Όχι, όχι! Ποιος το είπε; Όχι, δεν έφυγα διακοπές, εδώ είμαι πιστή στις επάλξεις του καμινιού του ...Καμίνη!! Όχι, όχι! Κι ούτε περνώ τον καιρό μου ''αγανακτώντας'' στην κατεστραμμένη πλατεία Συντάγματος. Τυγχάνει να περνώ καθημερινά από εκεί κι ειλικρινά θλίβομαι με το θέαμα. Κάμπινγκ δεν το λες, πανήγυρις δεν το λες αλλά μοιάζει να είναι λίγο από το ένα και λίγο από το άλλο. Στους τουρίστες φαίνεται να αρέσει το θέαμα πάντως- νομίζω ότι η πλατεία μαζεύει περισσότερο κόσμο κι από την Ακρόπολη!!- οπότε πάω πάσο. Αυτό που με έχει στενoχωρήσει πολύ είναι η καταστροφή και μάλλον το οριστικό κλείσιμο του καταστήματος του ''Τερκενλή'' πάνω στην πλατεία. Προμηθευόμουν τα τσουρέκια μου από εκεί... Τώρα πηγαίνω αλλού. Θα σας πω σε λίγο πού!
Μέσα σε αυτό το αλλόκοτο καλοκαίρι υπάρχουν αρκετοί από εσάς που μου κρατούν καλή παρέα. Και κάποια από αυτήν την καλή παρέα μου ζήτησε να γράψω για τη μαρμελάδα βερίκοκο που έφτιαξα πρόσφατα. Κι επειδή η Γεωργία μου θύμισε ένα βιβλίο που διάβασα πριν μια 10ετία περίπου- και το οποίο βιβλίο ξανάπιασα να διαβάζω από χθες παραδόξως με τον ίδιο εκείνο ενθουσιασμό όπως πριν τόσα χρόνια!- για αυτήν είναι η σημερινή ανάρτηση αλλά κι για όλους εσάς που φτιάχνετε μαρμελάδες! Ευκαιρία να ανταλλάξουμε τεχνικές!!
1 κιλό καθαρισμένα φρούτα
1/2 κιλό καστανή ζάχαρη
το χυμό ενός λεμονιού
1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Πλένω πολύ καλά και σκουπίζω το φρούτο. Βγάζω το κουκούτσι και ζυγίζω. Αν έχω 1 κιλό καθαρισμένο φρούτο τότε χρησιμοποιώ τη μισή σε βάρος ζάχαρη.
Πχ
για 1 κιλό καθαρισμένο φρούτο χρησιμοποιώ 1/2 κιλό ζάχαρη. Στην πραγματικότητα πάντα αφαιρώ από τη ζάχαρη ανάλογα με την ωριμότητα του φρούτου, από 50 έως 100 γραμμάρια. Σε ένα μπολ τοποθετώ φρούτο και ζάχαρη με το χυμό του λεμονιού. Ανακατεύω απαλά και τοποθετώ στο ψυγείο για μισή ώρα περίπου. Βάζω το υλικό σε μέτρια φωτιά. Σε λίγο όταν αρχίσει να βράζει θα αρχίσει να αφρίζει. Ξαφρίζω. Μόλις τελειώσει το ξάφρισμα πιάνω το μαραφέτι με το οποίο λιώνω τις πατάτες για να τις κάνω πουρέ (αν δεν διαθέτω τότε ένα πιρούνι κάνει τη δουλειά) και λιώνω -χονδρικά- το φρούτο. Τη διαδικασία αυτή θα την επαναλάβω 1-2 φορές στην επόμενη ώρα. Χαμηλώνω τη φωτιά μισό βαθμό κι αφήνω τη μαρμελάδα να σιγοβράσει. Μετά από 1 - 1 1/2 ώρα η μαρμελάδα θα αρχίσει να δένει. Κι εδώ αρχίζει το tricky part , στο οποίο παίρνει το λόγο η εμπειρία! Πότε ''δένει'' η μαρμελάδα; Πότε σταματώ το βράσιμο; Έλα ντε; Η μαρμελάδα δεν πρέπει να γίνει ούτε πολύ αραιή ούτε πολύ σφιχτή κι αυτό εξαρτάται από το χρόνο βρασίματος. Λίγο πριν, λίγο μετά , λίγο πότε;;; Ένα δυο καλά ''κολπάκια'' είναι τα εξής: 1. Κοιτάζουμε να δούμε αν η μαρμελάδα ''στέκει'' στο κυρτό (το απ'έξω) μέρος του κουταλιού. Και 2. Πρέπει να έχουμε υπόψη ότι η μαρμελάδα όσο κρυώνει σφίγγει. Πράγμα που σημαίνει ότι αφού την αφήσουμε να κρυώσει και μέχρι να την μοιράσουμε στα καλά αποστειρωμένα βάζα μας θα έχει σφίξει λίγο ακόμα.
Μετά την απολαμβάνουμε στο πρωινό μας με ωραίο, αφράτο, μυρωδάτο τσουρέκι!
Όπως σας είπα το κατάστημα του Τερκενλή στο Σύνταγμα έκλεισε - αφού το έκαναν λαμπόγυαλο...
Έτσι προμηθεύομαι πια το τσουρέκι από τον Κωνσταντινίδη στο Φιξ, ο οποίος φτιάχνει το τσουρέκι του με πρόβειο γάλα κι αυτό του δίνει ένα πολύ ιδιαίτερο άρωμα.
Μέσα σε αυτό το αλλόκοτο καλοκαίρι υπάρχουν αρκετοί από εσάς που μου κρατούν καλή παρέα. Και κάποια από αυτήν την καλή παρέα μου ζήτησε να γράψω για τη μαρμελάδα βερίκοκο που έφτιαξα πρόσφατα. Κι επειδή η Γεωργία μου θύμισε ένα βιβλίο που διάβασα πριν μια 10ετία περίπου- και το οποίο βιβλίο ξανάπιασα να διαβάζω από χθες παραδόξως με τον ίδιο εκείνο ενθουσιασμό όπως πριν τόσα χρόνια!- για αυτήν είναι η σημερινή ανάρτηση αλλά κι για όλους εσάς που φτιάχνετε μαρμελάδες! Ευκαιρία να ανταλλάξουμε τεχνικές!!
Μαρμελάδα Βερίκοκο
1 κιλό καθαρισμένα φρούτα
1/2 κιλό καστανή ζάχαρη
το χυμό ενός λεμονιού
1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Πλένω πολύ καλά και σκουπίζω το φρούτο. Βγάζω το κουκούτσι και ζυγίζω. Αν έχω 1 κιλό καθαρισμένο φρούτο τότε χρησιμοποιώ τη μισή σε βάρος ζάχαρη.
Πχ
για 1 κιλό καθαρισμένο φρούτο χρησιμοποιώ 1/2 κιλό ζάχαρη. Στην πραγματικότητα πάντα αφαιρώ από τη ζάχαρη ανάλογα με την ωριμότητα του φρούτου, από 50 έως 100 γραμμάρια. Σε ένα μπολ τοποθετώ φρούτο και ζάχαρη με το χυμό του λεμονιού. Ανακατεύω απαλά και τοποθετώ στο ψυγείο για μισή ώρα περίπου. Βάζω το υλικό σε μέτρια φωτιά. Σε λίγο όταν αρχίσει να βράζει θα αρχίσει να αφρίζει. Ξαφρίζω. Μόλις τελειώσει το ξάφρισμα πιάνω το μαραφέτι με το οποίο λιώνω τις πατάτες για να τις κάνω πουρέ (αν δεν διαθέτω τότε ένα πιρούνι κάνει τη δουλειά) και λιώνω -χονδρικά- το φρούτο. Τη διαδικασία αυτή θα την επαναλάβω 1-2 φορές στην επόμενη ώρα. Χαμηλώνω τη φωτιά μισό βαθμό κι αφήνω τη μαρμελάδα να σιγοβράσει. Μετά από 1 - 1 1/2 ώρα η μαρμελάδα θα αρχίσει να δένει. Κι εδώ αρχίζει το tricky part , στο οποίο παίρνει το λόγο η εμπειρία! Πότε ''δένει'' η μαρμελάδα; Πότε σταματώ το βράσιμο; Έλα ντε; Η μαρμελάδα δεν πρέπει να γίνει ούτε πολύ αραιή ούτε πολύ σφιχτή κι αυτό εξαρτάται από το χρόνο βρασίματος. Λίγο πριν, λίγο μετά , λίγο πότε;;; Ένα δυο καλά ''κολπάκια'' είναι τα εξής: 1. Κοιτάζουμε να δούμε αν η μαρμελάδα ''στέκει'' στο κυρτό (το απ'έξω) μέρος του κουταλιού. Και 2. Πρέπει να έχουμε υπόψη ότι η μαρμελάδα όσο κρυώνει σφίγγει. Πράγμα που σημαίνει ότι αφού την αφήσουμε να κρυώσει και μέχρι να την μοιράσουμε στα καλά αποστειρωμένα βάζα μας θα έχει σφίξει λίγο ακόμα.
Μετά την απολαμβάνουμε στο πρωινό μας με ωραίο, αφράτο, μυρωδάτο τσουρέκι!
Όπως σας είπα το κατάστημα του Τερκενλή στο Σύνταγμα έκλεισε - αφού το έκαναν λαμπόγυαλο...
Έτσι προμηθεύομαι πια το τσουρέκι από τον Κωνσταντινίδη στο Φιξ, ο οποίος φτιάχνει το τσουρέκι του με πρόβειο γάλα κι αυτό του δίνει ένα πολύ ιδιαίτερο άρωμα.
Τελεια συνταγη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα τη φτιαξω οπωσδηποτε!
Εχεις tips για το πως θα αποστειρωσουμε τα βαζακια?
Μαρμελάδες,τσουρέκια καλοκαιριάτικα,τσιμπολογήματα από'δω τσιμπολογήματα από 'κει you know what Miss Crispy ? Εγώ έχω αρχίσει να ανησυχώ σοβαρά για τη σιλουέτα σας φέτος,εσείς ;
ΑπάντησηΔιαγραφή@OnePerfectDay
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ καλύτερος και πιο παραδοσιακός τρόπος για να αποστειρώσεις κανείς τα βάζα είναι να τα βάλει για λίγη ώρα σε νερό που βράζει σε μεγάλη κατσαρόλα. Αφήστε τα να στεγνώσουν πάνω σε ένα καθαρό πανί κι είναι έτοιμα!
@Lost Gastronaut
Μπα όχι, μην ανησυχείτε. Φέτος έχω πέσει κάτω από το όριο ασφαλείας των 54 κιλών.
Περιττο να πω οτι μου επεσαν τα σαλιααααα!!!! :DDD
ΑπάντησηΔιαγραφήKαλημέρα Κρίσπυ μου!! Εγώ πλέον αποτελώ ντροπή για την μαγειρομπλογκογειτονιά καθώς τρέφομαι με σάντουιτς και σαλάτες τον τελευταίο καιρό κι έτσι δεν έχω καθόλου υλικό να γράψω. Κι αυτό το υλικό που διαθέτω από παλιότερα μαγειρέματα βαριέμαι να το γράψω ή δεν έχω χρόνο να αφιερώσω! Νομίζω δεν είναι η εποχή μου σε ό,τι αφορά τα μπλογκομαγειρέματα. Είναι και η αναμονή των διακοπών.. Αντίθετα, τα κείμενα για events και parties, δεν λείπουν από το spinning! Τυχαίοο? Καθόλου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μαρμελάδα βερύκοκο μού έχει καρφωθεί εδώ και βδομάδες, αλλά όλο βαριέμαι να πάω λαϊκή και είπα να μην τα χρυσοπληρώσω στον μανάβη μου. Ήθελα να προσθέσω και ροδάκινα! Συμφωνώ με την τεχνική σου, μόνο ήθελα να σε ρωτήσω αν βάζεις καθόλου νερό στο βράσιμο, γιατί δεν το αναφέρεις πουθενά! Σαφώς το φρούτο βγάζει τους χυμούς του αλλά αρκεί αυτό για να βράσει? Δεν κολλάει στη 1μιση ώρα που το'χεις στη φωτιά? Εγώ πάντα στις μαρμελάδες βάζω 1-2 ποτήρια νερό. Επίσης, πάντα ρίχνω τη μαρμελάδα στα αποστειρωμένα βάζα όσο είναι καυτή. Δεν ξέρω γιατί και αν είναι σωστό. Έτσι το είχα διαβάσει πριν χρόνια που πρωτοξεκίνησα κι έτσι το'χω διατηρήσει.
Ελπίζω μέχρι να σκορπιστούμε στα νησιά, να διαβάσω κι άλλες νοστιμιές από σένα!! Καλή εβδομάδα!!
@heratshapecreations
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι, όντως προκαλεί σιελόρροια!!
@Emmanouela
Ποτέ δεν βάζω νερό όταν φτιάχνω μαρμελάδα. Αφήνω για 1/2 με 1 ώρα τα φρούτα κομμένα με τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού και βγάζουν το δικό τους χυμό μέσα στο οποίο βράζουν. Όταν αρχίσει να πήζει θέλει προσοχή και συνεχές ανακάτωμα γιατί όντως μπορεί να κολλήσει.
Εγώ θα αργήσω να ...σκορπιστώ σε νησί (αν σκορπιστώ) οπότε μάλλον θα συνεχίσω!
Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα!
Αχ αυτές οι τέλειες μαρμελάδες!!! Μου αρέσουν πολύ και θέλω ν΄αρχίσω να κάνω, αλλά δεν τρώει η μικρή μου και δεν έχω σημαντικό κίνητρο! Πάντως όταν θ΄αρχίσω, θ΄αρχίσω απο αυτή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά και καλό καλοκαίρι με ή χωρίς σκόρπισμα. Καλά τα νησιά, αλλά ελάτε και λίγο Χαλκιδική!!!
A, θα το δοκιμάσω κι εγώ έτσι. Βάλε μπόλικο πράμα μέχρι τις 11/08 που φεύγω να'χω να λιγουρεύομαι και να κάνω όνειρα και Σεπτεμβριανά μαγειρέματα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο..:-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα το δοκιμάσω σίγουρα..!
Πολλά φιλιά..!
Crispy μου υπέροχη η μαρμελάδα σου! Είναι η αγαπημένη μου! Θα την κάνω όταν βρω βερίκοκα (βλέπεις είναι χειμώνας εδώ...)
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια πέρασε από τα μέρη μου σου έχω ένα βραβειάκι!
Καλημέρα! Μόλις ανακάλυψα το blog σου και διάβασα μερικές από τις αναρτήσεις σου. Μ' αρέσει πολύ ο τρόπος που γράφεις όπως και οι συνταγές σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό όμως που μ'αρέσει ακόμα πιο πολύ είναι ότι είσαι fan του Woody Allen όπως και οι μουσικές επιλογές σου. Είναι ωραίο να βρίσκεις ανθρώπους με τους οποίους έχεις κοινά γούστα.
Θα σε παρακολουθώ!
Μάγδα
@my little expat kitchen
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Ο Woody είναι μόνιμο σημείο αναφοράς στη ζωή μου!
Κι εγώ θα ''ανεβαίνω'' μέχρι την Ολλανδία μέσω του πολύ όμορφου blog σου!