνισα, μην τρομάξεις αν δεις τη ζύμη να μαλακώνει. Πασπάλιζε συνέχεια με αλεύρι ζύμη και επιφάνεια.




    @Foteini
    Αχ, ναι το σκηνικό είναι τέλειο! Κι έτσι όπως ανοίγω κάθε πρωί το βάζο και ξεχύνεται το άρωμα της μαρμελάδας...μμμμ...τέλεια!!




    @KANTHAROS
    Όντως τα σπάει διότι ήδη ...εξαφανίστηκαν τα μπισκότα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα,

    μπορείς να μου δώσεις την συνταγή για τη μαρμελάδα φράουλα?

    Ευχαριστώ,

    Κατερίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. http://www.youtube.com/watch?v=5FTaVgqSiIk&feature=related

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Κατερίνα
    Μαρμελάδα φράουλας:
    Τις καθαρίζω και τις κόβω στη μέση (ή σε τέταρτα αν είναι μεγάλες). Τις ζυγίζω έτσι όπως είναι καθαρισμένες. Τις βάζω σ'ένα μεγάλο μπολ με το χυμό ενός λεμονιού και ζάχαρη το μισό του βάρους του φρούτου (πχ αν έχω 1 κιλό φράουλες βάζω 1/2 κιλό ζάχαρη. Προσωπικά από τη ζάχαρη πάντα κόβω, στο 1 κιλό βάζω 400 γρ. Εσύ όμως αν θες τη μαρμελάδα σου τυπικά γλυκιά βάζε το μισό βάρος του φρούτου σε ζάχαρη). Ανακατεύω τα υλικά και τα αφήνω στο ψυγείο για 1-2 ώρες. Μετά τα βάζω -με τον χυμό που έχει δημιουργηθεί-σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σε κατσαρόλα να βράσει. Σε κάποια φάση θα αρχίσει να βράζει και να αφρίζει. Την ξαφρίζω μ'ένα κουτάλι και χαμηλώνω λίγο τη φωτιά και την αφήνω να σιγοβράσει. Μετά το ξάφρισμα πιάνω το αντικείμενο που χρησιμοποιούμε για να λιώσουμε πατάτες (αν δεν έχουμε τότε με ένα πιρούνι μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά) και λιώνουμε το φρούτο έτσι όπως βράζει στην κατσαρόλα. Αφήνουμε τη μαρμελάδα να σιγοβράσει και να πήξει σιγά σιγά. Τώρα το πιο δύσκολο μέρος είναι να καταλάβει κανείς πότε είναι έτοιμη η μαρμελάδα έτσι ώστε να μην γίνει ούτε πολύ αραιή ούτε πολύ σφιχτή. Ένας τρόπος είναι να χρησιμοποιήσεις το πίσω μέρος ενός κουταλιού και να δεις αν στέκεται η μαρμελάδα εκεί. Πάντως πρέπει να λαμβάνεται πάντα υπ'όψη ότι όση ώρα θα κρυώνει η μαρμελάδα θα σφίγγει συγχρόνως. Είναι το σημείο εκείνο στο οποίο μιλά περισσότερο η...εμπειρία!
    Ό,τι άλλο χρειαστείς, μην διστάσεις να γράψεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. τρεχουν τα σάλια μου......γειά στα χέρια σου Κρίσπυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μου αρέσουν πολύ τα μπισκότα με μαρμελάδες γιατί μου δίνουν την αίσθηση άλλης εποχής (χρονολογικά μιλώντας). Έχουν φινέτσα και στυλ! Πολύ ωραία crispy

    ΑπάντησηΔιαγραφή