Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Ω, τι κόσμος...

Η είδηση της εβδομάδας είναι σίγουρα η έκρηξη μετεωρίτη κάπου στα βάθη της Ρωσίας, στα Ουράλια Όρη! Εκεί που οι αστρονόμοι  περίμεναν εναγωνίως να μελετήσουν από κοντά τον αστεροειδή 2012 DA 14 , που στην τρελή του κούρσα θα περνούσε ''ξυστά'' από τη Γη, ήρθε ένας μετεωρίτης και πήρε τη δόξα από τον αστεροειδή! Κάτι τέτοιες ειδήσεις μας δίνουν την αφορμή να συνέλθουμε και να αναλογιστούμε για λίγο πόσο εύθραυστη είναι η παρουσία μας σε τούτον τον πλανήτη και πόσο εύθραυστος είναι ο ίδιος ο πλανήτης μας ο οποίος έχει την ατυχία να μας φιλοξενεί.
Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά τα θαυμαστά , οι άμοιροι κάτοικοι μικροσκοπικής χώρας της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης υπόκεινται στο βάρβαρο έθιμο του να  ακούνε εκλεγμένους πολιτικούς -μα ποιος τους ψήφισε;;;- να εκστομίζουν απίστευτες ανοησίες.
I rest my case....

Την Τρίτη που μας πέρασε είχαμε και την Pancake Day . Η γιορτή έχει θρησκευτικές καταβολές και παραδοσιακά την συγκεκριμένη ημέρα καταναλώνονται πολλά...pancakes! Στο twitter εκείνη την ημέρα έπεσα πάνω σε δύο retweets -ναι , το twitter έχει πολλά καλά τελικά! Στο ένα, κάποια Νοτιοαφρικανή πρότεινε τα δικά τους ντόπια pancakes, πολύ απλά αλλά πολύ πολύ ...yummy! Δε θέλουν παρά ζάχαρη και κανέλα! Κι εννοείται τη ζύμη! Για την οποία ζύμη ένα tweet έγραφε το εξής: Ότι είναι καλύτερα να την έχεις ετοιμάσει  από το προηγούμενο βράδυ #fact. Μπορώ να σας επιβεβαιώσω ότι έτσι είναι! Το κάνω πάντοτε. Κι οι κρέπες της επόμενης μέρας βγαίνουν τέλειες από το τηγάνι, comme il faut...fluffy! Το συνιστώ ανεπιφύλακτα, αφήστε που έχετε λιγότερη δουλειά όταν ετοιμάζετε το πρωινό.
Όπως είπα, τα νοτιοαφρικάνικα pancakes δεν βρίθουν από πρωτοτυπία αλλά μέσα στην απλότητα τους κάνουν ένα θαυμάσιο πρωινό που μοσχομυρίζει κανέλα.

Pancakes από τη Νότια Αφρική (με ζάχαρη & κανέλα)



Για να είμαι ειλικρινής τόσες φορές που έχω φτιάξει κρέπες, ετοιμάζω τη ζύμη ''με το μάτι'', αλλά αν θέλει κανείς αναλογίες, έχουμε την εξής - η οποία λειτουργεί ως standard:

Για 8 pancakes
2 αυγά
300 ml γάλα πλήρες
100 γρ αλεύρι

Επίσης θα χρειαστείτε
1/4 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη (αν είναι αρκετά χοντρή, περάστε την λίγο από την μουλινέτα να μικρύνουν οι κόκκοι)
2 κουταλιές κανέλα
λίγο λάδι

Αναμίξτε στο φλιτζάνι τη ζάχαρη με την κανέλα.


Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε τα αυγά. Προσθέτετε το γάλα, χτυπάτε για λίγο. Προσθέτετε το αλεύρι και χτυπάτε καλά μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Αν το φτιάξετε από το βράδυ, θα σκεπάσετε με πλαστική μεμβράνη το μπολ και θα το βάλετε στο ψυγείο. Το πρωί που θα σηκωθείτε θα το βγάλετε από το ψυγείο και θα διαπιστώσετε ότι το μίγμα μοιάζει να έχει χάσει την ομοιογένεια του. Δεν υπάρχει πρόβλημα, με ένα απαλό ανακάτωμα με κουτάλα θα έρθει πάλι στα ίσια του!
Ζεσταίνετε καλά λίγο λάδι σε ένα αντικολλητικό. Ρίχνετε μια κουτάλα ζύμη και την απλώνετε σε όλη τη βάση του τηγανιού. Όσο πιο λεπτή , τόσο το καλύτερο. Μόλις ψηθεί, την γυρίζετε -με σπάτουλα, δεν χρειάζεται να την πετάξετε στον αέρα αν δεν κατέχετε την τεχνική! Μόλις ψηθεί κι από την άλλη πλευρά, την βγάζετε, την βάζετε σε μια πιατέλα και την πασπαλίζετε αμέσως  με το μίγμα ζάχαρη-κανέλα- tip: μην διστάσετε να ρίξετε αρκετό από το μίγμα, θα γίνουν πιο λαχταριστές και πιο μοσχομυριστές οι κρέπες!. Επαναλαμβάνετε το ίδιο για την επόμενη κρέπα, την οποία μόλις ψηθεί, θα την βάλετε πάνω στην προηγούμενη και θα την πασπαλίσετε κι αυτήν αμέσως. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη. Παίρνετε μία μία τις κρέπες και τις τυλίγετε σε ρολό. Τις κόβετε σε κομμάτια 2 εκ και σερβίρετε με τον πρώτο καφέ της ημέρας!


Υπάρχει μια σύγχυση με τον όρο pancakes. Ας πούμε ότι υπάρχουν δύο ειδών. Από τη μια έχουμε τα πιο ευρωπαϊκά pancakes που είναι ουσιαστικά οι κρέπες κι από την άλλη έχουμε  τα πιο αμερικάνικα pancakes που περιέχουν baking powder, είναι πιο μικρά σε μέγεθος, πιο χοντρά και η ζύμη γίνεται συνήθως με ξινόγαλο.

9 σχόλια:

  1. Είτε Ευρωπαϊκά είτε Αμερικανικά και τα δυο μου αρέσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α, κι εγώδεν κάνω γεωγραφικες´ διακρίσεις, μου αρέσουν εξίσου και οι δύο εκδοχές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Ξανθή
    @Amelie
    Κι εγώ! Κι εγώ! Σχεδόν κάθε Σ/Κ τα τρώω για πρωινό είτε στην ευρωπαϊκή είτε στην αμερικάνικη εκδοχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ω, τι κόσμος, αλήθεια! Οι "εκλεγμένοι" πολιτικοί μας ζούνε στον δικό τους κόσμο,
    είναι οι ανόητες καρικατούρες των φυσιολογικών ανθρώπων. Το κακό είναι
    ότι εμποδίζουν όλους εμάς από το να χαρούμε τα θαύματα του δικού μας κόσμου.
    Τα pancakes σου θα μας γλυκάνουν για λίγο, αλλά δυστυχώς μόνο για λίγο.

    Καλορίζικα τα νέα γράμματα στον τίτλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. mookies
    Οι ''εκλεγμένοι'' πολιτικοί μας πράγματι ζουν στο δικό τους κόσμο. Καιρός είναι να αρχίσουν να ζουν και στον δικό μας κόσμο, να προσπαθήσουν να ζήσουν με 580 ευρώ ως κατώτατο μισθό ,που σε συγκεκριμένο υφυπουργό φάνηκε ...υψηλός. Ε βέβαια , ο δικός του έχει ένα μηδενικό παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ωραία τα pancakes σου!
    Και εγώ την ζύμη για τις κρέπες την κάνω από προηγούμενη.
    Η συνταγή σου υπέροχη και ιδανική για την κόρη μου. Θα της πηγαίνει λίγο μέλι ή μαρμελάδα?
    Τι λες???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιώτα
    Ναι άνετα! Μέλι όμως, όχι μαρμελάδα λόγω της κανέλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. beauty follower
    Δοκίμασε τες οπωσδήποτε. Είναι απλές αλλά υπέροχες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή