Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Á nos petits plaisirs.

Φαντάζομαι ότι στην ερώτηση ''ποια ταινία θυμάστε πιο έντονα από την δεκαετία του 2000;'' η συντριπτική πλειοψηφία θα απαντήσει ....Amelie! (ή πιο σωστά ''Le fabuleux destin d' Amelie Poulain'') . Το ομολογουμένως πολύ όμορφο, σύγχρονο κινηματογραφικό παραμύθι του Jean-Pierre Jeunet, γυρισμένο στις πιο ρομαντικές γειτονιές του Παρισιού γοήτευσε, συγκίνησε, οδήγησε εκατομμύρια θεατών -πιστούς και μη- στην είσοδο των κινηματογραφικών αιθουσών,  αντιγράφτηκε -ιδιαίτερα το κούρεμα της συμπαθέστατης πρωταγωνίστριας!-  αγαπήθηκε αλλά και μισήθηκε. Βλέπετε, κάποιοι πραγματιστές ωρύονταν ότι αυτή δεν ήταν η πραγματική εικόνα του Παρισιού - so what,curb your ...pragmatism, ταινία βλέπουμε αγαπητοί μου, όχι ντοκιμαντέρ!
Πίσω στην ταινία όπου η Amelie ζει μια μοναχική ζωή στους λόφους της Montmartre. Δουλεύει σε ένα κλασικό μπιστρό της περιοχής και περιφέρεται στους δρόμους της συνοικίας έχοντας σαν μοναδικό στόχο να κάνει τους άλλους ανθρώπους ευτυχισμένους. Χαμηλών τόνων, διακριτική, ντροπαλή,  η  Amelie αγαπά , όπως μαθαίνουμε, τις μικρές plaisirs, τις μικρές απολαύσεις της ζωής. Όπως :

Να πετά πέτρες στο κανάλι του Saint Martin


Να χώνει τα δάχτυλα της στους σάκους με τα όσπρια


και να σπάει με ένα κουταλάκι τη σκληρή επιφάνεια μιας...


Crème brûlée
(Από την ταινία ''Amelie'')
 2012 : Gourmet cinema
Mάρτιος



Η κρέμα από μόνη της, χωρίς να χρειάζεται πολλά ή/και δυσεύρετα υλικά, είναι πολύ ιδιαίτερη και αξίζει τον κόπο να την φτιάξει κανείς ακριβώς όπως απαιτεί η παραδοσιακή συνταγή. Και μην αγχώνεστε, δεν χρειάζεστε οπωσδήποτε φλόγιστρο. Το τελικό touch μπορεί να γίνει άνετα και στο γκριλ του φούρνου. Άλλωστε για πολλούς είναι καλύτερα έτσι.

Υλικά (για 4 κρέμες)

4 κρόκοι φρέσκων και μεγάλων αυγών
1 κλωναράκι βανίλια
60 γρ ζάχαρη (όχι καστανή και χοντρή) + λίγα γραμμάρια επιπλέον για το καραμέλωμα
330 ml κρέμα γάλακτος (μην χρησιμοποιήσετε τύπου light)

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 150 βαθμούς. Βάζετε την κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Καθαρίζετε τους σπόρους της βανίλιας από το κλωνάρι, τα τοποθετείτε στην κρέμα, κόβετε το κλωνάρι σε κομμάτια και το προσθέτετε κι αυτό. Ζεσταίνετε την κρέμα μέχρι λίγο πριν αρχίσει να χοχλάζει. Μην την αφήσετε να βράσει. Χαμηλώστε τη φωτιά και διατηρείστε ζεστή την κρέμα γάλακτος. Σε ένα μπολ χτυπήστε πολύ καλά τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μίγμα. Πολύ προσεκτικά και λίγο λίγο στην αρχή, αρχίστε να ρίχνετε την κρέμα στο μπολ με τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς. Χρειάζεται να γίνει με προσοχή για να μην ''κόψουν'' τα αυγά. Συνεχίζετε να ρίχνετε την κρέμα ανακατεύοντας μέχρι να αρχίσει να πήζει το μίγμα. Περνάτε από σίτα την κρέμα και την μοιράζετε σε 4 ειδικά μπολάκια-πυρέξ. Τα τοποθετείτε σε ένα μεγάλο ταψί και βάζετε ζεστό νερό ίσαμε το μισό του ύψους των μπολ- φτιάχνετε με άλλα λόγια ένα είδος μπεν-μαρί για τον φούρνο. Ψήνετε τις κρέμες για περίπου 45 λεπτά. Οι κρέμες είναι έτοιμες όταν θα έχουν σφίξει στις άκρες των μπολ αλλά στο κέντρο θα είναι χαλαρές. Προσοχή! Σε αυτή τη φάση δεν πρέπει να πάρουν καθόλου χρώμα. Τις βγάζετε από το φούρνο και τις αφήνετε να κρυώσουν.

Η κρεμ πριν γίνει...μπρυλέ!!

Προθερμάνετε πολύ καλά τον φούρνο στο γκριλ. Ρίξτε μια κουταλιά ζάχαρη σε κάθε κρέμα, βάλτε τα μπολ στο φούρνο στη θέση ακριβώς κάτω από το γκριλ και αφήστε τες για 1-2 λεπτά  μέχρι η ζάχαρη να καραμελωθεί. Κι εδώ πάλι απαιτείται λίγη προσοχή: Η ζάχαρη θα καραμελωθεί γρήγορα και δεν θέλουμε τις κρέμες να καούν. Βγάλτε τες κι αφήστε τες να κρυώσουν.
Και μετά πάρτε ένα κουταλάκι και...


Κκκκκρρρρκκκκ!



(Η σημερινή ανάρτηση είναι στο πλαίσιο του φετινού αφιερώματος σε συνταγές από τον κινηματογράφο.) 

4 σχόλια:

  1. Τι γλυκιά ταινία! Ανήκω στην κατηγορία των φανατικών θαυμαστών!! Και το soundtrack της ταινίας υπέροχο!!
    Όσο για το γλυκάκι... δεν το έχω φτιάξει ποτέ! Φαίνεται πολύ εύκολο και πρέπει να είναι άκρως απολαυστικό!!
    Πέρνα μια βόλτα και από μένα αν έχεις όρεξη για παιχνίδι!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραίο το γλυκό αυτό!
    Κι εγώ σαν την Ερμιόνη δεν το έχω φτιάξει ποτέ... κακώς βέβαια!

    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραία κρέμα! Προσπαθούσα να μη διαβάσω την συνταγή γιατί να μην την βλέπω στα όνειρά μου (κάνω αποχή από τα γλυκά) όμως δεν γίνεται!
    Κάπως έτσι την κάνω, όταν δεν απέχω! Μόνο που χρησιμοποιώ φλόγιστρο για ευκολία.
    Αν έχεις όρεξη για παιχνίδι σε προσκαλώ... (αν δεν έχεις, συνέχισε τα αφιερώματα στον κινηματογράφο! Τα απολαμβάνω αφάνταστα και ας απέχω....)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Ερμιόνη
    @Χρυσαυγή
    @Αγγελική Ν

    Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια σας!

    Αγγελική δεν έχω φλόγιστρο γι'αυτό χρησιμοποίησα το γκριλ της κουζίνας (και μεταξύ μας καλύτερα που δεν έχω φλόγιστρο γιατί με την αδεξιότητα που με χαρακτηρίζει κινδυνεύω να κάνω μπουρλότο την κουζίνα!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή