Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Those mighty giants

Η σημερινή ανάρτηση έχει πολλά και διάφορα θεματάκια οπότε ξεκινάμε αμέσως!

Καταρχήν να ευχαριστήσω πολύ τις δύο συν-food bloggers  Αγγελική και Ερμιόνη που με τίμησαν με το ίδιο βραβείο! Αφιερώνεται σε όλους εσάς που έχετε την υπομονή και διαβάζετε τούτο το ταπεινών προθέσεων blog!


Τώρα, το άλλο θέμα είναι ότι κοντεύει να βγει ο Ιούλιος κι ακόμα δεν έχει γίνει η μηνιαία ανάρτηση για τα όσπρια! Όσοι δεν θυμάστε να σας υπενθυμίσω ότι για το 2011 τρέχει αφιέρωμα στα όσπρια. Κάθε μήνα υπάρχει συνταγή- αφιέρωμα στο αγαπημένο αυτό τρόφιμο. Λοιπόν για το μήνα Ιούλιο αποφάσισα να ασχοληθώ με τους γίγαντες. Έχω την εντύπωση ότι είναι εκείνο το όσπριο που τρώγεται πιο συχνά τα καλοκαίρια. Έχω παρατηρήσει ότι αρέσουν πολύ και στους αλλοδαπούς επισκέπτες μας! ''I would like some....ehmmmm......eeemmm....gigantes'' . Ακούγεται ως ''τζιγκάντες'' το ''α'' κλειστό!
Συνήθως μαγειρεύονται στο φούρνο με σαλτσούλα κόκκινη και διάφορα μυρωδικά. Σήμερα όμως θα τα δούμε λίγο διαφορετικά και θα δούμε πώς μπορούν οι gigantes να γίνουν...φίνγκερ φουντ!
Θα τους τηγανίσουμε και θα τους βουτήξουμε σε μια σάλτσα στην οποία θα έχει βάλει το χεράκι της η...Salma Hayek!!! Όσοι με παρακολουθείτε θα ξέρετε ότι έχω μια μανία να χρησιμοποιώ διάφορες ηθοποιούς ως εκπροσώπους των ....ζαρζαβατικών! Έτσι μετά την Sofia Lauren που εκπροσωπεί επάξια τις μελιτζάνες, η Juliette Binoche τα κολοκυθάκια , η Isabelle Hupert τις αγκινάρες, τώρα πια έχουμε την φλογερή Μεξικάνα ηθοποιό να εκπροσωπεί επάξια τι άλλο...τις πιπεριές!!

Μα κοιτάξτε! Σαν πίνακας της Φρίντα Κάλο είναι!!


Τηγανητοί γίγαντες με μεξικάνικη σάλτσα πιπεριάς
 Έτος οσπρίων 2011 :  Ιούλιος



Για τους γίγαντες θα χρειαστείτε:

250 γρ γίγαντες
1/2 κουτί μπύρα
1 φλιτζάνι αλεύρι
λάδι

Βάζετε τους γίγαντες να μουλιάσουν αποβραδίς. Τους βράζετε αλλά θα προσέξετε να μην γίνουν πολύ μαλακοί και λιώνουν- πρέπει να κρατάνε λίγο.
Φτιάχνετε το χυλό με την μπύρα και το αλεύρι. Βάζετε το χυλό στο ψυγείο για  μία ώρα τουλάχιστον.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε πολύ καλά άφθονο λάδι. Βουτάτε τους γίγαντες στο χυλό και τους τηγανίζετε μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα. Απλώστε τους σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το επιπλέον λάδι.

Πάμε να ετοιμάσουμε τη σάλτσα πιπεριάς
Θα χρειαστείτε:
1 κρεμμύδι μέτριο
1 σκελίδα σκόρδο
2 -3 πιπεριές της αρεσκείας σας ως προς το χρώμα και την ...καυστικότητα!!
άφθονο φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο (όσοι δεν αντέχετε τον κόλιανδρο* βάλτε μαϊντανό)
1-2 τομάτες όσο το δυνατόν πιο άγουρες.
χυμό λεμονιού - ακόμα καλύτερα λάιμ αν βρείτε.
αλάτι
πιπέρι
λάδι

Κόψτε τις τομάτες στη μέση και ψήστε τες στο γκριλ για λίγα λεπτά. Σε μια μουλινέτα χτυπήστε τις τομάτες, κρεμμύδι, σκόρδο, κόλιανδρο και χυμό με λίγο αλάτι, πιπέρι και λάδι μέχρι να λιώσουν καλά όλα τα υλικά. Βάλτε την στο ψυγείο να κρυώσει λίγο.

Σερβίρετε τους γίγαντες σε μια μεγάλη πιατέλα με τη σως στη μέση. Απολαύστε με μια ...cerveza!

Επειδή τον τελευταίο καιρό έπεσε πολύ τηγανητό στο μπλογκ και κάποιοι μας μάλωσαν ότι δεν προσέχουμε καθόλου τη σιλουέτα μας, υπόσχομαι ότι στην επόμενη ανάρτηση θα έχουμε ένα πιάτο ελαφρύ ....αλλά πάντα νόστιμο!

* Λοιπόν με τον κόλιανδρο έχει υπάρξει θέμα στο εξωτερικό- εδώ που τα λέμε είναι πολύ...ιδιαίτερο. Όποτε το φέρνουν στη λαϊκή, πριν πλησιάσω τον πάγκο έχω ήδη καταλάβει ότι βρίσκεται εκεί! Πολύ έντονο άρωμα! Υπάρχουν, που λέτε, φανατικοί οπαδοί του συγκεκριμένου μυρωδικού (βλέπε Jamie Oliver. Ο τύπος βάζει κάνα κιλό κάθε φορά που το χρησιμοποιεί!!) κι υπάρχουν κι εκείνοι που το μισούν και δηλώνουν την απέχθεια τους σε ένα συγκεκριμένο blog με τον εύγλωττο τίτλο : i hate cilantro !!!! Προσοχή στην αγγλική γλώσσα κυκλοφορεί με δύο ονομασίες : cilantro & coriander!

Και μετά από όλα αυτά τα επιμορφωτικά είστε ελεύθεροι! Σχολάσατε!

4 σχόλια:

  1. Kυρία Κρίσπυ μου, μας κακομαθαίνετε!!! Είναι τέλειο το σημερινό πιάτο!! Αγαπώ τους γίγαντες, αλλά μου έφταιγε ο τρόπος μαγειρέματος πάντα. Με ξενέρωνε το πλακί! Έτσι όμως αποκτούν άλλο νόημα! Είχα διαβάσει παρόμοια συνταγή στην -όχι και τόσο αγαπητή- Μπαρμπαρίγου, αλλά δεν την είχα δοκιμάσει! Μπράβο, μου έδωσες ιδέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι γίγαντες είναι μακράν το αγαπημένο μου όσπριο! Η συγκεκριμένη συνταγή πρέπει να τους απογειώνει! Πολύ καλή φαίνεται μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλά τηγανιτούς γίγαντες πρώτη φορά βλέπω. Αυτό είναι κάτι πραγματικά πρωτότυπο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Emmanouela
    Είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσουν τηγανητοί. Από εκεί και πέρα χρησιμοποιείς όποια σάλτσα θες.



    @Ερμιόνη
    Όντως οι γίγαντες είναι το αγαπημένο όσπριο πολλών!



    @mahler76
    Βολεύει και το μέγεθος τους. Πού να τηγανίσεις...φακές ας πούμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή